- Дата и час: 25 Ное 2024, 09:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Задължително вероучение в българското училище?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Задължително вероучение в българското училище?
Здравейте всички.
Мнението си по темата вече го споделих. Включвам се отново, защото преди време си позволих непристойно изказване за определени практики и традиции на православното християнство. Независимо от това какво мисля по въпроса за (не)въвеждането на вероучение в българските училища, подобно поведение от моя страна беше осъдително. Срамувам се от себе си. Ще изтрия мнението си. И моля за прошка тези, които съм засегнал.
Всичко хубаво.
Мнението си по темата вече го споделих. Включвам се отново, защото преди време си позволих непристойно изказване за определени практики и традиции на православното християнство. Независимо от това какво мисля по въпроса за (не)въвеждането на вероучение в българските училища, подобно поведение от моя страна беше осъдително. Срамувам се от себе си. Ще изтрия мнението си. И моля за прошка тези, които съм засегнал.
Всичко хубаво.
- system
- Активен потребител
system написа:Здравейте всички.
Всичко хубаво.
НЕ!
Защо? Какво осъдително има в това? Вяра ли е тази, която е толкова слаба, че да се засегне от мнение, да се обиди?
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
-
ianeva - Потребител
kostadin_yordanov написа:vesselinzidarov написа:... не знам с административни методи могат,ли да се постигнат тези цели. ...Християнизацията на България е тъжна и през цялото си съществуване е административно налагана религия
...
Християнството е любимата религия на властващите. Не знам защо - философите трябва да ни обяснят това. И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана. Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес. Един владетел приема тайно християнството и го налага с кръв на поданиците си, които дотогава пазят старите си политеистични религии. Това са во кратце данните по писмените и археологическите извори, изчистени от емоции. ...
29.5.2008 г., Отмъщението на 52 прабългарски рода
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001301
Което се отнася и за ислямизацията, нали
там е задължително- Райцингер цитат- "Налаган е с огън и меч" Говорим за синкреатизъм -приемане в христианската догматика на старите езичеаки образи-Дионисийй-Трфон . Посейдон-ст.Никола, бога на войната-ст.Георги, виж и криптохристиянство, Има разлика ,между христианска среда и х-во като духовен път, ролята на адм. е да промолгира хрс.среда, там са силни евангелистите и католиците, /да не забравяме , че те са писани от "колеги" юристи/ст.Августин, Томас Аквински, Калвин/а при Ортодох-"цялата същност на духовниа подвиг се състои в тайнственото постигане на йдеите на битието/логой/ и техният вътрешен смисъл,духовно божествената им същност,и употребата им като,духовна храна на ума"Максим Изповедник
- vesselinzidarov
- Младши потребител
vesselinzidarov написа:... да не забравяме , че те са писани от "колеги" юристи/ст.Августин, Томас Аквински, Калвин ...
За юристите ще напомня, че името на древноримската богиня е Jūstitia, като понятието за справедливост съответно е навлязло както в националните правни системи, така и в международното право -- International Court of Justice
- kostadin_yordanov
- Потребител
portokal написа:Типчна черта на 90% от българите "няма да вярвам в Бог защото видях как на кръщенето попа скъта винцето в ръкава на расото си"
Преди един час чух извода, че "отвратителен народ сме българите", който извод следваше единствено от факта, че Х и У от малкото българско градче Z ядяли в социална кухня на аванта, без да имат право. Вашето изказване е горе-долу също толкова обосновано.
Значи 90% от българите не вярват в Бог, защото попът скътва винце. Вътре в останалите 10% остава да са онези, които не вярват в Бог по доста по-нормални и логични причини (например защото в света съществуват стотици взаимно противоречащи си версии за бог и устройството на света, демек различни религии, и няма причина да се мисли, че точно една от тях е вярната). Като извадиш и този тип атеисти от 10-те процента, остават вярващите - и колко процента излязоха те, та ще им въвеждаме и вероучение?
Прощавайте,моя грешка ! Идеята ми беше такава:"...90% от НЕВЯРВАЩИТЕ българи..."
- _goodfellas
- Младши потребител
kostadin_yordanov написа:vesselinzidarov написа:... да не забравяме , че те са писани от "колеги" юристи/ст.Августин, Томас Аквински, Калвин ...
За юристите ще напомня, че името на древноримската богиня е Jūstitia, като понятието за справедливост съответно е навлязло както в националните правни системи, така и в международното право -- International Court of Justice
Да това е добър пример за синкреатизъм , но може ли да има администрирана религия" Няма ли да влезем в дяволския кръг "Какво е по добре да насърчаваме-Дисциплината или криетивността"в методите в училищата ,винаги ако насърчим едното ще е за сметка на другото.Това е същото
!!!!!
- vesselinzidarov
- Младши потребител
Не, разбира се, че вярата не може да бъде администрирана. Имах предвид в какво е нормално да вярват юристите, тъй като се даваха примери с Августин, Тома Аквински и т.н., а то очевидно не е като да вярваш в справедливостта. Защото е известно например, че институционализираното християнство издига една несправедливост - мъчението и убийството на човек по волята на народа - като необходимост за своето съществуване. Учат, че всички са грешници от момента на своето раждане и че грехът следователно е нещо съвсем нормално. Нали разбирате, когато сте си грешник, Вие просто сте лесен за управление и се подавате на внушения, като това например, че можете да се изповядате на някой, който е способен да Ви го опрости
- kostadin_yordanov
- Потребител
kostadin_yordanov написа:Не, разбира се, че вярата не може да бъде администрирана. Имах предвид в какво е нормално да вярват юристите, тъй като се даваха примери с Августин, Тома Аквински и т.н., а то очевидно не е като да вярваш в справедливостта. Защото е известно например, че институционализираното християнство издига една несправедливост - мъчението и убийството на човек по волята на народа - като необходимост за своето съществуване. Учат, че всички са грешници от момента на своето раждане и че грехът следователно е нещо съвсем нормално. Нали разбирате, когато сте си грешник, Вие просто сте лесен за управление и се подавате на внушения, като това например, че можете да се изповядате на някой, който е способен да Ви го опрости
така е, при комунистите беше лесно, те доказаха, че може без църква но не и без религия!!!ето ние навлизаме в догматиката, как тези тези биха се развили в бъдеща методика по богословие/теология/?
- vesselinzidarov
- Младши потребител
Имам чувството, че чета намазан с грес и мед лист хартия.
По принцип съществуването на Господ или бог касае пенсионерските години, но има смисъл в замислянето.
Но според мен спорът е решаван и то в полза на материалистите още през 19-ти век - още при Дарвин, Маркс, Енгелс.
Не можем да прочетем Маркс-Енгелс в техните "Анти-Дюйринг" - "За класовото общество" и т.н., без да се съгласим с тях - тоест - има известни икономически аргументи.
Но може би, грешат, не се знае. Редно е, въпросът да се изложи в пълнота.
По принцип съществуването на Господ или бог касае пенсионерските години, но има смисъл в замислянето.
Но според мен спорът е решаван и то в полза на материалистите още през 19-ти век - още при Дарвин, Маркс, Енгелс.
Не можем да прочетем Маркс-Енгелс в техните "Анти-Дюйринг" - "За класовото общество" и т.н., без да се съгласим с тях - тоест - има известни икономически аргументи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
В никакъв случай! Големи набожници се извъдиха. Аз не желая детето ми да изучава религия, която не е приета от семейството ни, нито да му преподават хора...кой знае какви сектанти са...
- globemaster
- Нов потребител
ivan_lawyer написа:Имам чувството, че чета намазан с грес и мед лист хартия.
проблемът винаги ще е разумът /диалектико-материалистичните принципи срещу сърцето.Ще опрем до въпроса от къде изхожда тя-вярата,"ВЯРВАЙТЕ И ТОГАВА МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ !"Т.Аквински
- vesselinzidarov
- Младши потребител
Вярата е едно, а това в какво вярвате -- съвсем друго
- kostadin_yordanov
- Потребител
vesselinzidarov написа:ivan_lawyer написа:Имам чувството, че чета намазан с грес и мед лист хартия.
проблемът винаги ще е разумът /диалектико-материалистичните принципи срещу сърцето.Ще опрем до въпроса от къде изхожда тя-вярата,"ВЯРВАЙТЕ И ТОГАВА МОЖЕ БИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ !"Т.Аквински
Много добре казано! Разумът срещу сърцето.
Маркс и Енгелс или Иван и Андрей?
http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
-
diaida - Активен потребител
globemaster написа:В никакъв случай! Големи набожници се извъдиха. Аз не желая детето ми да изучава религия, която не е приета от семейството ни, нито да му преподават хора...кой знае какви сектанти са...
Тука ще се въздрържа от коментар....
- _goodfellas
- Младши потребител
_goodfellas написа:globemaster написа:В никакъв случай! Големи набожници се извъдиха. Аз не желая детето ми да изучава религия, която не е приета от семейството ни, нито да му преподават хора...кой знае какви сектанти са...
Тука ще се въздрържа от коментар.
що е секта и имали почва у нас! въпросът е искаме ли да пуснем ислямският принцип на "с огъня и меча " в нашите училища или се съгласим с това ,че всяко манифестирано религиозно ритуализирано изповедание , без дълбоко религиозно преживяване/мистично богословие/ не трябва да му се дава вяра.
- vesselinzidarov
- Младши потребител
Думата 'секта' произтича от латинското 'secta', което значи 'нещо да се следва', 'пътека', 'курс на поведение', 'учение на мисълта', от sequī - 'да следвам' - http://dictionary.reference.com/browse/sect. Т.е. етимологически и най-разпространените религиозни движения попадат в смисъла на понятието, а човекът се изразява коректно
- kostadin_yordanov
- Потребител
kostadin_yordanov написа:Думата 'секта' произтича от латинското 'secta', което значи 'нещо да се следва', 'пътека', 'курс на поведение', 'учение на мисълта', от sequī - 'да следвам' - http://dictionary.reference.com/browse/sect. Т.е. етимологически и най-разпространените религиозни движения попадат в смисъла на понятието, а човекът се изразява коректно
каква е разликата ,между христиански деноминаций и секти
- vesselinzidarov
- Младши потребител
chokich_ написа:абсолютно да!...с двете ръце съм за ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! . Вие какво мислите?
какво ще кажете за ,мигач завой на дясно и http://www.bogoslovie.com/
прегледайте го и кажете какво мислите за него...
- vesselinzidarov
- Младши потребител
.
Последна промяна _goodfellas на 06 Юли 2010, 21:17, променена общо 1 път
- _goodfellas
- Младши потребител
Вероучение да! Но нека най - напред проникнем в етиологията на думата вероучение и да видим дали става въпрос за учение за вярата или за учение във вярата. Във първият случай стои въпроса - уточняване на това що е вяра - много интересна материя и си заслужава усилията. Във втория случай задаваме вапроса в коя вяра да бъдем обучени - християнството, сатанизмът, социалдарвинеизмът. Това че источнопавославното християнство е традиционна вяра по нашата конституция по никакъв начин не изключва правото да придобиеш вяра в други направления. Аз например съм сторонник на социалдарвинизмът и бих искал да има официално обучение в такова вярване, но демократичният принцип на който почива самата конституция не изключва ообучение в ислям например и понеже няма единно мнение най-правилният отговор дава шопа и той е: "Я па нема нужда....!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
|
|