Напуснах работното си място преди около месец и половина спазвайки предизвестнителния срок, като ги предупредих писмено. При получаване на заповедта за прекратяване на правоотношението е по чл. 325 т.1 - взаимно съгласие. При получаването и в офиса на фирмата попитах за обезщетението, което не е правна възможност, а се явява задължение за отсрещната страна и ми казаха, че трябва да представя молба свободен текст. Написах молбата и я предадох, като основание посочих чл. 224 ал. 1 КТ. Получих съгласието на служителя, който я прие и ми каза, че при получаване на оставащото възнаграждение ще получа и обезщетението. Да, обаче понеделник такова нямаше и понеже заплатите се получават от касиер в самия магазин, а не в центр. офис (работех в търг. верига) касиерката най-невъзмутена ми вика :Еми значи няма да получите такова, не бавете опашката!
За мене тва е пълна наглост, вярно, че парите не са кой знае колко 20 дена върху 500 лв брутно би трябвало да са някъде около 330-350 лв най-много. Но въпроса е, че това е грубо нарушение на законодателството и то по най-безочлив начин, като се разчита, че работниците няма да си потърсят правата поради незнание.Плюс това излиза, че фактически 20 дена съм работил на ангария. Аз ще се обърна и до центр. им управление, но бих искал някой да ми даде съвет какви мерки мога да предприема (ясно е, че за такава сума няма смисъл да подавам иск) и какви евентуални контрааргументи могат да посочат от предприятието?
П.С. На няколко пъти ми беше предлагано да подпиша молба от МОЕ ИМЕ, за ползване на 20 дневен платен отпуск, СЪС ЗАДНА ДАТА, 10-тина дена преди изтичане на предизвестието. Аз, разбира се отказах, а техните мотиви за тази молба бяха, че това е вътрешноведомствен документ и няма да засегне моето право. Такова нещо не съм подписвал. Просто съм изумен.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение по реда на чл. 224 ал. 1
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Обезщетение по реда на чл. 224 ал. 1
Trans penem mihi est!
- toten14
- Младши потребител
Re: Обезщетение по реда на чл. 224 ал. 1
Заплашете ги с инспекцията по труда,всъщност направо се оплачете.За съжаление не подейства ли единственият вариант е дело.Но пък ще си вземете парите с лихвите след няколко месеца.
- vanila_ce
- Потребител
Re: Обезщетение по реда на чл. 224 ал. 1
vanila_ce написа:Заплашете ги с инспекцията по труда,всъщност направо се оплачете.За съжаление не подейства ли единственият вариант е дело.Но пък ще си вземете парите с лихвите след няколко месеца.
Е, по-точно казано - след няколко години, и то - в евро!
Имам точно такова дело сега в Пловдивския районен съд. На първа инстанция се влачи вече трета година, защото колегата от другата страна се изхитри да иска справка от пощата (иначе съвсем ненужна). Оказа се, че в Пловдив няма деловодство на "Вивател" и се препрати към София, а оттам - към Плевен!!!!
Защото в Плевен бил архивът, касаещ Пловдив.
Междувременно "Вивател" се преименува на "Виваком" и съдебното разпореждане се отправи натам. Те пък се забавиха и бяха глобени от Съда, но се оказа, че не са легитимен представител (ха-ха-ха, т. е. - има друга фирма, регистрирана в Търговско отделение, а не - "Виваком", което се оказа, че е само търговска марка, но не и - фирма!!!) и не могат да бъдат глобени.
И така, един печен адвокат може да проточи с доста години едно елементарно парично вземане.
Да живее българското правораздаване - най-демократичното в света (по-демократично даже и от либийското!).
KAPITALISMUS MACHT FREI!
- xaoc1973
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|