Редовно един човек ме обижда в един форум. Накрая се свързах с него по Скайп, чатихме. Оборих го по много пунктове и защитих честта си, а и тази на починалата си майка, която той обиждаше (била гей, казва и какво ли не), казах му, че ще публикувам диалога ни в сайта си, за да е ясно на хората кой крив и кой прав. Той отвърна, че не давал "съгласие за публикуване на личната си кореспонденция".
Въпроси:
1) Има ли правни основания по които да ме съди, че съм публикувал чата ни (диалога ни в Скайп-чата)?
2) При положение, че това е не само негова, но и моя кореспонденция, мога ли да се възползвам от правото си да я кача в сайта си, за да станат ясни фактологическите положения по нашите спорове и същността на гледните ни точки?
Благодаря предварително на тези, които ще заделят от времето и правната си култура, за да обяснят на мен - неукия в правно отношение, как стоят нещата според днешното наказателно право в РБ!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 06:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли право да публикувам в сайта си Скайп-чат?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли право да публикувам в сайта си Скайп-чат?
Абе фани го напсувай на майка и ти, вместо да търсиш адвокат...
Божей, какви проблеми ги гонят хората...
А по същество - оня не може да претендира за "авторско право' върху псувните, или поне не се сещам кой ще седне да го прави. Кореспонденцията по интернет (ако не е подписана с електронен подпис) засега не се признава за доказателство поради безбройните начини тя да бъде манипулирана, така че ако някой тръгне да ви съди, винаги може да отречете тази дискусия да е била провеждана, както и авторството на постовете в нея.
Добре е да не ползвате трите имена на отсрещната страна, както и вашите - тези, за които информацията е предназначена, ще ви познаят само по никнейма, а за другите потребители на световната мрежа едва ли вашата кореспонденция би представлявала особен интерес.
Още - самата система за осъществяване на връзката между абонатите на Скайп изключва всякакви възможности за проследяването й, и освен ако нямате някакви сериозни подозрения, че сте били "закачен на подслушване" от специализираните служби, вероятността някъде да се е запазил годен за доказателство лог е почти равна на нула.
И още - мястото, където ще публикувате тази информация по какъв начин ще бъде свързано с вас лично? Доказването на това е много трудоемко, особено ако дадения блог се хоства извън БГ, така че доказването на авторството и собствеността на страницата ще е едно приключение.
Така че поствайте свободно, най-много администраторите да ви цензурират поста... все още интернет е мястото на свободното слово.
Божей, какви проблеми ги гонят хората...
А по същество - оня не може да претендира за "авторско право' върху псувните, или поне не се сещам кой ще седне да го прави. Кореспонденцията по интернет (ако не е подписана с електронен подпис) засега не се признава за доказателство поради безбройните начини тя да бъде манипулирана, така че ако някой тръгне да ви съди, винаги може да отречете тази дискусия да е била провеждана, както и авторството на постовете в нея.
Добре е да не ползвате трите имена на отсрещната страна, както и вашите - тези, за които информацията е предназначена, ще ви познаят само по никнейма, а за другите потребители на световната мрежа едва ли вашата кореспонденция би представлявала особен интерес.
Още - самата система за осъществяване на връзката между абонатите на Скайп изключва всякакви възможности за проследяването й, и освен ако нямате някакви сериозни подозрения, че сте били "закачен на подслушване" от специализираните служби, вероятността някъде да се е запазил годен за доказателство лог е почти равна на нула.
И още - мястото, където ще публикувате тази информация по какъв начин ще бъде свързано с вас лично? Доказването на това е много трудоемко, особено ако дадения блог се хоства извън БГ, така че доказването на авторството и собствеността на страницата ще е едно приключение.
Така че поствайте свободно, най-много администраторите да ви цензурират поста... все още интернет е мястото на свободното слово.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Господине, това е форум за юристи, а настоящият раздел е може би най-сериозният тук, защото се поставят въпроси относно бъдещето и свободата на различни хора, относно извършени престъпления, вината и обществената опасност. Аз самият, като адвокат, почти не си позволявам да оставям мнения тук, камо ли да отварям нова тема. Защо решихте, че интернет неволите Ви имат място и си заслужават отделеното време от страна на колегите?
Да бяхте си пуснали темата в друг раздел - разбирам, но точно тук ...
Да бяхте си пуснали темата в друг раздел - разбирам, но точно тук ...
- A.Pato
- Потребител
kurultaev написа:Редовно един човек ме обижда в един форум. Накрая се свързах с него по Скайп, чатихме. Оборих го по много пунктове и защитих честта си, а и тази на починалата си майка, която той обиждаше (била гей, казва и какво ли не), казах му, че ще публикувам диалога ни в сайта си, за да е ясно на хората кой крив и кой прав. Той отвърна, че не давал "съгласие за публикуване на личната си кореспонденция".
Въпроси:
1) Има ли правни основания по които да ме съди, че съм публикувал чата ни (диалога ни в Скайп-чата)?
2) При положение, че това е не само негова, но и моя кореспонденция, мога ли да се възползвам от правото си да я кача в сайта си, за да станат ясни фактологическите положения по нашите спорове и същността на гледните ни точки?
Благодаря предварително на тези, които ще заделят от времето и правната си култура, за да обяснят на мен - неукия в правно отношение, как стоят нещата според днешното наказателно право в РБ!
TheOldMan написа:Кореспонденцията по интернет (ако не е подписана с електронен подпис) засега не се признава за доказателство поради безбройните начини тя да бъде манипулирана, така че ако някой тръгне да ви съди, винаги може да отречете тази дискусия да е била провеждана, както и авторството на постовете в нея.
Ами според мен и да успее да докаже, че дискусията е била провеждана, както авторството на постовете в нея ,то по-добре за Вас. С такива тежки обиди той трябва да се притеснява много повече от Вас,ако се стигне до съд. И за това (според мен) той не би предприел такива мерки.
"Струва ми се,че съм както когато бях във възпитателния дом,
със много слънце, преди много години...
...онези недели ,когато бях сам...
В един двор за да се разхождам...
Сега, скучая повече от преди
няма дори и един свещеник за да си побъбрим."
със много слънце, преди много години...
...онези недели ,когато бях сам...
В един двор за да се разхождам...
Сега, скучая повече от преди
няма дори и един свещеник за да си побъбрим."
- certifiable_
- Младши потребител
И кой е тоя съдия дето ще разгледа случая ? Най-много да се изсмее и толкова. Първо, когато се пише в интернет /форум, скайп /, волеизявленията нямат никакво правно значение, защото потребителят /субекта/ не е вързан юридически с потребителското си име.
- advokat__nikolov
advokat__nikolov написа:И кой е тоя съдия дето ще разгледа случая ? Най-много да се изсмее и толкова. Първо, когато се пише в интернет /форум, скайп /, волеизявленията нямат никакво правно значение, защото потребителят /субекта/ не е вързан юридически с потребителското си име.
НОУ ЯКО СИ ЗЛЕТИ ПО АЙ ТИ СОФТА
Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
-
justmy - Потребител
Ами дай да обсъждаме де, интересно ще е
- advokat__nikolov
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|