начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Имам нужда от консултация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам нужда от консултация

Мнениеот impulse » 22 Май 2010, 18:29

Здравейте, имам нужда от консултация. На 03.11.2010 г постъпих на работа в една фирма, след многократни запитвания до работодателят ми кога ще получа и ще подпиша трудов договор, така и не получих. Но той твърдеше, че имам трудов договор. Така или иначе след многократно заяждане и други проблеми в края на м.април реших да напусна.Не ми поискаха предизвестие направо ми се подаде лист, на които да си напиша молбата. Подадох и молба за отпуска, като ми беше обяснено, че имам право на 6 дни отпуск. И така по мои изчисления трябваше да бъда освободена на 10.05.2010г. Като остана уговорката след няколко дни да мина и да си взема документите за напускане, тр. книжка, заповед и дължимата заплата за м. април. На 19.05 след като дълго време не се отговаряше на моите позвънявания най-накрая ме поканиха да си взема документите, но както и очаквах последваха куп изненади: 1 Въпросния трудов договор беше пуснат от дата 10.12 да се явя на работа на 4.12, съответно заплата, която беше посочена там не отговаряше на това което бяхме се уговорили и за което всеки месец ми бяха отдържани суми. 2. Заповедта беше подписана да ме освободят на 04.05. по някакъв член с изтичане на изпитателния срок, мисля. 3. В трудовата ми книжка цареше пълен хаус.Поправки, липса на правоъгълен печат, за прослужено време и липса на чл. по който са ме освободили. За пари изобщо не ми разрешиха да говоря, а започнаха да увъртат. Аз казах, че няма да подпиша нито този договор, нито заповедта, докато не се оправят и така се разбрахме уж, в петък да се срешнем и да видим как да разрешим прблема. Така и не се обадиха и не отговарят на моите позвънявания.
Та след толкова дълго обяснение, въпросът ми е какви права имам - мога ли да си получа заплатата и ако подам оплакване в инспекцията по труда за неподписан тр. договор и различна от уговорената заплата. Изобщо какво мога да направя, какви са правата ми и къде да ги потърся.
impulse
Нов потребител

Re: Имам нужда от консултация

Мнениеот xaoc1973 » 22 Май 2010, 19:42

Много сте си оплели ситуацията чрез серия от Ваши грешки. Ако не си пазите фишове от заплата или някакви документи, доказващи това, че сте работили, нямате особени шансове. Трябвало е да реагирате веднага, а не да чакате повече от ПОЛОВИН ГОДИНА!!
Най-разумно е да идете бързо при адвокат и на място да вземете консултация.
Иначе имате възможност да идете в Инспекцията по труда - има непрекъсната безплатна консултация. Но там, освен да Ви оправят трудовата книжка, друго не очаквайте.
Другият вариант - идете в НАП. Там ще Ви дадат информация за това какъв договор е бил регистриран с Вас.
Но и на двете места няма да получите особена реална помощ.
Забравили сте, че живеем в капиталистическа държава и капиталистът винаги има право!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот slava31 » 23 Май 2010, 15:19

може да заведете дело с установителен характер с което да установите наличието на трудови взаимоотношения - става чрез свидетели
slava31
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 24 Май 2010, 16:37

Драга slava31,Казусът Ви е доста сложен. За да съм Ви полезен, ще помоля за повече информация:
-към момента сте във висящо положение от гледна точка на трудовото право.Не сте подписали поднесената Ви заповед по чл.71,ал.1 от КТ-прекратяване на трудовото правоотношение по волята на работодателя. Как ще процедирате по нататък?
-каква е длъжността Ви и какви писмени следи сте оставили във фирмата? Има ли свидетели в полза на Вашата теза, които ще потвърдят казаното от Вас?
-върху какво сте се разписвали при получаване на съответните суми-официална ведомост, неофициална такава, тетрадка, лист, личен картон, друго. Това е много важно за Вас и тези, които ще проверяват от Инспекцията по труда !!!
- подписвалили сте се на специална компютърна бланка, издадена от НОИ, с която се потвърждава наличието на трудов договор, регистриран пак там! Може чрез компютър да се провери във файловете на Националния осигурителен институт от кога е регистриран трудовия Ви договор, какво е брутното Ви трудово възнаграждение за съответния месец и докога? Само трябва да имате личен номер! Ще се моля да сте се подписвали на неофициален документ за съответните суми!
-точно за кои месеци сте получили дължимите суми и за кои - не?
-поискайте проверка от съответната Инспекция по труда.Нищо не губите.Много е важно как е оформен трудовият Ви договор.правно основание, начало на изпълнението му, други данни.
-други данни, които сега не мога да предвидя!
За мен казусът Ви е много интересен от професионална гледна точка. Ще се радвам, ако мога да Ви помогна!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот impulse » 24 Май 2010, 17:14

Благодаря на всички за отговорите. Не съм се подписвала на ведомости за заплати, защото не са ми давани. Единствените документи са разходни ордери. Имам копие а молбата ми за напускане и служебна бележка за доходите, подадена за детски надбавки, в която са посочени м. Ноември, декември за 2009 и Януари ,Февруари за 2010 г с различен доход от трудовия попълнен в тр. книжка.
impulse
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 24 Май 2010, 18:03

При положение, че не сте получавали възнаграждението си по ведомост, излиза, че фирмата не е начислявала осигуровки и данъци. От правна точка все едно че плащане няма!
Уведомете фирмата писмено/препоръчано писмо, и-мейл/, че ако в тридневен срок/примерно!/ не получите дължимото, ще уведомите Инспекцията по труда за неизплащане на дължими суми. Фирмата ще трябва да Ви плати втори път и може да бъде глобена, което за нея си е чиста загуба.Може да се договаряне, но от позиция на силата. Тя е у Вас!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот andrimd » 25 Май 2010, 12:45

kazimirc4 написа:При положение, че не сте получавали възнаграждението си по ведомост, излиза, че фирмата не е начислявала осигуровки и данъци. От правна точка все едно че плащане няма!
Уведомете фирмата писмено/препоръчано писмо, и-мейл/, че ако в тридневен срок/примерно!/ не получите дължимото, ще уведомите Инспекцията по труда за неизплащане на дължими суми. Фирмата ще трябва да Ви плати втори път и може да бъде глобена, което за нея си е чиста загуба.Може да се договаряне, но от позиция на силата. Тя е у Вас!

Казимирц4 е прав. В този случай, имате шанс да уредите въпроса си посредством известен "натиск" от Ваша страна, посредством заплахата за намеса в конфликта на Инспекция по труда и НАП.
Относно писмените следи, за които питаше Казимирц4 - мисля, че имаше пред вид не само разплащателни ведомости, но и евентуално други документи - например фактури, доклади... Освен това има ли хора работещи или работили във фирмата, които бих удостоверили, че сте работили в тази фирма...
andrimd
Младши потребител

Мнениеот impulse » 25 Май 2010, 12:59

Писмени документи, не се сещам какво мога да докажа за такива, но аз работех по проекти, така че ми се налагаше да контактувам с доста хора от външни фирми и по телефон и по имейл. Използвах личният си телефон, така че може би с телефонни разпечатки би могло да се докаже.
impulse
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 25 Май 2010, 21:34

andrimd е прав в случая!В рамките на 1 месец Вие сте работили във фирмата без сключен трудов договор.Тази теза би могла да се докаже чрез телефонните разпечатки към фирмите-клиенти! Това едно!
Второ-напуснали сте фирмата без подписана заповед за уволнение и заверена трудова книжка, в която както казвате има ред поправки! Не са Ви платени дължими възнаграждения.
Според звученето на чл.414,ал.3 от КТ, ако работодател "пусне" на работа работник или служител без сключен трудов договор-регистриран по съответния ред в НАП, същият подлежи на глоба от 15 000/петнадесет хиляди/лева глоба за всеки 1 отделен случай! Ако помогнете на ИТ да докаже тази теза това е значителна загуба за бившата Ви фирма. Добавете и глобите от НАП. На този фон дължимите към Вас суми изглеждат доста по-несериозно.
На Ваше място не бих се колебал да приложа тази печеливша позиция, още повече, че всяко забавяне от Ваша страна ще даде защитна позиция на фирмата в коята сте работили.
Това е Вашата печеливша позиция, употребете я. Ако има проблем с изготвяне искането, който да изпратите, бих се аргажирал да Ви нахвърля един груб текст. Не се учудвайте-имам нужда от практика и Вие ми помагате по този начин.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот impulse » 26 Май 2010, 10:09

Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете с искането. Мисля, че няма да се справя сама.
impulse
Нов потребител

Мнениеот Melly » 26 Май 2010, 10:34

kazimirc4 написа:andrimd е прав в случая!В рамките на 1 месец Вие сте работили във фирмата без сключен трудов договор.Тази теза би могла да се докаже чрез телефонните разпечатки към фирмите-клиенти! Това едно!
Второ-напуснали сте фирмата без подписана заповед за уволнение и заверена трудова книжка, в която както казвате има ред поправки! Не са Ви платени дължими възнаграждения.
Според звученето на чл.414,ал.3 от КТ, ако работодател "пусне" на работа работник или служител без сключен трудов договор-регистриран по съответния ред в НАП, същият подлежи на глоба от 15 000/петнадесет хиляди/лева глоба за всеки 1 отделен случай! Ако помогнете на ИТ да докаже тази теза това е значителна загуба за бившата Ви фирма. Добавете и глобите от НАП. На този фон дължимите към Вас суми изглеждат доста по-несериозно.
На Ваше място не бих се колебал да приложа тази печеливша позиция, още повече, че всяко забавяне от Ваша страна ще даде защитна позиция на фирмата в коята сте работили.
Това е Вашата печеливша позиция, употребете я. Ако има проблем с изготвяне искането, който да изпратите, бих се аргажирал да Ви нахвърля един груб текст.

kazimirc4, колега ли сте, що сте? :roll:
Еле пък това:
kazimirc4 написа:Не се учудвайте-имам нужда от практика и Вие ми помагате по този начин.

Към питащата - Внимателно проучете с кого се захващате. Да не се окаже впоследствие да се присъедините към групата недоволни от услугата на някой, който дори не се смущава да заяви на клиента си, че с неговия пробем ще "трупа" опит. :idea:

П.П. Хaoc1973 е дал най-сполучливия отговор на въпроса ви.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 00:17

Уважаема Melly.В сферата на трудовото право, организацията на труда, заплащането и още.... работя активно от 1987 г.В контролните органи също.Прилагал съм почти всичко от КТ.От гледна точка на тези подробности съм Ваш колега.Въвел съм основен принцип при работата- защита на правата страна и помощ за този на когото трябва или я поиска.Грижа се за много възрастен човек и активно не работя вече 3 година.Не е много лесно. Не че съм забравил какво трябва да се прави.Това, което се третира във форума е част от професията ми, а тя има доста интелектуални и психологически измерения.И ми харесва. Просто се връщам отново към нея.Искам да кажа/и да се прочете/, че докарвам започнатото да край,не се отказвам и не подвеждам тези, които са ми са се доверили. Звучи много странно, нали!Почти като в сапунен сериал.
Просто имам нужда от работа и решаване на казуси, каквито са всички тези случаи. Това е.
А иначе бих написал "Бит и психология на Работодателя-БГ".Само дето ще има доста голяма прилика с фейлетоните на Алеко Константинов/може би и с Бай Ганьо/! Кой знае!?
kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот Melly » 27 Май 2010, 01:32

Здравейте, kazimirc4,

Моите почитания към опита ви в материята на трудовото законодателство. Един съвет към нуждаещия се невинаги върши добра услуга. Обикновено това са лица с прекратени трудови отношения с бивш работодател. И с ред неуредици. Такъв човек трябва да получи адекватна помощ. В повечето случаи в съда. И как ще се защитава сам срещу процесуалния представител на ответника в един процес? Не се съмнявам, че в общи линии казаното от вас ще бъде относително правилно. С указанията ли? Няма нужда да поглеждам в "клъбцето", за да ви кажа - Никак!
Такъв човек ще се смути, оплете и ще загуби процеса. Това ли му желаете? Макар и с благородни подбуди.
Не това е начинът, повярвайте ми.

Melly

П.П.Желая ви сили да се справите, в личен план.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 09:38

Драга Melly , имам съдебен опит.Знам, че не е добре да се намесваш там, където не си достатъчно полезен.Работя на ниво Работодател и контролни органи.Там е по-лесно.Съда съм оставил на адвокатите и така ориентирам лицата да действат, ако не мога да постигна 100 % успех.
Благодаря за добрите думи и пожеланията.И към колегите от които ще чета коментари.
kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 12:51

До impulse .От kazimirc4.
Времето тече.Ако смятате, че може да ми се доверите, Ви предлагам следното:
На адрес:kazimirc4@abv.bg ми подайте и-мейл адрес за бърз контакт.
Ще ми е необходима подробна инфармация по случая Ви/ще Ви я опиша/, но пак казвам-Вие решавате! Ако работим заедно ще предприема следното:
Ще изготвя от Ваше име писмо с исканията Ви към фирмата,в т.ч. финансови.Вероятно ще бъде разигра хипотезата "сделка" с посочване на точната сума, която искате да получите и срока за това. От решението на фирмата ще зависят следващите Ви действия.
Писмото ще е в окончателен вид, а ако смятате ,ще нанесете последни корекции и ще го пуснете, но само с обратна разписка или други следи, че е получено на определената дата от определено лице.
Това, което правя не ми е за първи път.
Чакам отговор.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право