начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

винетка за 2 коли

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

винетка за 2 коли

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 12:00

имам две коли, едната стара но голяма и ми трябва за работа, а др. малка и икономична и ползвам за пътуване. вече втора година купувам една винетка и за двете и залепвам лекичко на стъклото докато карам извънградско. в нарушение ли съм при положение че винаги имам винетка но не е залепена както трябва по указание.
jovanot
Младши потребител

Re: винетка за 2 коли

Мнениеот n_ikito » 02 Мар 2010, 12:07

да
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 12:27

какво да, при положение че все пак е залепена по някакъв начин
jovanot
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 02 Мар 2010, 12:45

jovanot написа:... но не е залепена както трябва по указание.

То за това е "измислено" това "указание" - щом не е спазено - в нарушение сте!
И сега не почвайте с "ама това, ама онова" - тук друг отговор, освен че сте в нарушение няма да получите! Същият отговор ще получите и от КАТ когато Ви хванат ;) ... и от съда при обжалване после ...

Със здраве ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bridget » 02 Мар 2010, 14:07

jovanot написа:какво да, при положение че все пак е залепена по някакъв начин

Айде стига, комшиите на баба ми на село знаят, че са в нарушение като го правят този номер, а Вие чак в правен форум ще питате, пък и като Ви се отговори кратко и ясно, пак не сте доволна и се доуточнявате!
Аз се извинявам, ама да питам - винетката за 2009 г. ми стои на стъклото, нова нямам. В нарушение ли съм, при условие, че все пак имам някаква винетка? :twisted:
Аватар
bridget
Младши потребител

Мнениеот jovanot » 02 Мар 2010, 15:43

разбрах вече, винетката вървят с колата не със собственика, лошото е че с двете коли не мога едновременно да съм извънградска
jovanot
Младши потребител

Мнениеот novozagorski » 02 Мар 2010, 16:25

А и държавата трябва да събира кървава дан от някого, все пак....
Видяхме всички магистрала "Хемус"!
В правен форум не очаквайте някой да разбере сиромашката ви тактика наистина! Те тука всички са си насмогнали на хала...
Слагайте по една винетка от 10 кинта на старата каляска, когато я карате извън града, че глобите ще ги слагат на вас и на мен, а не на онзи с новата Жипка и лесен номер! :)

п.с.: Между другото, ако държите на своя си начин.... сега ми хрумва, че можете да си карате така с леко залапена винетка, а като ви спрат КАТ, притискате я с пръст веднага, за да стане по "изискванията"! :D
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Мар 2010, 01:01

novozagorski написа:В правен форум не очаквайте някой да разбере сиромашката ви тактика наистина!

Абе къв си ти бе?
Човекът пита дали е законно - казваме му, че не е! Сиромашкия му хал мен лично не ме интересува, но и да приемем, че го разбирам, тогава какво да му напиша? - да седи с единия пръст на винетката и яко види КАТ да я натисне да я залепи както си трябва - еми объркал си форума ако очакваш тук такива неща да се пишат ... беги у форум "пишман тарикат.ком" - там може и да му напиша да си лепи пръста и да натиска ако види КАТ ...

... баси нещастниците нагли ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 02:35

Г-не, Вас само мога да Ви посъветвам да потърсите специализирана медицинска помощ...Нервичките Ви не държат!?! :?
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Мар 2010, 10:17

Г-н новозагорски, въпросът по темата изначално си е тъп, да прощавате. А това, че дадохме конкретни отговори - законно ли е или не и ако не е - защо, не води автоматично до заключението, че който е наясно кога нарушава нещо, задължително си е "насмогнал на хала" :wink:
Ако питате някой милионер, и той не си е насмогнал, малко са му милиончетата, така че - споко. Не прокарвайте такова разделение от типа "ние - вие" точно по критерия "спазване на закона" 8)
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 13:16

Все пак, ми схванахте идеята. Нали, г-н Ковачев!?! :)

И честит празник!
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот voltron » 03 Мар 2010, 15:58

Чл. 185 ЗДвП във връзка с член 11, 10 или някой друг - не съм мислил по въпроса, но е там някъде от "НАРЕДБАТА" за винетки. Не е законно. Противоправно е даже.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот novozagorski » 03 Мар 2010, 20:48

Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Не е указано точно как трябва да се залепи, май може да се спори... :) :?:
novozagorski
Младши потребител

Мнениеот voltron » 03 Мар 2010, 20:58

Е спори, кой ти пречи. Ти ТР ли искаш на глагола залепи.
Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва чрез отлепване на прозрачното найлонче от предната страна на стикера :lol: на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Марката на писмото с тиксо ли я залепяш. И получателя да си я разлепя и ползва и той хаха. Да не си от Габрово ве :lol: .

поне на 3ти март не можаха ли да ги спрат тия турски сериали. Генчо не обичал миш - маш хах
voltron
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Мар 2010, 00:04

Привет,
Че по „дефаут” въпросът е елементарен, да, така е... Но, той все пак събужда размисли относно тези прословути „винетки”
Моята логика е, че ако имам 2 МПС. управлявайки едното по републиканските пътища, то другото няма как да се намира там (без друг да го ползва). А винетната такса е за движение на МПС по републиканската пътна мрежа. Следователно е налице логиката, да се ползва една винетка за две МПС., разбира се само ако и двете се управляват само от един и същи водач. Пример: лекият автомобил е в гаража и се ползва само за семейни дела, а микробусът за ежедневни пътувания...?!?
А що се отнася до залепването, то не е посочен начинът му нито в ЗДвП., ЗП.,ППЗДП., или наредбата за условията и реда.... /алабала/
А Чл.11 (1) от тази наредба, която аз имам (последни промени; ДВ. бр.101 от 4 Декември 2007г.) гласи:
„Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.
Ама как се залепва, с плюнка ли, с вода ли...? Не, не е указано. Е, вярно е, че на гърба на винетката пише "...отлепете винетката от основата и... Но пак ще повторя, че указания за залепването не прочетох в нито един нормативен текст свързан с него.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот voltron » 04 Мар 2010, 00:40

Чл. 11. (1) Винетката се състои от две части - едната част - винетен стикер, се залепва чрез отлепване на прозрачното найлонче от предната страна на стикера :lol: на видно място на долния десен ъгъл на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за ползване на републиканските пътища.

Ето я новата редакция - от утре е в сила. Сериозно - систематичното тълкуване на нормите води до този извод. Нарушение си е. В противен случай ще стигнем до извода, че се позволява винетните стикери да са за "приносител" - което е против правната им природа и щеше да използва глагола "поставени" на предното стъкло, а не залепени. Глагола "залепва" предполага едно трайно закрепване към стъклото и невъзможност стикера да се отдели при правилно залепване без да се наруши неговата цялост/и без специални технически средства - сушоар/. Самото отделяне на стикера не е нарушение, но стикер незалепен според техн. му характеристики - може да се докаже с техн. експертиза хаха си е нарушение - без значение от пътя - дали е нужна винетка или не./доколкото си спомням закона де, не е елемент от състава./ :lol: Сега и на мен ми е интересно какво се има предвид под формени дрехи. За първи път я чувам думичката, ама се сещам, че е униформа някаква.
3) Който, без да има право, носи формени дрехи или служебен знак, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, както и с обществено порицание.
Търсете логиката и всичко ще е ОК. Анадънмо?
Може и да не съм прав :mrgreen:

Ти как ще подкрепиш тезата, че може да са залепени с плюнка. Може и да си променя мнението :? .
Последна промяна voltron на 04 Мар 2010, 01:06, променена общо 1 път
voltron
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 04 Мар 2010, 01:03

Анадък, анадък! :roll:
Не, Волтрон! Не съм и опитвал да създам идеята, че ползването на винетката за две или повече МПС е Законно! (абе, тя идеята, май си я създадох и, си е добра) :wink:
Ясно е, че такъв би следвало да е превода „влизащ в сила от утре”
Но, все пак мисля, че разсъжденията ми също имат логична насоченост... А и като се има предвид, че републиканските ни пътища са като швейцарско сиренце, и че преди 2,5-години си купих бусче в отлично състояние а сега цялата му ходова част е за смяна... (не го ползвам за товари, а по-скоро е като подвижен офис)
Та затова си мисля, че и аз бих ползвал една винетка за две МПС. Тук да ме прощават твърдите защитници на Закона!
Преди време пътувах и си тананиках, а сега пътувам и псувам като хамалин...
Само ми се ще да вметна, че метафората с марката за писмото няма общо с казуса. Защото услугата по изпращане и доставяне на същото вече е извършена и би следвало за нея да е заплатено. А винетката е за опредлен период през, който дали ще съм едно или друго МПС, то аз ползвам пътищата в този период.
Приятна вечер от мен! :D

пп. По една друга тема, докато стане Пожарникар ще трябва да изяде доста фурни хляб... Но, дано пък успее и да е добър в начинанието...
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikoafg » 04 Мар 2010, 20:38

:D 8) :lol: Да добавя и аз нещо кьм темата.За законно или не няма да споря,то по закон е ясно 4е не е тьи като ако беше, май щеше да се описват автомобилите за който ще се ползва на гарба и но друг си остава вапроса дали ще те хванат.Но при плъзналите 'ментета' на винетки който са на 1/3 от реалната стоиност на истинските все пове4е ще бъдат проверявани така 4е,всеки да си прави сметката ходи обеснявай 4е ти е за първи път.
nikoafg
Младши потребител

Назад към Административно право