начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

ДС и осигуряване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДС и осигуряване

Мнениеот tadyas » 18 Юни 2010, 16:29

преместена тема!

От една година по ДС съм на 4 часа и заплащане 285 лв.
Преди 3 месеца случайно разбрах, че осигурителните ми вноски са върху 142 лв.
Поразгледах как точно се е случило и разбрах-счетоводителя така решил!!!
Искам да кажа,че във фирмата и др. колеги са на 4 часа в ДС-тата им пише 250 и върху толко са им и осигуровките.
Знам, че това не е правилно да ме осигуряват върху колкото си искат и понеже прочетох тук и там и искам да попитам:
в този случай не е ли това престъпление по служба и ощетяване на трето лице за сметка на лични облаги (счетоводителя се осигурява на 800!лв)
как да постъпя?
tadyas
Нов потребител

Re: ДС и осигуряване

Мнениеот kazimirc4 » 18 Юни 2010, 16:41

Моля да цитирате какво точно пише в трудовия Ви договор - продължителност на работното време и договорено основно трудово възнаграждение! И в присъствената форма на фирмата работното Ви време 4 часа ли е или друго? Ако всичко написано от Вас е точно, следва да се обърнете към работодателя - така ще бъде коректно от Ваша страна. Защото ако касусът Ви не се реши, следващата инстанция е ТП на НОИ, а то налага санкции на длъжностните лица и на работодателите!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот tadyas » 20 Юни 2010, 14:33

това, което пише в ДС към ТД е
1. променя раб.време от 8 на 4 часа
2. променя основното месечно възнаграждение от 500 на 285 лв.
Знам, че трябва да ме осигуряват върху това, за което сме се договорили, т.е. най малко върху 285, това е и минимум МОД.
мисля да заведа дело, като се позова на чл. 282 1 и 2 от НК, това си е престъпление от страна на служител с ръководни функции, какъвто в случая се явява счетоводителя, който със сигурност е подвел работодателя (имам заведена в деловодството молба за проверка, отправена към работодателя, но от 2 месеца отговор все още нямам. Работодателя каза в разговор, че се доверява на знанията на счетоводителя, за разлика от мен).
tadyas
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 20 Юни 2010, 19:46

Базата, върху която се изчисляват осигурителните вноски в РБългария е отределена в Кодекса за социално осигуряване.Цитирам:"Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2007 г., в сила от 01.10.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.)
1.
2.
3.
4.
5.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатени или неначислените и други доходи от трудова дейност. Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване се определят:
1. максималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година;
2. минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица;
3. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) основните икономически дейности и квалификационни групи професии, за които се въвежда минимален месечен размер на осигурителния доход за календарната година по дейности и групи професии, както и минималния осигурителен доход за тях.
(3) (*) (Изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 7 и 8 се дължат върху получените, включително начислените и неизплатените, брутни месечни възнаграждения или неначислените месечни възнаграждения, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по ал. 2, т. 3, а за лицата, за които не е определен минимален осигурителен доход - минималната месечна работна заплата за страната и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход. Осигурителните вноски за работниците и служителите и за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 5, 7 и 8 и ал. 3, т. 5 и 6 се разпределят между осигурителите и осигурените, както следва:"
Според изложеното от Вас базата за изчисляване на осигурителната Ви вноска е сумата от 285 лв.+размерът на допълнителното трудово възнаграждение за отработено време/клас -имате ви такъв?/и други доплащания/ако има!/.Това е месечното брутното трудово възнаграждение по ведомост!!!
Според мен налице е неправилно определяне размера на осигурителната вноска и непълното и превеждане в ТП на НОИ.НОИ МОЖЕ ДА ГИ СЪБЕРЕ КАТО НЕДОБОР! Какво казва КСО:
"(2) (Доп. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Който състави документ с невярно съдържание или предостави неверни данни по чл. 5, ал. 4 с цел да избегне плащането на задължителни осигурителни вноски и който не подаде в срок декларация с данните по чл. 5, ал. 4 или декларация от самоосигуряващо се лице, се наказва с глоба от 250 лв. за всеки отделен случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.
А недоборът на осигурителните суми е дължим и НОИ си ги събира.
Предлагам Ви в личен разговор с работодателя още веднъж да изискате нещата да се уредят. В противен случай следва да информирате НОИ като заведете жалба и предизвикате проверка. Най-малко ще пострада счетоводителят на фирмата, а може и работодателят!Преценете дали това е по силите Ви! Според мен не е необходимо да се стига до Наказателния кодекс. Стига и КСО. Успех!
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право