начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот amfibia2007 » 22 Мар 2010, 22:40

Здравейте!Моля да ме посъветвате кой от двата по-долу описани варианта да избера.Върнах се на работа след майчинство,но позицията,която заемах вече несъществува.Предлагат ми два варианта за "раздяла":
1.Прекратяване на трудовия договор на основание чл.331,ал.1 от КТ по инициатива на работодателя срещу обезщетение 4 работни заплати или
2.Освобождаване по чл.328 т.2 поради съкращаване на щата срещу 1 работна заплата обезщетение.Като при този случай ме увериха ,че ще вземат разрешение от Инспекцията по труда,тъй като съм майка на дете ненавършило 3г.
Въпросът ми е дали от Бюрото по труда ще получавам еднакво обезщетение като размер и като период на получаване,т.е.има ли значение по кой член ще ме освободят от работа?Или и в двата случая ще ми бъде еднакво обезщетението?
Благодаря предварително за отговора!
amfibia2007
Нов потребител

Re: кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот freelance » 23 Мар 2010, 12:30

Здравейте,
Относно размера на обезщетението за безработица няма значение как "ще се разделите" с работодателя си, тъй като през периода, въз основа на който ще Ви се изчисли обезщетението сте били в отпуск за отглеждане на дете, т.е. ще получавате минималното обезщетение.
В случай, че Ви освободят с Ваше съгласие, ще получавате обезщетение 4 м.
Времете, през което имате право на обезщетение за безработица, в случай че Ви освободят без Ваше съгласие, на основание чл. 328,1,т.2, е обвързано с придобития от Вас трудов или осигурителен стаж - до 3г. - 4м, 3-5г. - 6 м., 5-10г. - 8 м. и т.н.
Така че, сметнете сама, кой вариант е по добър за Вас.
freelance
Младши потребител

Re: кой вариант да избера за освобождаване от работа?

Мнениеот sunrise » 23 Мар 2010, 13:02

Можете да разберете от КСО. При освобождаване по чл.331 КТ, обезщетението е според стажа.
Този член не се намира в чл.54 лот КСО, където са лимитативно изброени случаите ,когато се получава минимално обезщетение.
sunrise
Активен потребител

Назад към Трудово право