начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обещетение за неизползван платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обещетение за неизползван платен годишен отпуск

Мнениеот bohun » 16 Мар 2010, 14:55

Здравейте,

възникна ми следния казус. Бивш служител на фирмата, на която съм юрк. е завел дело срещу нея. Предявил е искове с правно основание чл. 344, ал.1, т.1-3 от КТ. Печели делото, възстановен е на работа, срещу фирмата има издаден изпълнителен лист за определена сума на основание чл. 225, ал.1 от КТ - сумата е изплатена. В законоустановения срок лицето не постъпва на работа, затова и не е въстановен. Половин година по-късно лицето се явява за да му се оформи трудовата книжка. В трудовата книжка осигурителният стаж е равен на трудовия стаж и е в размер на шест месеца.
Лицето претендира да му се заплати обещетение за неизползван платен годишен отпуск за процесния преиод (шест месеца, считано от уволнението до момента, в който съдът го възстановява на работа). Следва ли този отпуск да бъде изплащан.
bohun
Нов потребител

Re: Обещетение за неизползван платен годишен отпуск

Мнениеот freelance » 16 Мар 2010, 15:26

Здравейте,
Според мен не следва да се изплаща обещетението по 224 от КТ, тъй като то е дължимо само в хипотезата на прекратяване на трудово правоотношение. За да възникне правото на обезщетение по 224 е следвало работникът да се върне на работа, след което да му бъде прекратено отново трудовото правоотношение. В този случай би следвало да му изплатите и обезщетението за неползван отпуск, съгласно общите правила и във връзка с признаването на трудов стаж за периода на незаконното уволнение.
freelance
Младши потребител

Мнениеот bohun » 16 Мар 2010, 16:34

Благодаря за отговора. И аз съм на това мнение, но предпочитам да видя чужди мнения.
bohun
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 16 Мар 2010, 20:52

freelance написа:За да възникне правото на обезщетение по 224 е следвало работникът да се върне на работа, след което да му бъде прекратено отново трудовото правоотношение.

Цък! Дори и в тоя случай няма такова право ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот freelance » 17 Мар 2010, 14:21

Има, има инспекторе :wink: Я виж какво ни казва закона : При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което СЕ ПРИЗНАВА за трудов стаж.
freelance
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 17 Мар 2010, 17:40

freelance написа:Има, има инспекторе :wink: Я виж какво ни казва закона : При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск пропорционално на времето, което СЕ ПРИЗНАВА за трудов стаж.

Добре ... 8) - няма да споря. Дето се казва - "ще се видим в съда" ;)
А в закона някои неща не са това, което са ;) /за това се учи правото цял живот ;) / А законът СЕ ЧЕТЕ ;) /не е достатъчно само да се гледа какво пишев него ;)/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот freelance » 17 Мар 2010, 18:12

:D За гледането и четенето, както и за ученето напълно съгласен с тебе. За другото - ще се гледкаме в съдилищата :wink:
freelance
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 17 Мар 2010, 19:00

freelance написа: :D За гледането и четенето, както и за ученето напълно съгласен с тебе. За другото - ще се гледкаме в съдилищата :wink:

Ами мога да ви пожелая късмет, ако някога решите да водите такъв иск ;) /мисля, че ще ви е нужен такъв в огромни количества ;) /

Буквалното тълкуване на текста води до нелогични изводи, което налага други видове тълкуване, с които пък се достига до правилния смисъл на закона ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот freelance » 18 Мар 2010, 11:17

:D Инспекторе, абсолютно си прав. Аз съм сбъркал в интерпретацията на текста от закона. Прочетох логичните изводи на по-умни от мене глави и съм напълно съгласен с тях, респективно с тебе. Благодаря ти, че се включи в тази дискусия. :wink:
freelance
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Мар 2010, 17:45

freelance написа::D Инспекторе, абсолютно си прав. Аз съм сбъркал в интерпретацията на текста от закона. Прочетох логичните изводи на по-умни от мене глави и съм напълно съгласен с тях, респективно с тебе. Благодаря ти, че се включи в тази дискусия. :wink:

;)
Радвам се за което ... Ето научихте нещо полезно ...
Аз лично съм водил доста такива искове - като работодател-ответник ... познайте дали имам загубено такова дело ;) ... До сега не съм срещал решение /на какъвто и да е съд/, който да постанови, че такова обезщетение се дължи ;) ... Обикновено хората са подведени от МТСП, което на запитванията им дали се дължи такова обезщетение отговаря положително и те си завеждат исковете ... после "плачат" като ги осъдят за разноските ... но това е положението - те колегите, които вместо да им кажат да не се занимават /въпреки становищата на МТСП/, им вземат хонорарите, са за бой ... 8)
inspectora
Активен потребител

Назад към Трудово право