2 ФЕВРУАРИ
СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ
Според Моисеевия закон всяко първородено дете, от мъжки пол, трябвало да бъде посвещавано или представено на Бога. Затова, на 40 ден след раждането на първото си момче, жените трябвало да принесат жертва на Бога – богатите агне, а по-бедните – гургулица или гълъб. На този закон смирено се подчинила и света Богородица. Светата църквата причислили Сретение Господне към дванадесетте най-велики християнски празници.
Празнуват Симеон, Симеонка, Симона.
В народния календар 2 февруари е популярен като
СИМЕОНОВДЕН (ПЕТЛЬОВДЕН)
Денят се тачи за здраве на добитъка. Наричат го още Зимен Симоновден или Света Богородица. Смята се за най-халтавия празник и е свързан със спазването на ред забрани. В този ден не се реже, сече и цепи, затова се скриват всички остри предмети - брадвата забиват на дръвника, а ножът - удрят в желязо. Не се преде, не се тъче, не се шие или плете, не се готви, а хлябът се нарязва предишния ден. Мъжът и жената не се събират. Старо поверие е, че ако се роди животно с белег или човек – с недъг, стопанката не е спазвала забраните на Симеоновден.
В някои краища Симеоновден е известен като Петльовден. Възрастните свързват празника с древна легенда. Тя разказва за цар Ирод, който избил всички новородени деца, за да намери новия цар. За да спаси своя любим син, дева Мария белязала дома си и всички съседни порти с кръвта на обезглавен петел. От тогава петелът се превърнал в сакрален образ на изгрева и станал символ на вечния живот. Затова българите тачат Петльовден за здраве на малките деца. На този ден не се работи.
Рано сутринта във всяка къща, където има малко момче, колят курбан - черен петел. Ритуалът се изпълнява на прага на вратника. С кръвта на петела стопанинът прави кръст на вратата на дома си. От петела приготвят обредна храна, пекат малки кравайчета, които раздават на близки и съседи.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
КАКВО ПРАЗНУВАМЕ НА 2ри ФЕВРУАРИ ?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: КАКВО ПРАЗНУВАМЕ НА 2ри ФЕВРУАРИ ?
Уси, празник не пропускаш ти, хитруше!
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
БАШ ВТОРИ ФЕФРУАРИ ЛИ ?
- usra_ovcova
- Потребител
ми, то време не останало, бре...хихи
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
778899 написа::lol: ми, то време не останало, бре...хихи
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
На 2 февруари празнуваме Световния ден на влажните зони
Виж тук http://www.ramsar.org/wwd/wwd_index.htm
Поздрави,
Виж тук http://www.ramsar.org/wwd/wwd_index.htm
Поздрави,
- shopov
- Младши потребител
И на братовчед ми, както и на един братовчед на майка ми. Да са живи и здрави всички рожденици, както и всички празнуващи каквото и да е.
Симеоновден - един от всичките - не беше ли на трети? Баща ми пък е Симеон.
Симеоновден - един от всичките - не беше ли на трети? Баща ми пък е Симеон.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
освен всичко друго 2ри февруари е празник на хората с различна от хетеросексуална ориентация.
Това е отскоро и само в България, ако не се лъжа и датира от 60те. Оттогава всички го припознават най-вече като празник на хомосексуалните, а не толкова като Петльовден. (или припознават и двете едновременно. аз съм го чувал и като ден на Бащата, а пък за симеоновден сега за пръв път чувам.)
Самите про-гей активисти и те не щат да признават 2ри февруари. За тях е важен 17 май - международен ден за борба срещу хомофобията.
Така или иначе, авторски права върху дати, традиции и фолклор няма.
глас народен - глас божи, дето се вика
всеки си празнува, ако му се празнува, каквото си иска и както си знае.
Това е отскоро и само в България, ако не се лъжа и датира от 60те. Оттогава всички го припознават най-вече като празник на хомосексуалните, а не толкова като Петльовден. (или припознават и двете едновременно. аз съм го чувал и като ден на Бащата, а пък за симеоновден сега за пръв път чувам.)
Самите про-гей активисти и те не щат да признават 2ри февруари. За тях е важен 17 май - международен ден за борба срещу хомофобията.
Така или иначе, авторски права върху дати, традиции и фолклор няма.
глас народен - глас божи, дето се вика
всеки си празнува, ако му се празнува, каквото си иска и както си знае.
- korry
- Потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|