начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

В подкрепа на прокурор Роман Василев

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: В подкрепа на прокурор Роман Василев

Мнениеот portokal » 08 Апр 2010, 16:00

О, освен и аз да Ви простя Вашите словоблудства... Имам не по-малко право да го направя, нали. :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Апр 2010, 16:16

Благодаря и ти да си простена.Пък ако утре ти почука на вратата местния Р.Василев , да те арестува-теб , Лечков и да кажем еди кой си , щото сте абсолютни престъпници , да ви поваргалят по земята , след това да ви пускат през половин час по телевизиите за радост на тълпата.После ще се чудиш къде в НПК в мерките за неотклонение има критерии-обществен интерес и тем подобни....Да де, знам че на тебе това не може да се случи. :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Апр 2010, 16:19

Не ми посочи къде казах, че Цонев може да бъде унижаван, въргалян по земята и наричан "абсолютен престъпник". Също така не ми каза може ли да бъде въргалян и наречен така, ако има влязла в сила присъда. Чакам да ми кажеш. :) А горното мнение за прощаването не беше към теб, както мисля, че се вижда.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 08 Апр 2010, 16:26

Аз казвам, каквото мисля, и пречупвам видяното през призмата на обективното българско наказателно и наказателно-процесуално право.Просто не мога да приема, че група маскирани хора под ръководството на човек, УПРАЖНЯВАЩ НАДЗОР ЗА ЗАКОННОСТ/защото и това е едно от правомощията на прокурора/,решават да обективират и покажат ареста на политическа фигура, брутално газейки цялото това действащо право в тази сфера.Аз все пак съм юрист и имайки предвид пожарникарско - милиционерския лаицизъм на Цветанов, не мога да допусна, че толкова високостоящ магистрат го валидира.А ако има за какво моля, да ми простите, аз съм ви простил.....простено да ви е.
analizatora
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Апр 2010, 16:31

portokal написа:Не ми посочи къде казах, че Цонев може да бъде унижаван, въргалян по земята и наричан "абсолютен престъпник". Също така не ми каза може ли да бъде въргалян и наречен така, ако има влязла в сила присъда. Чакам да ми кажеш. :) А горното мнение за прощаването не беше към теб, както мисля, че се вижда.

Тоест не си съгласна , просто ти се струва , че не трябва да се аргументира нарушението с презумпцията за невиновност , а просто си е недопустимо изобщо.

Въпросите са ти реторични.Ясно е , че отговора е не.Но ако МВР и Прокуратура спрямо лице , което се ползва с някакъв авторитет в обществото , правят това , че и го излъчват после по ТВ , какво ли става по затвори и арести.Бедна ми е фантазията.

П.П Квалификацията престъпник по отношение на осъдени може да бъде направена , макар че е доста груба и не е признак на кой знае какво възпитание.Сега добавката абсолютен не мога да си я обясня какво означава. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Апр 2010, 16:34

REVOLUTION написа: Тоест не си съгласна , просто ти се струва , че не трябва да се аргументира нарушението с презумпцията за невиновност...

Да.
Но ако МВР и Прокуратура спрямо лице , което се ползва с някакъв авторитет в обществото , правят това , че и го излъчват после по ТВ , какво ли става по затвори и арести.

Ми...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Апр 2010, 17:45

Аз искрено се надявам да няма нито един виновен, това е заложено и в човешките психологии. Всички да сме добри и т.н.

Вдига се голяма пара, когато дойде ново правителство, включително и новото правителство е абсолютно с двата крака в интригите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 08 Апр 2010, 18:02

analizatora написа:Ами за мен произнасянето на думата "Престъпник" или репликата "Вие сте престъпник" е в пряка е непосредствена връзка с "презумцията за невиновност".

Именно, колега ! Не само Роман Василев е нарушил този принцип. Но и самият Наказателен кодекс го е нарушил много преди Роман Василев - с приемането на чл.12а. Този текст не означава нищо друго освен нарушаването на принципа на презумпцията за невинност, той прогласява нaрушaвaнeто, а оттам и съдилищaтa. Вярно, този член няма връзка с действията на прокурор Василев (както грешно ме разбра Поли), но той е един ярък, и то законодателен пример за това как се нарушава един утвърден принцип. Затова нека първо се оправи законът, а после да да хвърляме критики у юристите и у Роман Василев в частност.
advokat__nikolov

Мнениеот kpavlova » 08 Апр 2010, 19:11

Не в липсата на влязла в сила присъда е проблемът

Наистина не е :oops: , според мен.Презумпцията за невиновност не е съвсем презумпция, по -скоро е фикция и правен принцип, екс леге се счита за невиновен до доказване на противното с влязла в сила присъда, независимо от убеждението на обвинителя по време на висящия процес.Обвинителят има право на вътрешно убеждение, и само по вътрешно убеждение- за виновността- повдига обвинение, носи и тежестта да докаже същото обвинение, пред съд, в публичен състезателен процес.Щом обвинява, трябва да вярва обосновано в обвинението.
Член 6, т. 2 е относим към наказателното производство в неговата цялост - независимо от изхода на наказателното преследване, и не само по отношение на разглеждането на обвинението

От най-новите осъдителни решения срещу България, се сещам за едно на френски, който език не ми е силната страна, за това с две изречения:
Публично изявление на прокурор по време на пресконференция пред медиите, по време на висящо наказателно производство, че никой магистрат не можел да го убеди, че жалбоподателят е невинен. Съдът приема, че подобно изявление е могло да предизвика, внуши, инспирира в обществото усещането, че жалбоподателят е виновен за престъплението, в което е обвинен.Мисля, че беше точно по чл.6 т.2 нарушението.
Petyo Petkov c. Bulgarie (n°32130/03) решение от 7 януари 2010 г
Прокуратурата се "бори"с престъпността не с мускули и медийни послания, а чрез разобличение, с доказателства и по закон, иначе се получава нещо като ...да хвърляш бомби за мир :oops: Издънки не се филмират :oops: :) -стават по -големи.Арестантите не се показват по телевизията на народа...от сайта на МВР.И т.н. докато всичко и всеки си дойде по местата, защото не живеем в Биг Брадър, объркани станаха публичните послания, и то от страната на "добрите", към така или иначе обърканата публика .Без сила, когато и където тя е излишна.Без секретност, където тя е безцелна.Агресивна и убедителна в съд прокуратура, а не агресивни прокурори, убедителни пред камера.По -малко клипове, повече съд :oops: :)
П.П.което съвсем не означава, че един прокурор трябва да го обесим, за назидание....Не бих хвърлила много тежък камък :oops:
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 08 Апр 2010, 20:05

Пaвловa, грeшитe. Принципът зa нeвиновност нe e никaквa фикция. Нaкaзaтeлния кодeкс в своятa особeнa чaст устaновявa юридичeски фaкти, чиeто осъщeствявaнe зaдвижвa процeдурaтa по устaновявaнeто нa противопрaвност и виновност нa дeяниeто-товa e юридичeскa процeдурa, товa сa юридичeски понятия. Прeстъплeниeто e юридичeскa конструкция, a дeяниeто нe e - оттук идвa и прeзумпциятa, т.e. чe въз основa сaмо нa дeяниeто нe можe дa сe прeдполaгa нeговaтa противопрaвност и винa, тъй кaто тe трябвa юридичeски дa сe устaновят, тъй кaто сa чисто юридичeски кaтeгории /вж. у Долaпчиeв/. Едвa когaто тe сe устaновят - деянието се превръща в престъпно деяние, т.е. презумпцията за невинност е оборена.
advokat__nikolov

Мнениеот sava » 08 Апр 2010, 20:10

Колега ако твърдите че сте такъв ,защото много странно не ви познавам ,но това както и да е в Библията е казано "Божието богу ,кесаревото кесарю". Та в тоя ред на мисли глупости нито ми се четат , нито ми се слушат
sava
Потребител

Мнениеот sava » 08 Апр 2010, 20:19

Та колега имал съм дело по което подзащитния ми 5 години лежа с мярка в затвора и една година под домашен арест и до .......оправдах.Имате ли нещо да да допълните ако искате и линк ще ви дам защо0тото делото беше медийно.Та да почнем от начало. Що е то правосъдие??? и ИМА ЛИ ТО ПОЧВА У НАС
sava
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 08 Апр 2010, 21:58

sava написа:Колега ако твърдите че сте такъв ,защото много странно не ви познавам ,но това както и да е в Библията е казано "Божието богу ,кесаревото кесарю". Та в тоя ред на мисли глупости нито ми се четат , нито ми се слушат

Като Ви гледам писанията, по-скоро ми приличате на отчетник в жп гара.

Гледам раздавате го за много грамотен юрист, я да проверим дали е така:

Има ли грешка:

"Плодородието се дължи на дъжда"
advokat__nikolov

Мнениеот portokal » 09 Апр 2010, 11:26

Публично изявление на прокурор по време на пресконференция пред медиите, по време на висящо наказателно производство, че никой магистрат не можел да го убеди, че жалбоподателят е невинен. Съдът приема, че подобно изявление е могло да предизвика, внуши, инспирира в обществото усещането, че жалбоподателят е виновен за престъплението, в което е обвинен.Мисля, че беше точно по чл.6 т.2 нарушението.

Е ми хубаво, сигурно не съм права.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 09 Апр 2010, 18:02

Споделям напълно доводите на колежката Павлова. :!:

А за прокурора ВСС-то какво реши ? :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Апр 2010, 20:27

Ще има дисциплинарно производство. Нереалистично е така бързо да се произнесат.

Има още една възможна хипотеза- казаното да не е съвсем необмислено ( припомни си делата). И не е лишена от логика, ако спасяваш себе си, но от друга страна- вредиш на цяла институция.
В РБ сме- нищо не е такова, каквото изглежда.

п.п. Следи сайта на ВСС- там има протоколи и прочие, ако се интересуваш.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dino6506 » 09 Апр 2010, 21:00

за разлика от медийното правосъдие , в обикновенния цирк обикновенно няма пострадали ... но и там всичко е за сметка на публиката :wink:
dino6506
Потребител

Мнениеот Imperator » 09 Апр 2010, 21:07

ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ ПРОКУРОРИ КАТО РОМАН!!
Imperator
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 09 Апр 2010, 21:14

Imperator написа:ДАЙ БОЖЕ ПОВЕЧЕ ПРОКУРОРИ КАТО РОМАН!!

Може..няма проблем.Но преди това да отменят Конституцията,Закона за съдебната власт,Наказателно-процесуалния закон,а Европейския съд в Страсбург просто да престане да осъжда България :wink:

Разбира се няма пречка да се промени и НК-то.Да се въведе наказание разстрел на място,бесене по уличните дървета,изгаряне на клада,удавяне в чувал,пребиване с камъни и т.н.и т.н.

И при така посочените мерки престъпноста в България няма начин да не изчезне :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 09 Апр 2010, 21:21

Като Ви чета, всички почти твърдите, че не може Роман да нарече цонев "престъпник". Това било незачитане на презумпцията за невинност. Ама я вижте какво пише в чл.57 от НПК: "Чл. 57. Мерките за неотклонение се вземат с цел да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязлата в сила присъда. "
Излиза така, че съдът може да обяви мълчаливо някого за потенциален престъпник, с факта на определяне на мярка за неотклонение. Тези мотиви за евеннтуално ПРЕСТЪПЛЕНИЕ съдът е длъжен да упомене в акта за постановяване на мярката за неотклонение-чл.59, ал.1 жт НПК.
Или не това е презумпцията за невинност, което коментирате тук и сега. Аз държа да чуя мнението Ви по въпроса, който току-що повдигнах. Самата дума престъпление изглежда внася доста объркване...Чакам да чуя мнения.
Imperator
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии