начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Отмяна на ПАМ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отмяна на ПАМ

Мнениеот yminkov » 25 Фев 2010, 18:49

Здравейте,

преди няколко месеца, членувах в дружество, което в последвие натрупа големи дългове към НАП. Съответно, като собственик и управител на дружеството, чрез писмо на ТД на НАП ми наложиха ПАМ по чл.75 т.5 по ЗБДС/ЗБЛД. Не обжалвах в срок, наложената ми мярка. Към настоящият момент, нямам нищо общо с дружеството, освен това, че съм бивш собственик, но нямам представа относно процедурата по отмяната на тази ПАМ. Посъветвах се с адвокат, но тя ми съобщи, че отмяната на ПАМ при тези обстоятелсва е много трудно нещо, почти невъзможно. Обърнах се към зам. директорът на отдел "Събирания" към НАП първо с молба, а вчера разговарях лично, но техният отговор като цяло е "Не!". Въпросът ми към Вас е как мога и към кого да се обърна, за да бъде отменена тази административна мярка?

Благодаря, предварително!
yminkov
Младши потребител

Re: Отмяна на ПАМ

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Фев 2010, 19:21

Чрез адвокат до административния съд.

Но практиката не е във Ваша полза.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот yminkov » 25 Фев 2010, 19:29

Да, но не съм длъжник нито като физическо, нито като юридическо лице и на практика нямам задължения.
yminkov
Младши потребител

Мнениеот korry » 25 Фев 2010, 19:57

в момента чакам заседание на върховен административен съд
съдя се с МВРто за ПАМ понеже дължа на банка над 5000лв

Потърси с търсачката "ПАМ" - там ще намериш и моята тема.

общо взето в българия практиката наистина не е в наша - на длъжниците -полза. Освен това скоро направиха закона още по-строг. В смисъл че преди МВР можеше ако иска да наложи ПАМ (може и да не наложи) а сега е ДЛЪЖЕН да ти сложи.

Можеш да откриеш моя случай и решението от административно дело 220/2009 на Ямболски административен съд (не е в моя полза).

Правната защита в моя случай (приложима и към теб) е следната:
Тръгва се от Европейската конвенция за правата на човека, засягаща правото ти на движение в ЕС. Директива 27 (или 28 забравих) също е релевантна, чл.27.

После имаш Чл.5 на Конституцията на РБ и чл.5 на Административно процесуалния кодекс които гласят че международните договори са с по-голяма сила и тежат повече от местното национално законодателство.

Съветвам те задължително да почнеш да се съдиш с МВРто (разбира се ако нямаш средства за покриване на задълженията, имаш само 1 имот, в който живееш и прочее причини)
Минималния Адвокатски хонорар е 150лв за административно дело.
Ако си на социални помощи - помоли съда да ти назначат служебен.

Моя път е след като съм загубил в ямбол, сега чакам да загубя във върховен административен съд и после да заведа дело в Страсбург.
Дело в Страсбург се завежда много лесно! Безплатно е, не ти трябва преводач, не ти трябва адвокат (тоест ще ти назначат служебен)

Янка Ринер успешно е осъдила България в Страсбург заради това че е дължала данъци към България. Съответно България й налага ПАМ. И така дълги години.

В мотивите си европейския съд в крайна сметка казва, че да речем може да се наложи ПАМ но за известен период и при определени обстоятелства. Такива обстоятелства всъщност няма! Нито едно изпълнителско действие от сорта на запори, продажби на търг и прочее не изисква ти да си физически присъствен в България! (освен запор на заплата)

Тоест налагането на ПАМ заради това че дължиш пари НЕПРОПОРЦИОНАЛНО нарушава правата ти на гражданин на ЕС!

Съвсем наскоро Георги Гочев осъди България за абсолютно същото!
Това ме кара да мисля, че имам големи шансове да осъдя България, да си поискам обезщетение и в крайна сметка България да ми плати дълга към банката (ееех мечти, мечти :wink: )

Надявам се да съм ти бил полезен :)
korry
Потребител

Мнениеот yminkov » 25 Фев 2010, 20:05

Това наистина е добра идея. На мен ми хрумна да поискам удостоверение от НАП за дължими суми, след което да го представя пред административния съд и по този начин да докажа, че обстоятелствата са отпаднали. :)
yminkov
Младши потребител

Назад към Административно право