начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Данък за съвместно съжителство без брак

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък за съвместно съжителство без брак

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 17:12

Имам едно практично предложение по отношение на държавния бюджет, а то е следното:

В България има много двойки, които съжителствуват, без да са сключили граждански брак. Щом им харесва, нека живеят така. В България, обаче има и много двойки, които имат сключен граждански брак. Държавният бюджет определено има по-голяма финансова изгода от личното решение на двойката да сключи брак/евентуално впоследствие да го прекрати или унищожи/, отколкото от решението на двойката, която си живее ей така, без да е сключила такъв. Към момента предимно жени твърдят, че не желаят да сключат брак с мъжа, с когото живеят и то предимно поради финансови съображения и ползи, които получават от държавата, благодарение на обстоятелството, че не са сключили брак. Съображенията на "самотните" майки са свързани с по-удобната възможност за получаване на детските надбавки, а съображенията на "самотните" пенсионерки - вдовици - с възможността хем да живеят с настоящия си приятел, хем да получават част от пенсията на предишния си починал съпруг.

Ето защо, предлагам всички двойки, които живеят на семейни начала, без да са сключили брак, да бъдат задължени поне да се регистрират и ежегодно да плащат някакъв съразмерим с доходите им или с пенсията им данък. Ако решат да сключат граждански брак, то тогава да бъдат освободени от заплащането на този данък.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Какво мислите?

Мнениеот Melly » 18 Апр 2010, 17:32

Колега, това предложение го намирам за абсурдно. Веднага подчертавам, че не се числя към горните две групи.
Навремето имаше такъв закон, с който несключилите брак след определена възраст плащаха "ергенски данък". Това ли искате да бъде възродено, Законът-слънце? :roll:
Към тази група лица бяха приравнени и бездетните семейни двойки. Те бяха задължени да плащат същия данък, но за тях това означаваше "данък бездетство".
Това бе изкючително недалновидно законодателно решение-санкция заради това, че по ред причини такива семейни двойки не могат да се възпроизвеждат.

Все пак сме в ХХІ-ви век. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2010, 17:33

:roll: :D Предлагате да се върне един налог от соц-а? т.н. ергенски данък :lol:
Предложението наподобява все повече танго - две напред, една назад...
За непряката дискриминация, която крещи от предложението, изобщо не отварям дума- вие си знаете.

п.п. Писали сме заедно, Мелка.
Последна промяна poli_g на 18 Апр 2010, 17:41, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 18 Апр 2010, 17:38

:D :D :D едвам се въздържам да не пиша тук... :lol: :lol: :lol: !!! но...смирение! :D :D :D
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 17:47

Melly написа:Колега, това предложение го намирам за абсурдно. Веднага подчертавам, че не се числя към горните две групи.
Навремето имаше такъв закон, с който несключилите брак след определена възраст плащаха "ергенски данък". Това ли искате да бъде възродено, Законът-слънце? :roll:
Към тази група лица бяха приравнени и бездетните семейни двойки. Те бяха задължени да плащат същия данък, но за тях това означаваше "данък бездетство".
Това бе изкючително недалновидно законодателно решение-санкция заради това, че по ред причини такива семейни двойки не могат да се възпроизвеждат.

Все пак сме в ХХІ-ви век. :?

Не мисля, че би било наказание за двама души, живущи без брак, да сключат такъв. Нали вече и без това живеят заедно. Защо държавата да няма полза от това тяхно лично решение?! Без значение е имат или нямат деца. Тук не говорим толкова за децата на такива двойки, колкото за избор на такъв статус на двойката, от който не само те, но и държавата да има финансова изгода, както има от сключването на един граждански брак.
Последна промяна katerinakuch на 18 Апр 2010, 18:00, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот certifiable_ » 18 Апр 2010, 17:57

Ох , дано да не въведат такъв данък.Аз съм младеж на около двайсет. Таааа от къде един студент ,дето кара от сабахлям на степцани макарони :o :D :lol: да плаща И такива сметки като този данък ,който Вие предложихте - данък фреегаджалък :lol: :wink:
"Струва ми се,че съм както когато бях във възпитателния дом,
със много слънце, преди много години...
...онези недели ,когато бях сам...
В един двор за да се разхождам...
Сега, скучая повече от преди
няма дори и един свещеник за да си побъбрим."
certifiable_
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2010, 18:03

Без да се обиждате, правя предварително уговорка, но ми се струва, че предложението е продиктувано поради някакви празноти. Така щото законодателят предвидливо е заложил редица изисквания, за да не се стига до
финансови съображения и ползи, които получават от държавата, благодарение на обстоятелството, че не са сключили брак

за семействата, за вдовиците не съм проучвала въпроса.
И дори и да се спекулира с права- държавната администрация разполага с правни механизми да ги установи, ерго- да си възстанови недобросъвестно получените средства ведно с лихвите. Въпрос на желание.:wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 18:06

certifiable_ написа:Ох , дано да не въведат такъв данък.Аз аз съм младеж на около двайсет. Таааа от къде един студент ,дето кара от сабахлям на степцани макарони :o :D :lol: да плаща И такива сметки като този данък ,който Вие предложихте - данък фреегаджалък :lol: :wink:

Затова, млади момко, нека всеки се замисля с кого заживява или сключва брак и дали въобще иска да го стори и дали си заслужава. Може да Ви излезе много по-икономично да живеете сам или да сключите брак с добра жена, отколкото цял живот да живеете например без брак с жена, която непрекъснато Ви съсипва финансово и накрая може да си вземе чантичката и да си отиде ей-така при друг, защото няма бракоразводна процедура и претенции от Ваша страна, които да я спрат. Винаги подлагайте на съмнение жените, които не държат на брака, а предпочитат да живеят с мъж, без да са сключили такъв.
Последна промяна katerinakuch на 19 Апр 2010, 19:26, променена общо 3 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Апр 2010, 18:08

katerinakuch написа:
Melly написа: ...............

Не мисля, че би било наказание за двама души, живущи без брак, да сключат такъв. Нали вече и без това живеят заедно. Защо държавата да няма полза от това тяхно лично решение?! Без значение е имат или нямат деца. Тук не говорим толкова за децата на такива двойки, колкото за избор на такъв статус на двойката, от който не само те, но и държавата да има финансова изгода, както има от сключването на един граждански брак.

Не ми харесва предложението ти колега по две причини - първата я изложих по-горе, но по втората ще споделя. Хайде да оставим на финансистите да намират начини да пълнят хазната. Едно е сигурно обаче, никоя икономика в състояние на рецесия не е живвала от мерки в посока завишаване на дънъчните ставки, както и въвеждане на нови такива. Получава се ефектът на "снежната топка", или казано по друг начин - обратен ефект.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 18 Апр 2010, 18:16

предлагам: БРАКЪТ...да се уговаря от раждането и да се сключва на 16г., пък защо не и на 14 годишна възраст. Обещалите, но не встъпили...да плащат налога в двоен размер! :wink:

Жените, дето са си "взели чантичките" след като са изпразнили джобовете на мъжете и богатеят от издръжките-петорен налог!

А децата на разведените-и те да плащат данък, а-ма-ха...и без това от две места се обогатяват!

нещо пропускам, но засега и това стига...
:D
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 18:18

Melly написа:
katerinakuch написа:
Melly написа: ...............

Не ми харесва предложението ти колега по две причини - първата я изложих по-горе, но по втората ще споделя. Хайде да оставим на финансистите да намират начини да пълнят хазната. Едно е сигурно обаче, никоя икономика в състояние на рецесия не е живвала от мерки в посока завишаване на дънъчните ставки, както и въвеждане на нови такива. Получава се ефектът на "снежната топка", или казано по друг начин - обратен ефект.

На мен не ми харесва друго. Около мен е пълно с членове на двойки, съжителствуващи без брак, които твърдят и се хвалят, че не желаят да плащат и не плащат и то от години нито осигурителни вноски/ДОО, ДЗПО и ЗОВ/, нито плосък данък и въобще "тяхна милост" не желае да дава пари на държавата, но са първи, когото имат възможност да взимат от нея и, разбира се, го правят. Оправданието им е винаги детето. Тях, ако ги питате, щастливо отговарят, че било "жива далавера да живееш без брак, хората вече са поумнели и затова не сключват брак". Възмутена съм, защото според тяхната логика, сякаш всички ние, които не попадаме в категорията "живущи без брак", не сме умни, а може би дори сме глупави. Така ли да го разбирам?!Подобно нагло поведение и пренебрежително отношение, например, не наблюдавам сред сключилите брак или живущите сами/несключили брак/. Всички от последните две групи, които познавам, са си изрядни в този аспект.
Последна промяна katerinakuch на 18 Апр 2010, 18:41, променена общо 5 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2010, 18:20

:roll: :lol: Темата да не е неделна?
Приятно забавление, дами.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот certifiable_ » 18 Апр 2010, 18:23

katerinakuch написа:
certifiable_ написа:Ох , дано да не въведат такъв данък.Аз аз съм младеж на около двайсет. Таааа от къде един студент ,дето кара от сабахлям на степцани макарони :o :D :lol: да плаща И такива сметки като този данък ,който Вие предложихте - данък фреегаджалък :lol: :wink:

Затова, млади момко, нека всеки се замисля с кого заживява или сключва брак и дали въобще иска да го стори и дали си заслужава. Може да Ви излезе много по-икономично да живеете сам или да сключите брак, откол кото цял живот да живеете с жена, която непрекъснато Ви съсипва финансово и накрая може да си вземе чантичката и да си отиде ей-така при друг.

Мисля че съм още млад да се женя.Все пак трябва да опозная максимално повече човека до мен.Аз съм за брака твърдо/както и църковен брак- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, обаче това е друга тема... /, но на този етап ще е твърде пребързано . :wink:
katerinakuch написа: която непрекъснато Ви съсипва финансово и накрая може да си вземе чантичката и да си отиде ей-така при друг.

Не такъв е проблема в моя случай,а просто реших да се справям сам с проблемите и колкото може повече да не занимавам нашите с пари/защото и тяхна не е никак лесна/.А не че приятелката ми е умряла за скъпа "чантичка". :wink:
certifiable_
Младши потребител

Мнениеот Melly » 18 Апр 2010, 18:26

katerinakuch написа:
На мен не ми харесва друго. Около мен е пълно с членове на двойки, съжителствуващи без брак, които не желаят да плащат и не плащат и то от години нито осигурителни вноски/ДОО, ДЗПО и ЗОВ/, нито плосък данък и въобще "тяхна милост" въобще не желае да дава пари на държавата, но са първи, когото имат възможност да взимат и, разбира се, го правят. Оправданието им е винаги детето. Подобно поведение и пренебрежително отношение не наблюдавам сред сключилите брак или живущите сами/несключили брак/. Всички, които познавам, са си изрядни.

Това е съвсем друга бира. :D
Ще повторя Поли, Държавата разполага с достатъчно ефективни инструменти да регулира този дисбаланс. Въпрос на въздействие, а не на бездействие, каквото наблюдаваме от години. Но и друго нещо е вярно - от съдран чувал не можеш да опазиш и малкото налично. Ако няма средства за нов, то този следва да се закърпи здраво! И да се действа!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 18:53

certifiable_ написа:
katerinakuch написа:

Затова, млади момко, нека всеки се замисля с кого заживява или сключва брак и дали въобще иска да го стори и дали си заслужава. Може да Ви излезе много по-икономично да живеете сам или да сключите брак, откол кото цял живот да живеете с жена, която непрекъснато Ви съсипва финансово и накрая може да си вземе чантичката и да си отиде ей-така при друг.

Мисля че съм още млад да се женя.Все пак трябва да опозная максимално повече човека до мен.Аз съм за брака твърдо/както и църковен брак- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, обаче това е друга тема... /, но на този етап ще е твърде пребързано . :wink:
katerinakuch написа: която непрекъснато Ви съсипва финансово и накрая може да си вземе чантичката и да си отиде ей-така при друг.

Не такъв е проблема в моя случай,а просто реших да се справям сам с проблемите и колкото може повече да не занимавам нашите с пари/защото и тяхна не е никак лесна/.А не че приятелката ми е умряла за скъпа "чантичка". :wink:

Приятелката Ви трябва да е много щастлива, че Ви е срещнала.
Казвате, че трябва да опознаете максимално човека до Вас. Имайте впредвид, обаче, че понякога цял един живот не е достатъчен, за да се опознае един партньор. Щом двама души вече са взели сериозно решение да живеят заедно под един покрив, то те са готови и да сключат брак. Те са свързани и носят отговорност един към друг - както мъжът към жената, така и тя към него.
Има много двойки, които пък с години са си заедно и се срещат, но всеки си живее в неговия дом или квартира, всеки си има и свои доходи и така никой от тях не може да обвини другия в използвачество. Ако решат, винаги могат да си помагат/включително и финансово/. Ако евентуално се появи дете, то тогава за негово добро би било хубаво двамата му родители да се съберат около него, да заживеят заедно и ако решат - да сключат брак.
Вие избирате формата на връзката с жената в живота Ви съвместно с нея. Никога, обаче и при никакви обстоятелства, не я наранявайте и обиждайте, не изневерявайте- както психически, така и физически. Знайте, че тя на първо място е жена. Дръжте се добре с нея. Приемайте я такава, каквато е, защото такава сте си я харесали и избрали. И дано цял живот отношенията Ви са такива, че да удовлетворяват и двама Ви! :)
Последна промяна katerinakuch на 18 Апр 2010, 19:16, променена общо 2 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Апр 2010, 19:02

:) Катерина, спорен е въпросът дали сме глупави, но предлагам да приемете, че сме разумни. :lol:

Само се сетете как законодателно се предвидиха механизми за преустановяване злоупотребите с издръжки, изплащани от общините. Е, има и недоволни, но е справедливо.
И помислете за ЗУЕС :) - стига да иска администрацията- достъпът до нужната информация е подсигурен.

Да, законодателят не успя да се справи със сивата икономика и нерегламентираните доходи, но за това пък напоследък прие доста рестриктивни норми. :lol: Ако имуществените санкции налагани по КТ не "плащат душите наши", то познавайки народопсихологията на българина, по повод сигнал може да се стигне до безсънни нощи и един ден всеки може да осъмне без стотинка и покрив над главата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 18 Апр 2010, 19:38

poli_g написа::) Катерина, спорен е въпросът дали сме глупави, но предлагам да приемете, че сме разумни. :lol:

Само се сетете как законодателно се предвидиха механизми за преустановяване злоупотребите с издръжки, изплащани от общините. Е, има и недоволни, но е справедливо.
И помислете за ЗУЕС :) - стига да иска администрацията- достъпът до нужната информация е подсигурен.

Да, законодателят не успя да се справи със сивата икономика и нерегламентираните доходи, но за това пък напоследък прие доста рестриктивни норми. :lol: Ако имуществените санкции налагани по КТ не "плащат душите наши", то познавайки народопсихологията на българина, по повод сигнал може да се стигне до безсънни нощи и един ден всеки може да осъмне без стотинка и покрив над главата.

Поли, това, което казваш, е хубаво и разумно, но тези "душите наши" са хитри и обикновено се поставят в ситуация да не притежават нищо на свое име и нямат; ако наследят например недвижими имоти, то те се прехвърлят обикновено на името на мама, защото тя е верен човек и прави, каквото и се каже, а вторият член на двойката, съжителствуваща без брак си консумира и харчи безпроблемно цял живот, защото не се "води" съпруга или съпруг и знае, че никой държавен орган никога нямало да търси отговорност и изпълнение от нея/него/ заради задължения на партньор, който не е съпруг/а...
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот gudio » 19 Апр 2010, 11:15

Off-topic: certifiable_ , писали сте ми лично съобщение, но не мога да Ви отговоря, защото сте си изключили опцията да получавате такива :|
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 19 Апр 2010, 11:33

Основната идея е да се напълни бюджета, а не да се облага народа с всевъзможни допълнителни данъци. Бъджета се пълни от акциза на горива, алкохол и цигари. Само че хората, които се занимават с този бизнес, не само че плащат малка част от дължимия акциз, а и точат ДДС. Така че идята за този кокошкарски данък, с който ще се събере нищожна за бюджета сума, освен обществено напрежение друг реален резултат не виждам. На запад съществува този данък.
nksuccess
Потребител

Мнениеот certifiable_ » 19 Апр 2010, 16:17

katerinakuch написа:Приятелката Ви трябва да е много щастлива, че Ви е срещнала.
Казвате, че трябва да опознаете максимално човека до Вас. Имайте впредвид, обаче, че понякога цял един живот не е достатъчен, за да се опознае един партньор. Щом двама души вече са взели сериозно решение да живеят заедно под един покрив, то те са готови и да сключат брак. Те са свързани и носят отговорност един към друг - както мъжът към жената, така и тя към него.
Има много двойки, които пък с години са си заедно и се срещат, но всеки си живее в неговия дом или квартира, всеки си има и свои доходи и така никой от тях не може да обвини другия в използвачество. Ако решат, винаги могат да си помагат/включително и финансово/. Ако евентуално се появи дете, то тогава за негово добро би било хубаво двамата му родители да се съберат около него, да заживеят заедно и ако решат - да сключат брак.
Вие избирате формата на връзката с жената в живота Ви съвместно с нея. Никога, обаче и при никакви обстоятелства, не я наранявайте и обиждайте, не изневерявайте- както психически, така и физически. Знайте, че тя на първо място е жена. Дръжте се добре с нея. Приемайте я такава, каквато е, защото такава сте си я харесали и избрали. И дано цял живот отношенията Ви са такива, че да удовлетворяват и двама Ви!

Благодаря Ви за съветите и пожеланията!

gudio написа:Off-topic: certifiable_ , писали сте ми лично съобщение, но не мога да Ви отговоря, защото сте си изключили опцията да получавате такива :|

Мхм,сега бутнах нещо чагръкнах , и мисля че трябва да стане :idea:
certifiable_
Младши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии