Здравейте,
До преди няколко месеца работех в една фирма на трудов договор, но поради една или друга причина фирмата фалира и аз останах без работа. Докато си търсех работа създадох един уеб сайт, който предлага като услуга ВИП акаунти, които се плащат със SMS. Фирмата, която ми осигурява кратките номера за SMS разплащания работи само с юридически лица и поради тази причина за да си взема изкараните пари от sms-и от сайта трябва да направя фирма. В същото време си намерих работа. Вече ходих на две интервюта и ме викат на 3-то в понеделник, след което ми казаха че щели да ми направят предложение.
Въпроса ми е мога ли да поискам от бъдещият си работодател да ме назначи на граждански договор, вместо на трудов за да мога да си създам фирмата и да си прибера и парите от SMS-и. Някой може ли да ми каже каква е разликата между гражданския и трудовия договор? Какви са плюсовете и минусите?
Предварително благодаря!
P.S>За тези за които ще кажат абе защо не си гледаш само фирмата, ще кажа че парите от SMS-ите не са много и само с тях не мога да живея.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Граждански или трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Граждански или трудов договор
Няма никаква пречка на това да работиш на трудов договор(в общия случай) и това да си имаш собствена фирма.Дори ако започваш в държавна администрация , можеш да назначиш за управител някой член на семейството и да си работиш така.Разбира се трябва да се осигурява.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Благодаря.
Тъй като смятам да започна в частна фирма, да разбирам че мога да си имам фирма и да си работя на трудов договор без да има нужда да назначавам за управител някой мой роднина, който да осигурявам?
Тъй като смятам да започна в частна фирма, да разбирам че мога да си имам фирма и да си работя на трудов договор без да има нужда да назначавам за управител някой мой роднина, който да осигурявам?
- Abadon
- Младши потребител
Здравейте,
имам 2 въпроса по отношение на гражданския договор, единия от които видях че вече е компентиран, т.е. при какви условия и как може хем да си отикриеш фирма хем да работиш при друг работодател на договор. Бяха ми казвали че само еднолични търговци имат това право, но все пак да попитам. А другият ми въпрос е че имам пратньор с който работим по частни проекти, той има фирма и иска да сключим граждански договор за заплащането, питането ми е трябва ли да регистрирам някъде тези приходи, къде и как?
имам 2 въпроса по отношение на гражданския договор, единия от които видях че вече е компентиран, т.е. при какви условия и как може хем да си отикриеш фирма хем да работиш при друг работодател на договор. Бяха ми казвали че само еднолични търговци имат това право, но все пак да попитам. А другият ми въпрос е че имам пратньор с който работим по частни проекти, той има фирма и иска да сключим граждански договор за заплащането, питането ми е трябва ли да регистрирам някъде тези приходи, къде и как?
- vkostova
- Нов потребител
Разликата между трудовия и гр. договор е тази, че за трудовият следва да имате, точно определено време и определено работно място, а това при гр. липсва. Нямате пречка да ви назначи на какъвто предпочитате.
- magi_jeleva
- Потребител
magi_jeleva написа:Разликата между трудовия и гр. договор е тази, че за трудовият следва да имате, точно определено време и определено работно място, а това при гр. липсва. Нямате пречка да ви назначи на какъвто предпочитате.
Малко, ама много малко, но съществено допълнение:
Когато между гражданскоправните субекти се уговори престирането на определен резултат, сключеният договор е граждански и неговата правна регламентация се урежда от общите разпоредби на гражданското право и в частност от Закона за задълженията и договорите.
Съгласно разпоредбата на чл. 9 ЗЗД, страните могат свободно да определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави. При гражданските договори няма работодател, а възложител, няма работници и служители, а изпълнители и следователно разпоредбите на Кодекса на труда не намират приложение спрямо тези договори. При евентуално неизпълнение на задълженията по граждански договор от насрещната страна, защитата се осъществява по общите гражданскоправни способи.
Съгласно чл. 1, ал. 2 от Кодекса на труда, отношенията при предоставяне на работна сила се уреждат само като трудови отношения. Следователно, предмет на трудовия договор е самият жив труд на работника или служителя, а не определен трудов резултат. По трудовия договор работникът или служителят е подчинен на работен режим, установен от работодателя и поема задължението да спазва трудова дисциплина и ред. Той има определено работно място, работно време, определен вид работа и се намира в положение на йерархическа зависимост от работодателя. От трудовия договор за работника или служителя възникват редица права, като право на гарантирано трудово възнаграждение, на почивки, на отпуски, на обезщетения, на социално-битово обслужване, на социално осигуряване за всички осигурени социални рискове, на безопасни и здравословни условия на труд и т.н. При евентуално нарушение на правата или неизпълнение на задълженията по трудовия договор от страна на работодателя, работникът или служителят може да потърси съдействие от съответната Инспекция по труда, която е контролен орган по изпълнение на трудовото законодателство. Прибягването до граждански договори е недопустимо, когато те се използват, за да се прикрие по същество предоставянето на работна сила. В тези хипотези би било налице нарушение на чл. 1, ал. 2 КТ, с цел заобикаляне на предвидената в нормативната уредба за правна защита на трудовите правоотношения. Това разграничение понякога дава основание на ревизорите от Националния осигурителен институт да считат някои граждански договори за скрити трудови, което води до санкции. Например: продавач в магазин не може да бъде назначен на граждански договор, а само на трудов.
Дори и да е сключен граждански договор съгл.чл. 4, ал.3, т.5 от КСО - Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:
лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Много Ви балгодаря за бързите отговори! А дали някой може да ми разясни и втория въпрос? Т.е. мога ли да си отворя фирма и в същото време да си работя на досегашната работа с трудов договор? Фирмата в която сега работя е в частния сектор..
Предварително благодаря!
Предварително благодаря!
- vkostova
- Нов потребител
Ако под "мога ли да си отворя фирма", разбирате има ли законова забрана или няма да регистрирате фирма, докато сте на трудов договор - няма. Обаче знаете ли на какво се подлагате, "отваряйки" си фирма?
Нещо като изпит (позволявате ли): Можете ли да прецените горе-долу колко ще ви струва отварянето на една фирма. И оттук вече дали приходите от дейността ще покриват тези разходи.
Адски ми е любопитно може ли да предположите какви са абсолютно необходимите и неизбежни разходи във връзка с регистрирането на фирмата, нормалната и дейност и ежегодните разходи от административно естество.
Нещо като изпит (позволявате ли): Можете ли да прецените горе-долу колко ще ви струва отварянето на една фирма. И оттук вече дали приходите от дейността ще покриват тези разходи.
Адски ми е любопитно може ли да предположите какви са абсолютно необходимите и неизбежни разходи във връзка с регистрирането на фирмата, нормалната и дейност и ежегодните разходи от административно естество.
-
atevasile - Потребител
Именно за да се стимулират желаещите да регистрират ТД се намали минималния размер на капитала:
Чл. 117. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г., бр. 82 от 2009 г.) Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.
Самото "отваряне на фирма" не е скъпо. Скъпо е ноу-хау-то, а именно - какво да правя с вече регистрираното търговско дружество.
Ако имате ноу-хау и има смисъл да създавате ЮЛ, регистрацията на ТД ще ви излезе на стойността на една вечеря в сносен ресторант.
Чл. 117. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1997 г., бр. 82 от 2009 г.) Капиталът на дружеството с ограничена отговорност не може да бъде по-малък от 2 лв. Той се състои от дяловете на съдружниците, които не могат да бъдат по-малки от 1 лев.
Самото "отваряне на фирма" не е скъпо. Скъпо е ноу-хау-то, а именно - какво да правя с вече регистрираното търговско дружество.
Ако имате ноу-хау и има смисъл да създавате ЮЛ, регистрацията на ТД ще ви излезе на стойността на една вечеря в сносен ресторант.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Всъщност положението е сложно. От една страна, тъй като клиентите на Abadon са предимно юридическа лица и те изискват разходооправдателен документ, е необходимо нещата да се узаконят. От друга страна, приходите явно са малко, което може би обезсмисля цялата тая работа. И после адвокатите и счетоводителите ще се сърдят, че клиентите не искат да плащат и се пробват да минават без тях.
Кел файда, че законът разрешава регистрираният капитал да е 2 лв. То и 5000 лв да беше, както го бяха подкарали нападжии с тези договори за управление + самоосигуряване, тоз капитал щеше да се стопи още преди да е изтекла една година, независимо, че в този период сигурно щеше да има и приходи (и това не е единствения пример, но той първо ми дойде на ум. И разбира се обявяваването на годишните финансови отчети на подобни фирми в ТР - и то не стига, че не е евтино, но си е напълно безсмислено в 99 % от случаите, айде нека не са 99, а 90%).
Та някак си не се вързват нещата на дребния предприемач - ама от никъде не се вързват. От там и нашите неща - като хора, предлагащи услуги на дребни предприемачи - се вързват лошо.
Законът някак си не позволява на хората законно да изкарват някакви допълнителни доходи, развивайки дребен бизнес в извънработно време. А да се търсят вратички как да се заобикалят нещата като се представят във фалшива светлина... не си падам. Това се прави проформа в името на човека. Но на кой човек?
Кел файда, че законът разрешава регистрираният капитал да е 2 лв. То и 5000 лв да беше, както го бяха подкарали нападжии с тези договори за управление + самоосигуряване, тоз капитал щеше да се стопи още преди да е изтекла една година, независимо, че в този период сигурно щеше да има и приходи (и това не е единствения пример, но той първо ми дойде на ум. И разбира се обявяваването на годишните финансови отчети на подобни фирми в ТР - и то не стига, че не е евтино, но си е напълно безсмислено в 99 % от случаите, айде нека не са 99, а 90%).
Та някак си не се вързват нещата на дребния предприемач - ама от никъде не се вързват. От там и нашите неща - като хора, предлагащи услуги на дребни предприемачи - се вързват лошо.
Законът някак си не позволява на хората законно да изкарват някакви допълнителни доходи, развивайки дребен бизнес в извънработно време. А да се търсят вратички как да се заобикалят нещата като се представят във фалшива светлина... не си падам. Това се прави проформа в името на човека. Но на кой човек?
-
atevasile - Потребител
@atevasile, въпроса дали знам с какво се захващам мисля че е доста обширен по няколко причини които не бих желала да разсиквам, тъй като не това е темата на моето питане
Определено научих някои неща от Вас и благодаря за отговорите!
Определено научих някои неща от Вас и благодаря за отговорите!
- vkostova
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|