Здравейте,
Имам следният проблем. Преди около 2 години работих в една фирма без договор. В началото всичко беше добре, но в един момент започнаха финансови проблеми във фирмата. Имахме няколко разговора с шефа какво става и защо се бавят заплатите и той ме убеди, че скоро всичко ще се оправи. Така минаха няколко месеца през които не съм си взимал заплатата и логично се махнах от там. До ден днешен шефа ме уверява, че ще си получа парите, обаче на практика нищо не става, а вече мина много време и съм почти сигурен че няма да ми ги даде.
Моля ви за съвет какво мога да предприема или да се обърна за помощ.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нейзплатени заплати, какво да правя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Нейзплатени заплати, какво да правя?
Ако сте работили без трудов договор не можете да направите нищо.
- vanila_ce
- Потребител
Забавили сте се изключително дълго и шансовете да бъдете материално удовлетворени е минимално. Въпреки всичко може да направите следното:
Съгласно чл.405"а" от КТ"Инспекцията по труда има право да обяви съществуването на трудово правоотношение, когато установи, че работната сила се предоставя в нарушение на чл.1, ал.2/от КТ/. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение".
За да извърши горното, ИТ трябва да разполага с доказателства, че в случая Вие сте работили във въпросната фирма. Следва да посочите въпросните доказателства, ако разполагате с такива - документи, телефонни разговори, свидетели, всичко останало!!!
Иначе бих Ви посветвал следното: Изготвяте нотариално заверена покана към фирмата. В нея изисквате дължимите към момента суми.Вписвате, че ако в определен от Вас срок не ги получите, че уведомите ИТ, че с Вас не е сключен трудов договор и ще искате обявяването му по законния ред. В този случай възможната глоба към работодателя е 15 000/петнадесет хиляди/лева.Може този аргумент да подейства! Опитайте. Успех
Съгласно чл.405"а" от КТ"Инспекцията по труда има право да обяви съществуването на трудово правоотношение, когато установи, че работната сила се предоставя в нарушение на чл.1, ал.2/от КТ/. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение".
За да извърши горното, ИТ трябва да разполага с доказателства, че в случая Вие сте работили във въпросната фирма. Следва да посочите въпросните доказателства, ако разполагате с такива - документи, телефонни разговори, свидетели, всичко останало!!!
Иначе бих Ви посветвал следното: Изготвяте нотариално заверена покана към фирмата. В нея изисквате дължимите към момента суми.Вписвате, че ако в определен от Вас срок не ги получите, че уведомите ИТ, че с Вас не е сключен трудов договор и ще искате обявяването му по законния ред. В този случай възможната глоба към работодателя е 15 000/петнадесет хиляди/лева.Може този аргумент да подейства! Опитайте. Успех
- kazimirc4
- Потребител
Инспекцията по труда ще удостоверява трудово правоотношение след две години???Защо давате напразни надежди на човека???Та и пари за безсмислена нотариална покана да дава.......
- vanila_ce
- Потребител
ако имате свидетели трябва спешно да се свържете с адвокат защото срокът до който можете да претендирате за заплати е три години. Свидетелите ви трябва да удостоверят наличието на фактическо трудово правоотношение както и възнаграждението което сте получавали. Идете при специалист по трудово право. Не вярвайте на никой който ви каже че нямате шансове ако имате свидетели. Делото не е сложно за този който знае как да го води.
- slava31
- Младши потребител
vanila_ce написа:Инспекцията по труда ще удостоверява трудово правоотношение след две години???Защо давате напразни надежди на човека???Та и пари за безсмислена нотариална покана да дава.......
Точен коментар, към който се присъединявам.
А тези, които дават надежди в случая, постъпват много неетично.
Въобще, напоследък чета във форума изключително много некомпетентни изказвания и съвети, които ще причинят доста неприятности на последвалите ги.
Жалко, че нивото на колегите е паднало толкова ниско ...
А иначе, всички задаващи тук въпроси трябва да знаят основното правило на капиталистическия строй е:
КАПИТАЛИСТЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ!
Затова пролетарият може да разчита единствено на негови груби грешки, което не е рядкост, но може да се използва само от добър адвокат.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Г-н xaoc1973 не бъдете толкова циничен! Ще Ви припомня едно старо заглавие на филм - "Без борба няма победа!" Другото е в ръцете на адвоката/ не на хирурга/, но и на работника/служителя/, който се бори за правата си! Иначе според Вашата логика човекът ляга под гилотината и опъва врат! Много удобна логика- в интерес на работодателя и на принципа "Кесаревото-кесарю, божието-богу!". Впрочем във форума от 2006 г. се споменава едно дело на ІІІ-то гражданско отделение на ВАС, което засяга пряко разглеждания казус и адвокат, спечелил подобно дело!
Иначе от чисто професионална гледна точка в какъв правен статус се намира работещото лице по разглеждания казус? Имаме изправен трудов договор за извършване на определена работа, който е изпълнен, но не е прекратен по надлежния ред. Изпълнява се нова работа, която не е облечена във формата на нов трудов договор. Всъщност нов трудов договор няма. Лицето работи добросъвестно, получава трудово възнаграждение според договореното с работодателя - по ведомост, плащат се осигурителни и здравни вноски, вероятно е подадено уведомление в съответната инстанция.
Вашето мнение по казуса - имаме недействителен трудов договор или постоянен трудов договор. И ако да - на какво правно основание?! Защото в момента има две мнения в правния мир и те засягат горните две хипотези?
И цитирайте точно надписа над входа на концентрационния лагер - ARBEIT MACHT FREI! Както е казал Петко Бочаров -"Да, ама не"!
Иначе от чисто професионална гледна точка в какъв правен статус се намира работещото лице по разглеждания казус? Имаме изправен трудов договор за извършване на определена работа, който е изпълнен, но не е прекратен по надлежния ред. Изпълнява се нова работа, която не е облечена във формата на нов трудов договор. Всъщност нов трудов договор няма. Лицето работи добросъвестно, получава трудово възнаграждение според договореното с работодателя - по ведомост, плащат се осигурителни и здравни вноски, вероятно е подадено уведомление в съответната инстанция.
Вашето мнение по казуса - имаме недействителен трудов договор или постоянен трудов договор. И ако да - на какво правно основание?! Защото в момента има две мнения в правния мир и те засягат горните две хипотези?
И цитирайте точно надписа над входа на концентрационния лагер - ARBEIT MACHT FREI! Както е казал Петко Бочаров -"Да, ама не"!
- kazimirc4
- Потребител
kazimirc4 написа:Вашето мнение по казуса - имаме недействителен трудов договор или постоянен трудов договор. И ако да - на какво правно основание?! Защото в момента има две мнения в правния мир и те засягат горните две хипотези?
kazimirc4, голяма част от постовете Ви са с точни отговори, но други пък са дълбоко погрешни и показват човек, стоящ далече от практическото право. Не е коректно да се объркват още и без това достатъчно обърканите задаващи тук въпроси. Аз, например, отговарям само, ако съм на 100 % сигурен в правотата си и не се опитвам да навлизам в сфери от правото, които не са ми близки.
Нужно е да се бориш в ситуации, в които можеш да се пребориш; нужно е да не се бориш в ситуации, в които не можеш да се пребориш; нужно е да различаваш едните ситуации от другите. В случая имаме ситуация от втория тип.
"По казуса" нямаме никакъв ТД. Все едно съм извикал комшията да ми помага в прекопаването на градината и след две години той да ми иска пари за това. Затова горецитираният от мен Ваш въпрос е изключително некоректно формулиран.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|