начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Дисциплинарно уволнение - ПОМОЩ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дисциплинарно уволнение - ПОМОЩ

Мнениеот scapegoat » 12 Юли 2010, 16:44

Здравейте,
Изправен съм пред проблем, изискващ помощ от юрист, какъвто за съжаление в момента не мога да си позволя.Затова пиша тук.
До преди шест дена работех във фирма, като търговец.Предния ден, получих оферта за много по-добра работа, проблемът беше, че трябваше да започна веднага, ако искам работното място.И затово на сутринта аз отидох на работа, и пуснах молба за незабавно прекратяване на трудовите взаимоотношения.След това, без да изчакам отговор, веднага напуснах офиса и отидох на другото работно място.Малко след това по телефона ми се обадха от човешки ресурси и ми казаха, че молбата ми не е одобрена.Тъй като не съм наясно с подобни казуси, направих грешката да отида чак след три дни, за да изясним нещата и там ми казаха, че задействат процедура по дисциплинарно уволнение, дадоха ми лист, на който да напиша обяснения.Незнам дали съм реагирал правилно, но на листа написах"отказвам да дам обяснения за отсъствията си" и се подписах.Предложих им да прекратим взаимоотношенията по взаимно съгласие, но управителката ми заяви, че съм "накърнил достойнството на фирмата и трябва да си понеса последствията".Днес на адреса ми по лична карта съм получил писмо-покана за даване на обяснения.Срокът е два дена.Моля за помощ.
Преди да ме поставите на кладата на критиките, искам да знаете че осъзнавам, че постъпката ми е некоректна, и че може да бъде оправдана единствено с желанието ми да искарвам някакви що-годе нормални пари.Във въпросната фирма взимах 400 лв и просто нямаше как да пропусна възможността.Моля, кажете ми мога ли да направя нещо смислено.Благодаря предварително.
scapegoat
Нов потребител

Re: Дисциплинарно уволнение - ПОМОЩ

Мнениеот kazimirc4 » 12 Юли 2010, 17:15

От правна гледна точка процедурата на работодателя Ви е издържана. Вероятно ще бъдете уволнен/освободен/ дисциплинарно-по чл.330 от КТ.Отказът Ви да дадете обяснения е предвиден от законодателя в чл.193,ал.3 от КТ и не спира процедурата.Направили сте избора си и носите последствията - в случая добри и лоши. Според религиозните текстове само една сила има право да съди. Успех на новото Ви работно място!
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право