начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Инцидент със служебен автомобил без каско?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Инцидент със служебен автомобил без каско?

Мнениеот valeri77 » 04 Юни 2010, 15:58

Добър ден,

Имам едно питане за желаещите да помогнат. Преди няколко дни жената е ожулила предната броня на служебната си кола. Колата се оказва, че е без каско и сега работодателят и я заплашва, че ще и удържи сметката за боядисването от заплатата. Проблемът не е толкова в тези стотина лева, но според мен фирмата няма право на подобни претенции. Какво ще ни посъветвате да направиме? :)
valeri77
Нов потребител

Re: Инцидент със служебен автомобил без каско?

Мнениеот vetre » 04 Юни 2010, 21:21

eee,чак пък стотина лева.
отидете да си поръчате боя в спрей и ще излезе около 20-ина лева.
евентуално проучете въпроса дали няма да е необходим грунт преди боята,
понеже нали броните сега са пластмасови.
vetre
Потребител

Мнениеот lexter » 04 Юни 2010, 22:21

ако съпругата ви възрази, няма да се развие производство по осъществяване на имуществената й отговорност като работник/служител пред работодателя (РД) й. Но той (РД) може да заведе иск пред съда, който, ако бъде уважен, вече може да доведе до удръжки от заплатата.
В 1-месечен срок РД трябва да издаде писмената заповед (приемаме че е узнал за нея).
Но това само по принцип, ако нещо по-конкретно - с конкретния компетентен човек :)
lexter
Потребител

Мнениеот nikiboy » 06 Юни 2010, 08:57

Сто лева за боядисване - няма начин. Под 200лв не струва тази услуга.
Да спориш с шефа си - за 200лв може да остане без работа. По принцип като нанесеш щета на някого, логично е да поиска да му я заплатиш, това че няма каско - ми така решил човека. Малко затворен кръг, ама....
nikiboy
Потребител

Мнениеот adwokat » 06 Юни 2010, 09:24

Какско не е задължителна застраховка.Аз не виждам проблем.Ако някой наненсе щета другиму следва да я отсрани.След тези 2 изречения могат да се напишат стотици,но вече няма смисъл.
adwokat
Младши потребител

Мнениеот valeri77 » 06 Юни 2010, 11:53

Ами, аз питах, защото не ми се струва правилно да и удържат от заплатата. Ами какво ще стане ако някой на пракинга я блъсне и нанесе щети за 1000 лв. примерно? Или я откраднат, или шофьорът размаже колата в някое дърво (кола за 10-15 000лв.)? Това според мен трябва да си го мисли работодателя и си е негов проблем. А ако няма някакво правило/закон за разрешаване на подобни ситуации, дори и с каско, пак щеше да и удържи парите + парите от каското :? Аз съм чупил огледало на служебна кола - каското покри щетата и повече не стана дума за случката.
valeri77
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Юни 2010, 14:16

Имате вина (законът гласи: "чупи-купи"), но по принцип съм срещу капиталистите, затова ще изкажа следното мнение (жалко, че давате оскъдна информация и мога само да гадая дали долуописаните догадки са действителност):
Ако това МПС е служебно, то за всяко негово ползване е нужно да има пътен лист и предварително да се проверява от механик. Нужно е и да има книга за разход на гориво, съгласно нормативните документи (т. е. - доказателство от страна на работодателя, че е употребено служебно гориво, а не - лично и др. подобни). Освен това е нужно да има надлежната заповед на работодателя, чрез която възлага на работника изпълнението на служебни задължения по строго регламентиран начин чрез съответното МПС; съответно - доклад и т. н. (при условие, че работникът не изпълнява служебни задължения, като шофьор на това МПС, вписани в длъжностната характеристика). Трябва да се проведе и предварителен инструктаж за безопасност, приемо-предавателен протокол на МПС-то (ако не се води работникът като негово МОЛ) и какво ли не още.
Има и други хватки, но дотук Ви стига.
Изискайте всички тези документи от работодателя и свят ще му се завие, като лееееко може да вметнете, че ще попитате съответните институции (с други думи, казвате: "Шефе, хайде да забравим случая!").
Напишете ТУК какво съдържат ВСИЧКИ гореизброени от мен документи и ТОГАВА ще коментираме пак.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Юни 2010, 19:25

Ще се окаже, че ключовете и талона стоят при секретарката, и всеки яха колата когато му скимне, без никакви документи.
Или че колата се кара постоянно от служителя - и за лични, и за служебни нужди.
Но аз не виждам що за гьонсурат (с извинение) трябва да си, за да питаш "Аз счупих колата, трябва ли аз да я поправя?". Да не говорим, че шефа има доста други начини да си прибере парите - директно, чрез временно намаляване на заплатата поради икономическата криза, или индиректно, като ти тръснат работата и на колежката в майчинство примерно. Или просто да почне да й плаща това, за което се подписва във ведомостта, а не договореното на 4 очи и изплащано без документи :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Трудово право