Здравейте,
Моля за мнение по следната ситуация:
Работя в компания в търговския отдел и вече съм на постоянен трудов договор.
Преди една седмица - 18.06.2010 г. прекият ми ръководител пристига в регионалния офис с едно заявление от мое име за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения по чл.325 т.1 считано от 18.07.2010 г.
Прочетох заявлението ,което беше доста неугледно написано и отказах да подпиша:)) с обяснение ,че аз не искам по взаимно съгласие и аз искам да работя.
Ако те не не искат да работя за тях (имала съм по-ниски резултати от другите колеги) нека ме съкратят по чл.328 или чл.331.
Той отказа ,обясни ми че няма да съкращават щата а ще го увеличават:)
Предложи ми вариант ,в който да подпиша по взаимно съгласие и да не идвам на работа или да идвам 1 м. и да ми дадат още една заплата т.е предизвестието ми(то си е нормално).
Обясни ми ,че има смао 2 варианта по.чл.325 т.1 или да ми търсят "цаката" до 2 м. да ме уволнят - дисциплинарно наказание.
На следващата седмица пак ме попитаха ,аз пак отказах по взаимно съгласие.
Разбрахме се да говоря с ТРЗ.Обадих се,жената заета в интервюта ,няма време за мен.И аз си казах ,че аз няма да я търся повече.
Спазвам си работното време,върша ежедневните си задължения.
Какво могат да ми направят?Ако не подписвам заявлението им,те длъжни ли са да ме съкратят ?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение!!!!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Уволнение!!!!!!
referimente написа:Здравейте,
Моля за мнение по следната ситуация:
Работя в компания в търговския отдел и вече съм на постоянен трудов договор.
Преди една седмица - 18.06.2010 г. прекият ми ръководител пристига в регионалния офис с едно заявление от мое име за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения по чл.325 т.1 считано от 18.07.2010 г.
Прочетох заявлението ,което беше доста неугледно написано и отказах да подпиша:)) с обяснение ,че аз не искам по взаимно съгласие и аз искам да работя.
Ако те не не искат да работя за тях (имала съм по-ниски резултати от другите колеги) нека ме съкратят по чл.328 или чл.331.
Той отказа ,обясни ми че няма да съкращават щата а ще го увеличават:)
Предложи ми вариант ,в който да подпиша по взаимно съгласие и да не идвам на работа или да идвам 1 м. и да ми дадат още една заплата т.е предизвестието ми(то си е нормално).
Обясни ми ,че има смао 2 варианта по.чл.325 т.1 или да ми търсят "цаката" до 2 м. да ме уволнят - дисциплинарно наказание.
На следващата седмица пак ме попитаха ,аз пак отказах по взаимно съгласие.
Разбрахме се да говоря с ТРЗ.Обадих се,жената заета в интервюта ,няма време за мен.И аз си казах ,че аз няма да я търся повече.
Спазвам си работното време,върша ежедневните си задължения.
Какво могат да ми направят?Ако не подписвам заявлението им,те длъжни ли са да ме съкратят ?
Ако не подпишете по взаимно съгласие няма как да ви прекратят договора по чл. 325, т.1 от КТ. Също така не са длъжни да съкращават щата, а явно са си намерили човек за вашето място, допитайте се и до кариери. Другото е да търпите и дори да ви наложат дисциплинарно наказание "уволнение", не подписвайте заповедта, а само я прочетете внимателно, после заведете дело. Това е, ходете си на работа, щом искате и трябва да търпите тормоза, информирайте и Инспекция по труда, ако не ви прекратят правилно договора. Има значение и какво сте се договори-в договора ви пише ли колко е предизвестието и дали не е в полза на работодателя? И това има значение, а там е упоменато.
- magi_jeleva
- Потребител
В договора ми е упоменато ,че има 30 дни предизвестие от двете страни.
- referimente
- Младши потребител
Не могат да Ви накарат насила да подпишете заявлението за прекратяване на ТПО по взаимно съгласие- не могат да използват и Вашия отказ като причина да Ви уволнят. Могат да Ви прекратят ТПО на някое от другите основания в КТ, които сами сте посочили или да Ви уволнят дисциплинарно. Във всички случаи печелите повече, тъй като можете да отидете на борсата и съответно да оспорвате прекратяването на ТПО като незаконосъобразно. Вие си преценете най-добре нещата, защото освен правна страна има и житейска такава- а именно можете ли да продължавате да работите, когато не сте жела от ръководството. Успех!
- sainul
- Младши потребител
Прав сте ,така си е.Но човек трябва да отстоява правата си ,никой не го е грижа как съм,така че трябва да мисля кое е по-доброто за мен.
Но при условие,че ме съкратят .
Какво бих взимала от ТБ и за какъв период?
Имам 10 м трудов стаж при тях и около 5 г.общш трудов стаж.
Благодаря ви!
Но при условие,че ме съкратят .
Какво бих взимала от ТБ и за какъв период?
Имам 10 м трудов стаж при тях и около 5 г.общш трудов стаж.
Благодаря ви!
- referimente
- Младши потребител
При напускане по взаимно съгласие , както и при виновно поведение от страна на лицето, времето на изплащане на обезщетение от НОИ е 4 месеца, а размерът-минимален/6 лв. на ден/.При напускане на обичайните правни основания срокът на обезщетението е според осигурителния стаж-Кодекс за социално осигуряване:
Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 54в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж Период за изплащане
(години) на обезщетението/месеци/
до 3 4
от 3 до 5 6
от 5 до 10 8
от 10 до 15 9
от 15 до 20 10
от 20 до 25 11
над 25 12
Размерът на обезщетението е 60 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните 9 месеца стаж.
Имате авторитарен ръководител.Бъдете търпелива и много внимателна
-вероятността да приложат "дисциплинарно уволнение" е голяма, макар че е много трудно да го направят "чисто".Интересно, има ли утвърден количествен измерител при отчитане приноса в реализацията във фирмата и в какъв вътрешен документ?!Иначе как ще ВИ убедят, че сте по-малко продуктивна от другите си колеги!
След като Ви оказват натиск, обърнете се писмено към Инспекцията по труда/или поне за съвет/.Така ще имате подготовка при евентуално съдебно дело.
Не можете да избегнете връчването на заповедта за прекратяване на ТД.Свидетели могат да установят евентуален отказ от получаване, могат да Ви я изпратят с обратна разписка.Ако не Ви е заверена трудовата книжка и нямате заповед, как ще се регистрирате в ТБ и ще уредите получаването на обезщетението от НОИ?!
Бъдещият развой на събитията ще покажат как да действате!Заредете се с търпение
Срокове за изплащане на паричните обезщетения за безработица
Чл. 54в. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж Период за изплащане
(години) на обезщетението/месеци/
до 3 4
от 3 до 5 6
от 5 до 10 8
от 10 до 15 9
от 15 до 20 10
от 20 до 25 11
над 25 12
Размерът на обезщетението е 60 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение за последните 9 месеца стаж.
Имате авторитарен ръководител.Бъдете търпелива и много внимателна
-вероятността да приложат "дисциплинарно уволнение" е голяма, макар че е много трудно да го направят "чисто".Интересно, има ли утвърден количествен измерител при отчитане приноса в реализацията във фирмата и в какъв вътрешен документ?!Иначе как ще ВИ убедят, че сте по-малко продуктивна от другите си колеги!
След като Ви оказват натиск, обърнете се писмено към Инспекцията по труда/или поне за съвет/.Така ще имате подготовка при евентуално съдебно дело.
Не можете да избегнете връчването на заповедта за прекратяване на ТД.Свидетели могат да установят евентуален отказ от получаване, могат да Ви я изпратят с обратна разписка.Ако не Ви е заверена трудовата книжка и нямате заповед, как ще се регистрирате в ТБ и ще уредите получаването на обезщетението от НОИ?!
Бъдещият развой на събитията ще покажат как да действате!Заредете се с търпение
- kazimirc4
- Потребител
Благодаря за изчерпателният отговор.
Следвам съвета ви - търпение,спокойствие ,не влизам в конфликтни ситуации.
Няма никакъв документ ,който да определя и информира какъв е плана за изпълнение.
Говорила съм с ИТ,но само ги иноформирах за случая без подробности ,коя е компанията.
Относно "наказание" дисциплинарно - спазвам си всичките правила на работа,раб.време и т.н
Остава само да чакам и да си работя както до сега.
Следвам съвета ви - търпение,спокойствие ,не влизам в конфликтни ситуации.
Няма никакъв документ ,който да определя и информира какъв е плана за изпълнение.
Говорила съм с ИТ,но само ги иноформирах за случая без подробности ,коя е компанията.
Относно "наказание" дисциплинарно - спазвам си всичките правила на работа,раб.време и т.н
Остава само да чакам и да си работя както до сега.
- referimente
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|