Здравейте, отивам си на работа нормално на 01.03.2010 и ми връчват заповед за освобождаване по чл.328 ал.1 т.5 която се отнася за липса на качества в мен и ми казват че съм свободен като ще ми изплатят и брутната заплата за месец март. Въпросът ми е следният: могат ли да ме освободят по този начин сле като съм работил във фирмата 2 години и 4 месеца без да има промяна в длъжността ми и ако ги съдя дали мога да спечеля или само ще загубя време и пари?
И още малко информация - не се знае още дали ще наемат нов човек!
Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
освобождаване от работа
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: освобождаване от работа
От написаното от Вас разбирам, че 2 г. и 4 м. сте били подходящ за длъжността, която заемате, а сега изведнъж загубихте качества за ефективното й изпълнение и ви освобождават по чл.328, ал.1, т.5 КТ? Да не би да имате личен конфликт и да ви търсят цаката? Както и да е, възможностите за реакция са следните: опитайте се да подразберете дали всъщност не ви освобождават заради съкращение в щата /чл.328,ал.1, т.3/или заради намаляване обема на работата/т.3/? При първата хипотеза не би трябвало да назначават другиго на Вашето място. При втората хипотеза трябва да докажат в съда с всички видове доказателства, че обемът на работата наистина е намалял /това така ли е, знаете Вие/. Има смисъл да водите дело дори и само заради обезщетение за времето, през което евентуално бихте останали без работа. Ако успеете да докажете, че имате професионални качества за длъжността, която заемате /можете да се обърнете към Инспекцията по труда или към висококвалифициран адвокат по трудово право, за да ви обясни как се доказва това - аз не съм много добър в тази материя, признавам си/, ще бъдете възстановен от съда на работа и заповедта за уволнение ще бъде отменена. Ако все пак назначат друг човек на Вашето място, значи не става дума за горните две хипотези. Между другото, Вашата длъжност единствена ли е? Може би става дума за неизвършен подбор по чл.329,ал.1 КТ? Ако работодателят Ви е желал да запази по-добрия от двамата служители на една и съща длъжност, е бил длъжен да извърши мотивиран подбор. Ако и това не е така, значи Ви търсят цаката по плосък начин с чл.328, ал.1, т.5. Срокът за обжалване заповедта за уволнение е двумесечен, считано от изтичане срока на отправеното Ви предизвестие. Ако ви интересуват подробности, пишете ми на mamaleone1968@abv.bg.Ще се опитам да помогна.Желая Ви успех!
- inesgerero
- Младши потребител
Благодаря за информацията!
Ето и още малко от мен - нещо което научих преди малко - липсволо ми хъс и настоятелност, което всъщност не е така и мога много лесно да го докажа поради определени факти които са налице! От тук нататак моля за помощ относно как мога да ги осъдя за тяхната приумица. Твърдо съм решен да си търся правата!
Ето и още малко от мен - нещо което научих преди малко - липсволо ми хъс и настоятелност, което всъщност не е така и мога много лесно да го докажа поради определени факти които са налице! От тук нататак моля за помощ относно как мога да ги осъдя за тяхната приумица. Твърдо съм решен да си търся правата!
- kocesl
- Нов потребител
kocesl написа:Твърдо съм решен да си търся правата!
И какви права мислите, че имате?
- inspectora
- Активен потребител
ми ако се случи закриване на позицията значи съм освободен неправомерно и говорим вече за друг размер обещетение. Или докажа че всъщност не ми липсват качества, и съм неправомерно освободен! Аз и за това питам какво мога да направя, понеже това е освобождаване по този член е просто приумица за да бъда разкаран!
- kocesl
- Нов потребител
извинявам се но имам още 1 въпрос! след като сам освободен по този член нетрябва ли да съм на работа до края на този месец(30 дни предизвестие от страна на работодателя, а аз не сам на работа от самият момент на заповедта) и ако това е да тогава не трябва ли това да е нарушение от страна на работодателя. Смисал да е законово моето освобождаване само ако бъде по чл.331 ( по чл 330 не е възможно да поясня) и да имам съвсем други парични обещетения от негова страна!
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- kocesl
- Нов потребител
kocesl написа:извинявам се но имам още 1 въпрос! след като сам освободен по този член нетрябва ли да съм на работа до края на този месец(30 дни предизвестие от страна на работодателя, а аз не сам на работа от самият момент на заповедта) и ако това е да тогава не трябва ли това да е нарушение от страна на работодателя. Смисал да е законово моето освобождаване само ако бъде по чл.331 ( по чл 330 не е възможно да поясня) и да имам съвсем други парични обещетения от негова страна!
Благодаря предварително
Не до края на месеца - а 30 календарни дни Сроковете се изчисляват по календарни дни, месеци и прочие. Към момента вашия трудов договор не е прекратен и можете да изпълянвате задълженията си по него.
- advokat__nikolov
Работодателят обаче може да прекрати трудовия договор и преди да изтече срока на предизвестието, само че ще ви дължи обезщетение - чл.220
- advokat__nikolov
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|