начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Бременност изпитателен срок

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременност изпитателен срок

Мнениеот gerganam » 11 Яну 2010, 13:35

Здравейте!
Интересува ме следният казус:
Бременна съм, но още съм на изпитателен срок и не искам работодателите ми да разберат, защото разбрах, че имат право да ми прекратят трудовия договор. Трудовият ми договор е със срок на изпитване 4 месеца, след което автоматично преминава в постоянен, освен ако не е прекратен. Въпросът ми е: Ако изпитателният ми срок изтича на 20 февруари, а аз съм в болнични от 10 до 28 февруари например, през периода на болничните договорът ми преминава ли автоматично в постоянен и като се върна на работа на 1 март вече по условията на постоянен трудов договор ли ще съм или пак ще могат да ме махнат?
И всъщност, според Вас дали въобще могат да ми прекратят трудовия договор дори през изпитателния срок, ако ги информирам, че съм бременна? Проблемът ми е, че работата ми е свързана с много пътуване, а бременността се очертава да е проблемна за съжаление.
Предварително Ви благодаря!
Успешна седмица
gerganam
Нов потребител

Re: Бременност изпитателен срок

Мнениеот portokal » 11 Яну 2010, 15:13

Могат да го прекратят дори и да сте бременна, щом изпитателният срок не е изтекъл.
По време на болнични и отпуски срокът за изпитване не тече, а си "доизтича" след това.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gerganam » 11 Яну 2010, 16:57

Благодаря за отговора!
А ако излеза болнични от сега и не ги прекъсвам до започването на ползването на отпуск за раждане и майчинство, де факто няма да могат да ми прекратят договора, преди да изтече отпускът?
gerganam
Нов потребител

Мнениеот dermatek » 14 Яну 2010, 13:09

Де факто - грешите.
Изпитателен срок се прекратява дори по време на болничен, няма ограничения за това.
dermatek
Нов потребител

Мнениеот alex_com » 19 Яну 2010, 14:01

gerganam написа:Благодаря за отговора!
А ако излеза болнични от сега и не ги прекъсвам до започването на ползването на отпуск за раждане и майчинство, де факто няма да могат да ми прекратят договора, преди да изтече отпускът?

Да. Направете точно това. Докато сте в болничен не могат да ви уволнят. Могат да го направят в първата минута в която се върнете на работа. А докато сте в болничен срока на изпитание спира да тече, щом се върнете той продължава да тече "от там до където е спрял"(така да се изразя :))
Излезте си в болничен, и си изкарайте спокойно бременността, НО ВНИМАВАЙТЕ:БОЛНИЧНИЯТ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРЕКЪСВАНЕ. НИТО ЗА ДЕН НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТЕ НА РАБОТА.
Пък живот и здраве, след раждането и след като изминат 2-те години за отглеждане на детенце, ще му мислите......
Желая Ви успех!
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 19 Яну 2010, 17:36

Защо да не може договорът по чл.70/КТ да се прекрати по време на болнични?
Защитите по чл.333/КТ важат само при прекратяване на договори на изрично посочените в този текст основания: 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 , не и при прекратяване на основание чл. 71 от КТ.

"Неоснователен е и доводът, че уволнението е извършено в нарушение на чл. 333 КТ. Закрилата на работника и служителя, предвидена в цитираната разпоредба, се отнася само за уволнения, на основание чл. 328 и чл. 330 КТ, но не и за случаите на прекратяване на трудови договори по чл. 71 КТ. "- Решение от 11.01.2008 г. на ОС - София по гр. д. № 1097/2007 г., ГО, II-ри с-в

Договор за изпитване може да се прекрати по всяко време
Вестник "Труд", бр. 243 от 5.09.1997 г., стр. 12
Консултацията на вестник "Труд" в отговор на читателски въпрос пояснява реда за прекратяване на трудовия договор за изпитване. Работодателят има право да прекрати този договор, дори и когато работникът по време на връчване на заповедта за прекратяване на договора е болнични. Обезщетението по болест предприятието следва да изплати за сметка на общественото осигуряване. Докато трае срокът на изпитване, страните имат всички права и задължения както при срочен трудов договор. В срока на изпитването се включва само реално изработеното време. Специфичната характеристика на този договор е правото на страната, в чиято полза е уговорен, да го прекрати без предизвестие във всеки един момент.

:D Ползвали сме редовно възможността, не са ни връщали работници /служители/ в случаи на прекратени по чл.71/КТ трудови договори поради ноличие на обстоятелство по чл.333 от кодекса.
Julyan
Потребител

Мнениеот alex_com » 19 Яну 2010, 23:15

"(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор."
а не като при срочен договор,колега......
И точно тук е отговора на нашият въпрос. Виждала съм такъв договор и съм имала такава практика. Не могат да я пипнат.
Това за закрилата е нещо съвсем отделно....
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 20 Яну 2010, 10:09

Дай тази практика. Аз вече го направих.
Така цитираният текст не означава нищо по- различно от това, че работейки по договор със срок за изпитване работникът /служителят има правата на останалите- за същата работа да получава съответното възнаграждение, на съответните отпуски и почивки, условия на труд и т.н. Къде в този текст има защита от уволнение по време на ползван отпуск?
За срочен договор кой пък повдига въпрос тук? Него не го обсъждаме.
Прекратяването на трудовия договор е нещо по- различно, а защитата на човек в болнични е базирана на цитираното правило по чл.333 от КТ, който текст не се прилага при прекратяване на договори по чл.71 от кодекса. Точно тази закрила е правилото, защитаващо човек, ползващ отпуск /включително и поради временна нетрудоспособност/от освобождаване, но само ако освобождаването е на изрично посочените основания.

"РЕШЕНИЕ № 534 ОТ 20.06.2002 Г. ПО ГР. Д. № 998/2001 Г., III Г. О. НА ВКС
Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 3 от 2002 г.
ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ СЪС СРОК ЗА ИЗПИТВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕКРАТИ ОТ СТРАНАТА, В ЧИЙТО ИНТЕРЕС Е УГОВОРЕН СРОКЪТ, ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ, ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО ПРИЕМАНЕ НА РАБОТА, С НАРОЧНО ПИСМЕНО ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ. ОСНОВАНИЕТО ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ Е ЧЛ. 71, АЛ. 1 КТ."

"При тези данни следва да се приеме, че уволнението е предприето своевременно - до изтичане на срока за изпитване, каквото е изискването на чл. 70, ал. 1 КТ. Това е така, тъй като в срока не се включва времето, през което работникът или служителят е в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договора - чл. 70, ал. 3 КТ. До връчването на заповедта за уволнение на 16.10.1997 г. не е изтекъл уговорения от страните 6 мес. срок, който работникът да е отработил ефективно. Затова по всяко време до изтичането му работодателят е могъл да прекрати трудовото правоотношение без да е необходимо да мотивира действието си, както и без да съблюдава закрилата по чл. 333 КТ. Последната норма няма приложение по договорите, сключени със срок за изпитване. Затова правилно въззивният съд не е обсъдил доказателствата, свързани с трудоустрояването на работника."- РЕШЕНИЕ № 749 ОТ 16.06.2000 Г., III Г. О. НА ВКС

"Възражението на жалбоподателката за неспазване на чл. 333 ал. 1, т. 4 КТ е неоснователно, защото в случая разпоредбата не се прилага. Член 70, ал. 3 КТ не би могъл да се третира поради липсата на основание по чл. 71, ал. 1 КТ за уволнение."- РЕШЕНИЕ № 1549 ОТ 17.10.2002 Г. ПО ГР. Д. № 3053/2001 Г., III Г. О. НА ВКС
Julyan
Потребител

Мнениеот alex_com » 20 Яну 2010, 18:30

Практиката която споменах, не е "copy-paste" oт интернет, а моя лична. За съжаление намам време да копирам и аз кодекса тук ,да го анализирам и да споря.
Съвсем накратко ще кажа от къде произлиза моята теза:
не мисля, че споменатия чл.328 и 330 са от особена важност в нашия казус-с предизвестие, без предизвестие....защита и т.н.
погледнете и чл.70 (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.
alex_com
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 21 Яну 2010, 10:27

Единствената забрана за прекратяване на трудово правоотношение по време на отпуск е защитата по чл.333 от КТ, която, както вече посочих, не важи за договори със срок за изпитване, а се прилага само за ичерпателно посочените хипотези, които бяха визирани и тук. За подкрепа освен ясния в тази насока закон давам и съдебна практика.
Чл.70 от кодекса няма нищо общо нито с подобна забрана, нито, съответно със защита в такава насока.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право