Въпросът към информираните и знаещите е дали когато майка е в отпуск за отглеждане на малко дете и в текущия й трудов договор не е упоменато ограничение в поемането на друг ангажимент, какъвто е втори трудов договор с друга фирма, тя:
може и има право да продължи да получава пълното си обезщетение по майчинство, ако работи на непълно работно време /4 часа, 5 дни/ на трудов договор в друга фирма/детето не посещава ясла или детска градина/?
Има ли разлика за периода от майчинството, който НОИ изплащана принципа на болничните - първите 135 дни - все пак логиката е, че ако лицето се води в болничен, било то напълно здрава родилка, това важи за всички длъжности, на които е заето?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 23:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съвместимост на нов договор /непълно работно време/ с текущ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съвместимост на нов договор /непълно работно време/ с текущ
Приемам предположенията си за верни - да, може да се работи на 4 часа и да се плаща на 100 % от НОИ по дог. номер 1, но трябва да се изчака момента, когато изтекат болничните до 135 дни, за всеки случай към датата на подписване на дог. номер 2 вече да е подадена декларация за остатъка от 410 дни и заповедта за разрешаване на отпуск по майчинство, така че да не излезе, че се почва работа по време, по което държавата плаща болничен
При нужда моля да бъда опровергана.
При нужда моля да бъда опровергана.
- kardjova23v
- Нов потребител
Май нещо като монолог заформяте... Няма лошо де.
-
Melly - Старши потребител
... Особено ако разсъжденията ми са в правилна посока, нали?
- kardjova23v
- Нов потребител
Монологът продължава
Ако някой има желание да се информира от темата: обезщетението се изплаща на принципа на болничен до ден номер 410, считано от 45 дни преди раждането.
К'ъв допълнителен договор, к'ви пет лева
Ако някой има желание да се информира от темата: обезщетението се изплаща на принципа на болничен до ден номер 410, считано от 45 дни преди раждането.
К'ъв допълнителен договор, к'ви пет лева
- kardjova23v
- Нов потребител
Бих искала да благодаря на всички, които не се ангажираха с мнение и по силата на това не ме заблудиха с незнанието си.
Ето окончателното ...ааа, продължение
Това постнах до една дама - счетоводител:
"Много странно, имам казус, който вече и дискутиран в темата тук; четерима на брой счетоводители /двама от тях със собствени счетоводни къщи/ и двама юристи се оказаха неинформирани и ми дават противоречиви сведения; това вече ми опропасти едно назначение.
По член 46. от КСО е влязло в сила едно изменение от 01.01. т.г.
"Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи"
10 дни по - късно пък излиза едно Указание - има го на сайта на НОИ
" когато лице, осигурено по едно правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за бременност и раждане и да получава обезщетение, има право да получава паричното обезщетение по заявление – декларация, приложение № 2, № 13 и № 14 в пълен размер по това правоотношение (основание), в случай че започне работа и по друго правоотношение (основание) и не ползва отпуск по него."
Това е от страницата на МТСП /въпроси и отговори/:
"В майчинство съм на дете до 1 година. Предстои да сключа граждански дог. за хоноруван преподавател и дог. за отстъпване на авторски права Сключването на посочените 2 договора би ли прекратило ползването на майчинство по тр. договор?
09-09-2010 Eмил Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" Отговор
Съгласно разпоредбата на чл. 50, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване, когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението за бременност и раждане по чл. 50, ал. 1 /за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането/ се прекратява от следващия ден.
Случаите, в които лицето полага труд без трудово правоотношение /по т.нар. граждански договор/ не попадат в хипотезата на тази разпоредба, поради което обезщетението за бременност и раждане продължава да се изплаща.
Последно как се прилага тази разпоредба - или хората просто масово не са наясно с нея?"
Това ми отговори тя:
може да бачкаш на граждански по време на двете години майчинство,без да имаш проблем с изплащането на майчинството ти
може да бачкаш на трудов договор и да ти върви майчинството при две условия
-да са минали 410 те дни обезщетение за бременност и раждане
-ТД да е сключен с работодател,различен от този,при който си по майчинство по чл 111 от КТ
Ето окончателното ...ааа, продължение
Това постнах до една дама - счетоводител:
"Много странно, имам казус, който вече и дискутиран в темата тук; четерима на брой счетоводители /двама от тях със собствени счетоводни къщи/ и двама юристи се оказаха неинформирани и ми дават противоречиви сведения; това вече ми опропасти едно назначение.
По член 46. от КСО е влязло в сила едно изменение от 01.01. т.г.
"Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи"
10 дни по - късно пък излиза едно Указание - има го на сайта на НОИ
" когато лице, осигурено по едно правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за бременност и раждане и да получава обезщетение, има право да получава паричното обезщетение по заявление – декларация, приложение № 2, № 13 и № 14 в пълен размер по това правоотношение (основание), в случай че започне работа и по друго правоотношение (основание) и не ползва отпуск по него."
Това е от страницата на МТСП /въпроси и отговори/:
"В майчинство съм на дете до 1 година. Предстои да сключа граждански дог. за хоноруван преподавател и дог. за отстъпване на авторски права Сключването на посочените 2 договора би ли прекратило ползването на майчинство по тр. договор?
09-09-2010 Eмил Мирославов - Директор дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" Отговор
Съгласно разпоредбата на чл. 50, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване, когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението за бременност и раждане по чл. 50, ал. 1 /за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането/ се прекратява от следващия ден.
Случаите, в които лицето полага труд без трудово правоотношение /по т.нар. граждански договор/ не попадат в хипотезата на тази разпоредба, поради което обезщетението за бременност и раждане продължава да се изплаща.
Последно как се прилага тази разпоредба - или хората просто масово не са наясно с нея?"
Това ми отговори тя:
може да бачкаш на граждански по време на двете години майчинство,без да имаш проблем с изплащането на майчинството ти
може да бачкаш на трудов договор и да ти върви майчинството при две условия
-да са минали 410 те дни обезщетение за бременност и раждане
-ТД да е сключен с работодател,различен от този,при който си по майчинство по чл 111 от КТ
- kardjova23v
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|