Здравейте,става дума за изкарването на магистратура по право в чужбина.Чувал съм всякакви мнения по този въпрос дали е плюс или минус(само да вметна, че след като завърша искам да работя в България) .Ето едно такова мнение на човек,който смята ,че е плюс : " А-а-а! Чужбина си е чужбина! Там ще те научат най-добре /говорим за Англия ,Холандия и другите по-добри места/,а и като се явиш после на интервю за работа и като видят, че имаш магистратура изкарана в Холандия например,шанса да те наемат ще е много по-голям... " - наивно,но може би има доза истина ???!? . Друг човек :"Пфф,абе не се хващай на хорото,това с чужбина е някаква мода сега. Специално за правото няма никакъв смисъл,холандската законодателна система е разлина от българската и ти както искаш да работиш в бг няма да ти е от полза изобщо! Излишно четене и излишни МНОГО пари! " Не знам вече какво да избера.Но дните си минават,времето наближава ,а листопада става все по вихрен(но това е друга тема )
Дайте някакъв съвет ако сте запознати с този проблем или просто сте чували нещо по въпроса.
Благодаря Ви за вниманието!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право в чужбина
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Право в чужбина
"Струва ми се,че съм както когато бях във възпитателния дом,
със много слънце, преди много години...
...онези недели ,когато бях сам...
В един двор за да се разхождам...
Сега, скучая повече от преди
няма дори и един свещеник за да си побъбрим."
- certifiable_
- Младши потребител
Re: Право в чужбина
Зависи какво искате да работите след това. И най-вече...при кого. Помислете за магистратура по търговско или европейско право /в Англия/.
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
certifiable_ написа:Здравейте,става дума за изкарването на магистратура по право в чужбина.Чувал съм всякакви мнения по този въпрос дали е плюс или минус(само да вметна, че след като завърша искам да работя в България) .
Дайте някакъв съвет ако сте запознати с този проблем или просто сте чували нещо по въпроса.
То зависи от това коя е Чужбината...
Има смисъл, ако плануваш да работиш в чужбината в която си завършил.
Има смисъл като възможност-ако ти писне от България и решиш да отидеш да работиш в държавата в която си завършил, друг въпрос е дали няма да си деквалифициран поради това, че законодателството ще е променено в сравнение с момента когато си завършил и ще е изминало време през което ще си забравил какво е било това законодателство.
Но по принцип си има смисъл все пак е един плюс .Минуса са похарчените пари, освен ако те нямат значение.
- lucius_seneca
- Младши потребител
lucius_seneca написа:certifiable_ написа:Здравейте,става дума за изкарването на магистратура по право в чужбина.Чувал съм всякакви мнения по този въпрос дали е плюс или минус(само да вметна, че след като завърша искам да работя в България) .
То зависи от това коя е Чужбината...
Има смисъл, ако плануваш да работиш в чужбината в която си завършил.
Има смисъл като възможност-ако ти писне от България и решиш да отидеш да работиш в държавата в която си завършил, друг въпрос е дали няма да си деквалифициран поради това, че законодателството ще е променено в сравнение с момента когато си завършил и ще е изминало време през което ще си забравил какво е било това законодателство.
Но по принцип си има смисъл все пак е един плюс .Минуса са похарчените пари, освен ако те нямат значение.
Мхм, рав сте ,дори и да съм сигурен сега ,че искам да работя в България,кой знае какво ще мисля 'утре' ... затова все повече си мисля за една магистратурка в Англия.Ще видим.Живот и здраве, а и пари да има...
- certifiable_
- Младши потребител
В чужбина има смисъл да учиш право, ако смяташ да оставаш там. Ако смяташ да се връщаш в България, шансовете някой работодател да обърне сериозно внимание на квалификациите ти са малки.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Отписваш ли варианта за краткосрочна специализация? Обикновено през лятото, отпускарските месеци, се провеждат такива.
Завърти си очите и си погледни между ушите!
-
impressed - Младши потребител
impressed написа:Отписваш ли варианта за краткосрочна специализация? Обикновено през лятото, отпускарските месеци, се провеждат такива.
О,не! Не го отписвам като вариант,но съм чувал много малко за краткосрочната специализация. В интернет не можах да намеря информация. Вие знаете ли нещо по-конкретно по въпроса?
- certifiable_
- Младши потребител
"Няма нищо лошо" да се завърши право в чужбина, надявам се вече признават дипломите (`щото едно време, ама аз съм доста дърт , не ги признаваха изибщо или ги признаваха с голям зор...). Ако ще работите в БГ, хубаво е да се учи все пак в някоя "континентална" страна - Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, но не и в скандинавски страни или в Англия, по ясни на всички юристи причини. Преди много години успях да "закача" една от първите стипендии "за негърчета" и учих във Франция. Върнаха ме две години назад (признаха ми нашето семестриално завършване за техни първи и втори курс) но бях приятно изненадан, че ученото в СУ не се различава кой-знае колко от преподаваното там (все пак нали сме си "покрадвали", "реципирали", демек... ). Начинът на преподаване обаче беше на светлинни години тогава от нашия... Всеки преподавател влиза на първа лекция, следван от "разсилен", бутащ количка с отпечатани за всеки студент: подробен конспект на лекциите, учебен план, въпросник за изпита, списък с препоръчвана литература и т.н... За всяко упражнение (а те се водеха от действащи адвокати, съдии и дори от един нотариус , който водеше упражненията по търговско право ), се раздаваха мощни "свитъци" с казус, относима съдебна практика, публикации, тест и т.н. Сега в БГ може би също е започнало да става така
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
gudio написа:"Няма нищо лошо" да се завърши право в чужбина, надявам се вече признават дипломите (`щото едно време, ама аз съм доста дърт , не ги признаваха изибщо или ги признаваха с голям зор...). Ако ще работите в БГ, хубаво е да се учи все пак в някоя "континентална" страна - Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания, но не и в скандинавски страни или в Англия, по ясни на всички юристи причини. Преди много години успях да "закача" една от първите стипендии "за негърчета" и учих във Франция. Върнаха ме две години назад (признаха ми нашето семестриално завършване за техни първи и втори курс) но бях приятно изненадан, че ученото в СУ не се различава кой-знае колко от преподаваното там (все пак нали сме си "покрадвали", "реципирали", демек... ). Начинът на преподаване обаче беше на светлинни години тогава от нашия... Всеки преподавател влиза на първа лекция, следван от "разсилен", бутащ количка с отпечатани за всеки студент: подробен конспект на лекциите, учебен план, въпросник за изпита, списък с препоръчвана литература и т.н... За всяко упражнение (а те се водеха от действащи адвокати, съдии и дори от един нотариус , който водеше упражненията по търговско право ), се раздаваха мощни "свитъци" с казус, относима съдебна практика, публикации, тест и т.н. Сега в БГ може би също е започнало да става така
Мхм ,сега остана само да проуча чуждите университети. Това за преподаването във Франция звучи чудесно! Това трябва да стане масова практика и в БГ. Нужни са повече млади преподаватели ,които едновременно и практикуват,както френските им колеги. Моите уважения, но има професори доста над шесдесет(да подчертая- не в годините е проблема!!! ),които забиват глава в бЮрото и започват своята лекция тихо и монотонно като карат 'по учебник' - Е ! На такава лекция ти трябват 100 кафета най-малко .
П.П.: Аххх,да знаете сега как ми се доядоха НЕГЪРЧЕТА
- certifiable_
- Младши потребител
@certifiable_, нищо конкретно не може да се каже. В момента масовата практика е голяма част от курсовете да се водят от гост-лектори, т.е. качеството силно варира всяка година. Какви са актуалните програми, това може да се разбере само от сайтовете на интересуващите Ви университети. Повечето от тях си имат секции summerschool, short-term courses или нещо подобно. След като харесате нещо, можете да пишете на оставения мейл за контакти, обикновено отговарят до 3-4 дни.
Завърти си очите и си погледни между ушите!
-
impressed - Младши потребител
gudio написа:Сега в БГ може би също е започнало да става така
Цъ...
- lexter
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|