На 9.04 бях съкратена по 328 ал.1т.2 без отработване на предизвестието и с 2 брутни за оставане без работа(едната е от синдикатите по сключен КТД).До този момент съм била осигуряване на цялата сума (просто бяхме голямо предприятие и нямаше начин да "сивее" работодателят).Не съм регистрирана за сега на борсата,но имам възможност да се регистрирам до 9.07.
В момента ми предлагат да започна по трудов договор в една СТМ на длъжност технически секретар ,да ме осигуряват на минималните нива за длъжността (или касиер ,или технически секретар),като освен вдигането на телефони и пряката секретарска дейност ,потенциалният работодател иска да съм и малко човека оркестър-секретарка,чистачка на офиса ,а и когато се наложи - оценка на риска-понеже съм инж. и съм се занимавала с подобни неща.Договорът , който ми предлага е с изпитателн срок 6 месеца в полза на работодателя,заплата 400 ,осигуровки върху минимални нива(заявих му ,че искам да си получавам парите по сметка в дебитна карта и той започна да увърта и изплю камъка- осигуровка на минимални нива, каквото и да значи това),преборих се за карта за градски транспорт.Бях направо сащисана от условията на договора,казах му че по принцип нямам полезен ход назад, но сега когато преценявам нещата всъщност не съм сигурна какво ще ми донесе този договор освен мизерната сума.Говори се усилено ,че от 1.07 обезщетенията за безработица ще се изчисляват на база осигурителния доход от последните 9 месеца,грубата сметка показва ,че всъщност , ако това нещо стане факт ,ще получавам почти двойно спрямо"предложението".Бихте ли ме посъветвали,какво да направя , имам време и за двете неща- и да се запиша на борсата и да сключа договор , който всъщност никак не ме удовлетворява.И ако всъщност реша да сключа договор, какво бихте ме посъветвали да искам от работодателя,защото и той търси човек, който да му върши работа и да не го краде , нито да оповестява нещата за клиентите, а от друга страна предлага заплащане , абсолютно неадекватно.
Предишният работодател пък ми дължи суми от частично изплатени заплати от 12.2008,та сигурно и там трябва да следя срока, за да не изпусна времето за завеждане на дело.Оплетох се като пате в кълчища и направо не знам как да постъпя.Благодаря предварително за отговорите, които ще получа.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Здравейте,не знам как да постъпя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Здравейте,не знам как да постъпя
Съвети не давам. Само субективно мнение.
Работете! Загубата на пари днес ще се върне с лихвите утре.
Срокът за завеждане на дело при неизплатени заплати е три години.
За повече се обърнете към адвокат на място с всички документи по случая.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Здравейте, ще се опитам да Ви бъда полезен. Към момента размерът на обезщетението за безработица е както следва: дневен минимален размер- 6 лв.,и дневен максимален размер - 12 лв./при 21 работни дни-от 126 лв до 252 лв. База за изчисляване както е практиката е средно-дневното трудово възнаграждения за последните отработени 9 месеца. Възможно е от 1 юли да паднат ограниченията, за което ще се разбере при гласуването в Народното събрание. Но само може. Вие сама ще си го изчислите на база горните данни, но дали ще паднат ограниченията -това е друго.Във всеки случай това ще бъде почти ясно към 1 юли 2010 г. и ще имате време да вземете решение.
Възможно е предлаганата Ви работа и РЗ да са по-добри от обезщетението. Предлагам Ви следното:Ако няма достатъчно информация, сключете договор за изпитване с клауза "в полза на двете страни". Дори да я няма клаузата, може да се използва хипотезата на чл.327 от КТ за напускане. Ако обезщетението е по-благоприятно ще можете да напуснете веднага и да се регистрирате в Бюрото по труда. Това можете да направите веднага, а впоследствие да постъпите на работа, и пак в последствие да се върнете пак в БТ, но в рамките на срока на обезщетението. Само не знам колко стаж имате и колко месеца може да сте на ТБ.Важно е!
По отношение на дължимите заплати може и трябва:
- в директен разговор с работодателя да си изясните ситуацията;
- с нотариално заверена покана да поканите работодателя да Ви изплати дължимото. От отговора ще зависи развоя на нещата;
- да заведете дело и гарантирате получаването на сумите, според това, което давате като информация;
В тази последователност следва да направите необходимото, но много е възможно да се обърнете към съда като последна инстанция за дължимите суми.
Възможно е предлаганата Ви работа и РЗ да са по-добри от обезщетението. Предлагам Ви следното:Ако няма достатъчно информация, сключете договор за изпитване с клауза "в полза на двете страни". Дори да я няма клаузата, може да се използва хипотезата на чл.327 от КТ за напускане. Ако обезщетението е по-благоприятно ще можете да напуснете веднага и да се регистрирате в Бюрото по труда. Това можете да направите веднага, а впоследствие да постъпите на работа, и пак в последствие да се върнете пак в БТ, но в рамките на срока на обезщетението. Само не знам колко стаж имате и колко месеца може да сте на ТБ.Важно е!
По отношение на дължимите заплати може и трябва:
- в директен разговор с работодателя да си изясните ситуацията;
- с нотариално заверена покана да поканите работодателя да Ви изплати дължимото. От отговора ще зависи развоя на нещата;
- да заведете дело и гарантирате получаването на сумите, според това, което давате като информация;
В тази последователност следва да направите необходимото, но много е възможно да се обърнете към съда като последна инстанция за дължимите суми.
- kazimirc4
- Потребител
Благодаря,имам 22г трудов стаж,бях последно ръководител химична раборатория в предприятие което е "любимо" на главния архитект на столицата,до дни ще се разсече гордивия възел лошото е, че според ТЗ сме на 3-то място в списъка на кредиторите, дали ще остане нещо за нас не е ясно,имам време още 1 година почти докато се види в каква посока ще тръгнат нещата.
Споделих, че въпросния потенциален работодател иска да направим договор с изпитателен срок в негова полза,общо взето защитил се е от всички страни,но това не означава ,че ще напиша молба за постъпване на работа,член 327 не знам дали ще ми е от полза в този случай, защото той сигурно няма да има пречки да подхвърли тези "големи "пари.
Споделих, че въпросния потенциален работодател иска да направим договор с изпитателен срок в негова полза,общо взето защитил се е от всички страни,но това не означава ,че ще напиша молба за постъпване на работа,член 327 не знам дали ще ми е от полза в този случай, защото той сигурно няма да има пречки да подхвърли тези "големи "пари.
- meryjelly
- Младши потребител
xaoc1973 написа:Съвети не давам. Само субективно мнение.
Добре звучи в ушите на някой работодател, ако в България имаше някаква почтеност в тези отношения, може би безусловно щях да приема тази работа,но тъй като се намираме в условията на "див"капитализъм , не съм сигурна дали точно така трябва да постъпя
Колкото до дължимото, разбира се ,че ще се обърна към адвокат,за да си нямам излишни нерви по делОто.
- meryjelly
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|