- Дата и час: 26 Ное 2024, 10:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Решение на дело за неправомерно съкращение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Решение на дело за неправомерно съкращение
Накратко: Аз съм майка на дете до 3год. След неправомерно съкращение( без разрешение на ИТ) заведох дело. Иска беше за отмяна на съкращението и изплащане на обещетение в размер на 6 заплати. Днес получих решението на съда, което е отмяна на съкращението и връщане на работа. Но по въпроса с обещетението- иска е отхвърлен като "неоснователен и недоказан". Т.е. не сме доказали че през тези 6 месеца съм била безработна за да ми изплатят обещетение.
Въпроса ми е: Това грешка на съда ли е че не е поискал такова доказателство или е грешка на адвоката че не е представил същото?
Ще ми се да знам дали адвоката ми е некомпетентен и дали трябва да го сменя, т.к. смятам да обжалвам пред окръжния съд?
Благодаря
Въпроса ми е: Това грешка на съда ли е че не е поискал такова доказателство или е грешка на адвоката че не е представил същото?
Ще ми се да знам дали адвоката ми е некомпетентен и дали трябва да го сменя, т.к. смятам да обжалвам пред окръжния съд?
Благодаря
- poli_80
- Младши потребител
Re: Решение на дело за неправомерно съкращение
Дори и да смените колегата, не вярвам да успеете на въззив.
И, само да вметна - съдът не е в грешка. С определение е указана доказателствената тежест за твърдяните факти, но съдът няма задължение да сочи точно доказателствата, какво следва да представят страните.
Честито. Връщат ви на работа. И това е нещо в тази криза.
И, само да вметна - съдът не е в грешка. С определение е указана доказателствената тежест за твърдяните факти, но съдът няма задължение да сочи точно доказателствата, какво следва да представят страните.
Честито. Връщат ви на работа. И това е нещо в тази криза.
- Гост.
- Старши потребител
значи щом съдът не присъди това което искате колегите ми са виновни, а ако бяхте спечелили всичко щяхте ли да му благодарите
и все пак радвайте се че сте на работа а дали искате да работите във фирмата си е друг въпрос
и все пак радвайте се че сте на работа а дали искате да работите във фирмата си е друг въпрос
- boiko62
- Младши потребител
Бойко, не че принципно не си прав в съжденията си, но в конкретната хипотеза предлагам по-обрани изказвания.
- Гост.
- Старши потребител
И все пак от Вашите отговори разбирам че грешката е на адвоката.
Има ли обаче някакъв шанс ако продължа по нататък, че нещо не ми стана ясно?
Всъщност въобще не се радвам от "връщането ми на работа" , т.к. неуредиците при този работодател са твърде много- забавяне на осигуровки и заплати, полагане на извънреден и нощен труд без заплащане и др. Пък и нали се сещате че щом веднъж съм му се опълчила той ще намери начин да се отърве от мен или ще направи живота ми черен така че сама да напусна.
Всъщност аз затова и започнах това дело- за да му покажа че не може да се подиграва с труда на хората. Като в началото всички ме убеждаваха( включително и Вие тук във форума) че спечелването на делото ми е сигурно, но днес нещо не се чувствам като победител
Има ли обаче някакъв шанс ако продължа по нататък, че нещо не ми стана ясно?
Всъщност въобще не се радвам от "връщането ми на работа" , т.к. неуредиците при този работодател са твърде много- забавяне на осигуровки и заплати, полагане на извънреден и нощен труд без заплащане и др. Пък и нали се сещате че щом веднъж съм му се опълчила той ще намери начин да се отърве от мен или ще направи живота ми черен така че сама да напусна.
Всъщност аз затова и започнах това дело- за да му покажа че не може да се подиграва с труда на хората. Като в началото всички ме убеждаваха( включително и Вие тук във форума) че спечелването на делото ми е сигурно, но днес нещо не се чувствам като победител
- poli_80
- Младши потребител
Моят адвокат също ме изигра по този начин. Не ми позволи да докажа, че не съм работила през този период и по този начин не успях да взема 6 - месечното обезщетение. Доказването, че не си работил при друг работодател става с декларация, копие на трудова книжка или копие на регистрационна карта в Бюро по труда.Във Вашият случай е възможно въобще да не е предявил такава претенция - изплащане на 6 - месечното обезещетние, а само отмяна на заповедта и възстановяване на работа.
Изрично попитайте адвоката си защо не сте получила 6 - месечното обезещетие за оставане без работа.
Изрично попитайте адвоката си защо не сте получила 6 - месечното обезещетие за оставане без работа.
- begum
- Младши потребител
begum написа:Моят адвокат също ме изигра по този начин. Не ми позволи да докажа, че не съм работила през този период и по този начин не успях да взема 6 - месечното обезщетение. Доказването, че не си работил при друг работодател става с декларация, копие на трудова книжка или копие на регистрационна карта в Бюро по труда.Във Вашият случай е възможно въобще да не е предявил такава претенция - изплащане на 6 - месечното обезещетние, а само отмяна на заповедта и възстановяване на работа.
Във иска ми беше посочено изплащане на обещетение за 6 месеца, но не сме представяли копие от трудовата книжка и декларация. Чак сега след като излезе решението адвокатката ми поиска трудовата книжка, а в същото време обвини съдийката че не е изисквала такова доказателство.
И аз сега незнам - кой прав и кой крив?
- poli_80
- Младши потребител
Виновен е само и единствено адвоката. В разпореждането на съда пише, че работника трябва да докаже, че е останал без работа в период от 6 - месеца и отговорността е на работника да представи това доказателство в съдебното заседание преди да излезе решението. Това, разбира се, адвокатите го знаят много добре....
- begum
- Младши потребител
До boiko62: ами нали точно затова наемаме адвокати да ни представляват в съда. Аз не съм юрист и си плащам за услугата на такъв, защото се предполага, че той познава реда и законите и той би трябвало да обясни на клиента си какво трябва и какво не трябва да прави,какви документи да представи в съда и т.н. По подобен начин "изгоря" с обезщетението при незаконно уволнение и моя приятелка.
Нямало доказателства, че не е работила през въпросните 6 месеца. В същото време адвокатът и не е представил нито трудовата книжка, нито документа от БТ.
Което на мен лично ми намирисва на споразумение с фирмата работодател зад гърба на клиента. Да, тя отиде при друг адвокат, който предложи да възобнови делото, но тя няма вече финансовата възможност да започне. А между другото сина и е тежко болен и тя повече от всякога се нуждае от пари и вместо да получи някакви /които и се полагат по закон/ тя потъна още повече. Живота е страшно гаден понякога....
Нямало доказателства, че не е работила през въпросните 6 месеца. В същото време адвокатът и не е представил нито трудовата книжка, нито документа от БТ.
Което на мен лично ми намирисва на споразумение с фирмата работодател зад гърба на клиента. Да, тя отиде при друг адвокат, който предложи да възобнови делото, но тя няма вече финансовата възможност да започне. А между другото сина и е тежко болен и тя повече от всякога се нуждае от пари и вместо да получи някакви /които и се полагат по закон/ тя потъна още повече. Живота е страшно гаден понякога....
- eva_0608
- Нов потребител
Вчера подадохме иска за обжалване в окръжния съд. Да видим какво ще стане. Ако се провлачи още 6 месеца направо ще полудея.
Интересното беше че аз очаквах адвокатката да ми поиска още пари за новия иск, но това не се случи.(досега съм дала само 300лв. в началото)
Интересно ми е дали това е нормално или просто адвокатката е гузна за грешката си (беше видимо притеснена, докато разговаряхме) или може би ще ми поиска впоследствие?
Интересното беше че аз очаквах адвокатката да ми поиска още пари за новия иск, но това не се случи.(досега съм дала само 300лв. в началото)
Интересно ми е дали това е нормално или просто адвокатката е гузна за грешката си (беше видимо притеснена, докато разговаряхме) или може би ще ми поиска впоследствие?
- poli_80
- Младши потребител
Не. Ще бъде кратка агонията. Съжалявам, но ще загубите в това производство.
А таксите...
А таксите...
- Гост.
- Старши потребител
Неразбирам. Бихте ли обяснили по-подробно защо "задължително" ще загубя делото. Нали във въззивното обжалване се представят нови доказателства, които не са представени на първото заседание (в моя случай декларация и копие от трудовата книжка).
Благодаря предварително за отделеното внимание
Благодаря предварително за отделеното внимание
- poli_80
- Младши потребител
poli_80 написа:Нали във въззивното обжалване се представят нови доказателства, които не са представени на първото заседание ...
Това адвокатката ли Ви го каза? /Колко е годишна ако не е тайна?/
- inspectora
- Активен потребител
poli_80 написа:...Като в началото всички ме убеждаваха( включително и Вие тук във форума) че спечелването на делото ми е сигурно....
Върнах се да видя е ли истина това, което твърдите. Не съм ви убеждавала в каквото и да е- тогава, но повярвайте ми! сега със сигурност ще загубите делото.
За ваша сметка ще бъдат и разноските по същото, за което вече ужасно съжалявам. Няма да ме разберете, а и сте пуснали "духчето от бутилката".
Понякога грешките се мултиплицират.
- Гост.
- Старши потребител
poli_80 написа:...Като в началото всички ме убеждаваха (включително и Вие тук във форума) че спечелването на делото ми е сигурно....
Дам ... може и така да е било
Дайте сега да видим:
1.Делото сте го спечелили /все пак 2 от 3 иска си е спечелена работа: резултатът е 2:1 /.
2.Искът за обезщетение, както сама казвате, е отхвърлен поради това, че е недоказан! Не/доказването е един процес на представяне на доказателства. Когато такива не се предоставят на съда ... няма как да се спечели дело ... дори и въпросните доказателства да са били налични и всички /освен съдът/ да са знаели за съществуването им в обективната действителност, то щом не се намират между кориците на делото /вътре в онази зелената папка с номерче, която я съхраняват в съда/ - все едно не съществуват ... Сега кой е виновен за липсата на дадено доказателство в делото няма да коментирам /може пък и съдът да е виновен ... дори и в конкретния случай .../ .... Т.е. обективно погледнато делото е било на 100% спечеляемо, но явно някъде е допусната грешка - или адвокатска, или съдебна ... доколко е поправима ... не се наемам да Ви кажа /въпреки, че за себе си знам с почти 100% сигурност /...
3.
- аз не бих се наел да обяснявам такова нещо ... само ще кажа, че при адвокат, по какъвто и да е повод, се ходи с поне 4-цифрена сума /с по-малко няма смисъл да си губите времето .../ ... Преценяте дали можете да я дадете и дали е икономически обосновано и отивате при положителна преценкаpoli_80 написа:Бихте ли обяснили по-подробно защо "задължително" ще загубя делото.
- inspectora
- Активен потребител
само ще кажа, че при адвокат, по какъвто и да е повод, се ходи с поне 4-цифрена сума /с по-малко няма смисъл да си губите времето .../ ... Преценяте дали можете да я дадете и дали е икономически обосновано и отивате при положителна преценка
Извинявай, ала би ли ми обяснил "положителна преценка"?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Извинявай, ала би ли ми обяснил "положителна преценка"?
За теб - разбира се
Човек преди да иде при адвокат следва да си зададе следните два въпроса:
1.Мога ли сега да си позволя да дам /"инвестирам"/ сумата Х /поне 4-цифрена минимум ако интересът не е голям/ за адвокат?
2.Струва ли си да се занимавам изобщо: време, нерви, разправии за удовлетворяване на интереса, който "гоня", като отчитам, че не е задължително аз да съм прав /това ще го прецени в крайна сметка съдът, като имам предварително ориентировъчно становище от адвокат/?
Та ако отговорите на тези два въпроса, в отношение на кумулативност, са положителни = "положителна преценка"
- inspectora
- Активен потребител
Много извинявайте, но чак сега след като прочетох почти целия ГПК разбрах какво сте имали впредвид.
Забрана за посочване на нови факти и доказателства
Чл. 277. (1) Във въззивното производство не може да се предявяват нови права и нови възражения.
(2) Във въззивното производство може да се изтъкват нови факти и да се посочват нови доказателства, само ако страната докаже, че не е могла да ги изтъкне или посочи своевременно, защото не е могла да знае за тях.
(3) Съдът може да допусне нови доказателства и тогава, когато те не са били допуснати от първоинстанционния съд поради процесуални нарушения. Той може да събира по свой почин доказателства за проверка на събрани в първоинстанционното производство доказателства.
(4) Във въззивното производство може да се представят нови доказателства, само ако страната докаже, че не е могла да се снабди своевременно с тях.
Обаче не ми е толкова лесно да се откажа. Прекалено много разчитах на тези пари(сумата не е никак малка-поне за моето семейство ).
Сигурна съм че има някаква "вратичка" - винаги има.
И почти 100% съм сигурна че някой от Вас тук я знае. Знам че няма да я каже без пари, но МНОГО ВИ МОЛЯ дайте ми поне някаква "сламка" за която да се хвана.
Сърдечно благодаря предварително
Чл. 277. (1) Във въззивното производство не може да се предявяват нови права и нови възражения.
(2) Във въззивното производство може да се изтъкват нови факти и да се посочват нови доказателства, само ако страната докаже, че не е могла да ги изтъкне или посочи своевременно, защото не е могла да знае за тях.
(3) Съдът може да допусне нови доказателства и тогава, когато те не са били допуснати от първоинстанционния съд поради процесуални нарушения. Той може да събира по свой почин доказателства за проверка на събрани в първоинстанционното производство доказателства.
(4) Във въззивното производство може да се представят нови доказателства, само ако страната докаже, че не е могла да се снабди своевременно с тях.
Обаче не ми е толкова лесно да се откажа. Прекалено много разчитах на тези пари(сумата не е никак малка-поне за моето семейство ).
И почти 100% съм сигурна че някой от Вас тук я знае. Знам че няма да я каже без пари, но МНОГО ВИ МОЛЯ дайте ми поне някаква "сламка" за която да се хвана.
- poli_80
- Младши потребител
На мен не ми е известен начин да спечелите това дело, но има възможност да си вземете тези пари...
Хванах се на хорото ( заради детенцето ви) и макар да ми е криво- тук някъде ще се пусна.
Този танц не е моя.
Бъдете здрави у дома. Наистина Ви го желая.
Хванах се на хорото ( заради детенцето ви) и макар да ми е криво- тук някъде ще се пусна.
Този танц не е моя.
Бъдете здрави у дома. Наистина Ви го желая.
- Гост.
- Старши потребител
poli_80 написа:Много извинявайте, но чак сега след като прочетох почти целия ГПК разбрах какво сте имали впредвид.
Ако и адвокатът Ви е чел този ГПК, който цитирате ....
Това е законът, който "важи" в случая:
ГПК написа:Забрана за посочване на нови факти и доказателства
Чл. 266. (1) Във въззивното производство страните не могат да твърдят нови обстоятелства, да сочат и представят доказателства, които са могли да посочат и представят в срок в първоинстанционното производство.
(2) До приключване на съдебното дирене страните могат да:
1. твърдят нови обстоятелства и да сочат и представят нови доказателства само ако не са могли да ги узнаят, посочат и представят до подаване на жалбата съответно в срока за отговор;
2. твърдят нововъзникнали след подаването на жалбата, съответно след изтичане на срока за отговора, обстоятелства, които са от значение за делото, и да посочат и представят доказателства за тях.
(3) Във въззивното производство може да се иска събиране на доказателствата, които не са били допуснати от първоинстанционния съд поради процесуални нарушения.
poli_g написа:На мен не ми е известен начин да спечелите това дело, но има възможност да си вземете тези пари...
х2
... не е и мое това хоро
- inspectora
- Активен потребител
34 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|