начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

за дисциплинарните уволнения

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

за дисциплинарните уволнения

Мнениеот mici_petrov » 22 Май 2010, 17:20

--------------------------------------------------------------------------------

Здравейте! Търся съвет,и съответно правна помощ относно следния казус:Работех като локомотивен машинист в депо София.на 12 05 бях на дежурство в Централна гара,спрях локомотива по всички правила на жп транспорта,заключих го.Лице,което няма право да кара локомотива го отключва,привежда го в движение,дори подкарва влак,след което последва удар с нанесени материални щети на работодателя.По мнение на работодателя виновният съм аз,и..устно ми казва,че следва дисциплинарно уволнение.Аз си пуснах молба за напускане по взаимно съгласие,а след два дни установих,че дисциплинарното наказание е Предупреждение за уволнение.Пуснах нова молба,с която се отказвам от молбата за напускане по взаимно съгласие,и приемам наказанието на работодателя,а в него се казва,че дължа и една брутна заплата.Заповедта за наказание се движи в комплект с първата ми молба за напускане по взаимно съгласие,като последната е парафирана от Директора.Може ли за нарушението,което уж съм извършил да бъда наказан така-с освобождаване от работа и да ми се удържат заплати?
mici_petrov
Нов потребител

Re: за дисциплинарните уволнения

Мнениеот xaoc1973 » 22 Май 2010, 19:33

Да, може. Освобождаването от работа НЕ е наказание, а е по Ваша молба.
И Вие можете да обжалвате също, но е добре да идете при адвокат. Тук не давате достатъчно конкретна информация относно дисциплинарната процедура и точните дати.
Интересно ми е обаче, ако считате, че сте невинен, защо сте подали молба за напускане? А, ако считате, че сте виновен, защо се оплаквате? Та Вие сте се отървали само с 1 заплата, без дисциплинарно уволнение.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот mici_petrov » 23 Май 2010, 15:12

на 18.05 пуснах молбата за напускане по взимно съгласие,за да не бъда уволнен дисциплинарно.Последното ми беше казано от зам.Директора.На 21.05 отидох да си взема заповедта,и с изненада установих,че тя не е за дисциплинарно уволнение,а предупреждение за уволнение.В нея накратко се описва случая,работодателя признава,че не съм бил на локомотива по време на нанесените щети.Прочетох я,не я разписах,но отидох в деловодството,и с нов входящ номер написах нова молба,с която приемам наказанието/макар и невинен/,и се отказах от пуснатата на 18.05,като написах дата,и час.След това взех заповедта за наказание,на която също написах дата,час,подпис.Не знам това дали има някаква законова сила,но постъпих по вътрешни убеждения.Молбата ми от 18.05 е парафирана от Директора,и върви заедно с дисциплинарното наказание.Имам ли право да се откажа от молбата за напускане на работа,приемайки наказанието на Директора?
mici_petrov
Нов потребител

Мнениеот ovasilev » 23 Май 2010, 15:46

Има ли заповед за прекратяване на трудовото правоотношение?
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот mici_petrov » 23 Май 2010, 18:24

няма такава заповед...поне засега...но от личен състав ми казаха на 25.05 да мина с обходен лист,а междувременно не ме пишат по разписание на работа...
mici_petrov
Нов потребител

Назад към Трудово право