- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Напускане по чл. 327 т2 от КТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Напускане по чл. 327 т2 от КТ
Накратко - става въпрос за неизплатени заплати. Но след като ходих на консултация с адвокат се оказа, че при мен има някакъв прецедент. Става въпрос, че договорът ми на мен и на всички колеги е за 335лв. Интересното е обаче, че в нашата фирма няма ведомост за заплати - никой от нас не се е подписвал никога, че е получавал пари, не сме подписвали и разходни ордери. Имаме дебитни карти по които шефа ни превежда пари - един път 500, един път 400, реално и примерно за 1 месец взимаш 900, колкото и е заплатата. Има вноски и преди да сме били на трудов договор тоест от февруари 2009 ( аз съм на договор от март 2009) Тези пари се внасят от шефа ми като ЧАСТНО ЛИЦЕ. Когато отидохме при адвокатката тя се хвана за главата, обяснихме й, че никога не сме попълвали молба за отпуска съответно не сме и получавали заповед за такава, но сме ползвали. Според нея можем да съдим работодателят за всички заплати от март месец 2009 до сега. Каза, че ще провери казуса като попита счетоводни къщи, как аджеба тези плащания се описват счетоводно. След проверката се оказа, че евентуално тези пари са вадени от фирмена сметка и слагани по нашите ... и според нея съдът може да ги признае като получени заплати... но идва въпросът ако съдът признае тези суми излиза, че шефът ми е крил данъци и осигуровки - какви са последствията за него ? Според адвокатката ми това е доста оплетен случай. Каза че ако сезираме ИТ това може да му донесе главоболия на него но пари на нас едва ли. Взех да си мисля ако я сезираме дали няма чрез проверката да сме сигурни, че той не може да докаже изплащането на заплатите и оттам да го съдим за тях. Интересното е и друго - от 22 декември той не е превеждал пари освен едни 300лв на 26 февруари. В най-лошия случай ще мога ли да го съдя за януарска, февруарски и едно обезщететие по чл 221 мисля ? ... Някакви идеи или подобен опит ?
- kreatora3
- Нов потребител
Re: Напускане по чл. 327 т2 от КТ
Случаят Ви е още по-сложен от това, което си мислите. Тези преводи, получавани от шефа Ви - частно лице, на какво основание са получавани? Той /физическото лице/ не Ви е работодател и Вие смятате, че това не са заплати. Добре, но тогава трябва да имате отговор на въпроса какво са. Дали това е дарение - тогава дали сте платил данък... Дали е заем и трябва да му ги върнете... Дали е нещо друго...
- via2001
- Младши потребител
Да това беше споменато от адвокатката ми ... други идеи ?
- kreatora3
- Нов потребител
Положението Ви е неизгодно.
Фирмата може да си потърси недължимо платените пари (договорът Ви е за 350лв., а сте получавали по 900 лв. на месец), с лихвите, като може да се окаже, че имате да връщате много повече, отколкото да вземате.
Ако пък преводът не се признае за заплата - шефът ще си търси цялата преведена сума отново с лихвите.
В резюме - по-добре е да не предприемате нищо.
Фирмата може да си потърси недължимо платените пари (договорът Ви е за 350лв., а сте получавали по 900 лв. на месец), с лихвите, като може да се окаже, че имате да връщате много повече, отколкото да вземате.
Ако пък преводът не се признае за заплата - шефът ще си търси цялата преведена сума отново с лихвите.
В резюме - по-добре е да не предприемате нищо.
- rts
- Активен потребител
А ако примерно претендираме, че не сме получавали заплати, а това по картите са комисионни, които сме договорили устно ? Все пак длъжността ни е продавач-консултант. В крайна сметка ще си гоним тези 335лв на месец.
Освен някой да ни препоръча още един адвокат по трудови дела, за да направим нова консултация.
Сега извадих разпечатка на всички транзакции по картата - на всички основанието е захранване на сметка.
Освен някой да ни препоръча още един адвокат по трудови дела, за да направим нова консултация.
Сега извадих разпечатка на всички транзакции по картата - на всички основанието е захранване на сметка.
- kreatora3
- Нов потребител
"Комисионните" са възнаграждения за осъществени услуги - съответно те от една страна са доход, който подлежи на деклариране от Вас и облагане. От друга страна Вие нямате никакви отношения нито трудови нито граждански с физическото лице, което Ви е плащало - какви услуги сте му извършвали на него лично, че Ви е плащал комисионни?! Смятам, че трябва да забравите за периода, през който реално сте си получавал /а/ уговореното възнаграждение и да не се опитвате да търсите вариант за повторно плащане на заплата за този период. Всякакъв подобен опит според мен ще срещне адекватна защита и ще има защо. Що се отнася до времето, през което наистина не сте получавал /а/ заплата - това, което успешно можете да претендирате и получите е писмено уговорената заплата.
- via2001
- Младши потребител
Според мен това нещо,което го твърдите би трябвало да се приеме от съда.Реално..превеждани заплати няма- съответно искате си ги.Отсреща той вади някакви платежни от частно лице, които твърдите че са извън трудовия договор,поради която причина са превеждани от частно лице, а не от фирма.
Незнам..според мен би трябвало да е така..понеже съм още студент , ако има някои действащ юрист нека ви даде по-конкретен отговор!
Незнам..според мен би трябвало да е така..понеже съм още студент , ако има някои действащ юрист нека ви даде по-конкретен отговор!
- nickche
- Нов потребител
nickche написа:Според мен това нещо,което го твърдите би трябвало да се приеме от съда.Реално..превеждани заплати няма- съответно искате си ги.Отсреща той вади някакви платежни от частно лице, които твърдите че са извън трудовия договор,поради която причина са превеждани от частно лице, а не от фирма.
Това, което се твърди, следва да се докаже, за да се "приеме" от съда
Реално положението на питащия/ата е такова, че е най-добре да спре да се занимава - първо ще спести разходи за адвокати и второ работодателят и той няма да се занимава с него/нея!!!
Според мен, при тази фактическа обстановка /още повече, че на практика някои от фактите са подкрепени с "железни" доказателства, а други изобщо не биха могли да се докажат /, ако питащият/ата се захване с дела, то в един момент ще се окаже в доста лоша ситуация ...
Всеки средностатистически юрист ще "види" двете правоотношения: 1.Неплащане на заплати по 335 лева за една година => най-вероятно работодателят ще бъде осъден за сумата ...
2.Неоснователно обогатяване /примерно, ако не се изнамери друго / от страна на питащия/ата за сметка на някакво физическо лице в размер около 3 пъти по-голям от дължимата заплата => най-вероятно питащият/ата ще бъде осъден/а за сумата ...
Айде поиграйте си сега вече и на математика и си преценете кой е "прецакан"...
С две думи - rts го е описал много точно ... включително какво би се случило ако се тръгне да се "уринира срещу вятъра"
Следващия път пак подписвайте договор за 335 лева при "устна договорка" за 3 пъти повече и чакайте милионите /устно договорени/
- inspectora
- Активен потребител
Днес бяхме при друг адвокат за нова консултация. Според него няма да пледираме, че това по картите не са заплати, напротив - това са заплати и ние имаме устна договорка за 900лв ( което е доказуемо от банковите извлечения, въпреки че са от частно лице - все пак това лице ни се явява и работодател). И ще гоним парите по този параграф. Според адвоката тезата на неоснователно обогатяване няма как да мине- тоест след като сме не трудов договор и сме вършили работа няма как да е неоснователно. Посъветва ни първо да направим нотариална покана за неизплатените пари и ако оттам не се стресне и не даде да заведем дело и да сезираме ИТ. Тоест той трябва да притегли нещата дали да се занимава с проверка която няма да издържи или да се уговори с нас по някакъв начин и ние да вземем това което ни дължи. Адвоката каза, че ще са ни нужни и свидетели, които да потвърдят че има такава уговорка - бивши работници. Такива има и са готови да го направят.
- kreatora3
- Нов потребител
Колегата по-горе правилно Ви е написал да не се занимавате.
Първо, няма никакъв проблем да осъдите работодателя си да изплати заплатите от по 300 лева за последната година.
Но, той ще образува дело за неоснователно обогатяване и ще го спечели, защото парите са превеждани от ФЛ, а не от името на търговското дружество. Няма значение, че ФЛ е управител на дружеството.
Освен това, последният адвокат, който сте намерили добре си е поресметна интереса: 900лв. х 12 месеца = 10800 лв. материален интерес и ще се получи един приличен хонорар. Като мсе има предвид и това, че вероятно ще го използвате и при делата срещу Вас за неоснователно обогатяване, където материалният интерес, съответно хонорарът ще е доста по-голям, естествено, че ще Ви каже да водите дела.
И не на последно място - съгласно императивна разпоредба на КТ трудовият договор се сключва в писмена форма, а друга императивна разпоредба предвижда, че в тр. договор се определя основното и допълнителните трудови възнаграждения.
Помислете отново!
Първо, няма никакъв проблем да осъдите работодателя си да изплати заплатите от по 300 лева за последната година.
Но, той ще образува дело за неоснователно обогатяване и ще го спечели, защото парите са превеждани от ФЛ, а не от името на търговското дружество. Няма значение, че ФЛ е управител на дружеството.
Освен това, последният адвокат, който сте намерили добре си е поресметна интереса: 900лв. х 12 месеца = 10800 лв. материален интерес и ще се получи един приличен хонорар. Като мсе има предвид и това, че вероятно ще го използвате и при делата срещу Вас за неоснователно обогатяване, където материалният интерес, съответно хонорарът ще е доста по-голям, естествено, че ще Ви каже да водите дела.
И не на последно място - съгласно императивна разпоредба на КТ трудовият договор се сключва в писмена форма, а друга императивна разпоредба предвижда, че в тр. договор се определя основното и допълнителните трудови възнаграждения.
Помислете отново!
- asendaskalov
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|