Здравейте, имам апартамен, който половината е собственост на брат ми. Аз, мъжа ми и двете ми деца живеем там, а брат ми ползва кухнята за фризьорски салон. Искам след време да се махне салона, за да мога да си ползвам кухнята. Има ли вариант, брат ми да има някакви претенции, от гледна точка че половината апартамент е негов. В смисъл да не иска да махне салона или да иска да му платя част от апартамента, за да остана да живея там. Проблема дойде от жена му. Преди време се скарахме, в резултат на което тя ми каза, че ще прави каквото си поиска, защото салона е на брат ми ,независимо, че ми е в къщата. Той я слуша за всичко и няма да се очудя, ако след време имаме по-сериозни проблеми. До каква степен закона ме защитава?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 30 Ное 2024, 15:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарен апартамент на брат и сестра
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарен апартамент на брат и сестра
Да, брат Ви може да има разни претенции. Изяснете си обаче какво точно искате и се консултирайте с адвокат.
- rts
- Активен потребител
Законът Ви защитава дотам, докъдето се простира собствеността Ви, тоест 50 %, колкото има и брат Ви. Извън това, Вашите желания са правно ирелевантни.
- sunrise
- Активен потребител
По изложените данни личи че апартамента е 1/2 идеална собственост.
Следвателно можете да предявявате всякакви претенции, но и брат ви има право на същото. На всичкото отгоре имате право на равно ползване на всички помещения, ако не сте се споразумели предварително нещо друго.
Буквално в момента апартамента е направен за съжителство и брат ви може да предяви иск дори и за по-голяма част от апартамента, а не само фризьорския салон (зависи от квадратурата му де).
Следвателно можете да предявявате всякакви претенции, но и брат ви има право на същото. На всичкото отгоре имате право на равно ползване на всички помещения, ако не сте се споразумели предварително нещо друго.
Буквално в момента апартамента е направен за съжителство и брат ви може да предяви иск дори и за по-голяма част от апартамента, а не само фризьорския салон (зависи от квадратурата му де).
- stan40
- Младши потребител
Благодаря за отговорите!
Да разбирам ли , че единствения вариант е майка ми да прекрати дарението и да направим покупко-продажба, като само аз съм купувача?
Да разбирам ли , че единствения вариант е майка ми да прекрати дарението и да направим покупко-продажба, като само аз съм купувача?
- azdesi
- Младши потребител
Едва ли майка Ви има основание за "прекратяване" на дарението, но Вие най-добре си знаете ...
- rts
- Активен потребител
Брат ми живее в тристаен апартамент с майка ми и баща ми, а моя е двустаен, децата ми стават големи и ми се иска да си ползвам кухнята, защото в момента за кухня ползвам килера. Преди години направих салона, ползвах го само аз. Брат ми излезе от казармата, нямаше работа, обучих го и му дадох работа. След време започнахме да се караме/ от сорта, че оборота е малък и не стига за двамата , мои и негови клиентии др./. В резултат на което, аз си намерих работа и му оставих салона. Лошото е, че брат ми не е фен на чистотата и навсякъде в нас има косми. Няколко пъти вадя косми от ноктите на краката на сина ми. Винаги освен клиенти има и по някой навляк.Не знам майка ми на чия страна е, но сутринта се опитах да направя намек по въпроса и тя ми отговори, че в крайна сметка ние сме знаели, още като се нанесохме, че в този апартамент ще има търговски обект. Разбирам, че желанията ми нямат правно естество, но все пак от човешка гладна точка, мисля че съм права.
- azdesi
- Младши потребител
Говорете с родителите си, брат си и след това с адвокат !
- rts
- Активен потребител
rts написа:Говорете с родителите си, брат си и след това с адвокат !
Мисля да говоря с майка ми да прекъсне дарението/ако е съгласна/ и после да изчакам брат ми да си намери нова работа и тогава да затворя салона. Въпреки, че може да минат години!?
Още веднъж благодаря за съветите!
- azdesi
- Младши потребител
Опитах се да Ви обясня с малко думи, но явно не разбирате - дарение не се "прекъсва" ! Дарение може да бъде развалено само на посочени в закона основания, които от изложеното мисля, че не са налице при Вас.
Препоръчах Ви да говорите с родителите си и с брат си, за да постигнете взаимно съгласие по важните за Вас въпроси, при което е повече от желателно да ползвате адвокат, за да не сътворите някоя каша. Има разни варианти, но те не са обсъждане тук.
Препоръчах Ви да говорите с родителите си и с брат си, за да постигнете взаимно съгласие по важните за Вас въпроси, при което е повече от желателно да ползвате адвокат, за да не сътворите някоя каша. Има разни варианти, но те не са обсъждане тук.
- rts
- Активен потребител
Хипотезите на разваляне на дарението са строго регламентирани. Нощо от сорта , брат Ви да се опита да убие майка Ви.
- sunrise
- Активен потребител
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
- petreto
- Младши потребител
Ако не се разберете имате право да предявите иск за делба. Най-вероятно съдът ще постави апартамента във ваш дял, но ще трябва да изплатите половината от пазарната му оценка на съсобственика си, т.е. на брат си. Освен това ще се натоварите с данъци и такси. А най-вероятно ще се изпокарате с брат си до степен да не се погледнете никога. Или искайте той да ви плати вашата половинка и търсете нещо от публична продан, по-евтини са.
Но най-добре говорете с него Блага дума - железни врати отваря.
Но най-добре говорете с него Блага дума - железни врати отваря.
- nevin_alibriam
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|