начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Странен въпрос за осигуровки

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Странен въпрос за осигуровки

Мнениеот rumy77 » 06 Фев 2010, 13:43

Работя в частна фирма на постоянен трудов договор от 3 години. Основната ми работна заплата е 300 лева. Разбрах че има минимални осигурителни прагове за длъжностите и професиите и по кода на длъжността ми разбрах че за моя случай трябва да е 575 лв. отидох при директора у му казах че би трябвало да ми увеличи заплатата за да мога да се включа в тази сума от 575 лв. Беше ми отговорено,че те си ме осигуряват на 575 лева . Проверих в НОИ и наистина излезе че ме осигуряват на тази сума, но на мене ми плащат като заплата 300 лв . + клас за прослужено време 50 лева което прави 350 лв. направените отдръжки за пенсия , за здравни вноски за фонд безработица и други ги изчисляват като процент от 575 лв и с получената абсолютна сума се намалява заплатата ми от 350 лв. По този начин аз не мога да взема чисти пари и 200 лева. Та искам да попитам законно ли е това. Директора ми обясни че е напълно законно според кодекса за социалното осигуряване, но на мене не ми се вярва да е така. Моля ако някой е компетентен и знае как е да каже. Дано съм го обяснила разбрано , защото май е доста объркано. Благодаря предварително.
rumy77
Нов потребител

Re: Странен въпрос за осигуровки

Мнениеот parte_lesa » 06 Фев 2010, 17:03

Няма никакво противоречие с нормативната уредба. Не сте единственият случай.
parte_lesa
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Фев 2010, 19:42

parte_lesa написа:Няма никакво противоречие с нормативната уредба. Не сте единственият случай.
... ,
а даже и най-масово срещаният!
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот dimist » 06 Фев 2010, 20:06

Знам, че Ви звучи странно и нелогично, но минимален осигурителен праг за определена професия не означава минимален размер на трудовото възнаграждение за тази професия. Заплатата ви трябва единствено да е равна или по висока от размера на минималната заплата, а тя е.
Проверете все пак как се изчислеват осигурителните вноски за ваша сметка, които ви се удържат от заплатата- те следва да са върху реалната ви заплата, а не върху фикцията "МОС". Вижте и да не се окаже, че е вписан трудов договор в който размера на заплатата съвпада с МОС. Тогава вече може да претендирате за сумата. Но това трябва да е договор , който и вие да сте подписали.
dimist
Потребител

Мнениеот rumy77 » 06 Фев 2010, 21:04

Извинявай dimist но нещо не схващам . Имам трудов договор който съм подписала преди 3 години. И там пише основно месечно трудово възнаграждение 300 лв. пише и клас 1% за прослужено време. Това си е така и съм сигурна.Друг договор или анекс не съм подписвала и заплатата винаги си ми е била 300 лв. никога не съм получавала пари "под масата" както се казва. Не разбрах какво е "МОС". Пак извинявайте , но ако може малко по лесно да го кажеш като за блондинка. Благодаря за вниманието и търпението.
rumy77
Нов потребител

Мнениеот dimist » 06 Фев 2010, 21:35

Става дума за минимална осигуровка.
За първи път срещам блондинка с 300 лева заплата, звучи ми като виц, малките заплати са за брюнетки.
dimist
Потребител

Мнениеот boiko62 » 06 Фев 2010, 22:23

много високи осигуровки плащате, като се има предвид ,че те се плащат процентно от работодател и осигурен
boiko62
Младши потребител

Назад към Трудово право