начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Чудят се как да ме махнат от работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чудят се как да ме махнат от работа

Мнениеот pandora19 » 13 Яну 2010, 15:25

Здравейте, в понеделник почти ме принудиха да подпиша молба по взаймно съгласие за напускане на работа, но отказах. Сега се чудят по какъв начин да ме освободят от позицията ми без видима причина. Нямам провинения или неспазване на трудовите си отговорности,не ми дадоха причина за желанието си да ме махнат от работа. в последствие разбрах,че за моето място искат да назначат друг сложител на фирмата, който на сегашната си позиция неможе да се справя със свойте задължения и дори вече не е продуктивен за фирмата, но понеже е във фирмата от както съществува и понеже шефа я задължава изкупителна жертва съм аз служител едва от 1г и 2 месеца. Най- лошото е че това дори не е първия път фирмата да постъпва така със служителите си. А аз съм студетка и парите от заплатата ми плащат семестриалната такса. Моля насочете ме как да постъпя, защото всеки ден за мен е напрежение в очакване дали няма следващия ден да ми е последен работен. Моля,помогнете ми.
pandora19
Нов потребител

Re: Чудят се как да ме махнат от работа

Мнениеот begum » 14 Яну 2010, 19:45

Настоявайте да ви съкратят по официалния ред. Не подавайте молба за напускане по взаимно съгласие.
begum
Младши потребител

Мнениеот ovasilev » 14 Яну 2010, 20:36

След като работата Ви е необходима, спокойно си изпълнявайте задълженията по договора. Не предприемайте действия, от които може да се съди, че ще приемете да бъде прекратен договора, независимо на какво основание.
ovasilev
Младши потребител

Мнениеот tj_todorov » 15 Яну 2010, 16:18

Не давайте поводи за уволнение, спазвайте трудовата дисциплина. Не подписвайте нищо без съвет с адвокат или с лекс.бг. Никакви заповеди за наказание, допълнителни споразумения или промяна в длъжностна характеристика. Ако все пак ви дадат заповед за уволнение се регистрирайте на борсата и ги съдете веднага. Ще ви е безплатно.
tj_todorov
Младши потребител

Мнениеот pandora19 » 18 Яну 2010, 21:11

Благодаря, за адекватните отговори. Ще се всушам в съветите Ви. Бях в платена отпуска и когато днес се върнах разбрах от прекия си ръководител, че искат да ми окажат натиск за молба по взаимно съгласие с думите, че дали по взаимно или при съкръщение било едно и също за мен... незнам дали тези шефове имат представа от кодекса по труда, но ме изумява това как няколко тукощо завършили и провъзгласили се сами за шефове си мислят, че всички сме овце и ще им играем по свирката. А за след бъдещето си уволнение вече има адвокат който заведе вече 2 дела срещу сегашния ми работодател.
pandora19
Нов потребител

Мнениеот alex_com » 19 Яну 2010, 13:38

От важно значение е и какъв е трудовият Ви договор(постоянен, срочен, със срок на изпитание), какви са сроковете за предизвестие и т.н. За съжаление истината е, че ако наистина са решили да Ви махнат, ще го направят и то могат да го направят по съвсем законен начин, без да имате основание за иск-дали с предизвестие, дали със съкращение....Важното е Вие да не подписвате никакви "взаимни съгласия" и др.подобни, както каза колегата по-горе. И имайте предвид, че има голяма разлика м/у освобождаване по взаимно съгласие и съкращение......
КОЛЕГИ, смятам, че преди да консултираме дамата, трябва да сме запознати с вида и съдържанието на тррудовия договор.
alex_com
Младши потребител

Мнениеот pandora19 » 19 Яну 2010, 23:14

Трудовият ми договор е по чл.70 ал.1 във връзка с чл. 67, ал.1 т.1 в точката от договора ми относно прекратяване на трудовото правоотношение може да стане по чл.71, ал.1. Установения ми изпитателен срок е изтекал преди вече 8 месеца другата точка е цитирам "по общия ред установен в КТ и с предизвезвестие от страна на родотника и/или служителя със срок 30/тридесет/ дни." мисля че тази информация отговаря на предишното питане.
Незнам дали това е обичайна практика или метод за психически тормоз, но за мен е невероятно наглоста с която действат днес отново молби уговорки и какво ли още не, че колко било добре за мен и колко ТЕ щели да са виликодушни към мен като ако до 1 месец след прекратяване на трудовия ми договор не си намеря работа те щели дами платят 1 заплата... категорично за енти пък им повторих какви са ми изискванята. Тогава човешките ресурси се тросна и ми заяви, че тогава предстои съкращение. За съжаление чакането ме убива, а напрежението расте, за щастие колегите ми ме подкрепят и ми влизат в положението.
pandora19
Нов потребител

Мнениеот pandora19 » 20 Яну 2010, 16:34

Днес ми беше връчено предизвестие за прекратяването на трудовото провоотношение по чл. 328 т.2 от КТ, отказах да го подпиша тъйкато не съм запозната с текста по този член и предизвестието ми беше подписано от човешки ресурси и ТРЗ. На всичкото от горе фамилияра ми в началото на документа беше до г-н/г-жа Атанасова което не е моята фамилия, но по надалу където е пълното ми име е ок. Какво да правя сега???
pandora19
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 20 Яну 2010, 18:10

pandora19 написа:Какво да правя сега???

Почвайте да си търсите нова работа ...
Принципно все още сте на работа до изтичане срока на предизвестието, но във всеки един момент може и да Ви връчат заповед за прекратяване, след който момент вече сте безработна ...

Успех!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот anabel10 » 28 Яну 2010, 17:16

имате право на обезщетения също така

1. за неизползван платен отпуск
2. по чл. 222 - един месец след прекратяването отивате с книжката, показваче че не сте назначен(а) другаде - ако е така, и получавате още една заплата
anabel10
Младши потребител

Мнениеот ivankavrakov » 28 Яну 2010, 17:57

Значи са намерили някакво основание за уволнението Ви.
След като Ви връчат заповедта за уволнение, си я вземате и заедно с трудовия договор ги покажете на адвокат.
Трябва да се изясни, коя е причината за уворнение - закриване на част от предприятието или съкращаване на щата и да се проследи спазени ли са процедурите.
ivankavrakov
Потребител

Назад към Трудово право