Здравейте, имам нужда от консултация. На 03.11.2010 г постъпих на работа в една фирма, след многократни запитвания до работодателят ми кога ще получа и ще подпиша трудов договор, така и не получих. Но той твърдеше, че имам трудов договор. Така или иначе след многократно заяждане и други проблеми в края на м.април реших да напусна.Не ми поискаха предизвестие направо ми се подаде лист, на които да си напиша молбата. Подадох и молба за отпуска, като ми беше обяснено, че имам право на 6 дни отпуск. И така по мои изчисления трябваше да бъда освободена на 10.05.2010г. Като остана уговорката след няколко дни да мина и да си взема документите за напускане, тр. книжка, заповед и дължимата заплата за м. април. На 19.05 след като дълго време не се отговаряше на моите позвънявания най-накрая ме поканиха да си взема документите, но както и очаквах последваха куп изненади: 1 Въпросния трудов договор беше пуснат от дата 10.12 да се явя на работа на 4.12, съответно заплата, която беше посочена там не отговаряше на това което бяхме се уговорили и за което всеки месец ми бяха отдържани суми. 2. Заповедта беше подписана да ме освободят на 04.05. по някакъв член с изтичане на изпитателния срок, мисля. 3. В трудовата ми книжка цареше пълен хаус.Поправки, липса на правоъгълен печат, за прослужено време и липса на чл. по който са ме освободили. За пари изобщо не ми разрешиха да говоря, а започнаха да увъртат. Аз казах, че няма да подпиша нито този договор, нито заповедта, докато не се оправят и така се разбрахме уж, в петък да се срешнем и да видим как да разрешим прблема. Така и не се обадиха и не отговарят на моите позвънявания.
Та след толкова дълго обяснение, въпросът ми е какви права имам - мога ли да си получа заплатата и ако подам оплакване в инспекцията по труда за неподписан тр. договор и различна от уговорената заплата. Изобщо какво мога да направя, какви са правата ми и къде да ги потърся.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам нужда от консултация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам нужда от консултация
Много сте си оплели ситуацията чрез серия от Ваши грешки. Ако не си пазите фишове от заплата или някакви документи, доказващи това, че сте работили, нямате особени шансове. Трябвало е да реагирате веднага, а не да чакате повече от ПОЛОВИН ГОДИНА!!
Най-разумно е да идете бързо при адвокат и на място да вземете консултация.
Иначе имате възможност да идете в Инспекцията по труда - има непрекъсната безплатна консултация. Но там, освен да Ви оправят трудовата книжка, друго не очаквайте.
Другият вариант - идете в НАП. Там ще Ви дадат информация за това какъв договор е бил регистриран с Вас.
Но и на двете места няма да получите особена реална помощ.
Забравили сте, че живеем в капиталистическа държава и капиталистът винаги има право!
Най-разумно е да идете бързо при адвокат и на място да вземете консултация.
Иначе имате възможност да идете в Инспекцията по труда - има непрекъсната безплатна консултация. Но там, освен да Ви оправят трудовата книжка, друго не очаквайте.
Другият вариант - идете в НАП. Там ще Ви дадат информация за това какъв договор е бил регистриран с Вас.
Но и на двете места няма да получите особена реална помощ.
Забравили сте, че живеем в капиталистическа държава и капиталистът винаги има право!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
може да заведете дело с установителен характер с което да установите наличието на трудови взаимоотношения - става чрез свидетели
- slava31
- Младши потребител
Драга slava31,Казусът Ви е доста сложен. За да съм Ви полезен, ще помоля за повече информация:
-към момента сте във висящо положение от гледна точка на трудовото право.Не сте подписали поднесената Ви заповед по чл.71,ал.1 от КТ-прекратяване на трудовото правоотношение по волята на работодателя. Как ще процедирате по нататък?
-каква е длъжността Ви и какви писмени следи сте оставили във фирмата? Има ли свидетели в полза на Вашата теза, които ще потвърдят казаното от Вас?
-върху какво сте се разписвали при получаване на съответните суми-официална ведомост, неофициална такава, тетрадка, лист, личен картон, друго. Това е много важно за Вас и тези, които ще проверяват от Инспекцията по труда !!!
- подписвалили сте се на специална компютърна бланка, издадена от НОИ, с която се потвърждава наличието на трудов договор, регистриран пак там! Може чрез компютър да се провери във файловете на Националния осигурителен институт от кога е регистриран трудовия Ви договор, какво е брутното Ви трудово възнаграждение за съответния месец и докога? Само трябва да имате личен номер! Ще се моля да сте се подписвали на неофициален документ за съответните суми!
-точно за кои месеци сте получили дължимите суми и за кои - не?
-поискайте проверка от съответната Инспекция по труда.Нищо не губите.Много е важно как е оформен трудовият Ви договор.правно основание, начало на изпълнението му, други данни.
-други данни, които сега не мога да предвидя!
За мен казусът Ви е много интересен от професионална гледна точка. Ще се радвам, ако мога да Ви помогна!
-към момента сте във висящо положение от гледна точка на трудовото право.Не сте подписали поднесената Ви заповед по чл.71,ал.1 от КТ-прекратяване на трудовото правоотношение по волята на работодателя. Как ще процедирате по нататък?
-каква е длъжността Ви и какви писмени следи сте оставили във фирмата? Има ли свидетели в полза на Вашата теза, които ще потвърдят казаното от Вас?
-върху какво сте се разписвали при получаване на съответните суми-официална ведомост, неофициална такава, тетрадка, лист, личен картон, друго. Това е много важно за Вас и тези, които ще проверяват от Инспекцията по труда !!!
- подписвалили сте се на специална компютърна бланка, издадена от НОИ, с която се потвърждава наличието на трудов договор, регистриран пак там! Може чрез компютър да се провери във файловете на Националния осигурителен институт от кога е регистриран трудовия Ви договор, какво е брутното Ви трудово възнаграждение за съответния месец и докога? Само трябва да имате личен номер! Ще се моля да сте се подписвали на неофициален документ за съответните суми!
-точно за кои месеци сте получили дължимите суми и за кои - не?
-поискайте проверка от съответната Инспекция по труда.Нищо не губите.Много е важно как е оформен трудовият Ви договор.правно основание, начало на изпълнението му, други данни.
-други данни, които сега не мога да предвидя!
За мен казусът Ви е много интересен от професионална гледна точка. Ще се радвам, ако мога да Ви помогна!
- kazimirc4
- Потребител
Благодаря на всички за отговорите. Не съм се подписвала на ведомости за заплати, защото не са ми давани. Единствените документи са разходни ордери. Имам копие а молбата ми за напускане и служебна бележка за доходите, подадена за детски надбавки, в която са посочени м. Ноември, декември за 2009 и Януари ,Февруари за 2010 г с различен доход от трудовия попълнен в тр. книжка.
- impulse
- Нов потребител
При положение, че не сте получавали възнаграждението си по ведомост, излиза, че фирмата не е начислявала осигуровки и данъци. От правна точка все едно че плащане няма!
Уведомете фирмата писмено/препоръчано писмо, и-мейл/, че ако в тридневен срок/примерно!/ не получите дължимото, ще уведомите Инспекцията по труда за неизплащане на дължими суми. Фирмата ще трябва да Ви плати втори път и може да бъде глобена, което за нея си е чиста загуба.Може да се договаряне, но от позиция на силата. Тя е у Вас!
Уведомете фирмата писмено/препоръчано писмо, и-мейл/, че ако в тридневен срок/примерно!/ не получите дължимото, ще уведомите Инспекцията по труда за неизплащане на дължими суми. Фирмата ще трябва да Ви плати втори път и може да бъде глобена, което за нея си е чиста загуба.Може да се договаряне, но от позиция на силата. Тя е у Вас!
- kazimirc4
- Потребител
kazimirc4 написа:При положение, че не сте получавали възнаграждението си по ведомост, излиза, че фирмата не е начислявала осигуровки и данъци. От правна точка все едно че плащане няма!
Казимирц4 е прав. В този случай, имате шанс да уредите въпроса си посредством известен "натиск" от Ваша страна, посредством заплахата за намеса в конфликта на Инспекция по труда и НАП.
Относно писмените следи, за които питаше Казимирц4 - мисля, че имаше пред вид не само разплащателни ведомости, но и евентуално други документи - например фактури, доклади... Освен това има ли хора работещи или работили във фирмата, които бих удостоверили, че сте работили в тази фирма...
- andrimd
- Младши потребител
Писмени документи, не се сещам какво мога да докажа за такива, но аз работех по проекти, така че ми се налагаше да контактувам с доста хора от външни фирми и по телефон и по имейл. Използвах личният си телефон, така че може би с телефонни разпечатки би могло да се докаже.
- impulse
- Нов потребител
andrimd е прав в случая!В рамките на 1 месец Вие сте работили във фирмата без сключен трудов договор.Тази теза би могла да се докаже чрез телефонните разпечатки към фирмите-клиенти! Това едно!
Второ-напуснали сте фирмата без подписана заповед за уволнение и заверена трудова книжка, в която както казвате има ред поправки! Не са Ви платени дължими възнаграждения.
Според звученето на чл.414,ал.3 от КТ, ако работодател "пусне" на работа работник или служител без сключен трудов договор-регистриран по съответния ред в НАП, същият подлежи на глоба от 15 000/петнадесет хиляди/лева глоба за всеки 1 отделен случай! Ако помогнете на ИТ да докаже тази теза това е значителна загуба за бившата Ви фирма. Добавете и глобите от НАП. На този фон дължимите към Вас суми изглеждат доста по-несериозно.
На Ваше място не бих се колебал да приложа тази печеливша позиция, още повече, че всяко забавяне от Ваша страна ще даде защитна позиция на фирмата в коята сте работили.
Това е Вашата печеливша позиция, употребете я. Ако има проблем с изготвяне искането, който да изпратите, бих се аргажирал да Ви нахвърля един груб текст. Не се учудвайте-имам нужда от практика и Вие ми помагате по този начин.
Второ-напуснали сте фирмата без подписана заповед за уволнение и заверена трудова книжка, в която както казвате има ред поправки! Не са Ви платени дължими възнаграждения.
Според звученето на чл.414,ал.3 от КТ, ако работодател "пусне" на работа работник или служител без сключен трудов договор-регистриран по съответния ред в НАП, същият подлежи на глоба от 15 000/петнадесет хиляди/лева глоба за всеки 1 отделен случай! Ако помогнете на ИТ да докаже тази теза това е значителна загуба за бившата Ви фирма. Добавете и глобите от НАП. На този фон дължимите към Вас суми изглеждат доста по-несериозно.
На Ваше място не бих се колебал да приложа тази печеливша позиция, още повече, че всяко забавяне от Ваша страна ще даде защитна позиция на фирмата в коята сте работили.
Това е Вашата печеливша позиция, употребете я. Ако има проблем с изготвяне искането, който да изпратите, бих се аргажирал да Ви нахвърля един груб текст. Не се учудвайте-имам нужда от практика и Вие ми помагате по този начин.
- kazimirc4
- Потребител
Ще Ви бъда много благодарна, ако ми помогнете с искането. Мисля, че няма да се справя сама.
- impulse
- Нов потребител
kazimirc4 написа:andrimd е прав в случая!В рамките на 1 месец Вие сте работили във фирмата без сключен трудов договор.Тази теза би могла да се докаже чрез телефонните разпечатки към фирмите-клиенти! Това едно!
Това е Вашата печеливша позиция, употребете я. Ако има проблем с изготвяне искането, който да изпратите, бих се аргажирал да Ви нахвърля един груб текст.
kazimirc4, колега ли сте, що сте?
Еле пък това:
kazimirc4 написа:Не се учудвайте-имам нужда от практика и Вие ми помагате по този начин.
Към питащата - Внимателно проучете с кого се захващате. Да не се окаже впоследствие да се присъедините към групата недоволни от услугата на някой, който дори не се смущава да заяви на клиента си, че с неговия пробем ще "трупа" опит.
П.П. Хaoc1973 е дал най-сполучливия отговор на въпроса ви.
-
Melly - Старши потребител
Уважаема Melly.В сферата на трудовото право, организацията на труда, заплащането и още.... работя активно от 1987 г.В контролните органи също.Прилагал съм почти всичко от КТ.От гледна точка на тези подробности съм Ваш колега.Въвел съм основен принцип при работата- защита на правата страна и помощ за този на когото трябва или я поиска.Грижа се за много възрастен човек и активно не работя вече 3 година.Не е много лесно. Не че съм забравил какво трябва да се прави.Това, което се третира във форума е част от професията ми, а тя има доста интелектуални и психологически измерения.И ми харесва. Просто се връщам отново към нея.Искам да кажа/и да се прочете/, че докарвам започнатото да край,не се отказвам и не подвеждам тези, които са ми са се доверили. Звучи много странно, нали!Почти като в сапунен сериал.
Просто имам нужда от работа и решаване на казуси, каквито са всички тези случаи. Това е.
А иначе бих написал "Бит и психология на Работодателя-БГ".Само дето ще има доста голяма прилика с фейлетоните на Алеко Константинов/може би и с Бай Ганьо/! Кой знае!?
kazimirc4
Просто имам нужда от работа и решаване на казуси, каквито са всички тези случаи. Това е.
А иначе бих написал "Бит и психология на Работодателя-БГ".Само дето ще има доста голяма прилика с фейлетоните на Алеко Константинов/може би и с Бай Ганьо/! Кой знае!?
kazimirc4
- kazimirc4
- Потребител
Здравейте, kazimirc4,
Моите почитания към опита ви в материята на трудовото законодателство. Един съвет към нуждаещия се невинаги върши добра услуга. Обикновено това са лица с прекратени трудови отношения с бивш работодател. И с ред неуредици. Такъв човек трябва да получи адекватна помощ. В повечето случаи в съда. И как ще се защитава сам срещу процесуалния представител на ответника в един процес? Не се съмнявам, че в общи линии казаното от вас ще бъде относително правилно. С указанията ли? Няма нужда да поглеждам в "клъбцето", за да ви кажа - Никак!
Такъв човек ще се смути, оплете и ще загуби процеса. Това ли му желаете? Макар и с благородни подбуди.
Не това е начинът, повярвайте ми.
Melly
П.П.Желая ви сили да се справите, в личен план.
Моите почитания към опита ви в материята на трудовото законодателство. Един съвет към нуждаещия се невинаги върши добра услуга. Обикновено това са лица с прекратени трудови отношения с бивш работодател. И с ред неуредици. Такъв човек трябва да получи адекватна помощ. В повечето случаи в съда. И как ще се защитава сам срещу процесуалния представител на ответника в един процес? Не се съмнявам, че в общи линии казаното от вас ще бъде относително правилно. С указанията ли? Няма нужда да поглеждам в "клъбцето", за да ви кажа - Никак!
Такъв човек ще се смути, оплете и ще загуби процеса. Това ли му желаете? Макар и с благородни подбуди.
Не това е начинът, повярвайте ми.
Melly
П.П.Желая ви сили да се справите, в личен план.
-
Melly - Старши потребител
Драга Melly , имам съдебен опит.Знам, че не е добре да се намесваш там, където не си достатъчно полезен.Работя на ниво Работодател и контролни органи.Там е по-лесно.Съда съм оставил на адвокатите и така ориентирам лицата да действат, ако не мога да постигна 100 % успех.
Благодаря за добрите думи и пожеланията.И към колегите от които ще чета коментари.
kazimirc4
Благодаря за добрите думи и пожеланията.И към колегите от които ще чета коментари.
kazimirc4
- kazimirc4
- Потребител
До impulse .От kazimirc4.
Времето тече.Ако смятате, че може да ми се доверите, Ви предлагам следното:
На адрес:kazimirc4@abv.bg ми подайте и-мейл адрес за бърз контакт.
Ще ми е необходима подробна инфармация по случая Ви/ще Ви я опиша/, но пак казвам-Вие решавате! Ако работим заедно ще предприема следното:
Ще изготвя от Ваше име писмо с исканията Ви към фирмата,в т.ч. финансови.Вероятно ще бъде разигра хипотезата "сделка" с посочване на точната сума, която искате да получите и срока за това. От решението на фирмата ще зависят следващите Ви действия.
Писмото ще е в окончателен вид, а ако смятате ,ще нанесете последни корекции и ще го пуснете, но само с обратна разписка или други следи, че е получено на определената дата от определено лице.
Това, което правя не ми е за първи път.
Чакам отговор.
Времето тече.Ако смятате, че може да ми се доверите, Ви предлагам следното:
На адрес:kazimirc4@abv.bg ми подайте и-мейл адрес за бърз контакт.
Ще ми е необходима подробна инфармация по случая Ви/ще Ви я опиша/, но пак казвам-Вие решавате! Ако работим заедно ще предприема следното:
Ще изготвя от Ваше име писмо с исканията Ви към фирмата,в т.ч. финансови.Вероятно ще бъде разигра хипотезата "сделка" с посочване на точната сума, която искате да получите и срока за това. От решението на фирмата ще зависят следващите Ви действия.
Писмото ще е в окончателен вид, а ако смятате ,ще нанесете последни корекции и ще го пуснете, но само с обратна разписка или други следи, че е получено на определената дата от определено лице.
Това, което правя не ми е за първи път.
Чакам отговор.
- kazimirc4
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|