начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Помогнете със съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете със съвет

Мнениеот svetli_yo » 05 Фев 2010, 19:34

Здравейте,
Нещата накратко стоят така:
Получих оферта за работа. Приех я. Работодателя ми пусна регистрация за сключен договор (безсрочен) в НОИ със съответното уведомление но така и не ми представи писмен договор, който да подпиша. Справките в НОИ сочат, че осигуровките ми се плащат редовно и върху сумата, която сме договорили. Заплата обаче нямаа , т.е само една 5 месеца!! Следва да отбележа, че дефакто аз така и не съм започнал реално работа тъй като трябваше да съм личен асистент на един консултант, който така и не е пристигнал още т.е стоя си в къщи и чакам но както разбирате не по моя вина. Междувременно нито ми се води, че съм в платен отпуск нито неплатен. Просто нищо, седя и чакам и незнам какво става.
Та как, мислите редно ли е или по-скоро мога ли да изисквам изплащането на дължимите заплати, въпреки, че не съм работил (повтарям пак - не по моя вина). Мога ли да прекъсна договора без предизвестие? И въобще спира ли ме това, че не сме подписали писмен договор а само е изпратена регистрация с НОИ със съответните данни за договора да си търся правата по някакъв начин?
Благодаря предварително на всеки отзовал се!!
svetli_yo
Младши потребител

Re: Помогнете със съвет

Мнениеот sadiata » 08 Фев 2010, 14:47

Следва да предявиш иск за установяване на трудовото провоотношение за релевантния период,зада може да приедявиш каквито и да е претенции във връзка с трудовото правоотношение.В рамките на съдебното производство по установителният иск ще предявиш като доказателство справка от НОИ,от която е видно че се плащат здравни осигоровки,съответно е имало трудово правоотношение. Естествено допустимиса и гласни доказателства чрез свидетели които могат да бъдат призовани при режим на довеждане или чрез призовка от съда,ако имаш на разположение свидетели призовиги.Преди дза установиш трудовото правоотношение е неразумно да предявяваш иск с правно основание чл.128 от КТ-за неизплатено трудово възнаграждение,защото спорен ще е факта намираш ли се във трудовоправотношение с ответника,който факт е юридически за основателността на иска по чл.128 от КТ.
sadiata
Потребител

Мнениеот svetli_yo » 08 Фев 2010, 21:07

Благодаря ти 'sadiata". Би ли ми разяснил само как да предявя такъв иск за установяване на трудово правоотношение?
Още веднъж ти благодаря!
svetli_yo
Младши потребител

Мнениеот svetli_yo » 08 Фев 2010, 21:17

...и още нещо. Мога ли докажа трудово правоотношение чрез съответното уведомление, подадено в НОИ (по чл 64 ал 2 от КТ) от работодателя, където са описани основните параметри на договора и справка за изплатени здравни и социални осигуровки. Както казах писмен трудов договор така и не получих!
svetli_yo
Младши потребител

Мнениеот nksuccess » 09 Фев 2010, 22:55

Форма
КТ
Чл. 62. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Трудовият договор се сключва в писмена форма.

В) НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА ДОГОВОРИТЕ

Чл. 26. (Ал. 1 изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Нищожни са договорите, които противоречат на закона или го заобикалят, както и договорите, които накърняват добрите нрави, включително и договорите върху неоткрити наследства.
Нищожни са и договорите, които имат невъзможен предмет, договорите, при които липсва съгласие, предписана от закона форма, основание, както и привидните договори. Основанието се предполага до доказване на противното.

ГПК
Чл. 124. (1) Всеки може да предяви иск, за да възстанови правото си, когато то е нарушено, или за да установи съществуването или несъществуването на едно правно отношение или на едно право, когато има интерес от това.
(2) Може да се предяви иск за осъждане на ответника да изпълни повтарящи се задължения, дори тяхната изискуемост да настъпва след постановяване на решението.

(3) Иск за пораждане, изменение или прекратяване на граждански правоотношения може да се предяви само в предвидените в закон случаи.(4) Може да се предяви иск за установяване истинността или неистинността на един документ. Иск за установяване съществуването или несъществуването на други факти с правно значение се допуска само в случаите, предвидени в закон.
nksuccess
Потребител

Мнениеот svetli_yo » 10 Фев 2010, 13:50

Ясно, но кажете тогава действителен или недействителен ли е трудовият ми договор след като ми се плащат всякакви осигуровки, взел съм поне една заплата и договора е регистриран в НОИ???
svetli_yo
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 10 Фев 2010, 17:12

svetli_yo написа:Ясно, но кажете тогава действителен или недействителен ли е трудовият ми договор след като ми се плащат всякакви осигуровки, взел съм поне една заплата и договора е регистриран в НОИ???

Отново да видим какво казва Кодекса на труда:

Чл. 62. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Трудовият договор се сключва в писмена форма.

Чл. 74. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудов договор, който противоречи на закона или на колективен трудов договор или ги заобикаля, е недействителен.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се обявява за недействителен от съда по реда на глава осемнадесета....
----

Чл. 75. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато трудовият договор бъде обявен за недействителен и работникът или служителят е действувал добросъвестно при сключването му, отношенията между страните по договора до момента на обявяване на неговата недействителност се уреждат както при действителен трудов договор.

Щом нямаш сключен писмен трудов договор същия би следвало да се обяви от съда за недействителен /ако бъде сезиран/ независимо, че договора е е регистриран в НАП по реда на чл. 62 ал. 4 КТ. Все пак в НАП при регистрацията не се представя копие от договора като доказателство. А докато договора не бъде обявен от съда за недействителен, ще се брои, че няма такъв порок.

А ако питаш мене - трай си защото все пак имаш някаква полза от това положение: не работиш, осигуряват те... /което не е за пренебреване/. Намери си междувременно друго препитание... Пък твоя човек за когото трябва да се грижиш все ще се появи някога.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот svetli_yo » 10 Фев 2010, 17:41

...там е работата, че се оказа, че този човек няма да идва и като цяло работата пропада т.е работа за мен в тази фирма няма. Но и те си траят и не ме освобождават а си ме водят на работа само, че без да ми плащат заплата. Питам се защо ли и не мога да си отговоря!
Между другото след като работодателя е длъжен да изготви писмен договор а не го е направил не носи ли някаква отговорност за това?
И въобще в какви правоотношения се намирам аз в момента с моя т.нар. "работодател" ?
svetli_yo
Младши потребител

Мнениеот mosqito » 10 Фев 2010, 19:14

svetli_yo написа:...там е работата, че се оказа, че този човек няма да идва и като цяло работата пропада т.е работа за мен в тази фирма няма. Но и те си траят и не ме освобождават а си ме водят на работа само, че без да ми плащат заплата. Питам се защо ли и не мога да си отговоря!
Между другото след като работодателя е длъжен да изготви писмен договор а не го е направил не носи ли някаква отговорност за това?
И въобще в какви правоотношения се намирам аз в момента с моя т.нар. "работодател" ?

Докато договора ти не бъдя обявен за недействителен по съдебен път - той си е действителен. На практика сега си в състояние на престой по смисъла на КТ:

Чл. 120. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят може при производствена необходимост, както и при престой, да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно друга работа в същото или в друго предприятие, но в същото населено място или местност за срок до 45 календарни дни през една календарна година, а в случаи на престой - докато той продължава.

Негов проблем е, че не ти е предложил друга подходяща работа. А по време на престой се дължи възнаграждение:

Чл. 267. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) За времето на престой не по вина на работника или служителя той има право на брутното трудово възнаграждение.

---
А относно "траенето" на фирмата - неразбираемо е защо още внасят осигуровки по едно несъстояло се на практика трудово правоотношение. Освен ако тези осигуровки са за сметка на социалното министерство, ако се работи по някаква финансирана от тях програма за социални асистенти.
mosqito
Младши потребител

Мнениеот svetli_yo » 10 Фев 2010, 21:23

Благодаря ти "mosqito" за подробните разяснения?
Не, определено осигуровките не са за сметка на соц. министерство - 100 % е сигурно!
След всичко казано дотук в крайна сметка мога ли да си търся възнагражденията от работодателя по съдебен път ако той откаже изплащането им!
svetli_yo
Младши потребител

Назад към Трудово право