начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за спешен отговор!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за спешен отговор!

Мнениеот iakfen » 29 Яну 2010, 16:46

Пенсионер съм и имам постоянен трудов договор. Могат ли да ме изгонят от работа и на мойто място да назначат друг човек? Имам ли, право на обебщетение? Благодаря ви!
iakfen
Нов потребител

Re: Моля за спешен отговор!

Мнениеот laridii » 29 Яну 2010, 19:22

1. Могат, въпроса е как, има различни варианти.
2. Зависи как точно ще Ви изгонят!
laridii
Потребител

Мнениеот inspectora » 29 Яну 2010, 19:36

laridii написа:1. Могат, въпроса е как, има различни варианти.
2. Зависи как точно ще Ви изгонят!

х2
inspectora
Активен потребител

Мнениеот iakfen » 29 Яну 2010, 19:39

Искат да ме освободят по взаимно съгласие, а аз не искам и на мойто място да сложат друг човек. В понеделник Председателя на кооперацията ме вика да се доуговорим за напускането ми. А след като неискам да напускам незнам, какви права имам и как мога да повдигна въпрос, поне да ми изплатят някакво обещетение за това, че ще ме изхвърлят от работа?
iakfen
Нов потребител

Мнениеот law-bg » 29 Яну 2010, 21:57

здравейте,
дано мога да съм ви от полза :)

След кратка справка в КТ , ми се набива особено това основание :

Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.)
10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.
Ако не сте съгласни да напуснете по взаимно съгласие, работодателят Ви ще търси начини да ви освободи , като в тази връзка може да се ползва от т. 2,3,4,5,10, 11,12. Особено опасна ми се вижда т.10.
Може да се ползва и от следващия член - 329 КТ : Право на подбор
Чл. 329. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) При закриване на част от предприятието, както и при съкращаване в щата или намаляване на обема на работата, работодателят има право на подбор и може в интерес на производството или службата да уволни работници и служители, длъжностите на които не се съкращават, за да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре.

Обще взето, мисля че няма да му е много трудно, та моя съвет е - поговорете открито за разумно обезщетение!

P.S. Извинете за въпроса , но имате ли ТЕЛК ? Доколкото зная , лицата с ТЕЛК имат защита, само не знам дали тя важи и за лица в пенсионна възраст.
Аватар
law-bg
Младши потребител

Мнениеот law-bg » 29 Яну 2010, 22:08

Забравих да упомена - под постоенен трудов договор вероятно имате предвид - безсрочен нали ? В този случай предизвестието е 30 дни / може да е уговорен и по дълъг срок - до 3 месеца, вижте си ТДоговор/.

При прекратяване на трудовото правоотношение след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, той има право на обезщетение по чл.222, ал.3 от КТ. Това право не зависи нито от вида на прекратения трудов договор, нито от правното основание за уволнение, включително и след дисциплинарно уволнение.
Правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст възниква при условията и по реда на чл.68 от КЗОО. Ако трудовото правоотношение е прекратено преди придобиването на това право, лицето няма право да получи от същия работодател обезщетение при навършване на пенсионната възраст и евентуалното придобиване на право на пенсия.
Размерът на обезщетението зависи от трудовия стаж, придобит при последния работодател. В общия случай то е в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от два месеца. Но ако лицето е работило последните 10 години от трудовия стаж при същия работодател, то има право на обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Става дума за десет години трудов стаж по едно или по няколко правоотношения, с или без прекъсване между тях, но само със същия работодател, без междувременно да е имало правоотношения с други работодатели.
Следва да се отбележи, че в такива случаи не се отчита трудовият стаж, признат за времето, докато лицето е получавало обезщетение за безработица от бюрото по труда, тъй като то не е работодател по смисъла на §1, т.1 от Допълнителните разпоредби на КТ. Но се отчита пълният размер на трудовия стаж, признат поради отмяна на незаконно уволнение от същия работодател.
Аватар
law-bg
Младши потребител

Мнениеот iakfen » 30 Яну 2010, 14:40

В отговор на двата ти въпроса ще кажа, че: договорът ми е безсрочен и нямам ТЕЛК. От тези точки, които са избрени по-вероятно е да се възползва от: 11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
Всъщност изисква работа от мен, която не отговаря на договорът, който съм подписал. А той иска да назначи човек, който ще му работи, каквото му каже. Както каза ти, най-разумно ще е да говорим за обещение. Но тук идва по-важният въпрос! Според мен, а и от начина, по-който действа работодателят ми, мисля че иска да ме освободи, без каквото и да е обещетение. И аз точно това искам да знам! Работодателят ми, има ли право да ме изгони от работа, без обещетение? И ако се заинати и не иска да ми го изплати това обещетение, какво трябва да направя?
iakfen
Нов потребител

Мнениеот law-bg » 30 Яну 2010, 23:26

Не може да ви изгони без обезщетение!
Можете да го съдите, делата са без съдебна такса, но може би ще дадете някой лев за адвокат.
Аватар
law-bg
Младши потребител

Мнениеот iakfen » 31 Яну 2010, 13:17

Надявам се все пак да не се стига до там. Благодаря ви много за положените усилия. Поздрави :)
iakfen
Нов потребител

Назад към Трудово право