начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Данък за съвместно съжителство без брак

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Какво мислите?

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2010, 18:26

nksuccess написа:Основната идея е да се напълни бюджета, а не да се облага народа с всевъзможни допълнителни данъци. Бъджета се пълни от акциза на горива, алкохол и цигари. Само че хората, които се занимават с този бизнес, не само че плащат малка част от дължимия акциз, а и точат ДДС. Така че идята за този кокошкарски данък, с който ще се събере нищожна за бюджета сума, освен обществено напрежение друг реален резултат не виждам. На запад съществува този данък.

Никой не ни е питал дали искаме да ни облагат с плосък данък и дали искаме да се увеличава размерът на минималния осигурителен праг, например. Решението за тези налози е взето от други, а ние сме тези, които ги плащаме. Въпреки това не виждам да има обществено напрежение, породено от наличието на плосък данък и увеличен размер на осигурителните вноски. Те просто се плащат.
Ако на съжителствуващите без брак не им харесва данъкът, който биха плащали, то те могат да си го спестят като или сключат брак, или всеки от тях просто отиде да си живее в неговия дом /а има много такива връзки и дори са по-трайни от т.нар. "конкубинати"/.
Хубаво е да се зачитат, запазват и съхраняват дълголетните семейни традиции и ценности и въобще семейството като цяло.
Последна промяна katerinakuch на 19 Апр 2010, 18:39, променена общо 2 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Melly » 19 Апр 2010, 18:34

А вечерен час за тези "свободни" радикали,
не искаш ли да им бъде наложен? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2010, 18:38

Melly написа:А вечерен час за тези "свободни" радикали,
не искаш ли да им бъде наложен? :roll:

:) Не, разбира се.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 19 Апр 2010, 18:44

Двама души, живущи в "конкубинат", могат да се проверят до колко държат един на друг именно, когато бъдат подсетени, че могат да сключат брак. Ако не искат и двамата или само единият не иска , или все отлагат - то нещата при тях не са сериозни: бих ги приела не като "семейство",а бих регламентирала отношенията им като отношения между разнополови съквартиранти, или пък отношения между наемодател и наемател, които дори въобще не са длъжни да си бъдат верни един на друг.
Но държавата е устроена така, че не само всяко задължение, но и всяко удоволствие трябва да се заплаща. А когато едно удоволствие е често срещано и почти масово, то защо да не се възползва финансово и държавата от него?!
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Апр 2010, 21:06

Защото е дикриминационно условието.... ( мисля не ме четете, та да напомня).
И защото да сключа граждански брак, и да легализирам фактическото си съжителство пред държавата, е право :!: , а вие искате да го въздигнете в задължение, като при неизпълнение се следва санкция- нарочен налог. :P
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nksuccess » 19 Апр 2010, 22:32

katerinakuch
Да не би да си glasotnaroda , който си е сменил ника. Или негов роднина??? :mrgreen: Аз пък съм за по-отворени връзки и групови изпълнения (примерно) . Какъв данък ще предложите за това удоволствие и каква ще е основата? :lol:
nksuccess
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 19 Апр 2010, 22:58

T'ва ще да е няк'ва е *авка..

Значи, идеята на данъчното облагане е да се обложат всички по малко. Тук явно не говорим за това, тъй като ще бъдат засегнати само една част от населението. Значи е по-редно да се наименува "акциз ергенлък". Т.е. който консумира - той ще плаща.
Ма това е умряла идея от всякъде. Въпроса не е дали дадена двойка е сключила граждански брак, а дали от него е произлезнала продукция. Но погледнато от друга гледна точка - продукцията не е обвързана със сключването на брака...
Така че нека да помислим в друга плоскост - примерно да се обложат презервативите с акциз. М'чи така де - само кеф, без продукция... алкохола го облагат, цигарите ги облагат, бензина го облагат, да вземат да светнат и 10 лв акциз на всяка бройка презерватив, да вдигнат малко прираста... и хапчетата против забременяване и те - 1000% акциз, и готово...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот namakak » 20 Апр 2010, 00:50

А срещу ергенският данък какви облаги ,достойнства,авторитет се предлага на бъдещия родител в тая кирлива държава?Това ми е въпроса?
Аватар
namakak
Потребител

Re: Данък за съвместно съжителство без брак

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2010, 15:39

TheOldMan написа:T'ва ще да е няк'ва е *авка..

Значи, идеята на данъчното облагане е да се обложат всички по малко. Тук явно не говорим за това, тъй като ще бъдат засегнати само една част от населението. Значи е по-редно да се наименува "акциз ергенлък". Т.е. който консумира - той ще плаща.
Ма това е умряла идея от всякъде. Въпроса не е дали дадена двойка е сключила граждански брак, а дали от него е произлезнала продукция. Но погледнато от друга гледна точка - продукцията не е обвързана със сключването на брака...
Така че нека да помислим в друга плоскост - примерно да се обложат презервативите с акциз. М'чи така де - само кеф, без продукция... алкохола го облагат, цигарите ги облагат, бензина го облагат, да вземат да светнат и 10 лв акциз на всяка бройка презерватив, да вдигнат малко прираста... и хапчетата против забременяване и те - 1000% акциз, и готово...

Що се касае до т.нар."продукция" /децата на хората, живущи без брак/, то тя не е обект на настоящата тема. Обект не са и хората, живущи си самостоятелно или брачните двойки. Тях не ги засягаме въобще. На тях и без това също не им е лесно. Що се касае до "продукцията", то държавата въобще не задължава хората, живущи без брак или в брак или въобще да създават поколение. Те ще създадат такова, ако искат и когато искат и когато имат подходящи условия за това, а не на всяка цена. Освен това не е важно количеството на населението на един народ, а неговото качество. Окончателна оценка за качеството на един човек може да се даде едва когато той достигне зряла възраст и то въз основа на постигнатото от него в живота, но не и докато е още дете/малолетно/ или /непълнолетно/.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Melly » 20 Апр 2010, 17:22

Кате, ама ти наистина ли...?
То така, както вървят нещата "матр*алът"е на изчезване. Ще си останем само с "пълнежа".... (бонбонки "кръц-кръц") :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2010, 17:47

Melly написа:Кате, ама ти наистина ли...?
То така, както вървят нещата "матр*алът"е на изчезване. Ще си останем само с "пълнежа".... (бонбонки "кръц-кръц") :D

Виждаш колко много качествени хора заминаха да работят за постоянно в чужбина. И какво от това, че нашата държава и бюджетът и са се е грижили за тях през годините, а и за децата им. Сега тези хора пълнят бюджета на други държави. По принцип няма нищо лошо в това да има ново поколение, но за да има самата държава и народът най-малко финансова полза от него, то трябва да се възпита като за начало в своеобразна бъдеща възвръщаемост на инвестициите, средствата, възпитанието, които тя е влагала в него, на която пък ние също сме плащали и плащаме какви ли не данъци, осигурителни вноски, такси и др. Докато един човек все още учи и не е започнал работа, това няма как да стане, а от друга страна - на поколението, което емигрира в чужбина, държавата почти няма как да разчита, че ще пълни бюджета и.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 20 Апр 2010, 18:39

poli_g написа:Защото е дикриминационно условието.... ( мисля не ме четете, та да напомня).
И защото да сключа граждански брак, и да легализирам фактическото си съжителство пред държавата, е право :!: , а вие искате да го въздигнете в задължение, като при неизпълнение се следва санкция- нарочен налог. :P

Не го въздигам в задължение. Нито пък смятам, че за двама души, живущи заедно, е огромна санкция да сключат брак...
Освен това не само за задълженията се плащат налози и такси. За правата - също. Различните видове данъци, такси, осигуровки, акцизи основно са свързани с упражняване на желани от хората права, като например право на собственост, право на придвижване, право на упражняване на определен вид дейност или професия и др.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот riyva_evro » 22 Апр 2010, 15:24

Уважаеми Колеги! Доста време не бях влизал във форума и като го прочетох това само дето не паднах под компа. Не зная дали някои знаят или по-старите помнят, че преди двадесет години ТОВА ДЕЯНИЕ беше обявено за престъпление по смисъла на НК. Незаконно съжителство - водеха се дознания, а после незнайно защо и като следствени дела. Имал съм неудоволствието да "събирам подобен вид доказателства" като следовател тогава, като съм се придържал към конкретните указания на прокуратурата. Аз пък имам друго предложение - да плащат данък семейните. Щом се обичат, щом са облекли в законова форма отношенията си - да плащат. Ха сега да ви видя!
riyva_evro
Потребител

Мнениеот dred » 22 Апр 2010, 15:51

Еeee, аз през 1988-1992 съм плащала ергенски данък, защото професията ми беше друга.На 10.10.2010г. ще сключвам граждански брак/ първи по ред и за мен, и за него/ и пак да плащам на държавата?!?!-Не съм съгласна :!: Май че наистина ще ставаме и двамата австрийски граждани-поне ще е ясно какво точно ще си плащаме :twisted:
dred
Потребител

Мнениеот igli4ka66 » 22 Апр 2010, 16:27

Привет и от мен,колеги!Всички се изказвате остро по адрес на инициатора на тази тема katerinakuch...Искам да изкажа моите идеи по проблема в подкрепа на katerinakuch.
Та доколкото разбрах,въпросът съвсем не е да се плаща "ергенски данък",а просто да се парира престъпното поведение на двойки,живеещи във фактическо съпружеско съжителство,които са се сдобили вече с деца(което автоматично изключва данъка от категорията на "ергенския") и които за тези свои действия се възползват от куп облаги,които не им се следват...А именно-детски надбавки,разни помощи за самотни майки и тем подобни...
И в заключение мога да кажа,че тази идея никога не ми е идвала наум и открито я приветствам,въпреки укорите на останалите...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот dred » 22 Апр 2010, 16:57

"...Та доколкото разбрах,въпросът съвсем не е да се плаща "ергенски данък",а просто да се парира престъпното поведение на двойки,живеещи във фактическо съпружеско съжителство,които са се сдобили вече с деца(което автоматично изключва данъка от категорията на "ергенския") и които за тези свои действия се възползват от куп облаги,които не им се следват...А именно-детски надбавки,разни помощи за самотни майки и тем подобни.."

Колега, г-н Дянков много ще се зарадва на предложението на колегата katerinakuch :wink:
Ноооо, :!: има различни житейски хипотези :D
Последна промяна dred на 22 Апр 2010, 17:11, променена общо 1 път
dred
Потребител

Мнениеот igli4ka66 » 22 Апр 2010, 17:08

Ще ме прощавате,но ми се струва,че говорите несвързано...или поне-не във връзка с темата...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот dred » 22 Апр 2010, 17:15

igli4ka66 написа:Ще ме прощавате,но ми се струва,че говорите несвързано...или поне-не във връзка с темата...

И Вие ще ме прощавате, но как желаете да се обложи с данък всеки от партньорите в такова съжителство, ако биологичният баща на детето/децата не съвпада с единия партньор в съжителството, припознато е от биологичния баща и се среща с него 2 пъти седмично ; на задължителна регистрация ли ще подлежат подобни съжителства и куп други въпроси:!:
И още- предложението на колегата katerinakuch касае "попълване" на държавния бюджет с постъпления-ето защо има да се радва г-н Дянков на това предложение :D
dred
Потребител

Мнениеот dred » 22 Апр 2010, 18:05

"....Виждаш колко много качествени хора заминаха да работят за постоянно в чужбина. И какво от това, че нашата държава и бюджетът и са се е грижили за тях през годините, а и за децата им. Сега тези хора пълнят бюджета на други държави. По принцип няма нищо лошо в това да има ново поколение, но за да има самата държава и народът най-малко финансова полза от него, то трябва да се възпита като за начало в своеобразна бъдеща възвръщаемост на инвестициите, средствата, възпитанието, които тя е влагала в него, на която пък ние също сме плащали и плащаме какви ли не данъци, осигурителни вноски, такси и др. " katerinakuch
Пита се- къде е била държавата при наличието на задължението й да защитава интересите на гражданите си в последните 20-25г. :?: Защото поколението "Y" не се е самосъздало...- Следвах право през 1995-2000г., когато държавата тотално се оттегли от задължението си да защитава интересите на формиращите я граждани,плащала съм само данъци и такси, а колко пъти поправяха и променяха ГПК ,НПК и НК през този период от време може веднага да се провери.Ако мислите, че е било лесно-много се лъжете :!: Не мога да виня младите-20-25 годишни българи, че решават да работят в европейски страни- щом аз на 42години сериозно се замислям за същото....А ползите за народа са твърде субективен фактор-учили сте финансово право, нали :D
Само не пишете пак, колеги,че тези разсъждения не са по темата- интересно КОЙ ВЪЗПИТА МЛАДИТЕ 20-25 ГОДИШНИ БЪЛГАРИ ТАКА, ЧЕ ДА ИСКАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО НА СЪПРУЖЕСКИ НАЧАЛА, НО БЕЗ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БРАЧНОТО СЪЖИТЕЛСТВО :?: Защото в посочената в предишния ми пост житейска хипотеза попадат доста хора, занимаващи се с бизнес и политика, а не "средностатистическия работник" с 450 лв. заплата и приятелката му продавачка с 300лв. заплата :!:
dred
Потребител

Мнениеот Гост. » 22 Апр 2010, 20:18

igli4ka66 написа:Привет и от мен,колеги!Всички се изказвате остро по адрес на инициатора на тази тема katerinakuch...Искам да изкажа моите идеи по проблема в подкрепа на katerinakuch.
Та доколкото разбрах,въпросът съвсем не е да се плаща "ергенски данък",а просто да се парира престъпното поведение на двойки,живеещи във фактическо съпружеско съжителство,които са се сдобили вече с деца(което автоматично изключва данъка от категорията на "ергенския") и които за тези свои действия се възползват от куп облаги,които не им се следват...А именно-детски надбавки,разни помощи за самотни майки и тем подобни...
И в заключение мога да кажа,че тази идея никога не ми е идвала наум и открито я приветствам,въпреки укорите на останалите...

:roll: 8) ..... доколкото разбрахте - ала аз докато разбера, тук ще вметна, че още не знам същината на идеята, освен да се пълни бюджета - се изписаха две страници.
Отделно по темата- за последен път споменавам, че администрацията, на ангажираните институции, разполага с правни механизми да преустанови злоупотребите.

riyva_evro написа:Уважаеми Колеги! Доста време не бях влизал във форума и като го прочетох това само дето не паднах под компа. Не зная дали някои знаят или по-старите помнят, че преди двадесет години ТОВА ДЕЯНИЕ беше обявено за престъпление по смисъла на НК. Незаконно съжителство - водеха се дознания, а после незнайно защо и като следствени дела. Имал съм неудоволствието да "събирам подобен вид доказателства" като следовател тогава, като съм се придържал към конкретните указания на прокуратурата. Аз пък имам друго предложение - да плащат данък семейните. Щом се обичат, щом са облекли в законова форма отношенията си - да плащат. Ха сега да ви видя!

Нямам лични знания, само съм чувала :P , както и че последните 20 г. не е имало осъден....
Гост.
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии