начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

правна помощ моля

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

правна помощ моля

Мнениеот 1234bg » 08 Апр 2010, 17:40

Здравейте,
За първи път съм тук и дано на правилното място си задавам въпроса.
Май и Юни 2009г(около месец и половина) в магазина ми имаше раборник без трудов договор (не е имало проверки,инциденти а и без негов подпис по официални документи) и от средата на Юни 2009г същият бе назначен на редовен трудов договор .Сега напуска и казва че ще подаде жалба в инспекцията по труда за това че е работил месец и половина без трудов договор.Въпроса ме е ще му се уважи ли жалбата и да почне някъкво разследване за това и дали могат да ми наложат санкция за нещо кето не е установено на място от упълномощените органи а и е от преди 10 месеца?
Предварително благодаря
1234bg
Нов потребител

Re: правна помощ моля

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Апр 2010, 17:54

Много мислете преди да извършвате дейност, защото точно работниците са най-трудният момент. Например един служител беше ходил при съседите на шефа си да се оплаква за неплатената си заплата и т.н.

Основната цел е да спрете нещата на ниво Инспекция.
Във Вашият случай трябва да обърнете внимание наистина дали няма нарушение. Това може да стане единствено при консултация с познат адвокат и т.н. Тук момента е абсолютно теоретичен. Ако и дали работникът ще подаде жалба. Ако подаде - и вече сте закъснели с някакви мерки - ще се видите в Инспекцията, после евентуално в съда и т.н.

Ако не подаде до преди да сте установили шансовете му за успех - Вие трябва да излъчите писмо в Инспекцията, с Ваш изходящ номер, като цитирате заплахата на работника и отдолу посочите, че настоящето писмо се издава да послужи в случай на постъпили жалби или молби на работника. Това ще законтри нещата още в Инспекцията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rts » 09 Апр 2010, 10:35

Иване, дано човекът да не те послуша за последния ти съвет, защото така хубаво ще се "законтри" с този автогол, че свят ще му се завие ...
rts
Активен потребител

Мнениеот nksuccess » 09 Апр 2010, 11:09

Да подава жалби и каквото си иска. Работил е на трудов договор толкова време. И ако дойдат от инспекцията, какво ще проверяват?? Имате си трудов договор с него и толковоа. Ако разпитват други работници - те не помят кога е започнал - нали за това си има счетоводсвто.
nksuccess
Потребител

Мнениеот rts » 09 Апр 2010, 12:54

1234bg, изпратили сте ми лично съобщение, но Вашите но "лични" не са включени. Да, имам различно мнение от това на Иван по отношение на последния му абзац. Консултирайте се с адвокат (не само по конкретния казус, а въобще по отношение на трудовоправните и другите отношения във фирмата).
rts
Активен потребител

Мнениеот 1234bg » 12 Апр 2010, 11:50

1234bg написа:Здравейте,
За първи път съм тук и дано на правилното място си задавам въпроса.
Май и Юни 2009г(около месец и половина) в магазина ми имаше раборник без трудов договор (не е имало проверки,инциденти а и без негов подпис по официални документи) и от средата на Юни 2009г същият бе назначен на редовен трудов договор .Сега напуска и казва че ще подаде жалба в инспекцията по труда за това че е работил месец и половина без трудов договор.Въпроса ме е ще му се уважи ли жалбата и да почне някъкво разследване за това и дали могат да ми наложат санкция за нещо кето не е установено на място от упълномощените органи а и е от преди 10 месеца?
Предварително благодаря
1234bg
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 12 Апр 2010, 12:06

има ли жалба инспекцията е длъжна да провери друг въпрос, че по закон тя няма право да установява съществуване на трудово правотношение, което вече е прекратено, а може само да хваща работници с които не са сключени договори, но не пречи да ви намери други нередовни неща и да си навлечете глоби. писмото на ИТ доработника ще е в симсъл: търси си прават пред съда но може пак казвам да си навлечете други проблеми
pitasht
Активен потребител

Назад към Трудово право