начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Адвокатски хонорар - Кажете редно ли е?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Кажете редно ли е?

Мнениеот celestrial » 06 Фев 2010, 17:10

Колкото са необходими :)
celestrial
Нов потребител

Мнениеот geovan » 06 Фев 2010, 17:22

Закон за адвокатурата
Чл. 26. (1) Клиентът може по всяко време да оттегли пълномощията си от адвоката.

(2) При неоснователно оттегляне на пълномощията адвокатът има право на възнаграждение в пълен размер, а при основателно оттегляне се дължи възнаграждение само за положения труд.

Въпросът е дали отказът от процес с богоугодната цел да се запази брака е "основателно оттегляне" на пълномощията.
Аз мисля - да . :wink:
geovan
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Фев 2010, 17:42

Участието ми в тази тема е в повече от колкото бих желала, но няма как да не се включа, за да отчета факта, че има още мислещи не само за финикийските знаци колеги. Помолих да мислите, като юристи, абстрахирайки се от статута на страните.

И, да! Наистина не ме изненада Геован, защото те познавам.

Всъщност аз имам различни аргументи, но не смятам, че следва да ги излагам публично, защото поне 10 000 адвоката в страната ще запеят- "Разпни я!"

Е, когато чувате, че сме известни, като "изедници" не търсете надалеч причина. Освен ако не носите очила.

С това наистина приключвам участието си в тази тема. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 06 Фев 2010, 17:55

poli_g написа:Участието ми в тази тема е в повече от колкото бих желала, но няма как да не се включа, за да отчета факта, че има още мислещи не само за финикийските знаци колеги. Помолих да мислите, като юристи, абстрахирайки се от статута на страните.

И, да! Наистина не ме изненада Геован, защото те познавам.

Всъщност аз имам различни аргументи, но не смятам, че следва да ги излагам публично, защото поне 10 000 адвоката в страната ще запеят- "Разпни я!"

Е, когато чувате, че сме известни, като "изедници" не търсете надалеч причина. Освен ако не носите очила.

С това наистина приключвам участието си в тази тема. 8)

Ех , добре че има самаряни и ангели на този свят , че да уравновесяват нас кожодерите. :lol: Сега сериозно , горната хипотеза не е налична.В фактическата обстановка няма отегляне на пълномощия поради някакви причини , за да коментираме дали са основателни или не , а просто страните са разрешили спора си по доброволен път-следва отегляне на исковата молба и т.нат.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Фев 2010, 18:01

Ръкавицата, която ми хвърляш от вчера - казах, че я приемам, но същинския дебат ще е на срещата.
Някои неща наистина не са за публичното пространство.

Не съм казала, че пишещите в тази тема сте кожодери :idea: , казвам само, че има начин тези 1500 аргумента да паднат. :P
Гост.
Старши потребител

Мнениеот geovan » 06 Фев 2010, 18:05

Има и друга питанка .
Дали "неоснователното обогатяване" е отменена по отношение на адвокатските услуги правна хипотеза . :wink:
Жокерче - май не е ,щом размерът на адвокатското възнаграждение подлежи на корекция от съда при "прекомерност".
geovan
Потребител

Мнениеот socrat » 06 Фев 2010, 20:21

poli_g тук се явяваш кото бяла лястовица сред ято гарвани - така, че правилно си преценила да замълчиш преди да са те "разпнали". Че не всички юристи мислят трезво и се изявяват професионално - те често се докачат емоционално!
"Не може да има безупречно действие, но може да има безупречен извършител."
socrat
Младши потребител

Мнениеот 11111 » 08 Фев 2010, 11:00

Смятам да приключа темата, защото ми стана ясно, че никой няма да тръгне срещу себе си, а наистина ще извадите 1500 аргумента. Но като адвокати знаете, че има вратички, точки и запетайки. Намери се ваш колега който да ми каже какво трябва да направя, защото за него /въпреки, че е ваш колега/ това е не морално. Макар и единици намират се и такова хора. Не ме обвинявайте за мнение което дадох от човешка гледна точка, а не от адвокатска. Благодаря на всички за мненията.
11111
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 08 Фев 2010, 11:20

11111 написа:Смятам да приключа темата, защото ми стана ясно, че никой няма да тръгне срещу себе си, а наистина ще извадите 1500 аргумента. Но като адвокати знаете, че има вратички, точки и запетайки. Намери се ваш колега който да ми каже какво трябва да направя, защото за него /въпреки, че е ваш колега/ това е не морално. Макар и единици намират се и такова хора. Не ме обвинявайте за мнение което дадох от човешка гледна точка, а не от адвокатска. Благодаря на всички за мненията.

Какво трябва да направите , според този колега?
Не вземам страна, но знаете ли , колко трудно и адвокатите събираме хонорарите си ? Дойде някой, приплаче ти на рамото колко му е спешно, но как сега няма пари, а после ходи си търси хонорара. Само, че като му пуснеш пълномощното, си дължиш данъците и осигуровките върху него.Защото държавата хич не и пука, кой какво е решил в последствие, аз как да го докажа?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот 11111 » 08 Фев 2010, 12:37

sunrise написа:
11111 написа:Смятам да приключа темата, защото ми стана ясно, че никой няма да тръгне срещу себе си, а наистина ще извадите 1500 аргумента. Но като адвокати знаете, че има вратички, точки и запетайки. Намери се ваш колега който да ми каже какво трябва да направя, защото за него /въпреки, че е ваш колега/ това е не морално. Макар и единици намират се и такова хора. Не ме обвинявайте за мнение което дадох от човешка гледна точка, а не от адвокатска. Благодаря на всички за мненията.

Какво трябва да направите , според този колега?
Не вземам страна, но знаете ли , колко трудно и адвокатите събираме хонорарите си ? Дойде някой, приплаче ти на рамото колко му е спешно, но как сега няма пари, а после ходи си търси хонорара. Само, че като му пуснеш пълномощното, си дължиш данъците и осигуровките върху него.Защото държавата хич не и пука, кой какво е решил в последствие, аз как да го докажа?

Далеч съм от мисълта да се върне всичко. Всеки заслужава заплащане за положените усилия, разходи и т.н. Не ме разбирайте погрешно, че съм дала 1500лв и искам 1500лв. За това, че трябваше да се плати х-ра предварително също ви разбирам, заради некоректни клиенти пък от другата страна. Но за положените в конкретния случай усилия /оформяне и подаване на искова молба/ ми се струва прекалено. Още повече през цялото време ми обясняваше как мога да се откажа по всяко време, но не ме информира за"малката" подробност, че "Аз хонорар не връщам." На договора за услугата най - отдоллу на внесени данъци е написала нула. Дали това е показателно не знам вие занете най-добре. На първата среща я попитах колко ще ми струва всичко:х-ри, такси, консултации - всичко, а когато й дадох парите ми каза, че ще трябват още 25лв за това, 50лв за онова, аз трябва да съм ти ги казала. Да, ама не. И за това се амбицирах да питам "Редно ли е?".
11111
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 08 Фев 2010, 15:07

Тази сума общо ли я платихте или за нея Ви даде договор с пълномощно от кочана? Да не са и съдебните разноски, защото те никак не са малко, изчисляват се върху общо всички предявени от Вас искове.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот 11111 » 08 Фев 2010, 15:31

sunrise написа:Тази сума общо ли я платихте или за нея Ви даде договор с пълномощно от кочана? Да не са и съдебните разноски, защото те никак не са малко, изчисляват се върху общо всички предявени от Вас искове.

Договор с пълномощно от кочана. На който като основание пише: "завеждане и процесуално представителство по бракоразводно дело при СГС III ГО"
11111
Нов потребител

Мнениеот Melly » 08 Фев 2010, 16:07

11111 написа:
sunrise написа:Тази сума общо ли я платихте или за нея Ви даде договор с пълномощно от кочана? Да не са и съдебните разноски, защото те никак не са малко, изчисляват се върху общо всички предявени от Вас искове.

Договор с пълномощно от кочана. На който като основание пише: "завеждане и процесуално представителство по бракоразводно дело при СГС III ГО"

Не искам да бъда разбрана погрешно (изобщо не разглеждам казуса откъм размера, цифровото изражение, на сключения между вас и колегата договор), но не виждам неизпълнение на задължение от адвоката по него. Напротив, вие сте тази, която не сте изрядната страна. Да, имате право да се откажете от водене на процес, и последицата от отказа ви е да отеглите ИМ. Толкова.
Друг е въпросът, защо сте приели да платите възнаграждение в р-р на 1500 лв. Най-вероятно случаят Ви е бил от фактическа и правна сложност такава, че колегата така да е преценил своя принос в отстояване на Вашия интерес. Можем само да гадаем, и по тази причина не се наемам да правя коментар.

Не ми се иска, обобщавайки единствено от морална гледна точка, да се лепва петно върху гилдията. Такава е моята позиция. Нищо лично!

Към питащата:
Искрено Ви желая да заздравите брака си и да продължите житейския си път задружно и щастливо!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 26 Мар 2010, 17:54

sky_high__ написа:Едно от първите неща, на които гледат да ни "научат" още в първи курс - МОРАЛЪТ И ПРАВОТО СА НЕЩО РАЗЛИЧНО. На един юрист не можеш да му обясняваш защо нещо е неетично и това често е най-големия шок за клиента. Някога може и да започнат колегите поне да не изливат злоба по форумите и да помнят, че тия човешки съдби са техните хонорари.C'est la vie...

Не зная къде учите, но по мое време никой не е твърдял подобно нещо. А и извинете, но дори в някои случаи е основание за нищожност на договорите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zlatozar » 26 Мар 2010, 19:04

Предварително се извинявам за малко каруцарския пример, който ще дам, но в интерес на истината той най-точно онагледява ситуацията.
Понеже адвокатите най-общо казано продават "ум", а не салам, та заради това клиентите като си тръгнат от кантората и виждат, че в ръцете си не държат салам, започват да си мислят, че са дали пари за нищо. Казват си: "Като отида в месарницата плащам 5 лв. и има салам, а тук платих 500, а няма салам."
Ето това всъщност е целият "казус", който се развихри тук. Поради ред причини (умствени, социални и т.н.) хората не могат да се научат, че не само саламът струва пари!
zlatozar
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 27 Мар 2010, 14:05

Напротив, моралът и правото са една и съща монета. Правото просто изразява със специални техники морала.

Не е морално да ходиш гол, да псуваш и да убиваш. Определено не е морално. И затова има закони, които санкционират това.

Не е морално да не поздравяваш - и затова може да поискаш развод и ще ти го допуснат, защото е неестествено. Всеки съдия, дори и да не е абониран за "Сиела" или "Апис" или друга ПИС, ще вникне в картината. Няма нужда от
"нумерос клаузус"
основания за разтрогване на брака. По принцип може и да се направи такъв наръчник - но той ще е поне от 1000 страници - 1000 причини за развод и е глупаво. Ще прилича на сюжета от "1984". Ето защо на базата на разбирането на съдията за морала - именно морала - се стига до заключението на съдията за разтрогване на брака. А това е невъзможно без морал и етика и т.н.

Изобщо философията е царицата на науките, не знам защо не се изучава по-засилено. Сега се коментира, че философът Ахмед Доган е негоден за консултант. Напротив, всеки добър философ е годен за консултант. Маркс е философ, Ленин е философ, никой не може да отрече влиянието им. Архимед е ръководел армия и т.н. Александър Македонски е обучаван от философи и т.н.

Ако ти можеш да си отговориш на въпроса - "Какво е света", "Има ли Бог" и т.н., значи имаш достатъчно мозък и акъл да отговориш и на ред други специални въпроси.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Imperator » 28 Мар 2010, 00:45

Революшъна цитира наопаки чл.35. Той касае действията на повереника, не на доверителя. Може да се иска връщане обратно на една прилична сума, примерно да си задели 30-40 лева за исготвянето на ИМ и да върне остатъка.Законът позволява да се предяви подобно искане или по приятелски път или пред съд. Адвокатката няма как да докаже обема на извършените услуги, тяхната разумност по обем, нито пък конкретната необходимост от начисляване на искания общ хонорар. Вижте аналогията в ГПК-чл.80. Поведението на тази адвокатка е морално укоримо. Тя не може да бъде истински адвокат, а банкер.Мястото и не е в съдебната система, а в друга...Действията и не са подчинени на необходимостта за справедливост. От правна гледна точка, предлагам да и връчите една нотариална покана, за сключване на окончателен договор...тук не мога да кажа, какви точно слаузи ще има, за да сне се провали работата. А може и да се иска разваляне на договора за правна помощ, но ми се струва по-трудната работа.
Imperator
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2010, 00:55

geovan написа:Има и друга питанка .
Дали "неоснователното обогатяване" е отменена по отношение на адвокатските услуги правна хипотеза . :wink:
Жокерче - май не е ,щом размерът на адвокатското възнаграждение подлежи на корекция от съда при "прекомерност".

Заради една тема в раздел търговско и проучване историята на колега стигнах до този дебат от преди...Прочетох за НО и адв. услуги. :)
:P който видял, прочел, разбрал... който не е ? не му е било писано да го узнае, или поне не от тук.
Весели празници :)
Последна промяна poli_g на 16 Дек 2010, 18:26, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Дек 2010, 14:48

Поли, къде го изнамери това "гаднярско" решение :D
Нали знаеш съдиите колко завиждат на адвокатите за хонорарите :lol:
Мисля, че няма нужда да упоменавам как "служебно" редуцират по някой път :evil:
... та и в Русе явно се е изнамерил някой "справедлив" ... както и да е ...
Аз лично не бих взел пари, съответно бих ги върнал, или съответна част от тях, ако не се стихне до реализация на услугата изцяло, или частично, но това си е избор на всеки конкретно, иначе считам, че съгласно закона не следва да се връщат, съответно "опрощават" ... А това решение си е отвсякъде неправилно, ама айде ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Дек 2010, 18:15

Това решение се върти из публичното пространство от известно време... Сигурно за назидание :D Ситуацията не е идентична, по скоро граничи с "няма нищо общо". Тук дори няма заведено дело /това с "неподписавнето" година и половина и то при наличие на ДПП с посочения предмет, ми се струва, че на практика е "мотивирало" съдът :wink: /. Дори при този случай равносметката е видина: 1 400.00 лв. - 500.00 лв. Изцяло споделям мнението на Революцията.
Аватар
lexy21
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии