начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет!

Мнениеот sash4 » 11 Мар 2010, 12:15

Здравейте.
Съдя бившия си работодател за неизплатени заплати за последните осем месеца от трудовото ми правоотношение с него и за неизплатен годишен отпуск. В хода на делото той представи разходните ордери, с които ми е плащал заплатите за предходни месеци с искане за прихващане на неотчетени аванси. Въпреки че счетоводната експертиза установи, че тези ордери нямат отношение към делото, решението на съда е да се прихванат сумите от неизплатеното трудово възнаграждение. В един момент се оказа, че не само съм останала 8 месеца без заплата, а и трябва да връщам вече платените такива ако той предяви съдебен иск. И двете с адвокатката ми сме на мнение, че ответната страна е направила сделка със съдията. Посъветвайте ме - има ли смисъл да обжалвам такова решение. Адвокатите на бившия ми работодател са от много влиятелна фирма. Ако и на градски съд се потвърди решението на първоинстанционния, адвокатката ми смята, че няма да ни допуснат до следваща инстанция. Моля за съвет.
sash4
Нов потребител

Re: Моля за съвет!

Мнениеот inspectora » 11 Мар 2010, 12:57

Подозирам за какво става въпрос във Вашия случай ... и едва ли става въпрос за "сделка със съдията" ;) ...
Я кажете каква сума Ви е записана в договора и каква сте получавала в действителност? Подписвала ли сте въпросните ордери? Те за действително получената сума ли са?
А това, че вещото лице било казало, че ордерите нямали отношение към делото ... :lol: :lol: Въпросът е там, че не е вещото лице, което ги казва тези неща ;) /а съдът/ ... вещото лице може да каже само дали тези суми са плащани, съответно получени от вас, дали са осчетоводени и т.н. /а не дали имали връзка с делото/ ;)
Очевидно сте "прецакана", но не Ви е "прецакал" съдът ... сама сте се прецакала като сте получавала "нерегламентирани" суми и като не сте предпочела да получите малко по-малко, но "законно" ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sash4 » 13 Мар 2010, 14:31

Благодаря за мнението Г-н Инспектор. Случаят не е такъв за какъвто намеквате, но вероятно и съдията е останал с впечатление като Вашето. Получавах заплатите си с ордери, ведомостите ми бяха дадени за подпис при получаването на трудовата книжка. Подписах за месеците, за които ми беше платено. На ордерите не пише за какво са парите.
sash4
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 13 Мар 2010, 18:36

А какъв е случаят? :)
inspectora написа:кажете каква сума Ви е записана в договора и каква сте получавала в действителност?

... кажете поне за една и съща сума ли говорим ;) /все едно е какви са точните размери ;) /
sash4 написа:На ордерите не пише за какво са парите.

И какво от това - нали сте получила тези пари ... За изхода на делото няма абсолютно никакво значение "за какво са парите" - щом сте ги получила ... /ако някой твърди нещо друго, т.е., че е от значение за какво са парите в конкретния случай ... да ходи да се гръмне .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sash4 » 14 Мар 2010, 11:41

Изглежда, че не съм обяснила ясно.
Сумите които съм получила са със следното съдържание:
1. аванс
2. остатък от заплатата по договор след приспадане на аванса, удръжки, + процент за прослужено време.
3. направени служебни разходи по представени отчетни документи, одобрени от работодателя
4. заплащане за извънреден труд, ако е положен такъв за съответния месец.
За последните месеци от трудовия ми договор няма ордери, няма получени пари. Аз го съдя само за заплатата по договор за този период.
sash4
Нов потребител

Назад към Трудово право