начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Имат ли право?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли право?

Мнениеот alex766 » 21 Май 2010, 09:13

Здравейте, преди време започенах работа, като сключих Ученически договор за 4 м. В него има клауза, която казва, че след този период ще бъде сключен договор с 3 м изпитателен срок, като заплатата ще бъде определена по договаряне м-у страните.
Заплатата ми е 450 лв. Ученическия договор изтича след 1 седмица, а ми казаха че ще ми увеличат заплатата на.....480 лв.
Това не е договаряне м-у страните, а такова било тяхното предложение.Същевременно има друга клауза в Ученическия договор, която казва, че ако не подпиша последващ договор дължа 2000 лв, като обезщетение за това че са ме обучавали.

Въпросът ми е мога ли да си замина от тази фирма, тъй като нито обучение получавам нито щефовете (гърци) ми харесват?
След като заплатата, след края на Ученическия договор се ПРЕДОГОВАРЯ, а те не желаят, а предлагат нещо което не подлежи да договаряне какво да прая?

Благодаря и лек и успешен ден
alex766
Младши потребител

Re: Имат ли право?

Мнениеот xaoc1973 » 21 Май 2010, 11:57

Имат право да действат така. След като сте подписал такъв договор с императивна клауза за последващ ТД, сте длъжен да се съгласите. Освен това, свиквайте с диктатурата на капиталистите - живеем в капиталистически строй, а Вие сте обикновен пролетарий.
Все пак, има вариант за изход.
Подпишете ТД с 3 м. изпитателен срок (по чл. 70 КТ) - при условията, които те искат и при тази заплата, която те искат. Но важно е ИЛИ в договора да се посочва, че срокът на изпитване е уговорен в полза и на работодателя, и на работника, ИЛИ нищо да не е посочено.Тази клауза Ви дава право на следващия ден, след като този ТД по чл. 70 започне да действа, да го прекратите по чл. 71 с писмен входящ номер и да напуснете веднага, без да дължите нищо.

Има и друго - клаузата за 2000 лв. е недействителна, защото противоречи на чл. 232 ал. 3 КТ:
Ако ученикът по неуважителни причини не завърши обучението или след като го е завършил, не постъпи на осигурената му от работодателя работа, или я напусне преди определения срок, дължи на работодателя обезщетение съответно на неизпълнението в размер, уговорен от страните, но не повече от трикратния размер на минималната месечна работна заплата, установена за страната.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Назад към Трудово право