начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Мнениеот velikova55 » 13 Май 2010, 20:36

Аз изпратих уведомление до работодателя по куриер чл.326, ал.1;2, препоръчано, с обратна разписка. Вчера беше последният ми работен ден. Днес отидох в счетоводството да ми оформят тр. книжка. Попитаха ме какво означава този чл. - обясних, и там ми тупнаха да подписвам ведомости от 02.2009г.(всичко се е плащало на ръка и до сега), без дори да са помислили за копие за мен. Аз отказах да подпиша документи с невярна дата, казах, че ще подпиша ведомостта само за 04. 20010г. и за 12.05.2010г – когато е готова. Не видях да има готовност да ми се плати последния 04.м. и 12дни от 05.м. както и неползвани дни платен отпуск за 2010г. Отказаха да ми оформят тр. Книжка. Казах им (Счет. kъща Х......овa) и началничката и, че очевидно има трудовоправен спор и ще се обърна гъм ГИТ. Нач. ме попита какво е това ? Казах и , а тя ми отговори
-Ние сме ГИТ - Счет. kъща Х......овa. Тръгнах си и очевидно, трябва да подам жалба до ГИТ, за неоформяне на тр. книжка. Да се придържам ли към пичината ? А също и за изплащане на дължимата сума около 500 лв. Две отделни жалби ли да са? Сега бившата шефка ми звъни за 3-ти път, но не и вдигам, сигурно ще ме заплашва с „мастити” адвокати. Нямам никакво желание да слушам монолога и. Благодаря за отговорите предварително :?:
velikova55
Нов потребител

Re: отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Мнениеот Julyan » 14 Май 2010, 07:51

Следва- писмена жалба до Инспекцията по труда. Една е достатъчна. От опит- помагат. Оформяне и предаване на трудовата книжка е задължение за работодателя без да се намира във връзка с изпълнение на Ваши задължения. Да са ви давали да подписвате навреме ведомости. Това е отделен проблем и си е на работодателя.
На вас Ви трябва просто книжката, нали?
Julyan
Потребител

Мнениеот velikova55 » 14 Май 2010, 11:52

Благодаря Julyan. Още малко по въпроса:
Само и само за да си изпълня уведомлението до 12.05. последните 2 дни ходих с температура на работа, а сега личният ми лекар иска да направя снимки за плевмония, може да ме остави в болница. Вчера, когато ме върнаха от счетоводството, бях с 39темература. Тази сутрин шефката ми се обади от друг телефон, да ходя да ми оформят книжката и да ми плати каквото трябва. Казах и че като оздравея, ще се обадя. За времето на неоформянето на тр. книжка дължи ли се обезщет. ?
velikova55
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Май 2010, 00:13

Драга г-жо velikova55. Според това, което сте подали като информация се сещам за следното:От правна гледна точка Вие не сте получавали заплата от м.ІІ 2009 г. Поне така ще изглеждат нещата на колегите ми от съответната Инспекция по труда, може и пред съда. Нещо като подписан и подпечата чек на приносител, в който не е нанесена само сумата!!! Според мен можете да поискате от работодателя си не само 500-те лева, които Ви дължи ами и например разходите за лечението Ви. Помислете върху тази теза. Аз бих я приложил. А вие?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот martina99 » 26 Май 2010, 12:44

Моите уважения към ИТ,но не работи! Моите работодатели също отказаха да ми попълнят трудовата книжка.Осъдих фирмата за неизплатени запплати,като в иска включих и оформянето на трудовата книжка.Съдът определи да ми се платят заплатите,но за документите имало други институции-да се обърна към тях.Пуснах жалба до ИТ,но ми се обади инспекторка от гр.Разград,която ми обясни,че "не знаели да има такава фирма"(!!!) и ми закриха жалбата! (С пари човек може много.)Фирмата,обаче, си работи и до днес.Големи са разправиите,а книжката ми още е непопълнена..Спиралата си се върти....
martina99
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Май 2010, 19:30

Уважаема martina99. Качествата на работещите в ИТ отдавна са ми познати.Според правилото "на всяко действие има противодействие". на Ваше място бих направил следното.
Имате ли компютър! на цитирания по-долу адрес, който е на ръководителя на Главна инспекция по труда:
Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова

телефон/ факс (02) 987 47 17

e-mail: secr-idirector@gli.government.bg
изпращате съобщение, претиращо информацията която току що прочетох! Цитирате името на инспектора, името и данни за въпросната фирма, датата на отказа от съдействие.Давате данни за обратна връзка. И може да добавите, че ако в 3,5,7 дни не получите обратно обаждане и уверение за съдействие/да си свършат бившите ми колеги работата/ ще предизвикате скандал -примерно във в.Труд или чрез ръководството на КНСБ. Ако не е много нахално ще Ви кажа как ще процедирам във Вашия случай.
Ще изготвя натариално заверено писмо точно до изпълнителния д-р г-жа Михайлова с искане подчинените и да си свършат работата. Ако това не стане ще публикувам въпросното писмо във в.Труд!!!
Да видим какво ще стане след това.! Не знам някой да е правил подобно нещо досега, но вярвайте ми, това ще стъписа всекиго! Ако имате въпроси към мен задайте ги. Ще ги чакам.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот teogeo » 26 Май 2010, 20:22

kazimirc4 написа:Уважаема martina99. Качествата на работещите в ИТ отдавна са ми познати.Според правилото "на всяко действие има противодействие". на Ваше място бих направил следното.
Имате ли компютър! на цитирания по-долу адрес, който е на ръководителя на Главна инспекция по труда:
Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова

телефон/ факс (02) 987 47 17

e-mail: secr-idirector@gli.government.bg
изпращате съобщение, претиращо информацията която току що прочетох! Цитирате името на инспектора, името и данни за въпросната фирма, датата на отказа от съдействие.Давате данни за обратна връзка. И може да добавите, че ако в 3,5,7 дни не получите обратно обаждане и уверение за съдействие/да си свършат бившите ми колеги работата/ ще предизвикате скандал -примерно във в.Труд или чрез ръководството на КНСБ. Ако не е много нахално ще Ви кажа как ще процедирам във Вашия случай.
Ще изготвя натариално заверено писмо точно до изпълнителния д-р г-жа Михайлова с искане подчинените и да си свършат работата. Ако това не стане ще публикувам въпросното писмо във в.Труд!!!
Да видим какво ще стане след това.! Не знам някой да е правил подобно нещо досега, но вярвайте ми, това ще стъписа всекиго! Ако имате въпроси към мен задайте ги. Ще ги чакам.

Ат-тъй, ат-тъй... покажи им къде се*ат гладните :lol:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 16:01

До martina99 от kazimirc4-
Ако искате и бихте рискували доверие към абсолютно непознат човек ще се ангажирам да задвижа нещата. Само дето ще ми трябват малко повече данни и разбира се Вашия ангажимент,също и-мейл адрес за пряк контакт. Любопитен съм какво днес може да стресне тромавите държавни институции?!!!
Адресът ми е:kazimirc4@abv.bg
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 16:05

До velikova55 от kazimirc4 -извинете ме сбърках адресата в написаното по-горе от мен. То се отнася до Вас.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право