"Истинската демокрация на първо място и преди всичко се отличава с масовото участие на гражданите във взимането на решения.С директно участие,намира своя най-автентичен израз в народната асамблея и постоянният диалог свързан с организацията на съвместният живот.Репрезентативната и парламентарна форма узурптира името на демокрацията,имитира волята на гражданите в правото им да гласуват - за нищо.Да избират между светло сиво и тъмно сиво не е истински избор.Мнозинството от креслата в парламента са заети от икономически доминиращата класа.Едно и също са десницата и претендиращите за социалдемократична левица.Властта не трябва да се завзема.Трябва да бъде разрушена.Защото е тиранична по своята природа.Дали ще е упражнявана от един крал,диктатор или президент.Единствената разлика в случая с парламентарната демокрация е,че робите живеят с илюзията,че могат сами да изберат господарят ,на когото да служат.Вота ги прави съучастници на тиранията,която ги потиска.
Народа определя и законите и всичко. Това е демокрация.Без референдум и митинг никакво решаване на закон или ..какво е демократична България...........
- Дата и час: 01 Дек 2024, 14:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дефиниция демокрация
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дефиниция демокрация
Namakak, няма как, да не ми прозвучиш идеалистично "по детски". Какво значи δέμος и κράτος ... най-напред?!
Demos означава народ
Kratos - държава
Кога държавата ще стане народна или народът ще си запринадлежи на държавата ... това един Бог не знае?!?
ДЕМОКРАЦИЯ или ... КРАТОДЕМИЯ ?! И това никой не знае, но звучи като пандемия от принадлежност на едното към другото. Заразиш ли се, няма отървия.
С риск да прозвуча досадно ще кажа следното:
- Докато демоса получава заплащане (на яве - не на книга) средно 400 български лЪва, а парното + тока + водата + данъците му и т.н. са в размер на 700 лЪва - няма как кратоса да е демос!
- Докато демоса заплаща здравни осигуровки, а получава попски опявки за далеч по-ниска цена - кратоса не е демос!
-Докато демоса получава неадекватно образование за големи суми в кратоса си, а заплаща далеч по-малки и получава далеч по-адекватно образование в чужбина - е@@@х го и хъшовския кратос! Естествено тези младежи там, в чужбината ще се омъжат/женят, ще приложат знанията си, потенциалът и т.н., а кратоса ще продължи да ръмжи, че му се срива демос-графос-ът!
- Докато кратоса гони бандитите (20 год. се гонят... не е ден-два!!!), а в демоса от глад умират АНГЕЛИ, какво ще се случи?! Докато кратоса ДОГОНИ и овършее престъпността, кой демос ще е останал да живее здЙес?!
- Докато аз - демоса пиша всичко това, нямам АБСОЛЮТНО никаква представа кой се е намъкнал в къщи, дали няма ме убие, обере... и тези 3 неща?! Пази Боже!
Като демос, ЯВНО аз не съм фактор, кратоса СПИ ... а бъдещето е цялото в л@@@йна!
Иванчо попитал баща си:
-Тате какво е демокрация?
Бащата му отвърнал:
- Виж сега татковото, нали аз нося парите в къщи, значи аз съм правителството. Майка ти ги насочва, значи тя е ръководен орган. Прислужницата изпълнява заръките на майка ти, значи тя е трудещите се.Ти си този за когото се разходват, тоест ти си народа и малкото ти братче съответно и то, като бъдещето на нацията.
През същата нощ Иванчо се събужда и вижда братчето - напълнило памперса, тича в спалнята на родителите, вижда - майка му спи непробудно, а баща му го няма. Отива в стаята на прислужницата, вижда баща си да @@@@ ... прислужницата ...
На сутринта ...
Иванчо:
- Тате, разбрах какво е демокрация:
Докато правителството се ебава с трудещите се ръководния орган спи, народът търси изход, а бъдещето е цялото в л@@@на!
... да натискам бързо "изпрати", че знае ли се-не се ли?! Кой Демокрит, кой Ендокрипт?!
Demos означава народ
Kratos - държава
Кога държавата ще стане народна или народът ще си запринадлежи на държавата ... това един Бог не знае?!?
ДЕМОКРАЦИЯ или ... КРАТОДЕМИЯ ?! И това никой не знае, но звучи като пандемия от принадлежност на едното към другото. Заразиш ли се, няма отървия.
С риск да прозвуча досадно ще кажа следното:
- Докато демоса получава заплащане (на яве - не на книга) средно 400 български лЪва, а парното + тока + водата + данъците му и т.н. са в размер на 700 лЪва - няма как кратоса да е демос!
- Докато демоса заплаща здравни осигуровки, а получава попски опявки за далеч по-ниска цена - кратоса не е демос!
-Докато демоса получава неадекватно образование за големи суми в кратоса си, а заплаща далеч по-малки и получава далеч по-адекватно образование в чужбина - е@@@х го и хъшовския кратос! Естествено тези младежи там, в чужбината ще се омъжат/женят, ще приложат знанията си, потенциалът и т.н., а кратоса ще продължи да ръмжи, че му се срива демос-графос-ът!
- Докато кратоса гони бандитите (20 год. се гонят... не е ден-два!!!), а в демоса от глад умират АНГЕЛИ, какво ще се случи?! Докато кратоса ДОГОНИ и овършее престъпността, кой демос ще е останал да живее здЙес?!
- Докато аз - демоса пиша всичко това, нямам АБСОЛЮТНО никаква представа кой се е намъкнал в къщи, дали няма ме убие, обере... и тези 3 неща?! Пази Боже!
Като демос, ЯВНО аз не съм фактор, кратоса СПИ ... а бъдещето е цялото в л@@@йна!
Иванчо попитал баща си:
-Тате какво е демокрация?
Бащата му отвърнал:
- Виж сега татковото, нали аз нося парите в къщи, значи аз съм правителството. Майка ти ги насочва, значи тя е ръководен орган. Прислужницата изпълнява заръките на майка ти, значи тя е трудещите се.Ти си този за когото се разходват, тоест ти си народа и малкото ти братче съответно и то, като бъдещето на нацията.
През същата нощ Иванчо се събужда и вижда братчето - напълнило памперса, тича в спалнята на родителите, вижда - майка му спи непробудно, а баща му го няма. Отива в стаята на прислужницата, вижда баща си да @@@@ ... прислужницата ...
На сутринта ...
Иванчо:
- Тате, разбрах какво е демокрация:
Докато правителството се ебава с трудещите се ръководния орган спи, народът търси изход, а бъдещето е цялото в л@@@на!
... да натискам бързо "изпрати", че знае ли се-не се ли?! Кой Демокрит, кой Ендокрипт?!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
Личното ми мнение е, че в зародиша си демокрацията съдържа робството и не може да съществува без него.
В древна Гърция, където се е зародила, демокрация е имало само и единствено за свободните И до днес това не се е променило, ама никак. Бях чела някъде латинска сентенция (ама не си я спомням вече), нещо от рода на... "който е стигнал до там (толкова е обеднял), че да отдава труда си срещу заплащане, неизменно става роб".
В древна Гърция, където се е зародила, демокрация е имало само и единствено за свободните И до днес това не се е променило, ама никак. Бях чела някъде латинска сентенция (ама не си я спомням вече), нещо от рода на... "който е стигнал до там (толкова е обеднял), че да отдава труда си срещу заплащане, неизменно става роб".
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
bebitor написа:"който е стигнал до там (толкова е обеднял), че да отдава труда си срещу заплащане, неизменно става роб".
Има нещо вярно в това, доколкото робите са работели максимум по 6 часа на ден, а днес "свободните" работят от 8 до 14 часа на ден...
Иначе за демокрацията най-простото определение е, че представлява диктатура на мнозинството над малцинството...в противоречие на технократичните и аристократичните идеи, че само малцина притежават нужните качества, за да вземат решения и да направляват съдбата на народа.
Идеалният вариант е съчетание от двете.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Един шофьор на TIR малко след 10.11.1989г. ми каза:
"Демокрацията е победа на мнозинството над здравия разум"
Това със сигурност не го е измислил тираджията, затова се замислете!
"Демокрацията е победа на мнозинството над здравия разум"
Това със сигурност не го е измислил тираджията, затова се замислете!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Линка, който е дал namakak започва с кадри от филма They Live. За първи път чух за този филм в една лекция на Славой Жижек - може би най -интересния жив ляв философ. Тезите му за демокрацията, съвременната идеология и т.н. са изключително самобитни. В vbox може да бъде открита тази негова лекция, но само за да ви запозная що за странен чешит е той ви пускам едно пет-минутно филче от друга негова лекция.
- kalin_anguelov
- Младши потребител
Демокрацията дава най-голям шанс на всеки да успее, без да е зависим дали родителите му са активни борци(комунизъм), или фамилията му е подпомогнала установяването на съотвветния режим(авторитзризъм). Аз мисля, че няма смисъл да се оплакваме от демокрацията - да хулим евреи, американци, или да търсим някакъв световен заговор. Най-добре е да се възползваме максимално от системата и възможностите, които дава. Всеки, който е готов да плати цената може да успее. Въпросът е дали ти стиска и дали си готов на това, или предпочиташ да намираш оправдания изън себе си, които все ти пречат.
Добра или лоша система в момента няма значение. Просто правете, каквото можете, с каквото имате, където сте и сами ще се учудите от резултатите.
Съвременните роби съществуват. Ето ви една аналогия, над която да се замислите. В древен Рим робите са имали храна, покрив, семейство. Не са били само бачкатори, а са вършели и доста интелектуален труд. Не са можели да пътуват свободно и не са можели да разполагат с времето си свободно. Зависили са изключително от господаря си. Търгували са с тях.
Съвременният работник в България - има дом, има семейство, изкарва за прехрана. Няма възможност да пътува извън страната-повечето семейства карат месец за месец и каквото изкарат го похарчват до края на месеца. Работният ден обикновено е от 8-17, но с пътуването става от 7-19. Командироват ги, карат ги да работят извънредно, като обикновенно не плащат за това. Зависят от работодателя си, защото карат от месец за месец и не могат да си позволят да останат без работа. И наистина, могат да сменят местоработата си, но и работодателя може да ги "продаде", заедно с предприятието.
Добра или лоша система в момента няма значение. Просто правете, каквото можете, с каквото имате, където сте и сами ще се учудите от резултатите.
Съвременните роби съществуват. Ето ви една аналогия, над която да се замислите. В древен Рим робите са имали храна, покрив, семейство. Не са били само бачкатори, а са вършели и доста интелектуален труд. Не са можели да пътуват свободно и не са можели да разполагат с времето си свободно. Зависили са изключително от господаря си. Търгували са с тях.
Съвременният работник в България - има дом, има семейство, изкарва за прехрана. Няма възможност да пътува извън страната-повечето семейства карат месец за месец и каквото изкарат го похарчват до края на месеца. Работният ден обикновено е от 8-17, но с пътуването става от 7-19. Командироват ги, карат ги да работят извънредно, като обикновенно не плащат за това. Зависят от работодателя си, защото карат от месец за месец и не могат да си позволят да останат без работа. И наистина, могат да сменят местоработата си, но и работодателя може да ги "продаде", заедно с предприятието.
- nksuccess
- Потребител
Обърнете внимание как, за разлика от България, сега дори Египет реформира Конституцията си чрез референдум -- http://news.ibox.bg/news/id_835621473, http://www.euronews.net/2011/03/20/egyp ... ge-turnout
- kostadin_yordanov
- Потребител
Господи, как е възможно...На едно и също място "демокрацията" и "лайната".
Господа, Вие и Вашите клипчета сте перверзни и цинични.Моля Ви, скрийте се завинаги!
Господа, Вие и Вашите клипчета сте перверзни и цинични.Моля Ви, скрийте се завинаги!
- vili_123
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|