- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане сложно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Напускане сложно
Здравейте,приятели,започнах работа септември 2009 при хора,които имат няколко фирми.Първо бях на 4 часа в единия обект(съответно фирма А)и на 4 часа в другия обект(фирма Б)-с два трудови договора-общо 8 часа.Края на октомври прекратихме договора с единия обект(фирма Б),за да започна в новооткрит обект(фирма В).И така продължихме до края на февруари,когато ми съобщиха,че вече няма нужда от мен във фирма А и ще ми прекратят договора там и ще ме направят на 8 часа във фирма В.Скоро ми казаха,че имам вече такъв договор,но аз нищо не видях и нищо не подписах.Чудя се дали не ме лъжат и в момента да съм все още на 4 часа в фирма В,тъй като старият договор си е все още там,в обекта,и все още важи(той е шестмесечен и важи до средата на април)също така не съм писала уведомление за напускане на фирма А.Знам,че може би ви звучи сложно,но цялата история е,че искам да напусна,а изобщо не знам в момента какъв ми е договорът и как мога да напусна-задължително ли е да е 30 дневно предизвестие.Проблемът е,че тези хора са ужасно некоректни и се отнасят с мен много зле и не мога да ги понасям повече,а и малко се страхувам няма ли да се заядат някак с мен,да ме обвинят в нещо,макар че аз ще напусна мирно и ще кажа съвсем различни причини за напускане.Моля за помощ!
- iska123
- Нов потребител
Re: Напускане сложно
Направете си справка в НАП. Не могат да Ви прехвърлят от една фирма в друга, освен при условията на чл. 123 КТ.
- sunrise
- Активен потребител
Така,значи договорът ми е шест месечен и пише,че срокът е до 28.04,също така пише цитирам "срокът на предизвестието при прекратяване на трудовия договор,еднакъв и за двете страни,се определя на 30 дни".Интересува ме при това положение задължително ли трябва да работя 30 дни до махането ми от там,а мога ли да изляза в болничен поне за част от това време и могат ли да се заядат с мен и да ме глобят или обвинят в нещо.Много съм благодарна,че ми обърнахте внимание!!! ))
П.С.А дали ще ми се полага някаква платена отпуска???
П.С.А дали ще ми се полага някаква платена отпуска???
- iska123
- Нов потребител
Право на обезщетение за неползван отпуск ще имате, съобразно отработеното време.
В болничен може да излезете, но той може да го оспори, така ,че вие си преценявайте за последсвията...
В болничен може да излезете, но той може да го оспори, така ,че вие си преценявайте за последсвията...
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря за отговора!Ами то май е по-добре да не давам предизвестие,а просто да изчакам да изтече договорът и да кажа,че не искам да ми го подновяват.Обаче сега се замислих,че ако изляза в болничен,ще ми се изплати половината на това,което ще ми удържат от заплатата,понеже съм на 4 часа,права ли съм?
- iska123
- Нов потребител
При така действащите закони в България мога да кажа,че допреди година 30дн.предизвестие се спазваше,сега вече с подаването на молбата за напускане,работодателя може да те освободи веднага и да си започнеш на друго място.Въпрос но колегиалност между вас е да не се обвинявате в нищо,защото последиците ще са неприятни и за двете страни.Надявам се да съм била полезена.
- gabriela_valerieva
- Младши потребител
Разбирам,че трудовият договор е срочен,т.е. до 28.04 тове е още 1м. през който можеш да си търсиш друга работа,няма смисъл от болничен
- gabriela_valerieva
- Младши потребител
Здравейте и благодаря за отговорите,вече знам,че мога да напусна без предизвестие по чл.71,тъй като договорът е сключен в полза и на двете страни,въпросът ми е дали ще мога да си поискам изработеното и съответно да ми се изплати неизползваната платена отпуска за тези месеци?Също така смятам да им кажа една седмица преди да напусна,трябва ли все пак да им дам някакво заявление или всичко става устно?
- iska123
- Нов потребител
Доколкото разбирам вие имате срочен договор в който има клауза срок за изпитване, ако все още сте в срока за изпитване и той е уговорен в полза и на двете страни тогава няма предизвестие, но ако е изтекъл срока за изпитване, не можете да го прекратите по чл. 71 от КТ а по 326 с тримесечно предизвестие.
- svxabv
- Младши потребител
Точно така.Но мен ме интересува трябва ли да им връча заявление,или всичко става устно(което ми е малко странно).И какви са тея входящи номера на заявление,за които чувам:)
- iska123
- Нов потребител
"Сън спомен няма..."
" Казаното отлита, написаното отстава...."
" Казаното отлита, написаното отстава...."
-
Melly - Старши потребител
Здравейте отново.Бях решила преди да предприема каквото и да е да изчакам да ми платят заплатата.Естествено,платиха ми по-малко от колкото трябваше.Не съм коментирала изобщо това,защото ми е ясно,че само ще си вдигна нервите с тях и нищо няма да получа.В замяна на това мислех да им занеса едно заявление,че напускам и повече да не се вясна.Но след като се добрах и до другия договор ето какво излиза от цялата работа:
-С магазина (А),в който работех първоначално(та аз съм работила на това място само 1 месец!) съм подписала такъв договор:"На основание чл.70,със срок на изпитание 6 месеца,уговорен в полза на работодателя.......работникът приема да изпълнява длъжността,считано от 08.09.2009,до 08.03.2010..."
-А за магазин (В) установихме,че е в полза на двете страни.
Вълнува ме,какво се случва с първия договор-мина 1 месец,а никой нищо не ми казва,макар че ги питах неведнъж.Много искам да се махна и да не ходя повече,там е ад!!Ще имам ли някакви санкции заради договор (А),ако се махна веднага или просто такъв вече не съществува?Ще трябва ли да им плащам нещо?Моля,хора,помогнете ми:((
-С магазина (А),в който работех първоначално(та аз съм работила на това място само 1 месец!) съм подписала такъв договор:"На основание чл.70,със срок на изпитание 6 месеца,уговорен в полза на работодателя.......работникът приема да изпълнява длъжността,считано от 08.09.2009,до 08.03.2010..."
-А за магазин (В) установихме,че е в полза на двете страни.
Вълнува ме,какво се случва с първия договор-мина 1 месец,а никой нищо не ми казва,макар че ги питах неведнъж.Много искам да се махна и да не ходя повече,там е ад!!Ще имам ли някакви санкции заради договор (А),ако се махна веднага или просто такъв вече не съществува?Ще трябва ли да им плащам нещо?Моля,хора,помогнете ми:((
- iska123
- Нов потребител
Около месец бях извън пътя, та ще приема, че проблемите са у мен.
Изобщо не ми е ясно как всички установиха, че и двата ТД са срочни?!?
Аз, до тук, чета, че има сключен ТД, като е посочен чл. 70. Ми, като не е уговорено- презумира се!, че договорът е безсрочен. Нали така( нищо от нормативната уредба не се е променило, чак пък баш, ама .... приемам да ми се вмени вина за неразбирането). Така, така!
Минал срокът на изпитване и работодателят го проспал( не се знае). Честито! Оценил ви е подобаващо- вие сте неговият човек и се справяте подобаващо с трудовите ви задължения. Договорът ви е безсрочен ( той си е такъв от самото начало , само уговаря повече права за работодателя, ако не сте отговорили на очакванията му).
Молба- предизвестие за прекратяване на ТД, освен ако не искате да платите обезщетение за неспазено предизвестие.
п.п. И защото и аз може да съм ви подвела при това некоректно излагане на фактологията( не си знаете вида на ТД, едва сега сте се добрала до него?!?! това изобщо не искам да коментирам, ама си влече парична санкция....)- или прочетете какво точно пише ( някъде да фигурира чл. 67 или чл. 68 примерно, ей така- за цвят) и тогава питайте, или наистина се спрете.
В полза на всички ще бъде ако още в среднообразователното училище се изучава поне КТ. Ще спести толкова проблеми в бъдеще.
Изобщо не ми е ясно как всички установиха, че и двата ТД са срочни?!?
Аз, до тук, чета, че има сключен ТД, като е посочен чл. 70. Ми, като не е уговорено- презумира се!, че договорът е безсрочен. Нали така( нищо от нормативната уредба не се е променило, чак пък баш, ама .... приемам да ми се вмени вина за неразбирането). Така, така!
Минал срокът на изпитване и работодателят го проспал( не се знае). Честито! Оценил ви е подобаващо- вие сте неговият човек и се справяте подобаващо с трудовите ви задължения. Договорът ви е безсрочен ( той си е такъв от самото начало , само уговаря повече права за работодателя, ако не сте отговорили на очакванията му).
Молба- предизвестие за прекратяване на ТД, освен ако не искате да платите обезщетение за неспазено предизвестие.
п.п. И защото и аз може да съм ви подвела при това некоректно излагане на фактологията( не си знаете вида на ТД, едва сега сте се добрала до него?!?! това изобщо не искам да коментирам, ама си влече парична санкция....)- или прочетете какво точно пише ( някъде да фигурира чл. 67 или чл. 68 примерно, ей така- за цвят) и тогава питайте, или наистина се спрете.
В полза на всички ще бъде ако още в среднообразователното училище се изучава поне КТ. Ще спести толкова проблеми в бъдеще.
- Гост.
- Старши потребител
Така,сега и аз да кажа,копие от договор никой никога не ми даде,казаха,"ето това е твоето копие,ама то ще стои тук,при нас".Цитирала съм всичко,което пише в договора и там е споменат само член 70.Това е положението.И защо с такъв ироничен тон??Не съм длъжна да знам на изуст КТ,за това си има и такива форуми и хора,които да дават консултации.Както съм сигурна,че има неща,от които аз разбирам,а Вие-не.Като не Ви се иска да помагате,поне не пишете,защото когато човек се чувства зле и има нужда от помощ,не Ви прави чест да го карате да се чувства още по-зле и едва ли не глупак!
- iska123
- Нов потребител
От известно време чета тук колега. Респектира ме здравият и разум, въздейства ми позитивно, та ще опитам и аз да се поправя ( принципно не си оставям магарето в калта и като чета последният ви пост- има си място да се "изокам на мегдана", защото съм местната драка. Но, както вече казах- опитвам правия път.)
Та, ирония не е имало в думите ми. Това следва да е достатъчно- няма да се извинявам.
По повод вметката за КТ- някога ще разберете, че е смислено предложението ми.
ТД се сключва в два екземпляра ( за да положите подписът си в него презумира се, че сте го прочел/а и сте съгласна с клаузите му)- един за връчване на работникът, а другия- работодателя, чрез Личен състав( където го има) го поставя в трудовото му досие( при молбата ви за кандидатстване за работата, медицинско, диплома за завършена квалификационна степен на образование, свидетелство за съдимост за вашата работа уместно, и каквито специфични изисквания е имало, за да възникне трудовото правоотношение).
Преди да започнете да полагате труд на всеки работник следва да му бъде връчен ( ако ли не е - да изисква!, защото ако не притежава тези три документа, липсата им влече и за него парична санкция), освен ТД, длъжностна характеристика и уведомление, че ТД е регистриран в НАП.
Това е кратката и популярна версия. Ако си знаехте правата ( онази моя забележка, дето ви издразни) нямаше да се притеснявате дни и седмици по ТД с А. Няма да се повтарям- безсрочен е ТД- молба в писмен вид, входящ номер ( не се предоверявайте на думи- отлитат) и си чакате да изтече, работейки, срока на предизвестие. Апропо- работодателят може и да приеме прекратяване по взаимно съгласие. Кой знае.
А се дразня, защото по причини различни, повечето работници неглижират правата си ( или вменяват другиму задължения за това) и позволяват на работодателите да ги правят "диви и щастливи". Няма кой да мисли за вас, ако вие не положите минимум усилия.
п.п.
никой не е длъжен да ви дава тук консултация. Всичко е на доброволен принцип.
Моето присъствие е продиктувано от чисто егоистични мотиви.
Та, ирония не е имало в думите ми. Това следва да е достатъчно- няма да се извинявам.
По повод вметката за КТ- някога ще разберете, че е смислено предложението ми.
ТД се сключва в два екземпляра ( за да положите подписът си в него презумира се, че сте го прочел/а и сте съгласна с клаузите му)- един за връчване на работникът, а другия- работодателя, чрез Личен състав( където го има) го поставя в трудовото му досие( при молбата ви за кандидатстване за работата, медицинско, диплома за завършена квалификационна степен на образование, свидетелство за съдимост за вашата работа уместно, и каквито специфични изисквания е имало, за да възникне трудовото правоотношение).
Преди да започнете да полагате труд на всеки работник следва да му бъде връчен ( ако ли не е - да изисква!, защото ако не притежава тези три документа, липсата им влече и за него парична санкция), освен ТД, длъжностна характеристика и уведомление, че ТД е регистриран в НАП.
Това е кратката и популярна версия. Ако си знаехте правата ( онази моя забележка, дето ви издразни) нямаше да се притеснявате дни и седмици по ТД с А. Няма да се повтарям- безсрочен е ТД- молба в писмен вид, входящ номер ( не се предоверявайте на думи- отлитат) и си чакате да изтече, работейки, срока на предизвестие. Апропо- работодателят може и да приеме прекратяване по взаимно съгласие. Кой знае.
А се дразня, защото по причини различни, повечето работници неглижират правата си ( или вменяват другиму задължения за това) и позволяват на работодателите да ги правят "диви и щастливи". Няма кой да мисли за вас, ако вие не положите минимум усилия.
п.п.
за това си има и такива форуми и хора,които да дават консултации
никой не е длъжен да ви дава тук консултация. Всичко е на доброволен принцип.
Моето присъствие е продиктувано от чисто егоистични мотиви.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:защото съм местната драка
Е това ми хареса много. Подушвам, че сме от една порода!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|