начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

прокурист и юрисконсулт

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прокурист и юрисконсулт

Мнениеот amaury » 11 Мар 2010, 17:12

Може ли едно и също лице да бъде назначено за прокурист и юрисконсулт на ООД?
amaury
Младши потребител

Re: прокурист и юрисконсулт

Мнениеот svxabv » 24 Мар 2010, 17:32

Мисля, че няма пречка, но трябва да бъде осигуряван по трудов договор и по договор за управление, интересно ми е да видя и други мнения....
svxabv
Младши потребител

Мнениеот apknokia » 25 Мар 2010, 21:40

съгласна съм, няма пречка
apknokia
Младши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 31 Мар 2010, 17:23

amaury написа:Може ли едно и също лице да бъде назначено за прокурист и юрисконсулт на ООД?

От горното питане разбирам, че лицето все още не е назначено. Просто в трудовия договор, който е задължителен за прокурата (както и упълномощаващата сделка), и който урежда вътрешните отношения между прокуриста и принципала, т.е. тези по ал. 1 на чл.66, добавете и факултативно съдържание юрисконсулт по ал.2 на чл. 66, т.е. лицето ще роботи на 2 работи.

svxabv написа:Мисля, че няма пречка, но трябва да бъде осигуряван по трудов договор и по договор за управление, интересно ми е да видя и други мнения....

Така както се изразили - това не е възможно :) Няма как едно и също лице да има два трудови договора при един и същ работодател - един за прокурата и един за юрисконсулт, тъй като НАП 100 % ще отхвърли единия при подаването на двете уведомления :wink:
advokat__nikolov

Мнениеот error » 31 Мар 2010, 17:38

advokat__nikolov написа: Просто в трудовия договор, който е задължителен за прокурата (както и упълномощаващата сделка), и който урежда вътрешните отношения между прокуриста и принципала, т.е. тези по ал. 1 на чл.66, добавете и факултативно съдържание юрисконсулт по ал.2 на чл. 66, т.е. лицето ще роботи на 2 работи. :wink:

Може ли малко пояснение? Че така, както е написано, излиза, че прокура без трудов договор не поражда действие.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 31 Мар 2010, 17:47

Ми разбира се - ти си виждал само един документ, но в този един документ се съдържа и трудовия договор, и упълномощителната сделка :) Нали трябва да се определят работно време, отпуски, и прочие. Няма ли трудов договор - няма и прокура респ. упълномощителна сделка, но ако няма упълномощителна сделка, то трудовия договор ще си остане да действа :D
advokat__nikolov

Мнениеот error » 31 Мар 2010, 17:52

advokat__nikolov написа:Ми разбира се - ти си виждал само един документ, но в този един документ се съдържа и трудовия договор, и упълномощителната сделка :) Нали трябва да се определят работно време, отпуски, и прочие. Няма ли трудов договор - няма и прокура респ. упълномощителна сделка, но ако няма упълномощителна сделка, то трудовия договор ще си остане :D

А аз си мислех, че в предишния си пост си допуснал техническа грешка. Това, че прокурата няма действие без трудов договор, вземи да го споделиш с преподавателя си по търговско право (който и да е той) за да му отвориш очите.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот svxabv » 01 Апр 2010, 09:19

advokat__nikolov написа:
amaury написа:Може ли едно и също лице да бъде назначено за прокурист и юрисконсулт на ООД?

svxabv написа:Мисля, че няма пречка, но трябва да бъде осигуряван по трудов договор и по договор за управление, интересно ми е да видя и други мнения....

Така както се изразили - това не е възможно :) Няма как едно и също лице да има два трудови договора при един и същ работодател - един за прокурата и един за юрисконсулт, тъй като НАП 100 % ще отхвърли единия при подаването на двете уведомления :wink:

Адвокат Николов, Имах предвид ако лицето работи на основен договор като прокурист и допълнителен по 110 от КТ като юрисконсулт или правен съветник примерно. Няма пречка.
svxabv
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 01 Апр 2010, 09:35

advokat__nikolov написа:Ми разбира се - ти си виждал само един документ, но в този един документ се съдържа и трудовия договор, и упълномощителната сделка :) Нали трябва да се определят работно време, отпуски, и прочие. Няма ли трудов договор - няма и прокура респ. упълномощителна сделка, но ако няма упълномощителна сделка, то трудовия договор ще си остане да действа :D

Е, това вече изтрепа рибата, какво я изтрепа, морето взриви! :D
Първо ,никога упълномощителната сделка с трудовия договор не са в един документ.
Второ, може да няма трудов договор, а договор за управление.
Трето,ако няма упълномощаване и освен него вписване в ТР, като какъв ще действа по трудовия договор. Всеки случай не като прокурист.
Защо не си вземете търговското и процесите, тогава да раздавате акъл по форумите?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Апр 2010, 15:01

sunrise написа:
advokat__nikolov написа:Ми разбира се - ти си виждал само един документ, но в този един документ се съдържа и трудовия договор, и упълномощителната сделка :) Нали трябва да се определят работно време, отпуски, и прочие. Няма ли трудов договор - няма и прокура респ. упълномощителна сделка, но ако няма упълномощителна сделка, то трудовия договор ще си остане да действа :D

Първо ,никога упълномощителната сделка с трудовия договор не са в един документ.
Трето,ако няма упълномощаване и освен него вписване в ТР, като какъв ще действа по трудовия договор. Всеки случай не като прокурист.
Защо не си вземете търговското и процесите, тогава да раздавате акъл по форумите?

Ще имаш да вземаш. Първо, я хвани прочети Огнян Герджиков да видиш дали не може трудов договор и упълномощителна сделака да бъдат в един документ :)

Второ, масовата практика и Огнян Герджиков казават: задължително трудов договор ! :)

Трето, ако са налице и двете, а ТД се окаже недействителен, недействителна е и упълномощителната сделка. А обратното не прави трудовия договор недействителен :)

Марш в университета да учиш Търговското :D

svxabv , да, така вече е друго - става :D
advokat__nikolov

Мнениеот error » 01 Апр 2010, 16:15

advokat__nikolov написа: Второ, масовата практика и Огнян Герджиков казават: задължително трудов договор ! :)
:D

Доста грехове са му приписвани на Герджиков, но точно този надали има.

P.S. В "Коментара" му съкращението ТП означава "търговско представителство", а не "трудово правоотношение" :) :) :). На юриста, както и на лекаря, първото правило е да не вреди със съветите си, та е по-добре да се спреш да ги ръсиш наляво и надясно, Николов.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Апр 2010, 19:16

Какво си чел ти не знам, но нещо си се объркал - но аз за последно ти казвам, че най-често срещания договор, с който се уреждат отношенията на принципала, е трудовия договор - без него няма как да учредиш прокура бе. И най-вече скапаните
банки учредяват граждански договори за прокура, за които говорите.

И най-сетне правно-технически е възможно двете сделки да бъдат материализирани в един документ (договор, който съдържа клауза упълномощаване) :) Така че, sunrise, ходи се стреляй 8)
advokat__nikolov

Мнениеот Melly » 01 Апр 2010, 19:20

Струва ми се 1-во априлски да се задяваш, а Николов? :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 01 Апр 2010, 23:08

Melly написа:Струва ми се 1-во априлски да се задяваш, а Николов? :D

Хей, мила Мели, как си :D Радвам се, че си тук :D Ти си си печена мадама, затова те уважавам аз тебе.

Е как няма да се заяждам като ме изкарват извън нерви :D Те преди 91-ва не са учили Търговско, не могат да ми обесняват шменди кипели. Ако искаш прокура - две правоотношения - едното от тях си е трудов договор /банките използват гражданския/, а другото е упълномощителната сделка. Не може с едно правоотношение да учредяваш прокура - така е в учебниците :D Тия дето си мислят, че може, то това не е едно правоотношение, а един документ - в който се съдържат две правоотношения :) Само с упълномощителната сделка не може да се задължи юридически прокуриста да осъществява представителна власт - затва се сключва и трудов договор - така не само прокуриста има представителна власт, но и е длъжен юридически да я осъществява. И най-често и двете сделки се формализират в един единствен документ.

Това е ! Мели, бъди все така печена :D
advokat__nikolov

Мнениеот inspectora » 01 Апр 2010, 23:35

Николов, Николов ...
На няколко пъти тръгвах да ти пиша по темата /щото глупостите, които дрънкаш в раздел "трудово право", включително и по търговскоправни въпроси, вече станаха доста/, но си виках няма смисъл ...
След това:
advokat__nikolov написа:Те преди 91-ва не са учили Търговско

не можах да се сдържа вече ...
Бих ти отговорил така: Знаеш ли коя година сме сега? Я направи малко сметки и имай предвид, че от тези, дето са учили преди 91-ва, доста малко драскат по форумите ... /нищо против по-възрастните колеги, но си е така - малко са тези, които използват компютъра за нещо повече от пишеща машина ;) ... та да си помисли по въпроса и Николов .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Апр 2010, 09:52

advokat__nikolov написа:
sunrise написа:

Ще имаш да вземаш. Първо, я хвани прочети Огнян Герджиков да видиш дали не може трудов договор и упълномощителна сделака да бъдат в един документ :)

Второ, масовата практика и Огнян Герджиков казават: задължително трудов договор ! :)

Трето, ако са налице и двете, а ТД се окаже недействителен, недействителна е и упълномощителната сделка. А обратното не прави трудовия договор недействителен :)

Марш в университета да учиш Търговското :D

svxabv , да, така вече е друго - става :D

advokat__nikolov написа:Какво си чел ти не знам, но нещо си се объркал - но аз за последно ти казвам, че най-често срещания договор, с който се уреждат отношенията на принципала, е трудовия договор - без него няма как да учредиш прокура бе. И най-вече скапаните
банки учредяват граждански договори за прокура, за които говорите.

И най-сетне правно-технически е възможно двете сделки да бъдат материализирани в един документ (договор, който съдържа клауза упълномощаване) :) Така че, sunrise, ходи се стреляй 8)

Уважаеми Николов.Взела съм си процесите и търговското, след 91 г. и то не в ЮЗУ, уверявам те. Я вместо да пишеш по форумите, вземи да си четеш за изпити, че нещо много ни веселиш из форума, не че е лошо...
Я прочети още веднъж това дето съм ти го оцветила, дано ти светне. Няма проблем да са и в един документ, тоест на един хартиен носител, стига да са си заверени съответно и вписани в ТР.
А това,че ако нямаш трудов договор няма прокура, просто е върхът. Ами нали са различни сделки в един документ, слевователно всяка от тях може да е действителна или не поотделно.
Няма масова практика да е с трудов договор, напротив, но ти откъде ще знаеш . Правят си хората договори за управление, щото им са по на далавера осигуровките.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот amaury » 11 Апр 2010, 12:59

Идеята е да не се губи юридически стаж.
Според мен не би следвало да има проблем лицето да се назначи като юрисконсулт на трудов договор и като прокурист на граждански. И това става въпрос при един и същ работодател
amaury
Младши потребител

Назад към Трудово право