- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пред уволнение/съкращение съм.Как да постъпя.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Пред уволнение/съкращение съм.Как да постъпя.
Добър ден на всички,
на 28.05.(петък,вчера),ни уведомиха(около 20 човека-целия персонал на фирмата),че на 02.06. ще ни освободят от работа,поради липса на поръчки-от 2 мес.практически нямаме дейност.Ето по-важното от трудовият ми договор:
"Днес 09.11.2009 г. на основание чл.70 ал.1 и 2,и във връзка с чл.69 ал.1 и чл.71 ал.2 от КТ,се сключи настоящия трудов договор:
- ...със срок на изпитване до 6 мес.уговорен в полза и на двете страни
- ...размер на годишния отпуск,съгласно чл.155 от КТ:20 дни
- ...срокът на предизвестие след превръщането на договора в безсрочен,и
за двете страни е 30(тридесет)календарни дни съгласно чл.326 ал.2 от
- ...датата на връчване на трудовия се счита за дата на постъпване на
работа
На 15.05.2010.ни накараха да подадем молби за неплатен отпуск до 30.04.(45дни)
Нямам предизвестие за съкращение(уволнение)
Въпросът ми към вас е:
- дължи ли ми парично обезщетение(и в какъв размер)-работодателя
- да се съглася ли на прекратяване на договора по взаимно съгласие и
при какви условия или не.Ако второто-не мога да се регистрирам на борсата?
Не търся безплатана консултация,а само кратък отговор.
Търсих в интернет(не ме мързи) информация по моя проблем,но изглежда прекалената
информация,води до дезимформация.
И само да допълня,че собственика е бивш адвокат-"хитрец"Не искам да кажа нищо лошо за всички адвокати,а само за ТОЗИ адвокат(вероятно за това е "бивш"),и очкваме всякакви "номера"
Предварително благодаря на всички отзовали се!
Приятен ден:)
на 28.05.(петък,вчера),ни уведомиха(около 20 човека-целия персонал на фирмата),че на 02.06. ще ни освободят от работа,поради липса на поръчки-от 2 мес.практически нямаме дейност.Ето по-важното от трудовият ми договор:
"Днес 09.11.2009 г. на основание чл.70 ал.1 и 2,и във връзка с чл.69 ал.1 и чл.71 ал.2 от КТ,се сключи настоящия трудов договор:
работа
На 15.05.2010.ни накараха да подадем молби за неплатен отпуск до 30.04.(45дни)
Нямам предизвестие за съкращение(уволнение)
Въпросът ми към вас е:
- дължи ли ми парично обезщетение(и в какъв размер)-работодателя
- да се съглася ли на прекратяване на договора по взаимно съгласие и
при какви условия или не.Ако второто-не мога да се регистрирам на борсата?
Търсих в интернет(не ме мързи) информация по моя проблем,но изглежда прекалената
И само да допълня,че собственика е бивш адвокат-"хитрец"Не искам да кажа нищо лошо за всички адвокати,а само за ТОЗИ адвокат(вероятно за това е "бивш"),и очкваме всякакви "номера"
Предварително благодаря на всички отзовали се!
Приятен ден:)
- mravi
- Младши потребител
Re: Пред уволнение/съкращение съм.Как да постъпя.
Колегата "хитрец" си е оплел кошничката,така,че ....
А за друг път да знаете "Закона защитава бдящите,а не спящите"
А за друг път да знаете "Закона защитава бдящите,а не спящите"
- sarbijanac
- Активен потребител
Е то е така,ама като си без работа от 5 мес.си готов на всичко,само да останеш на работа(глада е по-силен от тока:))
И само още нещо-осигурявани сме за:
11.2009. -16дни -403.81лв. дек.22.2009г.
12.2009. -21 -270.00 феб.10.2010г.
01.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г.
02.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г
03.2010. -22 -150.00 апр.23.2010г.
т.е. за 5 мес.
И само още нещо-осигурявани сме за:
11.2009. -16дни -403.81лв. дек.22.2009г.
12.2009. -21 -270.00 феб.10.2010г.
01.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г.
02.2010. -20 -300.00 апр.23.2010г
03.2010. -22 -150.00 апр.23.2010г.
т.е. за 5 мес.
Последна промяна mravi на 29 Май 2010, 17:46, променена общо 1 път
- mravi
- Младши потребител
Библията казва: "Прави добро!". Затова не обичам хитреците, пък били те и "колеги". Следователно, ако всичко написано от Вас е истината, цялата истина и само истината:
1. От коя дата до коя сте поискали неплатен отпуск и излизали ли сте в отпуск или болнични през работния период?
2. Ако Ви бяха поискали запис на заповед, щяхте ли да се съгласите с усмивка, както сте си подписали молбата за отпуск?
3. На основание на кой член ще Ви уволняват?
4. Не подписвайте "по взаимно съгласие".
5. Да, дължи Ви обезщетение. Размерът зависи от отговорите на въпросите, които Ви зададох.
6. "sarbijanac" Ви дезинформира. Нищо не си е оплел, ами се е самозаплел.
7. "Борбата продължава" от Крум Кюлявков! Смърт на капиталиста! Свобода на пролетария!
1. От коя дата до коя сте поискали неплатен отпуск и излизали ли сте в отпуск или болнични през работния период?
2. Ако Ви бяха поискали запис на заповед, щяхте ли да се съгласите с усмивка, както сте си подписали молбата за отпуск?
3. На основание на кой член ще Ви уволняват?
4. Не подписвайте "по взаимно съгласие".
5. Да, дължи Ви обезщетение. Размерът зависи от отговорите на въпросите, които Ви зададох.
6. "sarbijanac" Ви дезинформира. Нищо не си е оплел, ами се е самозаплел.
7. "Борбата продължава" от Крум Кюлявков! Смърт на капиталиста! Свобода на пролетария!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
"хаос1973"-благодаря за вниманието!
Да.Казвам "истината и само истината"
1. Поисках(бяхме "помолени") да подадем молби за неплатен отпуск от
15.03.2010.до 30.04.2010.
2. Не!Не бих подписал запис на заповед.
3. Все още не знем по кой член ще ни уволняват-ще ни съобщят в сряда 02.06.2010
4. Разбрах.
Да.Казвам "истината и само истината"
1. Поисках(бяхме "помолени") да подадем молби за неплатен отпуск от
15.03.2010.до 30.04.2010.
2. Не!Не бих подписал запис на заповед.
3. Все още не знем по кой член ще ни уволняват-ще ни съобщят в сряда 02.06.2010
4. Разбрах.
- mravi
- Младши потребител
...не съм излизал в отпуска или болнични през работният период.
- mravi
- Младши потребител
Ако е така, то защо тук пишете друго:
Да изчакаме да видим по кой член ще Ви връчат заповедта за уволнение и тогава да коментираме! Не желая Вашият работодател да прочете тук как да Ви прецака.
mravi написа: На 15.05.2010.ни накараха да подадем молби за неплатен отпуск до 30.04.(45дни)
Да изчакаме да видим по кой член ще Ви връчат заповедта за уволнение и тогава да коментираме! Не желая Вашият работодател да прочете тук как да Ви прецака.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
Пффффф!Тъпо.
Просто съм сбъркал цифата-НЕ на 15.05., а на 15.03.
Просто съм сбъркал цифата-НЕ на 15.05., а на 15.03.
- mravi
- Младши потребител
Има ли и други мнения...
- mravi
- Младши потребител
xaoc1973 e прав за ситуацията.
По отношение на обезщетението от Бюрото по труда - имате ли поне 9 месеца отработени през последните 15 изминали месеца. Разиграх случая Ви, но както xaoc1973 пише, ако Ви подам възможния развой на събитията, може работодателят Ви да го прочете тук и използва.Ако искате, подайте ми и-мейл адрес на адрес kazimic4@abv.bg. Ще ви опиша добър и лош вариант за да сте подготвен за ставащото.
По отношение на обезщетението от Бюрото по труда - имате ли поне 9 месеца отработени през последните 15 изминали месеца. Разиграх случая Ви, но както xaoc1973 пише, ако Ви подам възможния развой на събитията, може работодателят Ви да го прочете тук и използва.Ако искате, подайте ми и-мейл адрес на адрес kazimic4@abv.bg. Ще ви опиша добър и лош вариант за да сте подготвен за ставащото.
- kazimirc4
- Потребител
xaoc1973 написа:6. "sarbijanac" Ви дезинформира. Нищо не си е оплел, ами се е самозаплел.
РазБира се,че си е оплел кошницата.Ще прекрати трудовото правоотношение след изтичане на изпитателния срок.И това му решение ще се яви законосъобразно-без да е застрашено от отмяна по съдебен ред.
А останалото работодателя не го бърка изобщо-дали бюрото по труда ще плаща обезщетение на работника или не.
- sarbijanac
- Активен потребител
Ето по-важното от трудовият ми договор:
работа
Май така излиза от 09.11.2009г. до 09.05.2010г. = 6 мес. + 30 дни = 09.06.2010г.
а сряда е 02.05.,т.е. 7 дни преди договора да стане безсрочен!
Помагайте,ако има някакъв шанс!
Може и да бъркам,но съм чувал,че 5(или 6)раб.дни след изпитателният срок и договора става безсрочен.
Моя E mail:mario_marinoff@abv.bg
работа
Май така излиза от 09.11.2009г. до 09.05.2010г. = 6 мес. + 30 дни = 09.06.2010г.
а сряда е 02.05.,т.е. 7 дни преди договора да стане безсрочен!
Помагайте,ако има някакъв шанс!
Може и да бъркам,но съм чувал,че 5(или 6)раб.дни след изпитателният срок и договора става безсрочен.
Моя E mail:mario_marinoff@abv.bg
- mravi
- Младши потребител
Oсновната част от хората, търсещи съвет в "трудовия форум", са малоимотни и ощетени от капиталистите. Затова считам за свой дълг да им помогна безплатно, доколкото мога. НО ПОБЕСНЯВАМ, КОГАТО НИЩОНЕРАЗБИРАЩИ ПИСАРУШКИ СИСТЕМАТИЧНО СЕ ОПИТВАТ ДА ГИ ПОДЛЪЖАТ, ЧРЕЗ ДИВОТИИТЕ СИ!
Просто не е честно, спрямо тях ...
В случая:
"sarbijanac", който и да се крие под този ник, пише явни глупости. Не знам в коя област от правото е специалист, но със сигурност това не е трудовото право! И му препоръчвам да чете внимателно КТ, преди да дава глупави мнения! Вече му го написах по-меко, но е явно, че не разбира от коректно отношение и продължава да маца с баданарката!
ТД с изпитателен срок не е срочен договор и не може да се прекрати едностранно законосъобразно след изтичане на изпитателния срок на основание "изтичане срока на изпитване". На следващия ден, след изтичане срока на изпитване, ТД автоматично се трансформира в ТД за неопределен срок.
Няма да задълбавам в подробности, касаещи конкретния случай, преди ТД да бъде прекратен, защото има специфика и може да увредя интересите на работника.
Само още веднъж ще упрекна "sarbijanac", че постъпва некоректно спрямо питащия, като поддържа незаконосъобразна теза.
Oсвен това, фразата
просто е некомпетентна. Има си едномесечен период след уволнението, заплащан от работодателя; има си и болнични в следуволнителния период, заплащани от работодателя; има си и други врътки. Освен това, обезщетения, заплащани от БТ при незаконосъобразно уволнение подлежат на връщане при определени ситуации, касаещи работодателя. Така че много даже си го "бърка" работодателят. Но всичко това ще го коментирам СЛЕД уволнителната заповед.
mravi, в кофти ситуация си, но си трай. Имаш проблеми, но никой не ги е засегнал засега тук. Да се надяваме, че и работодателят ти ще е сляп в алчността си. Веднага, след като получиш уволнителната заповед, я цитирай тук дословно, за да видим какво е станало. Внимателно чети под какво се подписваш ...
Просто не е честно, спрямо тях ...
В случая:
sarbijanac написа:xaoc1973 написа:6. "sarbijanac" Ви дезинформира. Нищо не си е оплел, ами се е самозаплел.
РазБира се,че си е оплел кошницата.Ще прекрати трудовото правоотношение след изтичане на изпитателния срок.И това му решение ще се яви законосъобразно-без да е застрашено от отмяна по съдебен ред.
"sarbijanac", който и да се крие под този ник, пише явни глупости. Не знам в коя област от правото е специалист, но със сигурност това не е трудовото право! И му препоръчвам да чете внимателно КТ, преди да дава глупави мнения! Вече му го написах по-меко, но е явно, че не разбира от коректно отношение и продължава да маца с баданарката!
ТД с изпитателен срок не е срочен договор и не може да се прекрати едностранно законосъобразно след изтичане на изпитателния срок на основание "изтичане срока на изпитване". На следващия ден, след изтичане срока на изпитване, ТД автоматично се трансформира в ТД за неопределен срок.
Няма да задълбавам в подробности, касаещи конкретния случай, преди ТД да бъде прекратен, защото има специфика и може да увредя интересите на работника.
Само още веднъж ще упрекна "sarbijanac", че постъпва некоректно спрямо питащия, като поддържа незаконосъобразна теза.
Oсвен това, фразата
sarbijanac написа:А останалото работодателя не го бърка изобщо-дали бюрото по труда ще плаща обезщетение на работника или не.
просто е некомпетентна. Има си едномесечен период след уволнението, заплащан от работодателя; има си и болнични в следуволнителния период, заплащани от работодателя; има си и други врътки. Освен това, обезщетения, заплащани от БТ при незаконосъобразно уволнение подлежат на връщане при определени ситуации, касаещи работодателя. Така че много даже си го "бърка" работодателят. Но всичко това ще го коментирам СЛЕД уволнителната заповед.
mravi, в кофти ситуация си, но си трай. Имаш проблеми, но никой не ги е засегнал засега тук. Да се надяваме, че и работодателят ти ще е сляп в алчността си. Веднага, след като получиш уволнителната заповед, я цитирай тук дословно, за да видим какво е станало. Внимателно чети под какво се подписваш ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
xaoc1973 написа:"sarbijanac", който и да се крие под този ник, пише явни глупости. Не знам в коя област от правото е специалист, но със сигурност това не е трудовото право! И му препоръчвам да чете внимателно КТ, преди да дава глупави мнения! Вече му го написах по-меко, но е явно, че не разбира от коректно отношение и продължава да маца с баданарката!
Не претендирам да съм специалист,но малкото трудови дела,които съм водил съм ги приключил успешно за клиентите ми.Уволненията им бяха отменени от съда.Някои от тях се върнаха на работа и след известно време пак бяха уволнени от работодателя.
Други предпочетоха да си вземат обезщетението по чл.344,ал.1,т.3 и не се върнаха.
Г-н хаос или не знам какъв си не чувстваш ли,че тук някой се опитва да ни прави на маймуни и глупаци ,търсейки правна помощ на аванта .Явно само ти се хващаш на въдицата....
- sarbijanac
- Активен потребител
Както се вижда от горното-НЕ ТЪРСЯ правна консултация "на аванта"
А и тук е форум,т.е.всеки е свободен да отговори или не.
- mravi
- Младши потребител
Към 02.06.2010 6-месечният срок за изпитване все още не е изтекъл, тъй като времето, през което сте били в неплатен отпуск, не се включва в него (чл. 70 ал. 4 от КТ). Следователно могат да ви прекратят трудовия договор без предизвестие, съгласно чл.71 ал.1 от КТ и няма да ви дължат обезщетение, освен това по чл. 224 за неизползван платен годишен отпуск за месеците, през които сте работили.
- gatta_nera
- Младши потребител
Благодаря на всички!
С Ваша помощ,вече съм наясно какво мога да очаквам.
Ще пиша след сряда.
Приятен ден!
С Ваша помощ,вече съм наясно какво мога да очаквам.
Ще пиша след сряда.
Приятен ден!
- mravi
- Младши потребител
Поддържам напълно мненията на хаос 1973 и gatta_nera. Досега не е намерено правно противодействие срещу прекратяването на договор със срок за изпитване. Фактът, че работодателят прилага неплатен отпуск означава грамотност. От теоретична гледна точка има само един шанс-след поисканите молби за неплатен отпуск, да няма заповеди или същите да имат правни недостатъци, което ги прави недействителни. Това обаче може да ни каже само жалващия се!
А иначе при нивото на цитираните адвокатски хонорари, получаваните в страната възнаграждения и предстоящия брой дела на отделните инстанции не е за учудване молбите за помощ във форума.Хората толкова знаят КТ и толкова може да платят ?! Трябва ли да ги третираме като "тарикати" ? Категорично съм против тази теза. Разбира се София е друга планета.
А иначе при нивото на цитираните адвокатски хонорари, получаваните в страната възнаграждения и предстоящия брой дела на отделните инстанции не е за учудване молбите за помощ във форума.Хората толкова знаят КТ и толкова може да платят ?! Трябва ли да ги третираме като "тарикати" ? Категорично съм против тази теза. Разбира се София е друга планета.
- kazimirc4
- Потребител
Колеги, моля да изразите становище по следния казус.В какво се намира лице спрямо работодателя, което е пуснато в неплатен отпуск, но за това няма съответно подписана заповед! Може и връчена.И съответно отразена в съпътстващите дейността на дружеството документи.
- в неплатен отпуск;
- в престой поради липса на работа;
- в друго/според Вашите мнения/
Предварително Ви благодаря от името на жалбоподателя
С уважение: kazimirc4
- в неплатен отпуск;
- в престой поради липса на работа;
- в друго/според Вашите мнения/
Предварително Ви благодаря от името на жалбоподателя
С уважение: kazimirc4
- kazimirc4
- Потребител