Здравейте,
от 2 г. и 8 м. работя в частна фирма. Преди няколко дни от фирмата обявиха, че ще има съкращения. Аз бях сред първите в списъка.
Първоначалния варият за съкращение отпадна веднага след обявяване на четиримата които трябваше да бъдем съкратени. Казаха ни, че трябва да подпишем по взаимно съгласие, като в този случай ще ни изплатят по една заплата като обещетение + отпуска. Отказахме и пожелахме да ни съкратят, за да можем да се регистрираме в бюрото по труда. След което днес ни извикаха, защото имали предложение за нас. На срещата бяха двама от ръковотството на фирмата(хората които посочиха кои служители, ще бъдат освободени) и ни заявиха, че не може да става въпрос за съкращение. Точните думи бяха - "Забравете за съкращението". Казаха ни, че ако не подпишем по взаимно съгласие, ще ни преназначат в други офиси на фирмата, които са в други градове, ще ни пуснат нови договори със срок на изпитване и след месец цитирам: "Ше ви шътнем, и нищо не можете да направите". Днес освен всичко това на мен и един от колегите ни беше казано, че ни освобождават, защото не ни харесват, а останалите двама колеги, защото са моследните постъпили на работа. Не ни харесвали! Пропуснах да спомена, че от около 9 месеца имаме нов началник и супервайзор(те ни освобождават). Извинявам се за дългото описание, но се опитах да представя възможно по-пълна информация по случая.
Въпроса ми сега е, имат ли законово основание да постъпват така и може ли да се направи нещо по въпроса, за да ни съкратят?
Благодаря ви за търпението.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 22:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изнудват ме да подпиша по взаимно съгласие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изнудват ме да подпиша по взаимно съгласие
lautrec написа:Здравейте,
Точните думи бяха - "Забравете за съкращението". Казаха ни, че ако не подпишем по взаимно съгласие, ще ни преназначат в други офиси на фирмата, които са в други градове, ще ни пуснат нови договори със срок на изпитване и след месец цитирам: "Ше ви шътнем, и нищо не можете да направите".
Не могат да ви преназначат в друг град без ваше съгласие. КТ:
Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.
Не могат и да ви променят постоянния договор на временен. За да ви назначат на временен трудов договор, трябва първо да прекратят постоянния, за което ще ви дължат обезщетения.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Въпроса ми сега е, имат ли законово основание да постъпват така и може ли да се направи нещо по въпроса, за да ни съкратят?
Колегата е прав. Без ваше съгласие не може да стане това с изпитателния срок; при това изпитателен срок значи не просто друго населено място, но и друга длъжност, с друг вид задължения. Интересно ми е дали си вярват, или блъфират. За правенето на "нещо" - не виждам какво можете да направите, освен да не давате съгласие за промени в трудовите ви правоотношения, нито за прекратяване по взаимно съгласие (за инфо само вижте и чл. 331 от КТ), и просто да чакате да "отстъпят" и да ви съкратят.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Подкрепям колегите по-горе.Ако направят нещо от това , което са Ви казали в съда са обречени!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Всички колеги са абсолютно прави. Това са блъфове от страна на недобросъвестни работодатели за хора, които не са готови да си търсят законовите права. Надявам се, че Вие и колегите ви не сте такива. Съгл.чл.123 от КТ при промяна в органите на работодателя /смяна на шефове, приватизация и т.н/трудовото правоотношение се запазва в първоначалния си вид, освен ако в основния ви трудов договор не е уговорено друго. Освен това договор със срок за изпитване може да се сключи само веднъж за една и съща работа, и то при първоночалното постъпване на работа. Тъй че това са приказки за непораснали деца.Ако ви плашат, че ще ви принудят да подпишете нови договори на ново място за нови трудови задължения и така ще ви пробутат изпитателен срок, а след изтичането му ще ви бият шута, това също са огромни глупости. Не желаят да ви съкратят, защото това е ходене и уведомяване на НОИ за всеки прекратен ТД /както и за всеки сключен/ и гледат да си го спестят, но това не е ваша работа. Бъдете упорити. Повече информация точно по Вашия случай можете да намерите в архива на segabg.com, броя от 25.04.2007 г., консултация с адв.Сотиров. Желая Ви успех!
- inesgerero
- Младши потребител
Прави са колегите наистина , според мен се опитват да блъфират , за да ви стреснат и да паднете сами в капана
Възползват се от това ,че не знаете добре закона , а дори да им цитирате член от закона , предполагам ,че ще се извъртят и ще кажат ,че това не се отнася до вашия случай .
Има едно правило - всички правилници в една фирма не могат да противоречт на закона , действащ в момента , така ,че ни им се вързвайте , дори да ви кажат , че това са правила във самата фирма , може и такъв довод да ви изтъкнат .
И много внимвайте какво подписвате , ако трябва го ксерокопирайте преди подписа , ако има възможност разбира се , и се консултирайте с някой колега. Защото така ги пишат документите , че на пръв поглед всичко е ок, но има писано дето се вика "между редовете" и само един юрист или адвокат може да го "разшифрова"
Успех!!!
Възползват се от това ,че не знаете добре закона , а дори да им цитирате член от закона , предполагам ,че ще се извъртят и ще кажат ,че това не се отнася до вашия случай .
Има едно правило - всички правилници в една фирма не могат да противоречт на закона , действащ в момента , така ,че ни им се вързвайте , дори да ви кажат , че това са правила във самата фирма , може и такъв довод да ви изтъкнат .
И много внимвайте какво подписвате , ако трябва го ксерокопирайте преди подписа , ако има възможност разбира се , и се консултирайте с някой колега. Защото така ги пишат документите , че на пръв поглед всичко е ок, но има писано дето се вика "между редовете" и само един юрист или адвокат може да го "разшифрова"
Успех!!!
-
street - Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|