начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Много спешно!Как да си потърся правата?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Много спешно!Как да си потърся правата?

Мнениеот ivaaaaa » 09 Май 2010, 18:37

Здравейте,
Спешно се нуждая от компентентни мнения и съвети по следния казус:
Преди няколко месеца кандидатсвах за свободна позиция по обява,бях одобрена на интервюто от работодателите и започнах работа във въпросната компания. Дотук всичко е наред, но... оказа се , че ще работя не длъжността, за която кандидатсвах, за която подписах длъжностна характеристика и която фигурира в трудовия ми договор, а коренно различна, за която смятам че не притежавам необходимата квалификация и интереси.
Знам че е криза и масово работодателите злоупотребяват по всевъзможен начин с търпението на служителите си, но може ли все пак някой да ми каже какви права имам в конкретната ситуация.
Пропуснах да кажа , че съм разговаряла няколко пъти с шефа ми относно причините това да се случи , но без да получа ясен и разумен отговор.
Благодаря предварително!
ivaaaaa
Нов потребител

Re: Много спешно!Как да си потърся правата?

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Май 2010, 19:16

Какъв е проблема, с извинение - заплатата си върви, какво е лошото.

Освен ако не става въпрос за спедиция, пък Вие нямате логистични умения и т.н.

По начинът по който работодателят прецени, по такъв начин действа. Ако му трябва обща позиция, наема такава и й възлага понякога и други функции.

Криза, не - криза, когато и-мейлът не е пуснат, поръчката не е обработена и се действа мудно, екипът е виновен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivaaaaa » 17 Юли 2010, 13:04

А има ли орган, пред който да сигнализирам за това , че са ме заблудили относно реалната работа, която предлагат?
И че при обявена вакантна позиция Оперативен счетоводител, това което предлагат е технически сътрудник (секретар), без абсолютно никакъв контакт с работата на счетоводен отдел.
И ако са преценили, че квалификацията ми (имам магистърска степен СК, а също и опит) не отговаря за заемане на длъжността, можеха най-малкото да ме попитат дали бих работила временно като тех. сътрудник. Да, може би имат щатна бройка за счетоводител, а реално им трябва секретарка.
Във всички случаи обаче смятам, че е редно да ми бяха казали реалната ситуация, за да мога да преценя и да реша дали ме устройва, а не да ме лъжат по този начин.
ivaaaaa
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 17 Юли 2010, 17:38

Трябва да определите позицията си:Оставане във фирмата при съществуващото положение;напускане на фирмата при възможно най-изгодните за Вас условия; изискване от работодателя да Ви се даде възможност да работите договорената работа.Какъв е трудовият Ви договор-срочен, със срок за изпитване, безсрочен?
Две институции упражняват контрол при прилагането на трудовите правоотношения- Инспекцията по труда и съда.И пред двете/не само във форума/трябва да определите исканията си, за да Ви бъдат те от полза.Иначе всяка промяна на трудовото правоотношение става по взаимно съгласие между страните и се урежда след подписването на съответното допълнително споразумение/чл.119 от КТ/.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот da345 » 17 Юли 2010, 18:27

Трудовият договор има задължително съдържание - в него трябва да е записано на каква длъжност сте назначена. Преди време бях в подобна ситуация, работех това което исках, а се водех на друга длъжност. След това ми беше невъзможно да докажа стаж по специалността при кандидатстване за друга позиция. Мое мнение, ако са изгодни договорните условия изчакайте разумно решение на ръководството.
da345
Младши потребител

Назад към Трудово право