начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Мога и без адвокат, аз знам и мога всичко

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Мога и без адвокат, аз знам и мога всичко

Мнениеот Julyan » 12 Апр 2010, 14:07

"Общество и право", "Етика и право" /или подобно/ в средния курс при по- големите ученици- задължително, с оценки.
За по- напредналите /във възрастово отношение/- дупката ще си е дупка, няма как.
Julyan
Потребител

Мнениеот mira75 » 12 Апр 2010, 14:09

nksuccess написа:Очаквам теми и предложения за оформяне на правна култура сред населението, защото положението не е особено добро. Не говоря само за не ползването на адвокат, а и за подписването на всякакви волеизявления, без да се чете текста, разчитане на устни оговорки и т.н.

Криза на доверието, мдааа! Как да имаш вяра на човек, който пише така? Позволете да вметна, че в горното сигурно става въпрос за "неползване" и "уговорки".
Иначе аз съм от населението, което предварително си попрочита малко нещата, за да разбере какво му казват адвокатите, пък и с цел взаимно спестяване на време и най-сетне, ако още има нужда - ги наема.
Ако някой е решил, че може да се справи без адвокат по въпроси, които налагат наличието на такъв, той е човек, който не си знае интересите и дори добре да му ги защитите, той пак няма да е доволен и благодарен.
mira75
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Апр 2010, 14:15

Мира, точно за това говорим в тази тема. Малко са хората като Вас, които предварително се информират относно това, което подписват. Продължавайте в същия дух. Ползването на адвокат не е задължително.

Знаете, че може и да се самолекувате. Както и сама да си поправяте ел. уреди.

Важен е крайния резултат и най-вече разходите.

Понякога от самоувереност хората забъркват такива каши, че ни отнема година-две, за да поправим нещата в първоначалния им вид. За решение на проблема да не говорим.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Melly » 12 Апр 2010, 14:31

DEKAH написа:Понякога от самоувереност хората забъркват такива каши, че ни отнема година-две, за да поправим нещата в първоначалния им вид. За решение на проблема да не говорим.

А в други случаи.... Е безнадежно.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот dred » 12 Апр 2010, 17:29

"DEKAH написа:
Понякога от самоувереност хората забъркват такива каши, че ни отнема година-две, за да поправим нещата в първоначалния им вид. За решение на проблема да не говорим".
AAAA, аз в такива филми не играя- ако някой си е спретнал добра кочинка и сам си е прецакал благоприятното решение на проблема заради своето мега его, не аз ще му поправям грешките и няма сума, която може да ме мотивира да го направя.
Или лицето преценя, че ще ползва адвокатска услуга и ме оставя да си свърша професионално работата, или е налице проблем в комуникацията и всъщност няма нужда от професионалните ми услуги и се разделяме поживо-поздраво :!:
dred
Потребител

Мнениеот nksuccess » 12 Апр 2010, 18:58

Пак сменихте темата....Нито едно мнение...Странно, че няма мнения по същество. Колкото са по-правно грамотни хората, толкова повече работа ще имат адвокатите и по-малко проблеми хората. Явно ще си останем 20год.назад и 45 години в страни от другите членки в ЕС...
nksuccess
Потребител

Мнениеот dred » 12 Апр 2010, 19:10

Да сте чели Закона за народната просвета-"Глава втора.
ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 15. (Ал. 1 отм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.)
(Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания определят равнищата на необходимата общообразователна и професионална подготовка и създават условия за:
1. (изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) изграждане на свободна, морална и инициативна личност, която като български гражданин уважава законите, правата на другите, техния език, религия и култура;
2. задоволяване на индивидуалните интереси и потребности и придобиване на широка обща култура;
3. усвояване на основни научни понятия и принципи за интегриране на минал опит с нови знания от различни области на науката и практиката;
4. избор на варианти за подготовка и професионална квалификация според възможностите на учениците и избраното от тях училище;
5. развитие на материалната, културната и екологичната среда на детските градини, училищата и обслужващите звена.
Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:
1. предучилищното възпитание и подготовка;
2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;
3. учебното съдържание;
4. усвояването на книжовния български език;
5. системата за оценяване;
6. професионалното образование и обучение;
7. придобиването на квалификация по професии;
8. (изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) обучението на деца и ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания;
9. учебниците и учебните помагала;
10. документите за системата на народната просвета;
11. извънкласната и извънучилищната дейност;
12. учителската правоспособност и квалификация;
13. материално-техническата база;
14. здравното обслужване;
15. безопасните условия на възпитание, обучение и труд;
16. научното, информационното и библиотечното обслужване;
17. едногодишната издръжка на деца и ученици в държавните и общинските детски градини, училища и обслужващи звена;
18. нормирането и заплащането на труда в системата на народната просвета;
19. (нова - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) инспектиране на системата на народната просвета."
Е, считате ли, че юристите и адвокатите трябва да изземват ролята на Парламента и да си гласуват сами промяната на Закона? :mrgreen: Защото Вашето питане по същество означава точно това - въвеждането на нови учебни предмети става с промяната на членове ей на това законче :D
dred
Потребител

Мнениеот nksuccess » 12 Апр 2010, 20:57

Какъв е проблемът да се подеме такава инициатива? :D
Не може да гласуваме такава промяна естествено, но когато има желание и поставена цел, се постига резултат.
nksuccess
Потребител

Мнениеот dred » 12 Апр 2010, 21:15

nksuccess написа:Какъв е проблемът да се подеме такава инициатива? :D
Не може да гласуваме такава промяна естествено, но когато има желание и поставена цел, се постига резултат.

...И като се подеме, да се изработи законопроект за промяната в ЗНП, а кой ще го внесе :idea: и поднесе :mrgreen: на дамите и господата народни представители ...
Хайде, стига де -като сме адвокати да не ядем доматите с колците,а :mrgreen: :?: Учила съм конституционно право преди 15 години, но принципните неща ги помня все още :mrgreen:
dred
Потребител

Мнениеот gogser » 13 Апр 2010, 00:01

Като стана въпрос за доверие и компетентност, може ли някой да каже какъв е правилния подход за търсене на подходящ адвокат в Бългърия?
gogser
Нов потребител

Мнениеот hidden » 13 Апр 2010, 07:47

То и университетското образование не дава правна култура на достатаъчно високо ниво, какво остава за средното общообразователно училище, където освен "общество и право" се изучават и математика, литература, история и т.н. Правото не е най-важната наука на света, за да превръщаме децата в малки юристчета - само за да им е висока правната култура.
Важно е желанието - учебният материал в училище е дори на прекалено високо ниво, изучават конституция, международни договори и т.н. (отваряли ли сте учебник по "общество и право"?), пишат есета за ООН...неща, които по мое време бяха немислими. Лошото обаче е, че все по-малко са сериозните деца, които наистина сядат и научават този - доста теоретично поднесен - материал. Замислете се и че ако е на прекалено високо ниво материята в училище, няма да има учители, които да я преподават адекватно - кой юрист ще се хване да стане учител???
Нима студентите излизат с нужната правна култура и не тръгват да пишат САМИ жалби, договори и т.н. още от студентската скамейка? Един колега - студент (4 курс) ме изуми, когато ме помоли да му помогна да напише едно нотариално актче за суперфиция на едни свои приятели...или пък една заповед за изпълнение...да не давали пари за адвокати...
Причините - са много. Обективни и субективни. Философски, етнопсихологически, социологически, икономически и т.н. Въпросът не опира до липса на правна култура /каквато наистина липсва и тук не споря/. Въпросът опира до липса на култура изобщо /не само правна/. Липса на отговорност и правилна преценка за нещата. За липса на обща интелигентност даже. За високо самочувствие, подплатено с ниско покритие. А в много случаи - и липса на финансови средства. Безкрайна тема.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 13 Апр 2010, 08:54

Чак висока правна култура- не, не мисля, че е обективно възможно и необходимо, но поне някаква правна култура от училище още- да, следва.
Julyan
Потребител

Мнениеот dred » 13 Апр 2010, 09:59

[quote="hidden"].
"......Причините - са много. Обективни и субективни. Философски, етнопсихологически, социологически, икономически и т.н. Въпросът не опира до липса на правна култура /каквато наистина липсва и тук не споря/. Въпросът опира до липса на култура изобщо /не само правна/. Липса на отговорност и правилна преценка за нещата. За липса на обща интелигентност даже. За високо самочувствие, подплатено с ниско покритие..."
Търсете причините в оформящата личността икономическа действителност.В Бг. не просто няма нужда от адвокати-във България няма нужда от образовани и културни люде, защото тези ,последните, искат да знаят правата си като граждани и европейци, но когато започват да ги търсят, се " препъват" в странно отношение- Синдрома на не това, което си, а на това, което изглежда,че си- "Sein" и "Sollen". Някакви квази хора, типична имитативна култура с имитативни субобщества се опитват да ме убедят, че няма нужда от образование- то нищо не струва, защото в Бг не плащат за него ; няма нужда от култура- кви опери, оперети-тая леля на средна възраст се е смахнала май- за некъф Верди ми говори, пък аз знам само оперите/ операторите/ от форума, чата и т.н. и накрая започвам да се чувствам почти комфортно, че знам доста неща,че съм изживяла доста неща без екстази и други хапченца, че си живея в своя си свят и съм консервативна и не чак толкова провокативна.....:!: :evil:
Дори този модел да е наложен като психологическа визуализация за Прехода, точно АЗ няма да го следвам-това мое решение ме мотивира вече около 10тина години. :mrgreen:
Решенията на другите индивиди- да бъдат или не човешки личности,различаващи се от стадото -винаги са били екзистенциален въпрос, в чийто отговор аз нямам никаква намеса :!:
Мисля, че за да се оцелее в БГ. е нужен мноооого гъвкав гръбнак, но да се завърши юридически факултет по правилния начин- не като си купиш дипломата, е необходим СИЛЕН И УСТОЙЧИВ ХАРАКТЕР, дори да се изразява като чисто български инат :idea:
dred
Потребител

Мнениеот voltron » 13 Апр 2010, 16:47

gogser написа:Като стана въпрос за доверие и компетентност, може ли някой да каже какъв е правилния подход за търсене на подходящ адвокат в Бългърия?

Подходящия адвока в общия случай трябва
- да е с поне две висши образувания
- да има докторска степен
- да преподава в някой университет
- да има публикувани трудове
- да има добър екип. Това е важно/комуникацията/, клиента трябва да може по всяко време да получи компетентна информация от някой, а адвоката по - принцип не се занимава с такива работи.
- да работи само в една сфера на правото. Дори само с отделни престъпления/за нак. право/ Няма човек който да разбира от целия НК дори.

Интервюирайте адвоката. Питайте колко подобни дела е водил, колко са били успешни/не винаги осъдителна присъда е загуба :D/. Колко години опит има. Дали би считал споразумение за добре или не.
Ся дали да е от друг голям град или да е местен - зависи. По - принцип местните познават прокурорите и в някои случаи съдиите, но заради предубеденост може да не искат да си развалят отношенията с тях и да не си дават много зор. Понякога адвокат от друг град може да е по - добрия избор. особенно ако става въпрос за малко градче. Освен това разликата в цените в България не е много голяма - така че избор има.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот dred » 13 Апр 2010, 19:12

Не споделям Вашето мнение.Адвокатската професия е свободна професия- не е задължително адвоката да има силен екип, на който да делегира част от правомощията си като проверка на документи в деловодство и т.н.Нека си останем в правоверното лоно на романското право и да не внедряваме задължително екипната работа и англосаксонския тип мениджмънт в практикуването на тази професия в България. :mrgreen:
Има хора,които не са "екипни играчи" и предпочитат да изминат целия път по даване на правни консултации и ангажимента по дадено дело сами, тъй като така имат най-добър и навременен поглед върху всеки етап от развитието на делото. Естествено, че в такъв случай не може да се говори за количества дела :!:
dred
Потребител

Мнениеот miriam » 13 Апр 2010, 19:26

от една страна за мен са два вариантите:
1.-всички да завършат право/то натам върви/
2.-да се забранят юристите със закон , аналичните да се екстрадират за южния полюс и на техно място да се назначат доктори учители и инжинери !

от друга страна крайният резултат пак е в два варианта:
1.-не разбираш , не питаш , дърпаш късата клечка/или минаваш метър с коректен контрахент , плащаш на адвокат и той оправя всичко , или пък не;
2.-не разбираш , питаш адвокат , плащаш , дърпаш късата клечка /или минаваш метър и сам оправяш всичко, добре посъветван , или пък не

от трета страна на балканите има предимно два типа хора:
1.едните са дето могат и знаят всичко
2.другите са, дето не са разбрали какво точно ги питате

от четвърта страна
1.можеш и да не ползваш договори и изобщо правни форми под каквито и да е агрегатни състояния -работиш на черно, без фирма, в сивия сектор, живееш жълт и шарен живот , трупаш бели пари за черни дни , никакви данъци , осигуровки ,трудови договори ,сим картите на чуждо име , крадеш ток , водопровода е нелегален , колата е близнак крадена евтина с чужда регистрация-няма каско маско и тинтириминтири , ти кредити не ползваш щото кеша си е в джоба , а над теб небето като от коприна , това е моята родина!

2.можеш и да ползваш договори и изобщо правни форми под каквито и да е агрегатни състояния -работиш за другиго , в чужда фирма ,в сивото ежедневие , живееш бежов живот , кьорав лев нямаш заделен , данъци ревизии проверки осигуровки трудови договори , мобилните оператори те прецакват всеки месец , плащаш тока по три и водата по 5 защото 70% се излива от тръбите още преди портата ти , колата ти е на лизинг и пети път ти я вземат , че си забавил вноска , плащаш данък друсаш дупките и по цял ден мислиш за двата кредита , как ще санираш панелката , и накрая мъж утрепа тъста си и тъща си и после се застреля , или двама се клаха 6 чса пред рпу-то за борч 92 лв, над теб небето като от коприна , това е моята родина.!

та , всякак можете :wink:

р.р.през ума не ми би минало да бъркам в контактите , да си оперирам сама апандесита , или да си смятам данъците сама-хората учат за това по пет години , ходя и питам .Така не ми се лющи кожата, не ми ходят бавно и не си петня автобиографията , но има и екстремни личности.... :D
miriam
Потребител

Мнениеот dred » 13 Апр 2010, 19:38

"[quote="miriam"]от една страна за мен са два вариантите:
1.-всички да завършат право/то натам върви/....."
Не познахте- всички искат приложението на друга парадигма - "Защо да плащам на адвокат и да се набутвам с пари- нали и аз си ги знам нещата, които той ми каза....Къф е той, бе?! Някво мижаво адвокатче и вече си мисли, че знае повече от мен... Да не съм луд да му давам пари...Ще си водя делото сам... Е, сега да си взема ракийката със салатката, че си стана ракиено време" :mrgreen:
Случвало ми се е чета тези мисли в очите на евентуални клиенти,които после директно са ги споделяли- естествено в женски род-в първите 3 години от адвокатската си практика. :D Така, че говоря от опит, а не от теоретични разсъждения върху народопсихологията на българина :D
dred
Потребител

Мнениеот nksuccess » 14 Апр 2010, 12:46

miriam
:) :D :mrgreen:
Можеше да кажеш и че като те заболи зъб, 100гр. на екс и бъркаш с клещите пред огледалото.....Или самоделните ремонти на автомобилити или....абе знаем и можем всичко :D
nksuccess
Потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Апр 2010, 13:22

Здрасти, Мириам!
За бъркането в контактите немай грижа - освен юрист съм бил и електротехник - всичко навътре в къщата след електромера мога да ти вържа накъсо, само казваш :D
П.П. Понеже имам и диплома за фотограф, много МОЛА: никой да не ме крънка да му снимам на сватбата! На развод може. Ако адвокат по него е съдружничката ми 8)
Обаче: за апандисита ша хода на спец :wink:
Впрочем, ако водя дело лично за себе си, сигурно ще си наема и колега-адвокат, че така е по-сигурно (сега тарикатите ще ме помислят за мръднал) :mrgreen:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот dred » 14 Апр 2010, 13:31

Е, и аз имам диплома за медик, ама да взема САМА да си отварям перитонеума, да режа и да затварям, макар, че манипулацията е грубо около 40 мин .- ако няма усложнения-нема да стане :mrgreen:
dred
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии