начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Що е това "Домашно дежурство на територията на предприятието

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Що е това "Домашно дежурство на територията на предприятието

Мнениеот valeri_999 » 03 Фев 2010, 08:12

Здравейте Уважаеми пак сьм аз сьс ново питане,Благодаря на всички които ми отговориха с напьтствия и мн точни сьвети по предходното ми питане.
Вьпросьт ми кьм вас сега е:
Понеже работя в предприятие от енергетиката (имам клауза за конфендициалност кьм трудовият договор) ми се налага да давам "Домашно дежурство" и 24часа в почивните дни или от 16, 45часа до 08,00часа на другият ден през седмицата, всичко това вьв фургон на територията на предприятието.
Вьпросьт е, как може да се определи това дежурство по смисьла на кодекса на труда и какво би било заплащането за него, ако има някаква методика да ме осветлите от кьде да я намеря.Благодаря Ви предварително за любезнаста и усьрдието!!!
valeri_999
Младши потребител

Re: Що е това "Домашно дежурство на територията на предприятието

Мнениеот boiko_62 » 03 Фев 2010, 10:21

В На­ред­ба № 2 на МТСГ от 1994 г. за ре­да за ус­та­но­вя­ва­не на за­дъл­же­ние за де­жур­с­т­во или за раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля е пред­ви­де­но мак­си­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на вре­ме­то на за­дъл­же­ние за раз­по­ло­же­ние да не пре­ви­ша­ва:

за един ка­лен­да­рен ме­сец - 100 ча­са;

за ед­но де­но­но­щие през ра­бот­ни дни - 12 ча­са;

през по­чив­ни дни - 48 ча­са.

Ос­вен то­ва е ус­та­но­ве­но, че на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля не мо­же да се въз­ла­га да бъ­де на раз­по­ло­же­ние в два пос­ле­до­ва­тел­ни ра­бот­ни дни или в по­ве­че от два по­чив­ни дни в един ка­лен­да­рен ме­сец. Де­жур­с­т­во­то, съг­лас­но чл. 2 и 4 на го­ре­ци­ти­ра­на­та на­ред­ба е спе­ци­фич­на ор­га­ни­за­ция на ра­бо­та на оп­ре­де­ле­ни ка­те­го­рии ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли. То се осъ­щес­т­вя­ва по ут­вър­ден ме­се­чен гра­фик от ра­бо­то­да­те­ля при спаз­ва­не изис­к­ва­ни­я­та на Ко­дек­са на тру­да от­нос­но меж­дуд­нев­на­та и меж­ду­сед­мич­на­та по­чив­ка.

Вре­ме­то за де­жур­с­т­во се включ­ва в от­ра­бо­те­но­то от ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля вре­ме и пре­цен­ка­та да­ли е из­вън­ре­ден труд или не се из­вър­ш­ва по об­щи­те пра­ви­ла, в за­ви­си­мост от под­нев­но­то или су­ми­ра­но­то от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме и ме­сеч­на­та нор­ма на ра­бот­но­то вре­ме.

Съг­лас­но чл. 32 от За­ко­на за дър­жав­ния слу­жи­тел и чл. 20 от На­ред­ба­та за слу­жеб­но­то по­ло­же­ние на дър­жав­ния слу­жи­тел, на дър­жав­ни­те слу­жи­те­ли за вре­ме­то на раз­по­ло­же­ния из­вън мес­то­ра­бо­та­та и из­вън ус­та­но­ве­но­то ра­бот­но вре­ме се зап­ла­ща до­бав­ка за все­ки час или за част от не­го в раз­мер 0,10 лв.

Мяс­то­то на раз­по­ло­же­ние се оп­ре­де­ля от ор­га­на по наз­на­ча­ва­не и от дър­жав­ния слу­жи­тел. Вре­ме­то, през ко­е­то дър­жав­ният слу­жи­тел се на­ми­ра на раз­по­ло­же­ние не се включ­ва и не се от­чи­та ка­то ра­бот­но вре­ме.

Ко­га­то през вре­ме­то на раз­по­ло­же­ние дър­жав­ни­ят слу­жи­тел е по­ви­кан на ра­бо­та, то­ва вре­ме се от­чи­та и зап­ла­ща ка­то из­вън­ре­ден труд с уве­ли­че­ние от 100 на сто.

Мак­си­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на вре­ме на за­дъл­же­ние на дър­жав­ния слу­жи­тел на раз­по­ло­же­ние не мо­же да пре­ви­ша­ва:

об­що за един ка­лен­да­рен ме­сец - 50 ча­са;

за ед­но де­но­но­щие през ра­бот­ни дни - 6 ча­са;

през по­чив­ни дни - 24 ча­са.

На дър­жав­ния слу­жи­тел не мо­же да се въз­ла­га да бъ­де на раз­по­ло­же­ние:

- в два пос­ле­до­ва­тел­ни ра­бот­ни дни;

- в по­ве­че от два по­чив­ни дни в един ка­лен­да­рен ме­сец.

Административна практика

№ 92-00-234 от 25.12.1995 г.

В слу­чай че дей­ност­та на ин­с­пек­ци­и­те изис­к­ва кон­т­рол­ни­те фун­к­ции да се осъ­щес­т­вя­ват и през по­чив­ни­те или праз­нич­ни­те дни, ор­га­ни­за­ци­я­та на ра­бо­та­та мо­же да се осъ­щес­т­вя­ва чрез:

1. Ра­бо­та по гра­фик при су­ми­ра­но из­чис­ля­ва­не ра­бот­но­то вре­ме на слу­жи­те­ли­те, ко­и­то осъ­щес­т­вя­ват кон­т­рол­ни фун­к­ции, въ­ве­де­но по ре­да и ус­ло­ви­я­та на чл. 142, ал. 2 и ал. 4, при спаз­ва­не изис­к­ва­ни­я­та на гла­ва сед­ма от Ко­дек­са на тру­да, как­то и за­бе­леж­ка III от Спи­съ­ка на ка­те­го­ри­и­те ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли, ко­и­то имат пра­во на пла­тен го­ди­шен от­пуск по чл. 55, ал. 2, бук­ва “д” от Ко­дек­са на тру­да от 1951 г.

2. Ус­та­но­вя­ва­не за­дъл­же­ние за раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля по ре­да и ус­ло­ви­я­та на На­ред­ба N 2 от 22 ап­рил 1994 г. на МТСГ (обн., ДВ, бр. 38 от 1994 г.).

12.2. № 92-00-78 от 12.04.2001 г. (ИБТ, бр. 6 от 2001 г.)

В чл. З, ал. 1 - 4 от На­ред­ба № 2 от 22.04.1994 г. за ре­да за ус­та­но­вя­ва­не на за­дъл­же­ние за де­жур­с­т­во или за раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля (ДВ, бр. 38 от 1994 г.) е пред­ви­де­но, че ко­га­то осо­бе­ни­ят ха­рак­тер на ра­бо­та­та на­ла­га, с ко­лек­тив­ния или ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор мо­же да се уго­во­ри за­дъл­же­ние за ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля да бъ­де на раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля из­вън те­ри­то­ри­я­та на пред­п­ри­я­ти­е­то с го­тов­ност да осъ­щес­т­ви при не­о­б­хо­ди­мост тру­до­ва­та си фун­к­ция. Мяс­то­то на раз­по­ло­же­ни­е­то се уго­ва­ря меж­ду ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля и ра­бо­то­да­те­ля.

Вре­ме­то, през ко­е­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят се на­ми­ра на раз­по­ло­же­ние, не се включ­ва и не се от­чи­та ка­то ра­бот­но вре­ме и се из­п­ла­ща съг­лас­но На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния (ДВ, бр. 67 от 1993 г.). Фак­ти­чес­ки из­вър­ше­на­та ра­бо­та през вре­ме на раз­по­ло­же­ние се от­чи­та и зап­ла­ща ка­то из­вън­ре­ден труд.

№ 08/43 от 09.02.2004 г.

Раз­по­ред­ба­та на чл. 139, ал. 5 от Ко­дек­са на тру­да пред­виж­да, че за ня­кои ка­те­го­рии ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли, по­ра­ди осо­бе­ния ха­рак­тер на ра­бо­та­та им, мо­же да бъ­де ус­та­но­вя­ва­но за­дъл­же­ние да де­жу­рят или да бъ­дат на раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля през оп­ре­де­ле­но вре­ме от де­но­но­щи­е­то.

Съг­лас­но чл. 2, ал. 2 от На­ред­ба № 2 от 22.04.1994 г. за ре­да за ус­та­но­вя­ва­не за­дъл­же­ние за де­жур­с­т­во или раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля, де­жур­с­т­во­то пред­с­тав­ля­ва спе­ци­фич­ни ор­га­ни­за­ция на ра­бо­та­та при под­нев­но или су­ми­ра­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме, при спаз­ва­не изис­к­ва­ни­я­та на КТ от­нос­но меж­дуд­нев­на­та и меж­ду­сед­мич­на­та по­чив­ка. То­ва оз­на­ча­ва, че вре­ме­то на де­жур­с­т­во­то е ра­бот­но вре­ме, през ко­е­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят се явя­ва на ра­бот­но­то мяс­то и из­пъл­ня­ва ра­бо­та­та по тру­до­во­то си пра­во­о­т­но­ше­ние. За цел­та е не­о­б­хо­ди­мо в съ­о­т­вет­на­та длъж­нос­т­на ха­рак­те­рис­ти­ка за ра­бот­но­то мяс­то или ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор да се оп­ре­де­ли тру­до­ва­та фун­к­ция, вклю­чи­тел­но и за вре­ме­то на де­жур­с­т­во­то.

В слу­ча­и­те при под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме, ко­га­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят по­ла­га труд през по­чив­ни­те дни и офи­ци­а­л­ни­те праз­ни­ци, се зап­ла­ща из­вън­ре­ден труд.

В чл. 3, ал. 1 - 4 от съ­ща­та на­ред­ба е пред­ви­де­но, че ко­га­то осо­бе­ни­ят ха­рак­тер на ра­бо­та­та на­ла­га, с ко­лек­тив­ния или ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор мо­же да се уго­во­ри за­дъл­же­ние за ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля да бъ­де на раз­по­ло­же­ние на ра­бо­то­да­те­ля из­вън те­ри­то­ри­я­та на пред­п­ри­я­ти­е­то с го­тов­ност да осъ­щес­т­ви при не­о­б­хо­ди­мост тру­до­ва­та си фун­к­ция. Мяс­то­то на раз­по­ло­же­ни­е­то се уго­ва­ря меж­ду ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля и ра­бо­то­да­те­ля.

Вре­ме­то, през ко­е­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят се на­ми­ра на раз­по­ло­же­ние из­вън те­ри­то­ри­я­та на пред­п­ри­я­ти­е­то, не се включ­ва и не се от­чи­та ка­то ра­бот­но вре­ме. В то­зи слу­чай съг­лас­но чл. 8 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния се зап­ла­ща тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за все­ки час или за част от не­го в раз­мер, не по-ма­лък от 0,09 лв.

Фак­ти­чес­ки из­вър­ше­на­та ра­бо­та през вре­ме­то на раз­по­ло­же­ние се от­чи­та и зап­ла­ща ка­то из­вън­ре­ден труд.
boiko_62
Потребител

Мнениеот valeri_999 » 04 Фев 2010, 06:27

Уважаеми boiko_62 Благодаря Ви най-сьрдечно за изключително точният и конкретен отговор.Бих Ви почерпил една дюлева ракия от мойте запаси при прьв удобен случай. :D
valeri_999
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 11 Мар 2010, 18:48

Времето на разположение (домашното дежурство) изрично е определено в КТ, че е "извън територията на предприятието".
Във вашия случай вие сте на територията на предприятието, най-вероятно имате и график одобрен от ръководител, значи работите обикновена работа по график, а не дежурство на разположение.
Мястото на дежурството се уговаря между работодателя и работника, но винаги е извън предприятието.
Това е така, за да не може работодателя да спекулира с предоставената му възможност и да ползва в някои професии (дежурен в подстанция например) "домашното дежурство" за фактическо дежурство.
Такива опити имаше в НК "ЖИ", които бяха премахнати със съдействието на Инспекциите по труда.
Аватар
tati_go
Потребител

Назад към Трудово право