начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Може ли Х да подписва Y?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли Х да подписва Y?

Мнениеот gtzoneva » 16 Мар 2010, 14:43

Здравейте, дами и господа :) ! Моля ви за помощ, имам следния въпрос:
Имам подписан трудов договор. На позицията подпис на работодател са посочени три имена и длъжност на физическото лице - управител на фирмата, но подписът е на друго физическо лице (неговия автентичен подпис), без никакви пояснения.

Въпросът ми е, това позволено ли е? Дори и да има упълномощяване за такова действие (в което се съмнявам) ,трябва ли, и по какъв начин, да бъде показано, указано? Съществува ли нормативна уредба в тази връзка, и ако съществува, коя е?
Аз, след дълго ровене, нищо не открих :| !
Информацията ми е необходима, за да разбера имам ли правно основание за подаване на жалба към съответен държавен орган?
Благодаря предварително!
gtzoneva
Младши потребител

Re: Може ли Х да подписва Y?

Мнениеот sunrise » 16 Мар 2010, 14:45

А чий е подписа?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 16 Мар 2010, 14:53

Информацията ми е необходима, за да разбера имам ли правно основание за подаване на жалба към съответен държавен орган?

Кой орган и за какво ще го сезирате? Какъв е вашият интерес от такова действие? Коя страна сте вие?

Престирате труд по ТПО и ще оспорвате съществуването му? :lol:

п.п. Прав е Инспектора. Абсолютно прав.

Когато започнете да пускате на парче казуса- все такива отговори ще получавате!

gtzoneva написа:Привет на всички, много се радвам, че открих вашия форум :) !
Моля ви за съвет за моя случай, ще ви бъда изключително благодарна! Имам два основни въпроса! Ще се надявам да ме посъветвате как да постъпя за всеки един от тях!
( 1 )
Получих заповед за прекратяване на трудов договор на основание чл.71, ал.1 КТ, но подписите на счетоводителя и управителя са откровено фалшифицирани, т.е. нямат нищо общо с автентичните подписи на посочените лица (разполагам с официални документи на които фигурират истинските подписи).
Подвъпросите ми са следните:
а) Заповедта за прекратяване на ТД представлява ли официален документ, след като се отчита в НАП и НОИ?
б) Ако отговорът е "да" има ли престъпление и по кой чл. от НК?
в) Какви са процедурите по установяване на извършителя и подбудителя и как се разпределя отговорността?

( 2 )
Преди да получа гореупоменатата заповед за прекратяване на трудов договор, в продължение на повече от месец, бях системно подложена на психически натиск и тормоз от страна на работодателя да се преместя в друго юр.лице, финансово задължено на работодателя, при неприемливи за мен условия. Пояснявам, че в това време съм на изпитателен срок и на базата на това бях неколкократно изнудвана да приема, като в противен случай ще бъда освободена, както и стана.
а) има ли нарушаване на законите на РБ и ако да, кои по-точно и в частност кои членове?
б) какво мога да направя, за да си потърся правата?

П.С. Мога ли да съединя исковете по въпроси (1) и (2)?

Благодаря предварително на всички, които прочетат и отговорят на моя пост!

Така нещата добиват друга светлина!
Нужен ви е адвокат.

п.п. Пълномощно могат да представят и в последствие.
Последна промяна poli_g на 16 Мар 2010, 15:05, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gtzoneva » 16 Мар 2010, 15:03

значи, малко доп. пояснения.
ТД е с ЕООД. Неговият едноличен собственик на капитала е друго ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е някакво АД.
Човекът, който се е подписал на моя ТД, всъщност е управител на АД-то и на другото ЕООД едновременно. Това дава ли му право да се подписва вместо управителя на "моето ЕООД"? И ако ДА, то не трябва ли изрично да се упоменава?
gtzoneva
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Мар 2010, 15:12

Двете ви теми са абсолютно различни, като фактология.

В светлината на първият ви пост, в тази тема ( назначена на работа, не ви харесват подписите, уточнението), да ми дадете отговор на следното:
Кой орган и за какво ще го сезирате? Какъв е вашият интерес от такова действие? Коя страна сте вие?

Престирате труд по ТПО и ще оспорвате съществуването му? :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот gtzoneva » 16 Мар 2010, 15:25

Фактологията е следната:
Има преобразуване на фирма с наличие на хипотеза по чл. 123 ал.1 КТ
Бях излъгана след връщане от майчински и поставена в патова ситуация, да подпиша нов ТД за неопределено време с клауза за изпитателен срок.
След 3 1/2 месеца започва тормоз от страна на работодателя.
Обръщам се към адвокат.
Той не успя да намери връзка м/у фирмите.
Съпругът ми "разнищи" фирмите чрез Търговския регистър и установихме наличие на хипотеза по чл. 123, ал.1 КТ.
Обърнахме се към втори адвокат, които ни ОБЪРНА ГРЪБ и изчезна.
След време получавам заповед за прекратяване на ТД.
Според документите, които съм открила, Заповедта е с подправени подписи (липсва всякаква прилика с оригинала)
Забелязваме и че под имената на едно лице има подпис на друго лице на ТД и Длъжностната ми характеристика.

След двата неуспешни контакта с адвокати, какво следва?
Според мен най-правилното е, да бъдат сигнализирани Държавни органи. В случай, че работодателят извършил всички нарушения не пожелае да поправи своите грешки.
Към този етап съм подала жалба с представени доказателства към Инспекция по труда.
Все още се колебая дали да подавам жалба към Комисията за защита от дискриминация.

Същината на въпросът ми е, дори и да има налично пълномощно, то трябва ли изрично да бъде упоменато в ТД, щом "пълномощникът" подписва?

И ако и ТД е неистиски, то тогава "работодателят" не следва ли да е подал и неистинска информация до НОИ и НАП?

Аз все пак не съм работила за "призрак"!!!

А се оказва, че не само, че никога не съм била в пряк и непряк контакт с управителя на "моето ЕООД", а и на никой от моите документи нямам негов подпис, ръчно писан текст или каквото и да е :?:, в това число и трудовата ми книжка
gtzoneva
Младши потребител

Мнениеот gtzoneva » 16 Мар 2010, 15:53

Не исках да ви занимавам с целия казус! Опиша ли всичко в детайли, няма да ми стигне и ден, още повече, че има нарушаване не само и единствено на трудовото законодателство!

Благодаря, че се отзовавате!

Така или иначе, както вече съм посочила, ще се консултирам с още един юрист ( четвърти под ред, след представителя на Комисия за борба с дискриминацията)!
gtzoneva
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 16 Мар 2010, 16:08

gtzoneva написа:Фактологията е следната:
Има преобразуване на фирма с наличие на хипотеза по чл. 123 ал.1 КТ
Бях излъгана след връщане от майчински и поставена в патова ситуация, да подпиша нов ТД за неопределено време с клауза за изпитателен срок.
След 3 1/2 месеца започва тормоз от страна на работодателя.
Обръщам се към адвокат.
Той не успя да намери връзка м/у фирмите.
Съпругът ми "разнищи" фирмите чрез Търговския регистър и установихме наличие на хипотеза по чл. 123, ал.1 КТ.
Обърнахме се към втори адвокат, които ни ОБЪРНА ГРЪБ и изчезна.
След време получавам заповед за прекратяване на ТД.
Според документите, които съм открила, Заповедта е с подправени подписи (липсва всякаква прилика с оригинала)
Забелязваме и че под имената на едно лице има подпис на друго лице на ТД и Длъжностната ми характеристика.

След двата неуспешни контакта с адвокати, какво следва?
Според мен най-правилното е, да бъдат сигнализирани Държавни органи. В случай, че работодателят извършил всички нарушения не пожелае да поправи своите грешки.
Към този етап съм подала жалба с представени доказателства към Инспекция по труда.
Все още се колебая дали да подавам жалба към Комисията за защита от дискриминация.

Същината на въпросът ми е, дори и да има налично пълномощно, то трябва ли изрично да бъде упоменато в ТД, щом "пълномощникът" подписва?

И ако и ТД е неистиски, то тогава "работодателят" не следва ли да е подал и неистинска информация до НОИ и НАП?

Аз все пак не съм работила за "призрак"!!!

А се оказва, че не само, че никога не съм била в пряк и непряк контакт с управителя на "моето ЕООД", а и на никой от моите документи нямам негов подпис, ръчно писан текст или каквото и да е :?:, в това число и трудовата ми книжка

А работодателят, твърди ли ,че нямате договор , че подписа не е негов и т.н. Ако той не твърди такова нещо , аз не виждам какъв интерес имате. В края на краищата съществува и възможността да потвърди извършените дори без представителна власт действия.
Какви всъщност са Вашите претенции? Търсете ги по реда на КТ и ГПК.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот gtzoneva » 16 Мар 2010, 19:37

Явно не съм била достатъчно ясна с въпроса си, интересуваше ме, дали договор подписан от "трето лице" може да бъде обявен за недействителен? Нямам претенции, а опасения за моя трудов стаж и осигуровки въз основа на "недействителен ТД".
Целта ми е да се върна на работа и за това да проведа среща и разговор с "работодателя". Ако такава ми бъде отказана, да знам как да процедирам.
Благодаря все пак!

П.П. :Срещнах се с въпросния юрист и той ми даде търсения отговор.
gtzoneva
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Мар 2010, 21:03

Боже, колко мъка имало по тоя свят ...
Я седнете, изпийте една вода, съберете си мислите и си изяснете Вие какво искате в случая? /за да можем да отговорим ... ако някой прояви желание/
От това, което сте изписали нищо не се разбира ;)

И все пак:
1.Ако работодателят Ви няма изгода от това подписът на договора да излезе "фалшиф" ;) - то той 100% ще си "излезе" действителен /при това абсолютно легално/ ...
2.Ако се притеснявате за трудов/осигурителен стаж за работата по този "фалшиф" ;) договор, то не се притеснявайте - имате ги ...
3.Ако сте решили да се заяждате с работодателя - недейте ;) ... щи Ви излезе през носа /за да не кажа, че ще Ви влезе в един друг орган от тялото ;) ... ситуиран малко по-надолу и от другата страна ... започва с буквата "г" и не е "гърба" ;)/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gtzoneva » 17 Мар 2010, 10:48

inspectora написа:Боже, колко мъка имало по тоя свят ...
Я седнете, изпийте една вода, съберете си мислите и си изяснете Вие какво искате в случая? /за да можем да отговорим ... ако някой прояви желание/
...
3.Ако сте решили да се заяждате с работодателя - недейте ;) ... щи Ви излезе през носа /за да не кажа, че ще Ви влезе в един друг орган от тялото ;) ... ситуиран малко по-надолу и от другата страна ... започва с буквата "г" и не е "гърба" ;)/

Разбирам, че съм допуснала грешка, като се обръщам за помощ към вашия форум, за което съжaлявам!

Подобен груб език е недопустим!!!
gtzoneva
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Мар 2010, 11:14

Струва ми се, че се опитвате да изнудвате работодателят, с цел връщане на работа. Недейте, търсете си правата по реда на Закона.
Ако той не отрече ,че подписа е негов и всичко е ок с договора Ви, какво точно ще оспорите?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 17 Мар 2010, 11:28

gtzoneva добре че си разбрала, че в тези форуми няма да получиш ценен съвет :) Тук ако някой поиска съвет той става враг и всички, мислещи се за юристи(като персоните с никове poli_g и inspektora), започват да спорят с вас, да бълват хипотези и т.н. Да не говорим, че са доста тъпички и е трудно да разберат и най-елементарните хипотези от чисто житейска гледна точка преди да почнат да бълват юридически несвързаности.
Форумите, напоследък, са се превърнали в място, където разни самозванци да си чешат езиците и да се заяждат с който им падне. Просто не си хабете времето с това...
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот Melly » 17 Мар 2010, 11:39

Напоследък се наблюдават все по-зачестяващи случаи някои лица да твърдят, че са дескриминирани при уволнението си.

Това е вратичката лица, пропуснали срока да търсят правата си по исков ред, да се позоват на упражнена спрямо тях дискириминация и в случай че я докажат, да бъдат възстановени на предишната работа.

Нищо ново под слънцето. Та и госпожата....

.... Еле пък и tino76 с "безценния" си съвет.
Хахахахахаа, смешки разни. :D :D :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gtzoneva » 26 Мар 2010, 20:10

Melly написа:Напоследък се наблюдават все по-зачестяващи случаи някои лица да твърдят, че са дескриминирани при уволнението си.
...
Хахахахахаа, смешки разни. :D :D :D

Това на мен ми прилича на "чесане на езика" :evil: ! За какви срокове говорите, преди да поискате информация от т.нар. :"госпожа" ?!? Докато бях на работа предупредих работодателя за извършените от него законови нарушения. В последствие бях уволнена със заповед от началото на март. Законовият срок за предявяване на съответен иск е 2 месеца, следователно има повече от месец до изтичане на този срока. Но според чл. 344, ал.1 КТ уволнението може да бъде оспорено и пред работодателя. Аз това направих и сега съм много добре обезщетена !

Veni, vidi, vici !
gtzoneva
Младши потребител

Назад към Трудово право