http://www.facebook.com/topic.php?topic ... 2&topic=60
Ето нещата които банките не искат вие да знаете! Съобщавам тези факти, в качеството си на бивш банков служител. При това обаче обърнете внимание, че аз съобщавам късчета ПУБЛИЧНО ИЗВЕСТНА информация, а начина по който публичните късчета се подреждат в пъзел не може да е основание никоя банка да ме съди!
Моля изпратете този текст на колкото се може повече хора и места в интернет за да може информацията да стане ЛЕСНО ДОСТЪПНА!
Всички банки плащат на НОИ услугата "справка номер 2" и "справка номер 7".
От сайта на НОИ се вижда, че тези услуга ти позволяват чрез ЕГН да видиш, дали въпросното лице в момента работи на трудов договор и на какви пари се осигурява. (не, вие нямате достъп до тези справки! само банки, съдии изпълнители и разни такива - това си го пише на сайта на НОИ)
Отделно банките плащат на БНБ за справка от кредитен регистър, това също го пише на сайта на БНБ.
БАНКИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ КАК ТЕ ПРЕЦЕНЯТ ЧЕ ВИЕ СТЕ ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН НО ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ Е ВСЪЩНОСТ ПУБЛИЧНА!
ВСИЧКИ ИЗТОЧНИЦИ НА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ КОЯТО ПРЕДОСТАВЯМ СА ПУБЛИЧНИ.
Ето и слабото място на банките: те всъщност приемат че дохода ви е по-висок, с цел да ви дадат по-голям кредит, и нарушават НАРЕДБА НА БНБ
СТЪПКА1: КОЛКО ВИ Е ДОХОДА? Банките приемат, че справка 2 от НОИ е вашия "реален осигурителен доход" и би трябвало да приемат само тази справка!
Отделно примерно биха могли да приемат данъчна декларация, където евентуално да си декларирал доходи от наем, или от фирма, ако си собственик.
Всеки полицай обаче знае, че трябва да занесе удостоверение за доходи от МВР тъй като в справка 2 на НОИ тези данни са засекретени.
СТЪПКА2: КОЛКО ВИ Е ЧИСТИЯ ДОХОД?
По изключително лесен начин се разбира това: От бруто дохода се вади процента на осигуровките, плащани от вас - работниците - той е горе долу 13%
След това от новополучента сума се изваждат 10% плосък данък
Ето пример: бруто 100лв, осигуровки 13% е равно на 13лв. Следователно като си платите осигуровките оставате с 87лв. От тях вадите 8.70лв плосък данък и получавате ЧИСТИЯ ДОХОД
СТЪПКА3: ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СУМАТА НА КРЕДИТА - банките са длъжни да изпълнят едно условие което е ПУБЛИЧНА наредба на БНБ, а именно: чист доход минус всички месечни плащания по кредити трябва да е по-голямо от 100лв(или 80лв - забравих вече)
Изключително често се случва следното: пристига строител с осигуровки от 350лв и "удостоверение за доходи" за 1000лв. Банките никога няма да покажат това удостоверение на данъчните! Но те приемат че чистия ви доход е 1000лв. Дават ви кредит с 400лв месечна вноска и директно нарушават Наредбата на БНБ за минималния остатъчен доход.
Това е масово явление и залагам главата си, че ако това ............. се разбърка, много , ама много ще се размирише!
Забележка: в никой случай не може да се счита, че кредитоискателя-гражданин е предоставил неверни данни. Кредитоискателят носи документ с вярно съдържание, удостоверено от работодател! Гражданинът от друга страна не носи никаква отговорност какви са сумите в справка2 - тях работодателя ги плаща. Нито пък е отговорен за сумите по ведомостите. Тях работодателя ги изготвя. Освен това е близо до акъла, че изключително лесно може да се докаже че работодателя използа позиция на служебна власт и върши злоупотреба в ущърб на работника.
ВСЕКИ РАБОТНИК МОЖЕ ДА КАЖЕ: Аз се съгласих на тази работа срещу 1000лв чисти пари - това е реалния пазар на труда! Но шефа заяви че това значело много голяма брутна заплата и ме принуди да се подпиша на по-малка сума, и така ме въвлече в "сивата икономика", аз бях принуден да приема иначе оставах без работа.
Хайде, скъпи адвокати! Как да накараме БНБ да провери дали раздадените кредити от банки са законни?
Имам един въпрос?
Ако един договор за кредит не е сключен съобразно закона, то тогава той е невалиден, нали!
Може да загубите ипотекирания имот - предмет на невалиден договор - но и следва да получите всички вноски обратно до стотинка.
Но това едва ли ще стане!
Единствения който ще е надупен е банката! - тя ще си изгуби лиценза!
Моля разпостранете това навсякъде, така няма да се чувствам заплашен, че някой би решил да ми "затвори устата" - откритостта и публичността са най-голямото оръжие!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Банките-разкити! Как се нарушава Наредба на БНБ!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Банките-разкити! Как се нарушава Наредба на БНБ!
Как по-точно Банките нарушават въпросната наредба - нали имат удостоверителен документ колко е дохода на кредитоискателя ? Или приемате като презумпция, че въпросното удостоверение за доходи е с невярно съдържание ?
Всъщност, мисля, че описаното показва, че се нарушава трудовото и осигурително законодателство, а не банковото такова.
Всъщност, мисля, че описаното показва, че се нарушава трудовото и осигурително законодателство, а не банковото такова.
- rts
- Активен потребител
Re: Банките-разкити! Как се нарушава Наредба на БНБ!
прав(а) сте!
но точно това се питам?
законно ли е примерно да отидеш при полицай, да съобщиш за престъпление и полицая да си трае
е, ясно, че банката е частно лице - но не е ли вярно, че с бездействието си, тя е виновно и съзнателно е ощетила бюджета?
(в условия на продължаващо престъпление хахахаха, тука си личи че съм малко правно неграмотен, защото говоря малко по спомен и без да съм наясно)
Документът предствен от кредитоискателя е с правилно съдържание!
Информацията от НОИ не е вярна! - това имам предвид.
Но за да е валиден договора за кредит, следва той да е съобразен с Наредбите на БНБ и въобще закона.
А една от наредбите на БНБ гласи (тук малко фантазирам, но май така беше), че банките са длъжни да изготвят кредитна политика за оценка на кредитния риск.
Аз не знам, дали изготвения кредитен договор въз основа на противоречива информация, указваща нарушение на данъчни закони, би следвало да противоречи на добрите нрави или там каквото се сетите.
Но съм сигурен, че е налице виновно, съзнателно бездействие, което е довело до ощетяване на бюджета.
Та дори и да не се пребори самия договор за кредит - най-малкото банката пак ще се надупи и със сигурност БНБ би намерило основание да отнеме лиценз.
О, да! Гарантирам, че такива кредити са раздавани в близкото минало - сега не знам. Но от преди 2 години да речем има такива кредити със сигурност! И цялата документация се пази! Справка 2 от НОИ се пази! Нещо повече! Пази се кой, и кога е искал справка 2 от НОИ! Така че банката не може да каже: ами ето я бележката, а ний справка2 не направихме! Сумата на кредита се пази! Няма начин нищо да се скрие!
Ох, защо не съм юрист!
Тая ситуация сигурно е предвидена от противниковия отбор - как смятат да се измъкнат, обаче, не мога да се сетя?
но точно това се питам?
законно ли е примерно да отидеш при полицай, да съобщиш за престъпление и полицая да си трае
е, ясно, че банката е частно лице - но не е ли вярно, че с бездействието си, тя е виновно и съзнателно е ощетила бюджета?
(в условия на продължаващо престъпление хахахаха, тука си личи че съм малко правно неграмотен, защото говоря малко по спомен и без да съм наясно)
Документът предствен от кредитоискателя е с правилно съдържание!
Информацията от НОИ не е вярна! - това имам предвид.
Но за да е валиден договора за кредит, следва той да е съобразен с Наредбите на БНБ и въобще закона.
А една от наредбите на БНБ гласи (тук малко фантазирам, но май така беше), че банките са длъжни да изготвят кредитна политика за оценка на кредитния риск.
Аз не знам, дали изготвения кредитен договор въз основа на противоречива информация, указваща нарушение на данъчни закони, би следвало да противоречи на добрите нрави или там каквото се сетите.
Но съм сигурен, че е налице виновно, съзнателно бездействие, което е довело до ощетяване на бюджета.
Та дори и да не се пребори самия договор за кредит - най-малкото банката пак ще се надупи и със сигурност БНБ би намерило основание да отнеме лиценз.
О, да! Гарантирам, че такива кредити са раздавани в близкото минало - сега не знам. Но от преди 2 години да речем има такива кредити със сигурност! И цялата документация се пази! Справка 2 от НОИ се пази! Нещо повече! Пази се кой, и кога е искал справка 2 от НОИ! Така че банката не може да каже: ами ето я бележката, а ний справка2 не направихме! Сумата на кредита се пази! Няма начин нищо да се скрие!
Ох, защо не съм юрист!
Тая ситуация сигурно е предвидена от противниковия отбор - как смятат да се измъкнат, обаче, не мога да се сетя?
- glasotnaroda
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|