начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Срок на освобождаване от длъжност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок на освобождаване от длъжност

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 10:14

Уважаеми дами и господа!

Бях назначен на редовен трудов договор на длъжност учител в частно Сдружение (чл. 67 ал.1, т.1 във връзка с чл. 70). След една година работа си подадох уведомление за напускане, в което уведомявах работодателя си, че ще започвам на друго място след два месеца и половина от датата на подаване и с молбата да бъда освободен в предвидения от закона срок, за който предполагах, че е четири седмици. Но работодателят разписа уведомлението ми със срок на освобожданаве една седмица от датата на подаването ми. На въпроса ми, защо съм осбободен след една седмица, а не след четири седмици, както си мислех, служителката от личен състав ми обясни, че не съм подал "предизвестие", а "уведомление", заради което работодателят е взел решение да бъда освободен след една седмица от датата на подаването. Наистина, в заявлението ми бях формулирал като заглавие "Уведомление", защото така мислех, че е редно. Бях изрично упоменал, че в новата фирма ще започвам след повече от два месеца, но явно това не се взема под внимание. Сигурно по закон трябва да е така, но поради моето незнание във формулирането на терминологията в заявлението ми за напускане, аз се оказвам oщетен с три седмици, които няма да ми се начислят. Има ли някаква възможност да рекламирам това решение на работодателя? Моля Ви да ме посъветвате, има ли смисъл да предприемам каквото и да е, за да ми бъдат начислени четири седмици, а не само една?
Между впрочем в трудовия ми договор точката "Със срок на предизвестие...месеца (Срокът на предизвестието трябва да бъде еднакъв и за двете страни)" е оставена непопълнена. Това непопълване редно ли е и има ли значение?
Благодаря Ви за всеки сериозен съвет!
wiener
Нов потребител

Re: Срок на освобождаване от длъжност

Мнениеот kazimirc4 » 24 Юни 2010, 14:32

Моля да цитирате точно какъв текст съдържа "уведомлението" Ви към работодателя.От него ще зависят бъдещите Ви стъпкиV
kazimirc4
Потребител

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 15:31

Уважаеми г-н ...!
Последна промяна wiener на 25 Юни 2010, 22:38, променена общо 1 път
wiener
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Юни 2010, 15:33

Ми не си посочил, че отправяш едномесечно предизвестие (едностранно), нито си посочил дата, считано от която да бъде прекратено по взаимно съгласие трудовото ти правоотношение - значи да бъде прекратено веднага. Прав е шефът ти. Не заради "заглавието", а заради текста. Поискал си от него да се съгласи за прекратяване - съгласил се е човекът. За даването на съгласие от него няма едномесечен срок, а едноседмичен, и както казахме, ако не се съгласите за друга по-късна дата (което ти не си поискал и съответно той не се е съгласявал), тр. правоотн. се прекратява веднага.
"В предвидения от закона срок" може да се разбира точно като едноседмичния срок за даване на съгласие, а не като предизвестие.
Карай, нали не оставаш без работа.

Колкото до непопълнената част от трудовия договор - не е проблем, счита се за 30-дневно, но в случая изобщо не говорим за предизвестие - ти си поискал съгласие.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2010, 15:48

Да много лошо си го написал , проблема не е в заглавието , а в съдържанието.Наистина повече прилича на искане за прекратяване по взаимно съгласие.Според мен "си се прекарал" , но човек се учи от грешките си!
Успех на новата работа!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 15:54

portokal написа:Колкото до непопълнената част от трудовия договор - не е проблем, счита се за 30-дневно, но в случая изобщо не говорим за предизвестие - ти си поискал съгласие.

Аз прецених, че щом не е указано предизвестието в договора, няма за какво да се позовавам на него. Иначе защо има отделна точка в договора за това?
wiener
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Юни 2010, 15:57

Текстът ти е написан така, като да не отправяш предизвестие, а да искаш съгласие, което е различно. Затова е.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Трудово право