- Дата и час: 25 Ное 2024, 22:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искова молба до съда за неизплатени заплати
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Искова молба до съда за неизплатени заплати
Моля да ми отговорите дали е задължително да ползвам услугите на адвокат за подаване на искова молба за завеждане на дело за неизплатени заплати. Просто на този етап / с неизплатени 7-месечни заплати/не мога да си го позволя. Мога ли да се справя сама и в общи линии какво трябва да съдържа тя. Знам,че се подава в Районният съд. Дано някой да ми помогне !
- micnel
- Нов потребител
Re: Искова молба до съда за неизплатени заплати
От kazimirc4 до micnel.Ще се опитам да Ви нахвърлям грубата схема на искова молба, като оставя непопълнени местата с точните данни и ще Ви я оставя да я видите.Ако проявите интерес, може да се посочат точните суми!!!
- kazimirc4
- Потребител
Предварително Ви благодаря. Ако е по-удобно за вас, може да ми нахвърлите схемата на е-мейла ми izaura_1701@abv.bg. Направо ми "спасявате живота" !!!
- micnel
- Нов потребител
Мишел, по-добре се обърнете за безплатна правна помощ към местния Адвокатски Съвет. Самодейността може да Ви навреди.
- rts
- Активен потребител
От kazimirc4 до micnel.Макетът на исковата молба е готов! АБВ-пощата дава, че и-мейл адресът Ви е грешен. Да Ви го поставя ли във форума? или ще видите адреса си?
- kazimirc4
- Потребител
От kazimirc4 до micnel Пощата подава "невалиден и-мейл!!!
- kazimirc4
- Потребител
От kazimirc4 до micnel.Всичко е наред. Изпратих Ви макета на исковата молба.Ако имате още въпроси -заповядайте. Доколкото разбирам влизате в съд за първи път. Не е страшно.Желая успех!
- kazimirc4
- Потребител
kazimirc4 написа:От kazimirc4 до micnel.Ще се опитам да Ви нахвърлям грубата схема на искова молба, като оставя непопълнени местата с точните данни и ще Ви я оставя да я видите.Ако проявите интерес, може да се посочат точните суми!!!
Шок и ужас.
Извинете ме, до сега не взимах отношение в темите, но наистина смятам, че се прекалява- с добрите намерения ( спомнете си за крилатата мисъл на Сартр), с нечия добронамереност, самонадеяност и финансова невъзможност.
От тази оскъдица от факти, при този процесуален закон, да се пишат "макети"?!?!
При цялото ми уважение към kazimirc4, смятам е редно да уведомявате питащите, че не сте юрист. От там насетне всеки ще си носи бремето за личният избор.
- Гост.
- Старши потребител
Предлагам на вниманието на направилия последния коментар копието от макета на исковата молба. Забележките са Ваши! Ако разполагах и данните за трудовото възнаграждение, молбата щеше да е в окончателен вид.
О
РАЙОНЕН СЪД
ГР……………………
ИСКОВА МОЛБА
от ………………………………………………..
ЕГН 0000000000
адрес: гр………, ЖК,Бул.ул-………………………….., бл…., вх…, ет…, ап….тел……………,GSN…………………
иск по чл.358 от Кодекса на труда във връзка с чл.124 от Кодекса на труда
против
………../име на фирмата, дружеството/
Булстат:………………………………………….
Седалище:гр.,Бул.ул………………………………….№
Тел………………..
УВАЖАЕМИ Г-Н / Г-ЖО СЪДИЯ,
Работя като……………………………… във фирма…………………………………….,отдел/друго/
Според сключения с фирмата трудов договор № /от………2000 г продължителността на работното ми време е 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица при основна работна заплата от …..лв. и допълнителни трудови възнаграждения, както следва:
-допълнително трудово възнаграждение за отработено време/клас/ - ….%-….лева;
-…………/друго/ …. Лева, общо брутно трудово възнаграждение в размер на ……лева месечно. За времето от м…………. до м…………..2010 г.включително, общо 7 месеца, към момента на настоящата искова молба не са ми изплатени полагаемите ми се трудови възнаграждения. До момента изпълнявам трудовите си задължения добросъвестно и в съответствие с поставените ми изисквания от Работодателя.
Съобразявайки се с разпоредбите на Кодекса на труда, същите ми дават право да предявя иск към работодателя си в лицето на………………………..,гр………………… с 3-годишна давност, като за начало на срока се счита датата, от която съответното задължение от страна на работодателя стане изискуемо. Тъй като трудовото ми възнаграждение се изплаща месечно , това означава, че дължимата сума става изискуема от дата......2009г, тъй като последното ми трудово възнаграждение за месец…………. е изплатено на дата………….. същата година.
Ето защо предявявам иск към …………………., гр………….. в размер на 0000 /с л о в о м /лв. за 7 месечни трудови възнаграждения за времето от месец ………. 2009г до месец ……. 2010г, като към горепосочената сума следва да се прибавят и дължимите законни лихви за забавеното плащане.
Уважаеми г-н/г-жо Районен Съдия, предвид гореизложеното моля да уважите така предявения от мен иск и да осъдите ………………., гр……………да ми заплати забавените трудови възнаграждения законни лихви и назначите вещо лице, което да изготви оценка на предявения от мен иск.
Моля да осъдите ответника да ми заплати направените по делото разноски и платеното възнаграждение за един адвокат./ако има такива!!!!!!/
Прилагам: 1. копие от исковата молба за ответника.
2. копие от сключения между мен и фирмата……………………,гр………….трудов договор.
00.00.2010г С уважение:
Гр…………./Имената на ищеца/
О
РАЙОНЕН СЪД
ГР……………………
ИСКОВА МОЛБА
от ………………………………………………..
ЕГН 0000000000
адрес: гр………, ЖК,Бул.ул-………………………….., бл…., вх…, ет…, ап….тел……………,GSN…………………
иск по чл.358 от Кодекса на труда във връзка с чл.124 от Кодекса на труда
против
………../име на фирмата, дружеството/
Булстат:………………………………………….
Седалище:гр.,Бул.ул………………………………….№
Тел………………..
УВАЖАЕМИ Г-Н / Г-ЖО СЪДИЯ,
Работя като……………………………… във фирма…………………………………….,отдел/друго/
Според сключения с фирмата трудов договор № /от………2000 г продължителността на работното ми време е 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица при основна работна заплата от …..лв. и допълнителни трудови възнаграждения, както следва:
-допълнително трудово възнаграждение за отработено време/клас/ - ….%-….лева;
-…………/друго/ …. Лева, общо брутно трудово възнаграждение в размер на ……лева месечно. За времето от м…………. до м…………..2010 г.включително, общо 7 месеца, към момента на настоящата искова молба не са ми изплатени полагаемите ми се трудови възнаграждения. До момента изпълнявам трудовите си задължения добросъвестно и в съответствие с поставените ми изисквания от Работодателя.
Съобразявайки се с разпоредбите на Кодекса на труда, същите ми дават право да предявя иск към работодателя си в лицето на………………………..,гр………………… с 3-годишна давност, като за начало на срока се счита датата, от която съответното задължение от страна на работодателя стане изискуемо. Тъй като трудовото ми възнаграждение се изплаща месечно , това означава, че дължимата сума става изискуема от дата......2009г, тъй като последното ми трудово възнаграждение за месец…………. е изплатено на дата………….. същата година.
Ето защо предявявам иск към …………………., гр………….. в размер на 0000 /с л о в о м /лв. за 7 месечни трудови възнаграждения за времето от месец ………. 2009г до месец ……. 2010г, като към горепосочената сума следва да се прибавят и дължимите законни лихви за забавеното плащане.
Уважаеми г-н/г-жо Районен Съдия, предвид гореизложеното моля да уважите така предявения от мен иск и да осъдите ………………., гр……………да ми заплати забавените трудови възнаграждения законни лихви и назначите вещо лице, което да изготви оценка на предявения от мен иск.
Моля да осъдите ответника да ми заплати направените по делото разноски и платеното възнаграждение за един адвокат./ако има такива!!!!!!/
Прилагам: 1. копие от исковата молба за ответника.
2. копие от сключения между мен и фирмата……………………,гр………….трудов договор.
00.00.2010г С уважение:
Гр…………./Имената на ищеца/
- kazimirc4
- Потребител
Това ще има резолюция БД, в най-добрия случай.
Ако бъде депозирано в този вид- бремето на личния избор ми е известно.
Приятна вечер и почивни дни.
Ако бъде депозирано в този вид- бремето на личния избор ми е известно.
Приятна вечер и почивни дни.
- Гост.
- Старши потребител
Здравейте,интересува ме изплащане на еднократно обезщетение за временна нетрудоспособност и какъв е срокът за изплащане.Имам решение от ТЕЛК,ЦЕЛК и заповед която ми е връчена и подписана.Благодаря предварително.
- geornikolov
- Нов потребител
До poli от kazimirc4. Моите уважения към Вас!
Винаги съм носил бремето на личния избор. А иначе указах на лицето след като оформи окончателно исковата молба да я занесе до колегите Ви да я погледнат.Вярвате ли, че по някога днес човек не може да си позволи дори консултация с адвокат!?, освен ако не му е личен приятел
Лека вечер и приятна почивка
Винаги съм носил бремето на личния избор. А иначе указах на лицето след като оформи окончателно исковата молба да я занесе до колегите Ви да я погледнат.Вярвате ли, че по някога днес човек не може да си позволи дори консултация с адвокат!?, освен ако не му е личен приятел
- kazimirc4
- Потребител
kazimirc4 написа:До poli от kazimirc4. Моите уважения към Вас!
Добър да е денят ви, kazimirc4.
Не съм целяла лично да ви нагрубя, а да обърна внимание, че дори и воден от благородни подбуди бихте могъл да навредите. Бремето се носи от питащия, не от отговарящите- вие няма да загубите седем заплати( в този случай) нали!
Та, ако страната няма финансова възможност за платена консултация и отговаря на условията по ЗПП ще и бъде назначен служебен защитник от съда.
Законодателят е помислил за нечии интереси, да не се заблуждаваме.
А ако адвокатът ти е приятел, след като се запознае обстойно с фактологията и доказателствата, ще те представлява и сам, вкл. ще изготви коректно ИМ, с редовен петитум, ще си направи и коректно всички искания- за експертизи, за доказателства ( гласни и писмени) и прочее, като в диспозитива след това( уверявам ви) се присъжда и адвокатският му хонорар. Е, да- на минимумът предвиден в Наредба 1.
Всичко е въпрос на договаряне с адвоката- винаги има и друг начин.
п.п. Някъде прочетох, че участието ви тук е провокирано от личен интерес- да се поддържате във форма. Разбирам, признавам и аз ползвах този форум преди два месеца с идентични подбуди. Само обърнах внимание, че в стремежът си да оформите "вежди" е налице реална опасност да " извадите око".
- Гост.
- Старши потребител
До poli_g от kazimirc4.
Напълно сте права и приемам направените забележки.Вярно е,че в случая е налице личен интерес.Има и още нещо -в по-стари времена това което се представя в този форум,проблемите на хората и рисковете за тях/но и за работодателите/ беше мое ежедневие. И не беше скучно. От това време съм запомнил две неща- че не трябва да се вземаш много на сериозно/последно го чух от г-н Цв.Цветанов -вицепремиер/.Другото е - всяка моя грешка може да означава един човек без работа и пари.И познавам добре този момент, в който си безсилен срещу работодателя/или се чустваш безсилен/. Бил съм и работодател, но не жесток и безскрупулен, както всеки ден чета във форума.
А да си без работа ми е познато.
Затова моят мотив да присъствам тук е, ако човекът не ползва помощта на адвокат да има още една възможност за информация.
Както писах, работя на ниво работодател, работник.Имам доста добър опит в преговорите и аргументацията за постигане на положителен резултат/както и да го разбирате/.Даже срещу работодатели-юристи.В подробности владея техниката на заплащане и всички етапи на съществуване на трудовото правоотношение.Когато се стигне до такова положение, човекът няма какво да губи.Тук може да е мястото ми.
Познавам добре системата на контрол и изпълняващите я. И мога да бъда полезен когато бюрокрацията стъпква правата на хората. Знам как,мога и смея да го направя. Защото тези хора получават заплати за да защитават правото на труд, а не обратното.И следва да бъдат "опарени", когато го заслужават!
От проф.д-р В.Мръчков навремето получих идеята за "психологическата атака" срещу неизправния работодател. След това многократно я прилагах, често пъти успешно.
Ако не съм прав пак тук ще го прочета.
Ще се радвам да чета коментариите Ви.При този опит....
Напълно сте права и приемам направените забележки.Вярно е,че в случая е налице личен интерес.Има и още нещо -в по-стари времена това което се представя в този форум,проблемите на хората и рисковете за тях/но и за работодателите/ беше мое ежедневие. И не беше скучно. От това време съм запомнил две неща- че не трябва да се вземаш много на сериозно/последно го чух от г-н Цв.Цветанов -вицепремиер/.Другото е - всяка моя грешка може да означава един човек без работа и пари.И познавам добре този момент, в който си безсилен срещу работодателя/или се чустваш безсилен/. Бил съм и работодател, но не жесток и безскрупулен, както всеки ден чета във форума.
А да си без работа ми е познато.
Затова моят мотив да присъствам тук е, ако човекът не ползва помощта на адвокат да има още една възможност за информация.
Както писах, работя на ниво работодател, работник.Имам доста добър опит в преговорите и аргументацията за постигане на положителен резултат/както и да го разбирате/.Даже срещу работодатели-юристи.В подробности владея техниката на заплащане и всички етапи на съществуване на трудовото правоотношение.Когато се стигне до такова положение, човекът няма какво да губи.Тук може да е мястото ми.
Познавам добре системата на контрол и изпълняващите я. И мога да бъда полезен когато бюрокрацията стъпква правата на хората. Знам как,мога и смея да го направя. Защото тези хора получават заплати за да защитават правото на труд, а не обратното.И следва да бъдат "опарени", когато го заслужават!
От проф.д-р В.Мръчков навремето получих идеята за "психологическата атака" срещу неизправния работодател. След това многократно я прилагах, често пъти успешно.
Ако не съм прав пак тук ще го прочета.
Ще се радвам да чета коментариите Ви.При този опит....
- kazimirc4
- Потребител
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Да - така пише в Закона за правната помощ.Останалото е...."избор".
- kazimirc4
- Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|