начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Кой каза, че има безработица в България ?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой каза, че има безработица в България ?

Мнениеот advokat__nikolov » 23 Май 2010, 02:44

Та кой каза, че има безработица в България към момента ? То безработица има, ама за некадърната част от населението. Точно в момента за опитните млади (и не само) работници и служители - има работа бол !

След някоя друга седмица сесията ще приключи и реших за първи път да си намеря работа, и то не каква работа, а работа каквато аз искам и то напълно честно и добросъвестно. Никой не ме е карал да си търся работа - сам реших, защото имах и друго хоби ! Освен правото и Наказателното право в частност, мое хоби са и мобилните комуникации. Но не бива да си представяте, че мобилните комуникации са червена и зелена слушалка - това са глупости на търкалета. Накратко, става въпрос за бизнес сектор, в който се въртят милиони долари денонощно. По-точно, става въпрос за завоюването на огромни пазарни дялове от производителите на мобилни технологии, които произвеждат устройства-чудеса, които са последен писък и които биха задоволили и най-капразния потребител. Нещо повече. Тези технологии (мобилните) интересното е, че стават светкавично част от живота и на най-обикновения потребител, защото обединяват в себе си много услуги. Не случайно Ерик Шмид (председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Google), заяви, че до няколко години терминът лаптоп и други подобни ще бъде морално остарял - новият термин на върха ще бъде друг - Смартфон. Особенно за това голяма роля играят играчи като Apple, Google, HTC, Samsung, Microsoft, "Walkman® and CyberShot" (by SonyEricsson) и много други.

Та реших, че искам работа, която е мое хоби, работа, която е много добре платена, работа - при която стриктно се спазва трудовото законодателство и накрая - работа, която дава възможност за развитие.

Разбира се, за да искаш нещо - трябва да бъдеш подготвен за него. Не може да хулиш държавата и работодателите, когато си една слабообразована и аморална личност - няма място за такива хора в съвременния живот. Никой не им е виновен на подобни личности - сами са си виновни, защото простутията вече взе да взема връхна точка и по този начин се разхищиват най-хубавите моменти от живота. Не, аз няма да напусна България, напускат я тъпаците - да си ходят да чистят хотели в чужбина, да мият чинии и да берат портокали - ми много ясно, не може да имаш претенции към една бурно развиваща се страна, каквато е България, когато ти самия не си способен да се приспособиш към нейния икономчески живот, защото те е мързяло да се образоваш в дадена сфера от обществения живот. Марш при портокалите !

Аз вече разбрах, че шанса е голям. Чувал съм как хората хленчат, че никой не им се обажда от пуснатите от тях сивита в Jobs.bg, как ги пренебрегвали на интервютата и така нататък. Пуснах лично моя автобиография и мотивационно писмо за работа, в сфера, която аз искам, в които описах възможностите и целите си. Отговорът не закъсня - бяха от Internity, поканиха ме хората на интервю, което беше около 30 мин пред трима човека. Преборих го, по-късно ме одобриха за втори кръг. Но дори и да не спечеля второто интервю, това означава, че има по-добри от мен, но най-важното е - някой те е оценил и ти е дал шанс да се покажеш какво можеш - това му е хубавото. Но този някой дава шанс само, ако притежаваш качества ! Без качества в дадена сфера се насочете към портокалите !

И подбни теми дето се пускат тука като : "Търся работа като юрист" са пълно доказателство за разбитото образование, което са получили отделни личности. Университетите не са виновни - това трябва да се знае.

В заключение ще кажа, че в България няма безработица.
В България няма кадри !
advokat__nikolov

Re: Кой каза, че има безработица в България ?

Мнениеот Melly » 23 Май 2010, 12:17

В заключение ще кажа, че в България няма безработица.
В България няма кадри !

+1

Хареса ми есето ти, advokat__nikolov ! :wink:

УСПЕХ!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот toti99 » 23 Май 2010, 13:07

"Адвокате" Николов, Вие сте пълен въздухар....гледната Ви точка е твърде, твърде едностранчива....Я прочети това по-долу. Ще ми е любопитно какво ще напишеш след прочитането/ ако го прочетеш разбира се/.

.............................

Хленчът на безработната

02.11.2009 17:50

Тази година останах без работа два пъти - ей така, през 6 месеца

Тази година останах без работа два пъти. Ей така, през 6 месеца ми се случи едно и също - да ми кажат, че на 52 години за нищо не ставам. Нямаха смелостта да го изрекат право в лицето ми.
И двата пъти в края на "разговора" аз го произнесох вместо тях. Сигурно е ейчарска стратегия/тактика? Така вероятно работодателят се чувства по-защитен.
Или аз просто очаквах, като кажа риторично: да не би да ме съкращавате, те да отговорят: "Ами, има си хас, ти си ни най-ценният кадър". Само че отговорът беше точно едно семпло "Да". И на всичкото отгоре поискаха да си тръгна по взаимно съгласие.  
Първия път пророних само една сълза, защото беше на рождения ден на баща ми и ме хвана яд, че ми развалят празника. Иначе очите не са ми сложени на мокро място (без да броя изключението за няколко филма). Втория път си казах - какво пък, защо си мислиш, че се случва само на другите. Просто пак е дошъл твоят ред в рулетката.
Отново се просълзих, но за още по-кратко, и то защото мернах някакви архивни кадри по телевизията от ученическите ми години. Точно в този миг си помислих, че всичко това е могло и да не ми се случи, ако навремето съм взела правилните решения, но кой да ти ги каже!!!
Не, няма да се самоубивам - трябва да оцелея, за да отмъстя. Лошо е, че именно сега синът ми приключи сезонната си работа, а дъщеря ми все още не може да комбинира ученето със сервитьорството (например).
Не се и напих, няма смисъл - стомахът ми връща всичко след 50-ия грам.  
Разбира се, затърсих вината отначало в себе си - и в първия, и във втория случай. Защо ли навремето не влязох в езикова гимназия! Защо ли поне един истински компютърен курс не изкарах! Защо ли шофьорска книжка не взех! Защо ли се ожених за Р.! Защо ли това, защо ли онова. Но нали за развода обикновено са виновни и двете страни! Защо да се самобичувам!?
След като останах вкъщи, изрешавах всичките кръстословици и судокута, за да не мисля за въжето в дома на обесения. Чух се на две-три с най-близките си приятели, за да не трупам разговори. Направих 15 туршии за първи път от 20 години насам. Вече чистя лещата отгоре-отгоре и не се сърдя, ако не ми харесат манджата. Оттук нататък нямам време за глупости и ако искам да се успокоя, знам, че трябва да нарежа краставица на много ситни кубчета - страшен релакс е!
В края на първата седмица си погледнах в огледалото всичките бръчки и реших: ще променя живота си, и то в детайлите. За да пестя и за да си повярвам отново поне малко.
Спрях да трупам вестници. Има ги в интернет, а и пишат втръснали неща. Книги вече не мога да си купувам, но се записах в библиотека, нищо че там почти нищо ново не идва. Обещах си най-после да прочета целия Орхан Памук. Неговите герои също се люшкат насам-натам от най-дребни житейски обстоятелства.
Повече не си харча парите за DVD-та и книги от сергиите - половината от предишните все още не съм гледала/чела.
Продадох си билетите си за концертите на Зи Зи Топ и Силви Вартан. Няма да го коментирам - просто спестих още малко.
Не зяпам по витрините, не е здравословно (макар че съм чиста проба мазохист). Отказах се да колекционирам колиета, чадъри и керамика - и без друго вече нямам място.
Спрях да пътувам с градския транспорт. Не давам за билети и си поддържам формата - събират ми се по десетина километра на ден. И без това искам да махна 5 кг, заради които не мога да се сгъна на стола, нито да си закопчея дънките. Е, не е като разходка на Витоша, но аз и без друго обичам повече морето и уличния туризъм. Не съм далече от времето, когато ще стана и гратисчия.
В супера избирам най-евтините стоки, особено тоалетната хартия и прахта за пране. Задължително си слагам очилата, за да видя баркодовете. Така мога да хвана сгрешените етикети и на касата да си спестя някоя изненада в сметката. А и така мога да направя скандалче на персонала, че пак подвежда клиентите с остарели промоции или надписи. Освен по този начин яда си изкарвам и на хлебарките - сега съм по-бърза от тях и ги размазвам от раз. Нямам пропусната!  
Вече загасям ВИНАГИ лампите в коридора и банята, след като другите са ги оставили да светят, защото от крушки уж не се трупали сметки. Изключвам телевизора от копчето, а не от дистанционното, монитора на компютъра - също. В тези упражнения изминавам по още няколко километра. Пак е добре за килограмите.
Спирам водата, докато си четкам зъбите. (Тук вече ме наляга тъга, защото пак ще трябва да отложа кариесите. Дано ми остане все някой от 32-та зъба!) 

Подстригвам се сама, нищо че така съм си режела късмета. И без друго винаги се дооправям след фризьорките, а те само ми пълнят главата с пърхот.
Купих си български крем за лица за 2 лева. Вносните са скъпи и ми лютят на очите. Дезодорантът ми е от магазин "За 1 лв."
Отказах се да хвърля старите обувки. Ще ги ремонтирам, ако останат пари, или ще им боядисам с фулмастер ожулените токове. В снега и калта няма да личи. Пък дори и хубавата жена Джулия Робъртс си закопчаваше ботушите с безопасна игла. А пък бримка на черен чорапогащник светкавично се маскира също с фулмастер с "рисунка" направо върху крака - само да не се размести по време на движението.
Котката ми вече яде по-малко пастетчета. Дано и тя оживее! Ваксината й отново ще почака.
Започнах пак да събирам хартия за вторични суровини, нищо че килограмът й е 4 стотинки, а човекът на пункта се чуди защо ли такава НЕ-клошарка благоволява да се отбива при него.
Прехвърлих си домашния телефон към мобилен оператор. Така спестявам от сметката наполовина, а и без друго не го ползвам, само прашасва вкъщи.
Докато ровя из обявите за работа, телевизорът бичи някакви сапунени сериали и ме успокоява - е, казвам си, тази боза от измислени герои и сюжети е по-зле от моя хал, пък колко хора й вярват.
Покрай заседяването вкъщи открих, че имам нови съседи, че входът си е сменил касиера и че трябва да уплътня прозорците за зимата. Последното не е особено радостно - със студа се затягат и свободните работни места. Но в кварталните магазини открих все пак няколко табели, че се търсят работници. Така теглих чертата и установих, че съм излязла от паралелния си досегашен живот. Както се казва, забих се в реалността.
Служителят от социалното осигуряване, който ме отписа като безработна първия път, пророкува, че може отново да се върна при тях, защото на новото място ме чакал изпитателен срок. Това просто ме довърши, защото се оказа истина. Такава е модата сред повечето работодатели. Пишат ти договор с изпитателен срок в своя полза, примамват те с добра заплата и те освобождават след или дори по време на въпросния срок.
Толкова исках повече да не се виждам с този хербарий на чиновничеството, но нали ми е район - пак ще се срещнем. Ще му кажа, че е победил. 2:0 за него. Но до колко ли ще расте резултатът?
Децата - те са всъщност вече студенти, също влязоха в графата "По-жестоко, по-икономично, по-съкратено". Най-после разбраха, че преди тях на опашката за пари са Енергото, Топлофикацията, ВиК и, разбира се, интернет. А банковите кредити защо ли да ги споменавам - те са без конкуренция за първото място по важност! Ако остане за джобни, дънки и якета, остане, ако не - всеки ще се спасява поединично. (Колко жалко, че изхвърлих миналогодишното яке на дъщеря ми. Дано в магазините втора употреба намеря нещо по-ново.)

Размразих впрочем и шевната машина. Рязах, преправях. Удължих/скъсих всевъзможни ръкави, поли и рокли. Модата нали постоянно се връщала.
Виж, болестите са нещо по-различно. За тях господ да помага и да става, каквото е писано. То и здравната стратегия на държавата е такава - комуто е отредено да оцелее, ще оцелее.
Като се замисля, взе да ми писва от моята безработица - е, какво толкова. Станалото - станало. Безработният също е човек. Той просто няма какво повече да губи освен...оковите си. Извън тях е всичко друго, наречено живот.
Само трябва да се вземеш в ръце, да не се паникьосваш и да не си мислиш, че лошото се случва все на другите. За себе си вече знам, че може и трети път да изтегля късата клечка. Както казват французите, всичко е хубаво е до три!
За едни хора е по-добра първата половина на живота им, за други - втората. Аз очевидно трябва да се хвана за по-късния вариант. Професията ми е за млади, значи е дошло време да я сменям. Смени я и един човек, който преписа половината си докторска дисертация, но го спипаха, та стана магазинер. Е, аз поне не съм преписвала.

Започвам пак да ровя из обявите. Време няма! Включвам компютъра! Край на романтиката и финтифлюшките.
"Което не ни убива, ни прави по-силни!"  
toti99
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 23 Май 2010, 14:09

Въобще не ми се четат разни хора, които като станат сутрин живота им е крив. Това дето пускаш (само видях думата мъст некъде) е пълно с негативизъм - аз подобни негативни щуротии не чета. Абе работа има бе, и не можеш да ме убедиш и тва е! Просто не вървиш. Аз за първи път пускам в живота си сиви и ми се обадиха и то в сериозна сфера, в която аз искам да работя. Ама бях подготвен по материята и тва си е то. Разбираш ли, квото си поставя за цел - го изпълнявам - няма шест-пет. И такива като тебе просто ме разсмиват с негативния си тон.

Така че, ходи пий една ракия в кръчмата и се успокой малко :D
advokat__nikolov

Мнениеот toti99 » 23 Май 2010, 14:33

"Адвокате"...безработните биват 30 годишни, 40 годишни, 50 годишни ....обаче, тъй като ти си твърде млад хвърчиш във въздуха...Искам да ти кажа, че заглавието ти на темата не е абсолютно вярно, искам да ти кажа, че не познаваш въобще пазара на труда в България...и затова се изказваш така въздухарски.

Ти не познаваш синдрома на трудовия пазар наречен ЕГН...Тъй като си твърде млад простено да ти е, но морето все пак не е до колене....опитай да навлезеш така босичък в морете и ще се убедиш сам....малка шегичка!!!!
toti99
Потребител

Мнениеот tino76 » 23 Май 2010, 14:53

пич, ти за едната работа като продавач (упс сори консултант) в магазин за мобилни телефони ли изписа всичките тези простотии? Ми то за подобна, ниско квалифицирана работа, не се искат големи умения да ти кажа - здрави крака и да можеш да броиш паричките. Че и интервюта и не знам си какво лелеее. Те сега 22-23 годишните келеши бягат по морето да работят затова се освобождават места на този пазар. Но братле ако и там не те одобрят начи си много зле да знаеш :)
Работа, за хора с основно и средно образование има, кой е казал че няма, за квалифицирани кадри работа няма, но ти си далеч още от тях....
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот slava31 » 23 Май 2010, 15:46

работя като адвокат от осем години. За това време и клиентелата ми и хонорарите ми винаги са вървяли нагоре. От четири месеца насам тенденцията се обърна. Във всички отношения нещата са наполовина - и като хонорар и като клиентела. Това което е фрапиращото в момента е че допреди година съдебните зали на нашия районе и окръжен съд не ни стигаха и /а са осем/ и се вряхме и по стаите на съдиите, а сега ако има две три заети зали с по четири пет дела и това е. В моя град сме 180човека адвокати с офиси в града на горедолу 80-90 хил души. Всички колеги с които съм говорила са зян.
Всички фирми са пуснали работниците си в неплатена и работят само част от тях . Най - фрапиращия случай който научих е на един съсед работещ във фирма с 240 човека. Само десет от тяхработят, а останалите са в неплатена отпуска.
На всички заплатите са намалени наполовина, а част от персонала който пазнавам бива поставен пред избора или да си пусне болнични или да излезе в неплатена отпуска. Така дори и да работят доходите им стигат само за най- необходимото. За нас - адвокатите нищо не остава...а имаме сметки за плащане и офиси за поддържане...
Радвам се че има хора оптимисти за това че ще се опревим но не виждам изход в близките месеци - поне при нас.
....а беше време когато бях на двадесет и ....години и тогава също бях оптимист и всичко беше розово
slava31
Младши потребител

Мнениеот ejkobejko » 23 Май 2010, 16:38

slava31 написа:работя като адвокат от осем години. За това време и клиентелата ми и хонорарите ми винаги са вървяли нагоре. От четири месеца насам тенденцията се обърна. Във всички отношения нещата са наполовина - и като хонорар и като клиентела. Това което е фрапиращото в момента е че допреди година съдебните зали на нашия районе и окръжен съд не ни стигаха и /а са осем/ и се вряхме и по стаите на съдиите, а сега ако има две три заети зали с по четири пет дела и това е. В моя град сме 180човека адвокати с офиси в града на горедолу 80-90 хил души. Всички колеги с които съм говорила са зян.

Направо ме изненада :roll: , че то сега всички дето са дали пари назаем се опитват да си ги приберат.
Би трябвало да има БУМ от такива дела ???
Дано за напред да имаш много работа,ти поне се занимаваш с това за което си учил/а/ и от което навярно разбираш.

Ааа, да не пропусна да питам този с..шник advokat__nikolov
Толкова некадърен адвокат ли си, че реши да продаваш телефони?
Това,че са те пуснали до второ инт. нищо не значи , не се вземай много на сериозно защото нито имаш опит нито подходящо образование.
Тези от Internity вземат "куцо и сакато" защото никой не се задържа там.
Затова ли харчи своите и на данъкоплатците пари да станеш адвокат, пък сега реши да продаваш телефони.
Не мога да повярвам,че това се случва.
ejkobejko
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Май 2010, 16:43

:) Не го хокайте прекалено Николов- млад е още....

Преди година колеги от страната започнаха, бавно, но сигурно да споделят за проблемите си- тя кризата си има отпечатък и върху услугите ни. В различни краища на страната започнаха да затварят и офиси дори. Не повярвах ( то сития кога е вярвал на гладния), от интерес започнах да се интересувам- броя на делата, залите, наплива в съдилищата- еми, работата драстично е намаляла. Няма що да се лъжем. :)
В РС от исковите останаха брачни, издръжки, малко делбици, облигационнни - по 415 във вр. 422, дела бе късмет( както ги наричам) от години влачени по ред причини( имам една делба от 2007, толкоз съделители и за с.з. все някой се споминал). И, да разбира се- преобладаващо са ЧГД- понятно. :D ( какво казваше статистиката- " междуфирмената задлъжнялост е в рамките на ... милиони?")
Някак сякаш се увеличи броя на наказателните( във времена разделни престъпленията против собствеността са хит, а колко ЧХ-та има? :lol: ).
Колеги, служебни, се оплакват, че дори и НБПП не възлагало, по обем от минали години, защити ( там по сходни причини- бюджета се изчерпал още през м. март).
В ОС е малко по-различна ситуацията. Ефекта на кризата все още не се усеща- търкалят се дела от преди година, две. Работа има ( в петък в един ОС беше лудница в залата :) ).

Няма как да скрия и тенденцията, която забелязвам- влизаш в зала, без значение интереса по делото- хората масово сами се представляват- колкото могат, събрали знание от тук от там.

Не следя статистиката, защото такива йезуитски твърдения ми е безмислено да запаметявам -характерно за нея е нелепата мантра на всяко правителство, че безработицата била с отрицателен знак. :lol:

При все това :roll: на хората им става все по- трудно да съберат дължимите суми за ДТ.

Дори да не е това, което изброих- списъците за делата не лъжат. :D

п.п. Сетих се за думите на колега "работа има за целия китайски народ- пари няма".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот slava31 » 23 Май 2010, 16:52

Някак сякаш се увеличи броя на наказателните( във времена разделни престъпленията против собствеността са хит, а колко ЧХ-та има? ).
Колеги, служебни, се оплакват, че дори и НБПП не възлагало, по обем от минали години, защити ( там по сходни причини- бюджета се изчерпал още през м. март).

По този повод един колега каза ключовата фраза "спряха и да крадат вече... няма НОХД-та"
slava31
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 23 Май 2010, 16:58

Има, има... не в имането е проблема, а че не са налице условията по чл. 94 НПК.
Както и нелепите указания/пожелания на НБПП ( но е друга тема) :).

Който не вярва за намалелия обем на съдебните дела- да чете годишните докладите на Председателите на съдилищата. Публикуват се.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Май 2010, 17:13

Вярно е,бюрото закъсаха доста здраво.На мен ми прави впечатление,че предадените в колегията отчети си отлежават там в очакване за "по-добри времена".
В същото време е НБПП-то е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министерство на правосъдието.И след като има пари за охраната на съдебната власт,за бензин на колите,разкарващи задържаните от съда до ареста и обратно,за самите съдебни институции-обезпечаване материално с оглед функционирането им,би трябвало и самото МПда помисли за бюджета на бюрото.
Ако ли не - да му "удря кепенците" и спешно да иска от парламента отмяната на чл.94 от НПК ,кадаеща задължително участие на защитник :wink:
А по гражданските дела -ясно,който си ангажира адвокат ще се защитава.Който ли не-какъвто му е късмета просто.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 23 Май 2010, 18:39

Тази тема е много готина.....
Кой каза, че цирковото изкуство в България не върви? Има кадри и за него :lol: :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот Гост. » 23 Май 2010, 18:55

Виж, не е важно в кой цирк играем- важното е, че сме в цирка и като такива си знаем номерата. Включително и на бюджетните. :wink:
Я, да те питам- на вас не ви ли орязяха извънредните часове за миналия месец? Наполовина? Ама сте още там.
То, пък и кога са ви и плащали.... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 23 Май 2010, 19:42

Николов, и все пак.... си се ориентирал добре в професията. Защото ако беше например полицай/военен като нищо ще се гръмнеш сам (самопростреляш, юридически казано), докато като адвокат... няма как да се осъдиш сам себе си неволно и да се тикнеш в затвора.

Адвокатска кантора "Николов" - телефони разкодираме всякакви.

Иначе за твоята кантора.... има една поговорка: "Невъзседнал магаре - замахал с крака".

По темата с кризата няма да коментирам. Всичко, което мога да кажа е вече казано. Освен няколко идеи от "Пътеводител на междугалактическия стопаджия"... там имаше една рокзвезда, който се правеше на умрял, за да не плаща данъци... и други, но... както и да е.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 23 Май 2010, 19:46

Да добавя за протокола:

poli_g лъже. Лазар Груев съвсем наскоро обяви, че натоварването на съдиите в България е нечовешко - по 100 и повече дела на година се падали на всеки.
А може и Лазар Груев да лъже (напълно вероятно). Во воля на истината - и аз забелязах, че съдебните зали (и коридорите) тук-там са празнички, но... все пак Лазар Груев го каза официално (а Лазар Груев дори когато пръцка го прави официално) и следователно е политкоректно да се вярва на Лазар Груев.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 23 Май 2010, 20:05

teogeo написа:Да добавя за протокола:

poli_g лъже. ...

За протокола:
Посипвам си главата с пепел, но няма да оттегля думите си. Признавам не съм чела, какво е казал Груев. И не е нужно- аз съм зряща. Клонирането на дела, заради статистиката не коментирам.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 23 Май 2010, 21:42

Пак за протокола: шегувах се :)

А сега сериозно:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=528576
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот alfa_al » 23 Май 2010, 22:04

teogeo написа:Адвокатска кантора "Николов" - телефони разкодираме всякакви.

Това ми харесва много
alfa_al
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 24 Май 2010, 06:18

ВСС няма да закрива районни съдилища
http://lex.bg/bg/news/view/37672

Висшият съдебен съвет (ВСС) се отказа да закрива районни съдилища. На заседанието си в четвъртък кадровиците на Темида обсъдиха и приеха доклад за натовареността на магистратурата, който се готви от 7 февруари 2009 година.
Две от препоръките на работната група предизвикаха оживен дебат в съвета. Първата беше да се закрият онези районни съдилища, които са най-слабо натоварени и които се намират в близост до други органи, които имат повече дела на месец.
Според Георги Шопов този въпрос трябвало да се остави на административните ръководители за решаване, а не на ВСС, защото иначе ще настъпи "тотална конфронтация" и съветът отново щял да поеме всички негативи. Той бе подкрепен от голяма част от колегите си. Радка Петрова заяви: "Сградите на районните съдилища, които сме оборудвали и изградили сега да ги дадем на изпълнителната власт ли? Хайде, колеги, по-разумно".
Вельо Велев, който е председател на работната група, се опита да защити предложението. Каза, че ако не те, то следващият ВСС ще пристъпи към закриване на районни съдилища. Въпреки това предложението не бе приети. Вместо него кадровиците на Темида решиха да пристъпят към преструктуриране на въпросните органи.
Например, в Районен съд-Гълъбово, който бе открит едва преди четири години, работят трима съдии и обслужват една община. Въпросните магистрати и почти всички съдебни служители могат да бъдат преместени на работа в съседен районен съд, а веднъж в седмицата, например, един магистрат да ходи на място и да решава неотложните дела. Така ще се въведат т.нар. мобилни състави.
Не е нормално на един съдия в Софийския районен съд да се падат реално 92 на месец, а на този в Гълъбово или Малко Търново – по около пет дела на месец, каза Вельо Велев.
Под 10 дела месечно се разглеждат в съдилищата в Ивайловград, Трън, Ардино и Малко Търново. Под 20 дела на месец се гледат в съдилищата в Чирпан, Тервел, Гълъбово, Елхово, Първомай, Тутракан, Етрополе, Попово, Мадан, Кула, Омуртаг, Каварна, Белоградчик, Крумовград, Брезник и Тополовград.
Най-натоварени са Върховният касационен съд, Върховният административен съд, Върховната касационна прокуратура, софийските съдилища.
Другият въпрос, който предизвика реакции бе предложението на работната група да отпаднат конкурсите при преместване на магистрат от едно звено в друго на същото ниво. Така например, ако един съдия от Плевенския районен съд поиска да отиде в Пазарджишкия районен съд, то той да не се явява на конкурс. Административният ръководител, който ще приеме магистрата, просто пуска молба до ВСС за преместване и със свое решение съветът го одобрява, но задължително след извършване на атестация. В тази насока работната група предлага и промени в съдебния закон.
Георги Шопов се обяви против тази идея. Според него така ще се стигне до злоупотреби. "Това е опасна стъпка. А ако има повече от един кандидат", попита Шопов. Радка Петрова тук му опонира с думите: "ВСС започва да се държи като авторитарна власт. Административните ръководители да не са престъпници. Трябва да им се даде възможност за балансиране с щатните бройки. Командироването е временно решение".
Членовете на съвета се оправдаха и с това, че жалбите, които кандидати подават срещу конкурсите, бавят заемането на свободните щатни бройки и така се бави и разтоварването на магистратите.
В крайна сметка повечето членове на съвета се обединиха около тази идея за промяна на съдебния закон.
Друго, което препоръчват кадровиците на Темида е да се промени НПК с оглед това дали всички дела трябва да стигат до ВКС. Да се промени и АПК с оглед разтоварването на ВАС. Искат и декриминализацията на някои престъпления и вместо затвор да се предвиди по-висока административна санкция.

.....
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии